8 báječných receptů na polévky z čočky: Připravte si bílkovinovou bombu

Čočka, chcete-li také královna polévek či symbol hojnosti je nejpopulárnější luštěnina od dob neolitu.

Pokrmy z čočky jsou velmi bohaté na bílkoviny a to až 25%, dále na vlákninu a sacharidy. Tudíž vás zasytí na velmi dlouhou dobu a navíc přispějete svému zdraví.

Pojďme si představit snadné varianty receptů na čočkovou polévku. Určitě si vyberete tu svou nejoblíbenější.

Staročeská čočková polévka s uzeným masem

Vyzkoušejte tento tradiční recept s uzeným masem. Uzené můžete nahradit třeba pancettou.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 140g uzeného masa
  • 1 mrkev (asi 120 g), jemně nakrájenou na kostičky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku, nadrceného
  • 1 chilli, jemně nakrájené (nemusí být)
  • 1-2 kostky masoxu nebo kuřecího bujónu
  • 250g červené čočky – opláchnuté
  • Nakrájený starší chléb nebo rohlík na krutony

Postup

  • Ve větším hrnci zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, nakrájené uzené a mrkev. Vařte na mírném až středním ohni po dobu 10 minut, dokud cibule nezměkne.
  • Přidejte kmín, česnek, chilli a vařte další 1 – 2 minuty.
  • Nalijte 1,25 litru vroucí vody, rozdrobte masox a nakonec přidejte čočku. 
  • Přiveďte varu a za občasného míchání vařte 20 minut.
  • Polévku dosolte dle chuti.
  • Mezitím si na malé pánvi osmažte krutonky z chleba asi 10 minut, do křupava.
  • Polévku podávejte posypanou krutony.
čočková polévka s uzeným masem
Zdroj: connoisseurusveg.com

Čočková polévka s klobásou

Tento recept na polévku s čočkou si připravíme právě s klobásou. Místo klobásy můžete použít i buřt nebo párek.

Ingredience

  • 450g zelené čočky
  • 40ml olivového oleje
  • 2 velké nakrájené cibule
  • 200g nasekaného pórku
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce mletého čerstvého tymiánu
  • 200g celeru nakrájeného na kostičky (asi 5 stonků)
  • 200g mrkve nakrájené na malé kostičky (3 mrkve)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2l domácího kuřecího vývaru nebo z kostky bujónu
  • 30g rajčatového pyré
  • 3ks klobásy nakrájené na 1cm kostky
  • 2 lžíce suchého červeného vína nebo octa z červeného vína
  • Strouhaný parmezán k podávání

Postup

  • Ve velké misce zalijte čočku vroucí vodou a nechejte ji 15 minut odpočívat. Poté sceďte.
  • Ve velkém hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a osmažte cibuli, pórek, česnek, sůl, pepř, tymián a kmín po dobu 20 minut.
  • Přidejte celer a mrkev a restujte dalších 10 minut. 
  • Přidejte kuřecí vývar, rajčatový protlak a slitou čočku, přikryjte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte odkryté po dobu jedné hodiny.
  • Přidejte klobásu, červené víno a duste, dokud se klobása nerozvaří. 
  • Polévku podávejte pokapanou olivovým olejem a posypanou nastrouhaným parmezánem.
polévka z čočky s klobásou
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Klasická polévka z čočky bez masa

Vyzkoušejte si tuto zlatou klasiku bez masa. Čočkovka jak má být. Zvláštní je tento recept v tom, že přidáme baby špenát.

Ingredience

  • 2 střední mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 středně velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrnky čočky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce kari
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce soli
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, nebo kostka bujónu
  • 100g baby špenátu

Postup

  • Oloupejte a nakrájejte na kostičky 2 střední mrkve a 1 středně velkou cibuli. Nadrťte 4 stroužky česneku.
  • Opláchněte čočku pod studenou vodou.
  • Zahřejte 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci, přidejte mrkev, cibuli a restujte do měkka, asi 5 minut. 
  • Přidejte česnek, 1 lžíci kari prášku, 1 čajovou lžičku mletého kmínu, 1 čajovou lžičku sušeného tymiánu a lžíci soli. Vařte asi 1 minutu.
  • Přidejte čočku, rajčatový protlak a 1 litr vývaru, promíchejte a vařte. Zakryjte pokličkou a snižte teplotu.
  • Vařte a občas míchejte, dokud čočka nezměkne a to 18 až 22 minut.
  • Sejměte z ohně a ihned vmíchejte špenát. Dochuťte a ihned podávejte.
Bezmasá čočková polévka
Zdroj: willcookforfriends.com

Červená čočková polévka s citronem

Uvařte si polévku z červené čočky s příměsí citronu. Pokud jej však nechcete, citron vynechejte.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžička mletého černého pepře
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, nebo kostka bujónu
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  •  Šťáva z 1/2 citronu, více podle chuti
  • Špetka nasekaného čerstvého koriandru

Postup

  • Ve velkém hrnci zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte cibuli, česnek a restujte dozlatova, asi 4 minuty.
  • Vmíchejte rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a restujte ještě 2 minuty.
  • Přidejte vývar, 2 šálky vody, čočku a mrkev. Přiveďte k varu, poté částečně zakryjte hrnec a snižte teplotu a duste asi 30 minut, dokud čočka nezměkne.
  • Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.
  • Pokud chcete, polévku rozmixujte tyčovým mixérem, aby byla krémová.
  • Poté vmíchejte citronovou šťávu a koriandr. Ihned podávejte.
čočková polévka z červené čočky
Zdroj: delishknowledge.com

TIP: Inspirovat se můžete taky těmito světovými recepty na polévky z červené čočky.

Výborná polévky z čočky se zeleninou

Čočková polévka vhodná pro vegetariány se dá připravit pouze z čočky a zeleniny. Pojďte si ji také vyzkoušet.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
  • 3 stonky celeru, jemně nakrájené na kostičky
  • 3 mrkve, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 hrnky zelené čočky
  • 8 hrnků zeleninového vývaru nebo kostka bujónu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce soli
  • Špetka mletého pepře
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 10 růžiček kapusty, nakrájená najemno (podle chuti)

Postup

  • V hrnci na středním ohni zahřejte olej, přidejte cibuli a smažte do zlatova.
  • Cibuli odhrňte na stranu hrnce a na volné místo, které jste vytvořili, přidejte rajčatovou pastu. Míchejte 2 až 3 minuty, nebo dokud rajčatová pasta neztmavne na červenohnědou barvu. 
  • Přidejte tymián, česnek, celer a mrkev. Vařte za stálého míchání 2 minuty.
  • Do hrnce přidáme čočku, 8 hrnků vývaru, sójovou omáčku, sůl a pepř. 
  • Vařte na středním ohni 55 až 60 minut, nebo dokud není čočka měkká.
  • Vyjměte 2 hrnky polévky a rozmixujte, vraťte do hrnce a vmíchejte citronovou šťávu. 
  • Přidejte nakrájenou kapustu a vařte 1 až 2 minuty, nebo dokud kapusta nezměkne.
  • Dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávu dle potřeby a podávejte.
čočková polévka se zeleninou
Zdroj: unicornsinthekitchen.com

Sváteční čočkovka se sýrem

Připravte si sváteční čočkovku po italsku. Tedy se sýrem a žampiony.

Ingredience

  • 6 hrnků kuřecího vývaru (bujón)
  •  1-1/2 hrnku vody
  •  1/2 hrnku bílého vína
  •  1 hrnek drcených rajčat (protlak)
  •  1 hrnek zelené nebo hnědé čočky (opláchnuté)
  •  4 lžíce olivového oleje
  •  1 velká cibule, nakrájená najemno
  •  3 velké stonky celeru, nakrájené
  •  2 velké mrkve, nakrájené
  •  2-3 malé brambory, nakrájené na malé kousky
  • 4-5 žampionů nakrájených na kousky
  •  2-3 stroužky česneku, nadrcené
  •  2 lžíce čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
  •  1 lžíce sušené bazalky
  •  1 čajová lžička sušeného oregana
  •  1 čajová lžička sušeného kopru
  •  1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Strouhaný eidam nebo gouda dle chuti

Postup

  • Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, celer a mrkev a restujte asi 7 minut – dokud cibule nebude do zlatova.
  • Přidejte česnek a restujte další minutu.
  • Přidejte víno a nechte dusit jen minutu.
  • Poté přidejte kuřecí vývar, vodu a rajčata, žampiony, brambory a čočku.
  • Nakonec přidejte petržel, bazalku, oregano, kopr a čerstvě mletý černý pepř.
  • Hrnec přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut, nebo dokud čočka nebude měkká.
  • Polévku ozdobte strouhaným sýrem a ihned podávejte.
čočková polévka po italsku
Zdroj: theharvestkitchen.com

Čočková polévka s bramborami a špenátem

O něco hutnější varianty čočkové polévky docílíte přidáním brambor. Navíc špenát dodá polévce další várku zdraví prospěšných látek.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku, nadrcené
  • 3 hrnky zeleninového vývaru nebo bujónu
  • 1 hrnek čočky, opláchnuté
  • 200g nakrájených brambor
  • 1 citron
  • 150g čerstvých špenátových listů
  • 1/4 čajové lžičky mletého pepře
  • Hrst máty

Postup

  • V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte česnek a míchejte asi 30 sekund. 
  • Přidejte zeleninový vývar a čočku a přiveďte k varu. 
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte 10 minut. Poté přidejte brambory a vařte dokud brambory a čočka nezměknou asi 15 minut.
  • Mezitím nastrouhejte 1/2 čajové lžičky slupky z citronu, vymačkejte šťávu z citronu a odměřte tak 2 lžíce. 
  • Do polévky přidejte nastrouhanou citronovou kůru, 2 lžíce citronové šťávy, špenát a pepř. 
  • Zakryjte pokličkou a duste, dokud špenát nevzvadne asi 2 minuty. 
  • Nakonec vmíchejte mátu, dochuťte solí a pepřem.
čočkovka se špenátem
Zdroj: thekitchn.com

Polévka z černé čočky

Máte doma černou čočku a nevíte co si z ní připravit? Vyzkoušejte si uvařit čočkovou polévku!

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší nasekaná cibule
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2-3 nakrájené mrkve
  • 2 hrnky žampionů nakrájených na plátky
  • 1 hrnek černé čočky, opláchnuté
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo bujón
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře

Postup

  • Na středním ohni na olivovém oleji osmahněte cibuli, česnek a mrkev, dokud nezměknou, asi 5-7 minut.
  • Přidejte houby a vařte asi 5 minut.
  • Přidejte čočku, vývar, tymián, sůl a pepř.
  • Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na středně nízké teplotě, dokud nebude čočka měkká, asi 30 minut. 
  • Pokud máte málo vody, klidně přilijte podle vašeho zdání.
  • Po uvaření hned podávejte.
Polévka s černou čočkou
Zdroj: theprettybee.com

Jak nejlépe připravit čočku před vařením?

Výhodou čočky je skutečnost, že doba jejího vaření je oproti jiným luštěninám krátká.

Prvním krokem přípravy této velmi zdravé luštěniny je její přebrání. Ano, zahrajeme si na popelku a probereme kus od kusu, zda mezi nimi není jediná špatná čočka.

Pro ještě rychlejší vaření čočky je tu druhý krok. A sice, namočení čočky do studené vody alespoň na 3-6 hodin. Tímto krokem docílíme odplavení škodlivých látek, zvaných také purinů, z čočky do vody. Tuto vodu samozřejmě po vylouhování vylijeme a na samotné vaření použijeme čerstvou.

Čočka se vaří kolem 15-30 minut. Předem namočená je uvařená rychleji. Zda je uvařená poznáme měkkostí luštěniny.

Jste opravdoví milovníci pokrmů z čočky nebo jí máte doma přebytek? Udělejte si některou z těchto skvělých pomazánek z červené čočky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.