Lahodné recepty na placky z čočky. Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek

Chybí vám nápad na lehký a zdraví oběd? Už nehledejte dále, recepty na čočkové placky ve všech variantách a chutích jsou tady!

Nejlepší zdravé alternativy k vašim oblíbeným pokrmům si můžete vychutnat právě s našimi recepty.

S touto skvělou luštěninou do těla dostanete všechny důležité makronutrienty, v jednom jídle.

Čočkový burger

Ani veganské recepty se neobejdou bez své verze na burger. K výrobě placek z čočky jsou potřeba jen 4 ingredience. Ty se posléze krásně propojí se sladko-pálivou chutí doma připravené omáčky z hořčice a javorového sirupu.

Co budeme potřebovat

Na omáčku

  1. 3 lžíce hořčice
  2. 4 lžíce sirupu
  3. Špetka kari (nepovinné)

Na burger

  1. 50 g rozinek
  2. 200 g nevařené čočky
  3. 100 g strouhanky
  4. 60 g mletých vlašský ořechů
  5. 2 lžíce hořčice

Na přílohu

  1. Rukola
  2. Cherry rajčata
  3. Restovaná cibule
  4. Burgerové housky

Postup

  1. Na omáčku si smícháme hořčici a javorový sirup do menší misky
  2. Přidáme špetku kari, soli a promícháme, aby se ingredience spojily
  3. Na placky použijeme nevařenou čočku
  4. Tu necháme přes noc odmočit
  5. Poté jí uvaříme podle návodu (pokud jste se rozhodli pro čočku z plechovky, ušetřili jste si práci)
  6. Konzervovanou čočku jen pořádně propláchneme
  7. Čočku dáme do kuchyňského robota
  8. Přidáme ořechy, rozinky a mícháme, dokud nezískáme hutnou směs
  9. V nové míse si promícháme nově vzniklou čočkovou směs a strouhanku
  10. Směs necháme 5-10 minut odležet, aby strouhanka absorbovala přebytečnou vlhkost
  11. Pak rukama z čočkového těsta tvarujeme placičky nebo karbanátky
  12. Ty buď upečeme v troubě na 200 stupňů, nebo smažíme na středně rozpálené pánvi s trochou kokosového oleje
  13. Placky servírujeme v burgerové housce s rukolou, rajčaty, smaženou cibulí a polité omáčkou
Výborný burger z čočky se zeleninou a omáčkou.
Zdroj: bonappetit.com

Smažené čočkové karbanátky

Tento veganský recept je jen z 6 ingrediencí rostlinného původu s vysokým obsahem bílkovin a společně jsou špičkovou alternativou k masitým hamburgerům. Tyto čočkové placky jsou vhodné pro děti a ani nezatíží vaší peněženku, protože jsou použity cenově dostupné suroviny.

Co budeme potřebovat

  1. 300 g nevařené červené čočky
  2. 2 stroužky česneku (nakrájené)
  3. Velká šalotka (nebo malá cibule, nakrájená nadrobno)
  4. 45 g mrkve (strouhané)
  5. Lžíce rajčatového protlaku
  6. Lžička koriandru
  7. Lžička soli
  8. Špetka pepře
  9. Olej

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů (pokud se rozhodneme pro pečenou verzi)
  2. Velký plech do trouby si vyložíme pečícím papírem
  3. Čočku si nejlépe den předem necháme odmočit, minimálně však na 2 hodiny
  4. Poté důkladně propláchneme a scedíme
  5. Do kuchyňského robotu přidáme okapanou čočku, česnek, šalotku, mrkev, protlak, koriandr, sůl a pepř
  6. Začneme mixovat, dokud se ingredience dobře nespojí a směs není jednotná
  7. Ze vzniklého těsta tvarujeme čočkové placky
  8. Pozor, aby placičky nebyly příliš vysoké a mohly se dobře propéct
  9. Pokud chceme placky péct, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme z obou stran asi 10 minut
  10. Pokud budeme placky smažit, tak si rozehřejeme na střední teplotu pánev a přidáme olej
  11. Když je pánev s olejem rozehřátá začneme postupně přidávat placičky
  12. Opékáme je z každé strany asi 4 minuty
  13. Opečené placky uložíme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby z nich odkapal přebytečný olej
  14. Podáváme se salátem, nebo opečeným bramborem

Nevíte si rady jaký salát k tomuto receptu na čočkové placky naservírovat? Neztrácejte hlavu a nechte se inspirovat jedním z těchto výborných receptů na zeleninové saláty.

Křupavé placky se zeleninovým salátem a omáčkou.
Zdroj: savoryspin.com

Zdravé placky z červené čočky

Velké popularitě se v poslední době těší, takzvaná tahini pasta. Můžete jí ochutnat i v tomto receptu, ale otázkou zůstává, co to vlastně tahini pasta je. Jednoduše řečeno je to lehce ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a soli, která se k nám dostala z Indie.

Co budeme potřebovat

Na placky

  1. Velké cibule (nakrájená nadrobno)
  2. 2 lžíce olivového oleje
  3. 5 velkých mrkví (nakrájených na plátky)
  4. 200 g červené čočky
  5. 480 ml vody
  6. 90 g ovesných vloček
  7. 2 stroužky česneku
  8. Lžíce citronové šťávy
  9. Lžička mleté papriky
  10. Lžička kmínu
  11. Špetka soli
  12. Špetka mletého pepře
  13. 15 g pažitky (čerstvé)
  14. 15 g koriandru (čerstvého)

Na omáčku

  1. 70 g tahini pasty
  2. 3 lžíce citronové šťávy
  3. Lžíce jablečného octa
  4. 2 lžíce vody
  5. 15 g koriandru
  6. 15 g petrželky
  7. 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  8. Špetka soli
  9. Špetka pepře

Postup

  1. Do středního hrnce přidáme 1 polívkovou lžící oleje a nakrájenou cibuli
  2. Cibuli smažíme dozlatova
  3. Poté přidáváme mrkev, kterou podlijeme vodou a vaříme, dokud nezměkne
  4. Přebytečnou vodu slijeme a směs mrkve a cibule dáme stranou
  5. Mezitím si v dalším hrnci uvaříme čočku
  6. Tu zalijeme asi 2 hrnky vody a vaříme do měkka 15 – 20 minut
  7. Čočka po celou dobu vaření musí zůstat ponořená, proto průběžně můžeme dolívat vodu
  8. Když je čočka hotová, dáme jí stranou
  9. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem
  10. Do čočky přidáme uvařenou směs cibule a mrkve
  11. Přidáme polovinu vloček, česnek, šťávu z citronu, 1 lžící olivového oleje, papriku, kmín, sůl a pepř
  12. Vše vložíme do kuchyňského robota a mixujeme
  13. Umixovanou směs přendáme do větší mísy a přidáme zbytek vloček, pažitku a koriandr
  14. Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
  15. Směs musí být mokrá, ale musí držet tvar
  16. Pokud se to nedaří, přidáváme po troškách vločky
  17. Poté začneme tvarovat placičky, které skládáme na plech
  18. Vložíme je do trouby a pečeme asi 20 – 25 minut
  19. Čočkové placky vyndáme a necháme je vystydnout
  20. Na omáčku si v kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience, které potřebujeme
  21. Omáčka by měla být jemně zelená a bylinky musí být velice jemně nasekané
  22. Omáčku přendáme do misky a umístíme do chladu, dokud nebude čas servírování
Pečené placky s tahini pastou.
Zdroj:blissfulbasil.com

Čočkové placky z Jamajky

Tyto chutné jamajské placičky jsou bezlepkovou a veganskou verzí velmi oblíbených jamajských hovězích placiček. Je to kombinace pikantní čočky uvařené s aromatickými bylinkami a kořením v křehkém máslovém pečivu.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. Lžíce kokosového oleje
  2. 50 g cibule (nakrájené najemno)
  3. 2 stroužky česneku (nakrájený)
  4. Jarní cibulka
  5. Sušený tymián
  6. Špetka kurkumy
  7. Špetka kmínu
  8. ½ mleté červené papriky
  9. 100 g hnědé čočky
  10. 500 g zeleninového vývaru
  11. Lžíce sójové omáčky
  12. Špetka pepře
  13. Špetka soli

Na těsto

  1. 500 g hladké mouky
  2. 125 g mandlové mouky
  3. 100 g bramborového škrobu
  4. Lžíce mletých lněných semínek
  5. Lžička prášku do pečiva
  6. ½ lžičky soli
  7. 2 lžičky kari
  8. 125 ml mandlového mléka
  9. 50 g kokosového oleje (másla)

Postup

  1. Ve středním hrnci rozehřejeme olej na střední teplotu
  2. Přidáme cibuli, jarní cibulku a česnek
  3. Opékáme dozlatova, dokud cibule nezměkne, přibližně 3 minuty
  4. Přidáme kmín, tymián, kurkumu, papriku a čočku
  5. Vše smícháme, aby se čočka směsí obalila
  6. Přidáme vývar a čočku přivedeme k varu
  7. Hrnec přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme po dobu 30 minut, dokud se většina tekutiny nevyvaří a čočka není měkká
  8. Vmícháme sójovou omáčku, pepř a sůl
  9. Čočku sundáme z tepla a necháme jí vychladnout
  10. Mezitím zapneme troubu na 200 stupňů
  11. Vyložíme si plech pečícím papírem a dáme ho stranou
  12. Na těsto si do velké mísy přidáme lněná semínka a mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a kari
  13. Přidáme kokosový olej nebo máslo a prohněteme
  14. Musí nám vzniknout konzistence podobná drobence
  15. Vmícháme mléko a vytvoříme jednu velkou kouli
  16. Tu dále rozdělíme na 8 menších
  17. Ty si vyválíme na 8 placek
  18. Jednotlivé placky začneme plnit 1 polévkovou lžící čočkové náplně
  19. Náplň umisťujeme na ½ těsta a druhou polovinou náplň zakryjeme
  20. Okraje zamačkáme vidličkou
  21. Čočkové placky přeneseme na plech a dáme do trouby péct
  22. Pečeme přibližně 20 – 25 minut dozlatova
Plněné placky čočkovou zeleninovou směsí zapečené v troubě.
Zdroj: domesticgothess.com

Indické křehké čočkové placky

Masitá textura těchto luštěninových placiček v indickém stylu udělá z tohoto vegetariánského oběda rodinného vítěze.

Co budeme potřebovat

Na omáčku

  1. Celý česnek
  2. Lžíce olivového oleje
  3. Špetka soli
  4. Pepř
  5. 4 lžičky kmínu
  6. 250 ml nízkotučného jogurtu
  7. 4 okurky (nastrouhané najemno)
  8. Snítka nasekaného koriandru
  9. Snítka nasekané máty
  10. Lžička chilli
  11. 2 lžičky citronové šťávy

Na karbanátky

  1. 100 g čočky
  2. 100 g basmati rýže
  3. Lžíce mletého česneku (může být i čerstvý)
  4. Lžíce sušeného zázvoru
  5. ½ chilli
  6. 50 g konzervovaného hrášku
  7. Snítka koriandru (nakrájený)
  8. Jarní cibulka (nakrájená)
  9. Snítka máty (nasekané)
  10. Lžička pepře
  11. Lžička soli
  12. Lžíce olivového oleje

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Česneku odřízneme kus jeho horní části a tu vyhodíme
  3. Česnek položíme na plát alobalu, pokapeme ho olejem a alobal zabalíme
  4. Česnek v troubě pečeme do změknutí asi 45 minut
  5. Poté ho necháme vychladnout a pak ho vymačkáme ze slupky
  6. Na omáčku si v menší pánvi si na střední teplotu opražíme kmín, restujeme ho přibližně 2-3 minuty
  7. Necháme ho vychladnout a poté ho umeleme v hmoždíři
  8. Ve střední misce si smícháme jogurt, nastrouhanou okurku, mátu, chilli a ½ lžičky citronové šťávy
  9. Vmícháme kmín, přidáme sůl, pepř a podle chuti znovu citronovou šťávu
  10. Na placky si propláchneme čočku i rýži
  11. Ty společně potom umístíme do mísy, přidáme vody, tak aby byla lehce nad luštěninami, a necháme, nejlépe přes noc, minimálně však 3- 5 hodin odmočit
  12. Čočku a rýži poté scedíme a přendáme je do kuchyňského robota
  13. Přidáme česnek, zázvor a chilli
  14. Mixujeme, dokud nevznikne zrnitá pasta
  15. Přidáme zbylé přísady, kromě oleje a znovu promícháme
  16. Na pánvi si rozehřejeme lžicí oleje ne střední teplotu
  17. Postupně přidáváme vzniklé těsto, aby mělo tvar placek
  18. Na nízké teplotě placky opékáme
  19. Když se placky pečou, přidáme ještě olej a smažíme na každou stranu 4 – 5 minut, podle tloušťky
  20. Placky podáváme s indickou omáčkou a opečeným česnekem

Kroky 6 a 7 provádějte jen tehdy, pokud chcete mít recept na čočkové placky opravdu autentický Jinak použijte kmín drcený.

Indické placky s omáčkou plnou indického koření.
Zdroj: healthy-delicious.com

Tortilly plněné čevabčiči z čočky

Rychlý, snadný a vydatný veganský oběd, který vás zasytí raz, dva. Pokud hledáte lehký pokrm, který je zároveň čerstvý a zdravý, tyto plněné tortilly jsou tím správným řešením. Je to také skvělá volba pro jídlo s sebou na cesty!

Co budeme potřebovat

Na placky

  1. 100 g nevařené zelené čočky
  2. 150 g brambor
  3. 15 g indického koření
  4. ½ soli
  5. Špetka pepře

Na wrap

  1. 3 mrkve (oloupané)
  2. 2 lžičky oleje
  3. Cibule (nakrájená na měsíčky)
  4. 240 ml bílého jogurtu
  5. Stroužek česneku (lisovaný)
  6. ½ soli
  7. Špetka pepře
  8. Velké tortilly
  9. 60 g baby špenátu (nebo rukoly)

Postup

  1. Do velkého hrnce přidáme brambory nakrájené na kostky společně s čočkou a zalijeme vše 2 litry vody
  2. Přivedeme k varu, když se směs začne vařit, snížíme teplotu a směs vaříme v odkrytém hrnci 15 – 20 minut
  3. Čočka musí být rozvařená a brambory měkké
  4. Po uvaření brambory i čočku scedíme
  5. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem
  6. Do hrnce k bramborám a čočce přidáme indické koření, sůl, pepř a vše společně rozšťoucháme a promícháme
  7. Z této směsi začneme tvarovat špalíky podobné čevabčiči
  8. Hotové špalíčky rozprostřeme na plech a pečeme přibližně 25 – 30 minut, dokud nezezlátnou
  9. Mrkev si mezitím nakrájíme na tenké nudličky
  10. Na středně vysokou teplotu rozpálíme pánev s olejem, do které vhodíme nakrájenou mrkev a začneme smažit
  11. Mrkev restujeme přibližně 3 – 4 minuty
  12. Poté přidáme cibuli a znovu restujeme, dokud cibule dostatečně nezměkne
  13. Na česnekovou omáčku si smícháme jogurt, česnek, sůl a pepř v menší misce
  14. Tortilly začneme plnit nejdříve omáčkou, poté baby špenátem, orestovanou mrkví s cibulí a čočkovými čevabčiči
  15. Tortillu zabalíme a podáváme
Čočkou plněné pšeničné tortilly se zeleninou a dipem.
Zdroj: pickuplimes.com

Čočku společně s dalšími luštěninami (jako jsou fazole, cizrna atd.) řadíme mezi potraviny, které jsou bohaté na komplexní sacharidy, bílkovinu a vlákninu, bez vysokého výskytu tuků. Díky vysokému obsahu bílkoviny a vlákniny, je čočka skvělým doplňkem stravy zejména pro ty, kteří chtějí zhubnout, protože po její konzumaci nastává pocit plnosti. Proto vám doporučujeme vyzkoušet i další recepty například z cizrny, která má také pozitivní vliv na kondici a zdraví těla.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X