Chybí vám nápad na lehký a zdraví oběd? Už nehledejte dále, recepty na čočkové placky ve všech variantách a chutích jsou tady!
Nejlepší zdravé alternativy k vašim oblíbeným pokrmům si můžete vychutnat právě s našimi recepty.
S touto skvělou luštěninou do těla dostanete všechny důležité makronutrienty, v jednom jídle.
Čočkový burger
Ani veganské recepty se neobejdou bez své verze na burger. K výrobě placek z čočky jsou potřeba jen 4 ingredience. Ty se posléze krásně propojí se sladko-pálivou chutí doma připravené omáčky z hořčice a javorového sirupu.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- 3 lžíce hořčice
- 4 lžíce sirupu
- Špetka kari (nepovinné)
Na burger
- 50 g rozinek
- 200 g nevařené čočky
- 100 g strouhanky
- 60 g mletých vlašský ořechů
- 2 lžíce hořčice
Na přílohu
- Rukola
- Cherry rajčata
- Restovaná cibule
- Burgerové housky
Postup
- Na omáčku si smícháme hořčici a javorový sirup do menší misky
- Přidáme špetku kari, soli a promícháme, aby se ingredience spojily
- Na placky použijeme nevařenou čočku
- Tu necháme přes noc odmočit
- Poté jí uvaříme podle návodu (pokud jste se rozhodli pro čočku z plechovky, ušetřili jste si práci)
- Konzervovanou čočku jen pořádně propláchneme
- Čočku dáme do kuchyňského robota
- Přidáme ořechy, rozinky a mícháme, dokud nezískáme hutnou směs
- V nové míse si promícháme nově vzniklou čočkovou směs a strouhanku
- Směs necháme 5-10 minut odležet, aby strouhanka absorbovala přebytečnou vlhkost
- Pak rukama z čočkového těsta tvarujeme placičky nebo karbanátky
- Ty buď upečeme v troubě na 200 stupňů, nebo smažíme na středně rozpálené pánvi s trochou kokosového oleje
- Placky servírujeme v burgerové housce s rukolou, rajčaty, smaženou cibulí a polité omáčkou

Smažené čočkové karbanátky
Tento veganský recept je jen z 6 ingrediencí rostlinného původu s vysokým obsahem bílkovin a společně jsou špičkovou alternativou k masitým hamburgerům. Tyto čočkové placky jsou vhodné pro děti a ani nezatíží vaší peněženku, protože jsou použity cenově dostupné suroviny.
Co budeme potřebovat
- 300 g nevařené červené čočky
- 2 stroužky česneku (nakrájené)
- Velká šalotka (nebo malá cibule, nakrájená nadrobno)
- 45 g mrkve (strouhané)
- Lžíce rajčatového protlaku
- Lžička koriandru
- Lžička soli
- Špetka pepře
- Olej
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů (pokud se rozhodneme pro pečenou verzi)
- Velký plech do trouby si vyložíme pečícím papírem
- Čočku si nejlépe den předem necháme odmočit, minimálně však na 2 hodiny
- Poté důkladně propláchneme a scedíme
- Do kuchyňského robotu přidáme okapanou čočku, česnek, šalotku, mrkev, protlak, koriandr, sůl a pepř
- Začneme mixovat, dokud se ingredience dobře nespojí a směs není jednotná
- Ze vzniklého těsta tvarujeme čočkové placky
- Pozor, aby placičky nebyly příliš vysoké a mohly se dobře propéct
- Pokud chceme placky péct, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme z obou stran asi 10 minut
- Pokud budeme placky smažit, tak si rozehřejeme na střední teplotu pánev a přidáme olej
- Když je pánev s olejem rozehřátá začneme postupně přidávat placičky
- Opékáme je z každé strany asi 4 minuty
- Opečené placky uložíme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby z nich odkapal přebytečný olej
- Podáváme se salátem, nebo opečeným bramborem
Nevíte si rady jaký salát k tomuto receptu na čočkové placky naservírovat? Neztrácejte hlavu a nechte se inspirovat jedním z těchto výborných receptů na zeleninové saláty.

Zdravé placky z červené čočky
Velké popularitě se v poslední době těší, takzvaná tahini pasta. Můžete jí ochutnat i v tomto receptu, ale otázkou zůstává, co to vlastně tahini pasta je. Jednoduše řečeno je to lehce ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a soli, která se k nám dostala z Indie.
Co budeme potřebovat
Na placky
- Velké cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 velkých mrkví (nakrájených na plátky)
- 200 g červené čočky
- 480 ml vody
- 90 g ovesných vloček
- 2 stroužky česneku
- Lžíce citronové šťávy
- Lžička mleté papriky
- Lžička kmínu
- Špetka soli
- Špetka mletého pepře
- 15 g pažitky (čerstvé)
- 15 g koriandru (čerstvého)
Na omáčku
- 70 g tahini pasty
- 3 lžíce citronové šťávy
- Lžíce jablečného octa
- 2 lžíce vody
- 15 g koriandru
- 15 g petrželky
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- Špetka soli
- Špetka pepře
Postup
- Do středního hrnce přidáme 1 polívkovou lžící oleje a nakrájenou cibuli
- Cibuli smažíme dozlatova
- Poté přidáváme mrkev, kterou podlijeme vodou a vaříme, dokud nezměkne
- Přebytečnou vodu slijeme a směs mrkve a cibule dáme stranou
- Mezitím si v dalším hrnci uvaříme čočku
- Tu zalijeme asi 2 hrnky vody a vaříme do měkka 15 – 20 minut
- Čočka po celou dobu vaření musí zůstat ponořená, proto průběžně můžeme dolívat vodu
- Když je čočka hotová, dáme jí stranou
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem
- Do čočky přidáme uvařenou směs cibule a mrkve
- Přidáme polovinu vloček, česnek, šťávu z citronu, 1 lžící olivového oleje, papriku, kmín, sůl a pepř
- Vše vložíme do kuchyňského robota a mixujeme
- Umixovanou směs přendáme do větší mísy a přidáme zbytek vloček, pažitku a koriandr
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
- Směs musí být mokrá, ale musí držet tvar
- Pokud se to nedaří, přidáváme po troškách vločky
- Poté začneme tvarovat placičky, které skládáme na plech
- Vložíme je do trouby a pečeme asi 20 – 25 minut
- Čočkové placky vyndáme a necháme je vystydnout
- Na omáčku si v kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience, které potřebujeme
- Omáčka by měla být jemně zelená a bylinky musí být velice jemně nasekané
- Omáčku přendáme do misky a umístíme do chladu, dokud nebude čas servírování

Objevte podobné tipy
Čočkové placky z Jamajky
Tyto chutné jamajské placičky jsou bezlepkovou a veganskou verzí velmi oblíbených jamajských hovězích placiček. Je to kombinace pikantní čočky uvařené s aromatickými bylinkami a kořením v křehkém máslovém pečivu.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- Lžíce kokosového oleje
- 50 g cibule (nakrájené najemno)
- 2 stroužky česneku (nakrájený)
- Jarní cibulka
- Sušený tymián
- Špetka kurkumy
- Špetka kmínu
- ½ mleté červené papriky
- 100 g hnědé čočky
- 500 g zeleninového vývaru
- Lžíce sójové omáčky
- Špetka pepře
- Špetka soli
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 125 g mandlové mouky
- 100 g bramborového škrobu
- Lžíce mletých lněných semínek
- Lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky kari
- 125 ml mandlového mléka
- 50 g kokosového oleje (másla)
Postup
- Ve středním hrnci rozehřejeme olej na střední teplotu
- Přidáme cibuli, jarní cibulku a česnek
- Opékáme dozlatova, dokud cibule nezměkne, přibližně 3 minuty
- Přidáme kmín, tymián, kurkumu, papriku a čočku
- Vše smícháme, aby se čočka směsí obalila
- Přidáme vývar a čočku přivedeme k varu
- Hrnec přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme po dobu 30 minut, dokud se většina tekutiny nevyvaří a čočka není měkká
- Vmícháme sójovou omáčku, pepř a sůl
- Čočku sundáme z tepla a necháme jí vychladnout
- Mezitím zapneme troubu na 200 stupňů
- Vyložíme si plech pečícím papírem a dáme ho stranou
- Na těsto si do velké mísy přidáme lněná semínka a mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a kari
- Přidáme kokosový olej nebo máslo a prohněteme
- Musí nám vzniknout konzistence podobná drobence
- Vmícháme mléko a vytvoříme jednu velkou kouli
- Tu dále rozdělíme na 8 menších
- Ty si vyválíme na 8 placek
- Jednotlivé placky začneme plnit 1 polévkovou lžící čočkové náplně
- Náplň umisťujeme na ½ těsta a druhou polovinou náplň zakryjeme
- Okraje zamačkáme vidličkou
- Čočkové placky přeneseme na plech a dáme do trouby péct
- Pečeme přibližně 20 – 25 minut dozlatova

Indické křehké čočkové placky
Masitá textura těchto luštěninových placiček v indickém stylu udělá z tohoto vegetariánského oběda rodinného vítěze.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- Celý česnek
- Lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- Pepř
- 4 lžičky kmínu
- 250 ml nízkotučného jogurtu
- 4 okurky (nastrouhané najemno)
- Snítka nasekaného koriandru
- Snítka nasekané máty
- Lžička chilli
- 2 lžičky citronové šťávy
Na karbanátky
- 100 g čočky
- 100 g basmati rýže
- Lžíce mletého česneku (může být i čerstvý)
- Lžíce sušeného zázvoru
- ½ chilli
- 50 g konzervovaného hrášku
- Snítka koriandru (nakrájený)
- Jarní cibulka (nakrájená)
- Snítka máty (nasekané)
- Lžička pepře
- Lžička soli
- Lžíce olivového oleje
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Česneku odřízneme kus jeho horní části a tu vyhodíme
- Česnek položíme na plát alobalu, pokapeme ho olejem a alobal zabalíme
- Česnek v troubě pečeme do změknutí asi 45 minut
- Poté ho necháme vychladnout a pak ho vymačkáme ze slupky
- Na omáčku si v menší pánvi si na střední teplotu opražíme kmín, restujeme ho přibližně 2-3 minuty
- Necháme ho vychladnout a poté ho umeleme v hmoždíři
- Ve střední misce si smícháme jogurt, nastrouhanou okurku, mátu, chilli a ½ lžičky citronové šťávy
- Vmícháme kmín, přidáme sůl, pepř a podle chuti znovu citronovou šťávu
- Na placky si propláchneme čočku i rýži
- Ty společně potom umístíme do mísy, přidáme vody, tak aby byla lehce nad luštěninami, a necháme, nejlépe přes noc, minimálně však 3- 5 hodin odmočit
- Čočku a rýži poté scedíme a přendáme je do kuchyňského robota
- Přidáme česnek, zázvor a chilli
- Mixujeme, dokud nevznikne zrnitá pasta
- Přidáme zbylé přísady, kromě oleje a znovu promícháme
- Na pánvi si rozehřejeme lžicí oleje ne střední teplotu
- Postupně přidáváme vzniklé těsto, aby mělo tvar placek
- Na nízké teplotě placky opékáme
- Když se placky pečou, přidáme ještě olej a smažíme na každou stranu 4 – 5 minut, podle tloušťky
- Placky podáváme s indickou omáčkou a opečeným česnekem
Kroky 6 a 7 provádějte jen tehdy, pokud chcete mít recept na čočkové placky opravdu autentický Jinak použijte kmín drcený.

Tortilly plněné čevabčiči z čočky
Rychlý, snadný a vydatný veganský oběd, který vás zasytí raz, dva. Pokud hledáte lehký pokrm, který je zároveň čerstvý a zdravý, tyto plněné tortilly jsou tím správným řešením. Je to také skvělá volba pro jídlo s sebou na cesty!
Co budeme potřebovat
Na placky
- 100 g nevařené zelené čočky
- 150 g brambor
- 15 g indického koření
- ½ soli
- Špetka pepře
Na wrap
- 3 mrkve (oloupané)
- 2 lžičky oleje
- Cibule (nakrájená na měsíčky)
- 240 ml bílého jogurtu
- Stroužek česneku (lisovaný)
- ½ soli
- Špetka pepře
- Velké tortilly
- 60 g baby špenátu (nebo rukoly)
Postup
- Do velkého hrnce přidáme brambory nakrájené na kostky společně s čočkou a zalijeme vše 2 litry vody
- Přivedeme k varu, když se směs začne vařit, snížíme teplotu a směs vaříme v odkrytém hrnci 15 – 20 minut
- Čočka musí být rozvařená a brambory měkké
- Po uvaření brambory i čočku scedíme
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem
- Do hrnce k bramborám a čočce přidáme indické koření, sůl, pepř a vše společně rozšťoucháme a promícháme
- Z této směsi začneme tvarovat špalíky podobné čevabčiči
- Hotové špalíčky rozprostřeme na plech a pečeme přibližně 25 – 30 minut, dokud nezezlátnou
- Mrkev si mezitím nakrájíme na tenké nudličky
- Na středně vysokou teplotu rozpálíme pánev s olejem, do které vhodíme nakrájenou mrkev a začneme smažit
- Mrkev restujeme přibližně 3 – 4 minuty
- Poté přidáme cibuli a znovu restujeme, dokud cibule dostatečně nezměkne
- Na česnekovou omáčku si smícháme jogurt, česnek, sůl a pepř v menší misce
- Tortilly začneme plnit nejdříve omáčkou, poté baby špenátem, orestovanou mrkví s cibulí a čočkovými čevabčiči
- Tortillu zabalíme a podáváme

Čočku společně s dalšími luštěninami (jako jsou fazole, cizrna atd.) řadíme mezi potraviny, které jsou bohaté na komplexní sacharidy, bílkovinu a vlákninu, bez vysokého výskytu tuků. Díky vysokému obsahu bílkoviny a vlákniny, je čočka skvělým doplňkem stravy zejména pro ty, kteří chtějí zhubnout, protože po její konzumaci nastává pocit plnosti. Proto vám doporučujeme vyzkoušet i další recepty například z cizrny, která má také pozitivní vliv na kondici a zdraví těla.