8 výživných receptů na saláty z čočky, které si zamilujete. Inspirujte se!

Luštěniny nejen skvěle chutnají, ale mají i spoustu zdravotních benefitů.

Proto vám přinášíme recepty na čočkové saláty v 8 různých variantách, které vás nejen chuťově potěší, ale dodají vám i spoustu vitamínů.

Vyzkoušejte pokrmy s červenou, zelenou i černou čočkou v pestrých kombinacích.

Dobrou chuť!

Salát z čočky a okurek se zálivkou

Čočkový salát s okurkou, červenou cibulí, datlemi a petrželkou je neuvěřitelně chutný a zároveň tak jednoduchý. Je pikantní, svěží a lehký, zalitý domácí citronovou zálivkou.

Ingredience

Na salát:

  • 1 šálek zelené čočky
  • 4 šálky vody
  • 1 bobkový list
  • 1 kus zelené řasy kombu (přibližně 8 – 10 cm)
  • 1 velká okurka, najemno nakrájená
  • 1/2 červené cibule, najemno nakrájené
  • 1 šálek datlí Medjool, najemno nakrájených
  • 1 malý petrželky

Na zálivku (použijte polovinu z níže uvedeného receptu):

  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 čajové lžičky medu nebo javorového sirupu
  • 1–2 stroužky česneku, lisované
  • sůl a pepř na dochucení

Postup                                       

  1. Propláchněte a přeberte čočku.
  2. Do středního kastrůlku přidejte čočku, vodu, bobkový list a kombu.
  3. Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu na velmi nízkou teplotu, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 16–20 minut.
  4. Čočka by měla být měkká, ale ne kašovitá.
  5. Čočku sceďte a nechte několik minut vychladnout.
  6. Přidejte na kostičky nakrájenou okurku, červenou cibuli, datle a petrželku.
  7. Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí v misce.
  8. Hotový salát pokapejte vzniklou zálivkou a promíchejte.
Čočka s okurkami se zálivkou servírovaná na talíři se lžící.
www.downshiftology.com

Pojďme si představit snadné varianty receptů na čočkovou polévku. Určitě si mezi nimi vyberete tu svou nejoblíbenější.

Kuřecí salát se zelenou čočkou

Delikátní čočkový salát s kuřecím masem, vlašskými ořechy a krémovou zálivkou se stane vaším oblíbeným zdravým pokrmem, který si rádi budete připravovat pořád a pořád dokola.

Ingredience

  • 2 ½ šálků sušené zelené čočky
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na čtvrtky
  • 1 střední cibule
  • 3 celé stroužky česneku
  • 6 šálků kuřecího vývaru (nebo vody)
  • 1 bobkový list
  • ½ šálku petrželky, nasekané
  • 4 šálky rukoly, baby špenátu nebo jiného salátu (volitelně)
  • 3 šálky vařeného kuřete, nakrájeného na kostky
  • 1 šálek jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek polovin nebo kousků vlašských ořechů

Na dresink:

  • 1/3 šálku bílého vína nebo jablečného octa
  • 3 stroužky česneku, oloupané
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • ½ šálku olivového nebo řepkového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu

Postup                                       

  1. Čočku propláchněte a přendejte do velkého hrnce.
  2. Přidejte mrkev, cibuli, 3 celé stroužky česneku, kuřecí vývar (nebo vodu) a bobkový list.
  3. Přiveďte k varu na středním ohni.
  4. Zredukujte na mírném plameni, odstraňte jakoukoli pěnu, přikryjte a vařte asi 20 minut nebo dokud čočka nezměkne, ale zachová si tvar.
  5. Zatímco se čočka vaří, smíchejte přísady na dresink v mixéru.
  6. Rozmixujte do krémova a dejte stranou.
  7. Jakmile je čočka uvařená, sceďte a zlikvidujte mrkev, cibuli, česnek a bobkový list.
  8. Vložte čočku do velké mísy, přidejte dresink a jemně promíchejte.
  9. Přidejte do čočky kuřecí maso, promíchejte a dejte do lednice na 1 hodinu nebo přes noc.
  10. Těsně před podáváním přidejte jarní cibulku, vlašské ořechy a petrželku.
  11. Podle potřeby podávejte na salátu.
Salát z čočky servírovaný na zeleném salátu s kuřecím masem na talířku s příborem.
www.manitobachicken.ca

Inspirujte se našimi vynikajícími recepty na kuřecí saláty včetně luxusních dresinků.

Čočkový salát s mrkví a feta dresinkem

Na tento vydatný a elegantní salát potřebujete pouhých 6 ingrediencí a výsledkem bude naprosto luxusní záležitost, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Ingredience

  • 500 g mrkve, oloupané, podélně rozpůlené a nakrájené na 8 cm kousky
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3/4 šálku francouzské zelené (Le Puy) čočky
  • 1 šálek nakrájené okurky
  • 1/4 šálku nasekaného kopru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 230 ° Celsia.
  2. Na plech promíchejte mrkev se 2 lžícemi olivového oleje a pečte do změknutí, asi 30 minut.
  3. Seškrábejte do velké servírovací mísy.
  4. Mezitím v malém hrnci vroucí vody uvařte čočku do al dente, asi 15 minut.
  5. Dobře sceďte.
  6. Přidejte k mrkvi čočku spolu s okurkou, koprem a 2 lžícemi oleje; dochuťte solí a pepřem.
  7. V mixéru rozmixujte fetu se 2 lžícemi vody a zbylými 3 lžícemi oleje do hladka.
  8. Osolte.
  9. Salát zalijte dresinkem a podávejte.
Čočka s mrkví a okurkou na talíři s vedle položeným feta dresinkem.
www.foodandwine.com

Salát z čočky Beluga se zeleninou a bílým vínem

Tento salát z černé čočky Belugy se nejen snadno připravuje, ale ještě je veganský a perfektně vás během podzimu a zimy zahřeje.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 stroužky česneku, najemno nakrájené
  • ¾ šálku bílého vína
  • 1 šálek černé čočky belugy, propláchnuté a probrané
  • 2 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice

Postup                                       

  1. Ve velkém kastrolu nebo woku zahřívejte olej na středním plameni, dokud se olej nezačne třpytit.
  2. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sůl.
  3. Restujte 4 – 5 minut.
  4. Přidejte česnek a restujte 1 – 2 minuty.
  5. Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte ½ šálku vína.
  6. Nechte víno vařit 1 – 2 minuty, poté snižte plamen na střední.
  7. Přidejte čočku, bobkové listy a 2 šálky vody.
  8. Přiveďte k varu a vařte asi 25 minut, dokud se většina vody neodpaří.
  9. Přidejte zbývající víno a hořčici.
  10. Promíchejte a poté vařte dalších 5 minut.
  11. Podávejte teplé jako přílohu nebo jako hlavní chod s kouskem křupavého chleba.
Čočka se zeleninou servírovaná na talíři se lžící.
www.champagne-tastes.com

Čočkovo-řepový salát s kozím sýrem

Salát z francouzské čočky a červené řepy je neuvěřitelně všestranné jídlo, které lze podávat jako hlavní chod k obědu i jako jednoduchou přílohu na party či zahradním grilování.

Ingredience

Na salát:

  • 1/2 šálku zelené francouzské čočky, nevařené
  • 1 šálek vody
  • 1 bobkový list
  • 4 střední řepy
  • 1/3 šálku rozdrobeného kozího sýra
  • 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1 hrstka petrželky, nahrubo nasekaná
  • 1 malá hrst pažitky, nasekaná

Na zálivku:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Každou řepu omyjte a volně zabalte do alobalu a pečte v troubě 1 hodinu, dokud nebude řepa měkká.
  3. Zatímco se řepa peče, přidejte 1/2 hrnku čočky a 1 šálek vody do hrnce s bobkovým listem a přiveďte k varu.
  4. Stáhněte na mírný plamen a vařte 20 minut, dokud čočka nebude měkká, ale ne kašovitá.
  5. Jakmile je čočka uvařená, sceďte přebytečnou horkou vodu, dobře opláchněte studenou vodou a dejte stranou vychladnout.
  6. Po upečení řepu vyjměte z trouby a nechte ji v alobalu vychladnout.
  7. Zatímco řepa a čočka chladnou, připravte si zálivku.
  8. Přidejte všechny přísady do sklenice nebo misky a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  9. Po vychladnutí jemně odstraňte slupku z každé řepy, měla by jít snadno stáhnout, když je řepa upečená.
  10. Jakmile je slupka odstraněna, nakrájejte pečenou řepu na kousky o velikosti sousta.
  11. Až řepa a čočka úplně vychladnou, dejte je do velké mísy a přidejte nakrájenou cibuli.
  12. Promíchejte.
  13. Zalijte zálivkou a promíchejte.
  14. Přidejte rozdrobený kozí sýr a čerstvé bylinky, dochuťte solí a pepřem podle chuti a před podáváním ještě jednou promíchejte.
  15. Dobrou chuť!
Červená řepa s čočkou a kozím sýrem na talíři.
www.kaynutrition.com

Salát z červené čočky s kari dresinkem

Pokrm, který budete mít hotový za 20 minut a navíc si báječně pochutnáte a užijete spoustu delikátních chutí v jednom soustu. Kombinace červené čočky, sladkých kyprých rozinek, slaných kapar a kari dresinku je naprosto luxusní!

Ingredience

Na salát:

  • 2 šálky červené čočky
  • 3 šálky vody
  • ¼ šálku nasekané cibule
  • 2 lžíce jablečného octa
  • ⅓ šálku rozinek
  • ¼ šálku kapar

Na dresink:

  • ½ šálku pomerančové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané)
  • ¼ šálku avokádového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 a ½ čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce kari koření
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička soli

Postup                                       

  1. Přidejte vodu do středního hrnce a přiveďte k varu.
  2. Zatímco se voda ohřívá, přidejte nakrájenou cibuli a jablečný ocet do malé misky.
  3. Promíchejte a dejte stranou.
  4. Jakmile se voda vaří, přidejte čočku a vařte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
  5. Přidejte rozinky a vařte ještě 1 minutu.
  6. Čočku a rozinky slijte a dejte je do misky.
  7. Suroviny na dresink prošlehejte.
  8. Přidejte cibuli s octem.
  9. Dresink nalijte na čočku s rozinkami.
  10. Přidejte kapary a dobře promíchejte.
  11. Podávejte teplé  nebo studené přímo z lednice.
  12. Zbytky vydrží v lednici 3–5 dní.
Červená čočka na kari servírovaná v míse.
www.darngoodveggies.com

Vyzkoušejte také naše zdravé recepty na pomazánky s červenou čočkou, které jsou plné proteinů a vitamínů.

Čočkovo-kapustový salát se slaninou a sázeným vejcem

Jednoduchý na přípravu a přitom tak chutný! Zelená čočka, slanina, kapusta a pošírované vejce dohromady vytváří perfektní spojení chutí, které si oblíbíte.

Ingredience

  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 plátky slaniny
  • 206 g kapusty
  • 390 g konzerva zelené čočky
  • 4 středně velká vejce
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Postup                                       

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli 5 do změknutí.
  2. Přidejte česnek a slaninu a restujte dalších 5 minut do křupava.
  3. Přidejte kapustu a čočku a vařte 4 minuty.
  4. Udržujte v teple.
  5. Střední hrnec naplňte do poloviny vodou a přiveďte k varu.
  6. Rozklepněte vejce do malé zapékací misky.
  7. Přidejte do vody ocet, snižte plamen a rozviřte vodu.
  8. Vejce rychle nalijte do vody a vařte 3 minuty.
  9. Opakujte se zbývajícími vejci.
  10. Nandejte salát na 4 talíře a na každou porci položte sázené vejce.  
  11. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
Kapusta s čočkou a červenou cibulkou, na které je položeno sázené vejce.
www.realfood.tesco.com

Salát z černé čočky, paprik a oliv

Vydatný salát z černé čočky a čerstvé zeleniny se perfektně hodí jako slavnostní občerstvení i jako lehká večeře pro celou rodinu.

Ingredience

  • 1 a 1/4 šálku syrové černé čočky nebo dvě 425 g plechovky
  • 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 jarní cibulka, pouze zelené části, nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 střední okurky, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 1 červená nebo oranžová paprika, nebo polovina každé z nich, nakrájená na malé kostičky
  • 1/2 šálku nasekané ​​čerstvé petrželky, více či méně podle chuti
  • 1 šálek celých černých oliv
  • 1/4 šálku najemno nakrájené červené cibule
  • podle potřeby 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 až 2 čajové lžičky provensálských bylinek, podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup                                       

  1. Pokud používáte syrovou černou čočku, dobře ji opláchněte.
  2. Smíchejte se 4 šálky vody v prostorném hrnci.
  3. Přiveďte k pomalému varu, poté snižte teplotu a duste doměkka, asi 20 minut.
  4. Z čočky slijte přebytečnou vodu a jemně ji propláchněte v cedníku.
  5. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Pokud používáte čočku z konzervy, jednoduše ji slijte a opláchněte.
  7. Čočku smíchejte se zbylými přísadami v servírovací míse.
  8. Míchejte jemně a důkladně.
  9. Pokud to čas dovolí, nechte salát asi půl hodiny odstát při pokojové teplotě, aby se chutě promíchaly.
  10. Užijte si to!
Čočka s paprikami, okurkami a olivami servírovaná na hlubokém talíři.
www.theveganatlas.com

Vyzkoušejte naše recepty na čočkové pomazánky v 5 různých obměnách! Použijte tradiční zelenou čočku, ale i červenou nebo dokonce černou.

Zajímavé fakty o čočce

  • Čočka nevyžaduje máčení předem.
  • Nejrychleji je uvařena čočka červená.
  • Vyhněte se vaření čočky v litinovém nebo hliníkovém nádobí.
  • Nezapomeňte čočku před vařením pořádně propláchnout a přebrat, abyste ji zbavili případných nečistot a kamenů.
  • Hnědá čočka je nejběžnější odrůdou, dobře drží tvar během vaření, takže je ideální pro použítí v teplých salátech, polévkách a dušených pokrmech.
  • Zelená čočka se skvěle hodí do salátů nebo příloh. Také skvěle zachovává svůj tvar a má výraznou chuť.
  • Červená a žlutá čočka jsou běžné v indické kuchyni a připravuje se z nich třeba dhal. Při vaření se rozpadá, takže ji používejte hlavně do polévek nebo jako zahušťovadlo do dušených pokrmů. Rychle se vaří (obvykle asi 15 – 30 minut).
  • Černá čočka má bohatou a zemitou chuť, měkkou strukturu a navíc krásně vypadá a je skvělým základem do salátů.
  • Francouzská čočka Puy má bohatou, pepřovou a krásně se doplňuje s masem či rybami.

A jaká čočka nejvíce chutná vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X