Luštěniny nejen skvěle chutnají, ale mají i spoustu zdravotních benefitů.
Proto vám přinášíme recepty na čočkové saláty v 8 různých variantách, které vás nejen chuťově potěší, ale dodají vám i spoustu vitamínů.
Vyzkoušejte pokrmy s červenou, zelenou i černou čočkou v pestrých kombinacích.
Dobrou chuť!
Salát z čočky a okurek se zálivkou
Čočkový salát s okurkou, červenou cibulí, datlemi a petrželkou je neuvěřitelně chutný a zároveň tak jednoduchý. Je pikantní, svěží a lehký, zalitý domácí citronovou zálivkou.
Ingredience
Na salát:
- 1 šálek zelené čočky
- 4 šálky vody
- 1 bobkový list
- 1 kus zelené řasy kombu (přibližně 8 – 10 cm)
- 1 velká okurka, najemno nakrájená
- 1/2 červené cibule, najemno nakrájené
- 1 šálek datlí Medjool, najemno nakrájených
- 1 malý petrželky
Na zálivku (použijte polovinu z níže uvedeného receptu):
- 1/3 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 čajové lžičky medu nebo javorového sirupu
- 1–2 stroužky česneku, lisované
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Propláchněte a přeberte čočku.
- Do středního kastrůlku přidejte čočku, vodu, bobkový list a kombu.
- Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu na velmi nízkou teplotu, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 16–20 minut.
- Čočka by měla být měkká, ale ne kašovitá.
- Čočku sceďte a nechte několik minut vychladnout.
- Přidejte na kostičky nakrájenou okurku, červenou cibuli, datle a petrželku.
- Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí v misce.
- Hotový salát pokapejte vzniklou zálivkou a promíchejte.

Pojďme si představit snadné varianty receptů na čočkovou polévku. Určitě si mezi nimi vyberete tu svou nejoblíbenější.
Kuřecí salát se zelenou čočkou
Delikátní čočkový salát s kuřecím masem, vlašskými ořechy a krémovou zálivkou se stane vaším oblíbeným zdravým pokrmem, který si rádi budete připravovat pořád a pořád dokola.
Ingredience
- 2 ½ šálků sušené zelené čočky
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na čtvrtky
- 1 střední cibule
- 3 celé stroužky česneku
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo vody)
- 1 bobkový list
- ½ šálku petrželky, nasekané
- 4 šálky rukoly, baby špenátu nebo jiného salátu (volitelně)
- 3 šálky vařeného kuřete, nakrájeného na kostky
- 1 šálek jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek polovin nebo kousků vlašských ořechů
Na dresink:
- 1/3 šálku bílého vína nebo jablečného octa
- 3 stroužky česneku, oloupané
- ½ lžičky dijonské hořčice
- ½ šálku olivového nebo řepkového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
Postup
- Čočku propláchněte a přendejte do velkého hrnce.
- Přidejte mrkev, cibuli, 3 celé stroužky česneku, kuřecí vývar (nebo vodu) a bobkový list.
- Přiveďte k varu na středním ohni.
- Zredukujte na mírném plameni, odstraňte jakoukoli pěnu, přikryjte a vařte asi 20 minut nebo dokud čočka nezměkne, ale zachová si tvar.
- Zatímco se čočka vaří, smíchejte přísady na dresink v mixéru.
- Rozmixujte do krémova a dejte stranou.
- Jakmile je čočka uvařená, sceďte a zlikvidujte mrkev, cibuli, česnek a bobkový list.
- Vložte čočku do velké mísy, přidejte dresink a jemně promíchejte.
- Přidejte do čočky kuřecí maso, promíchejte a dejte do lednice na 1 hodinu nebo přes noc.
- Těsně před podáváním přidejte jarní cibulku, vlašské ořechy a petrželku.
- Podle potřeby podávejte na salátu.

Inspirujte se našimi vynikajícími recepty na kuřecí saláty včetně luxusních dresinků.
Čočkový salát s mrkví a feta dresinkem
Na tento vydatný a elegantní salát potřebujete pouhých 6 ingrediencí a výsledkem bude naprosto luxusní záležitost, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Ingredience
- 500 g mrkve, oloupané, podélně rozpůlené a nakrájené na 8 cm kousky
- 7 lžic extra panenského olivového oleje
- 3/4 šálku francouzské zelené (Le Puy) čočky
- 1 šálek nakrájené okurky
- 1/4 šálku nasekaného kopru
- sůl a pepř dle chuti
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
Postup
- Předehřejte troubu na 230 ° Celsia.
- Na plech promíchejte mrkev se 2 lžícemi olivového oleje a pečte do změknutí, asi 30 minut.
- Seškrábejte do velké servírovací mísy.
- Mezitím v malém hrnci vroucí vody uvařte čočku do al dente, asi 15 minut.
- Dobře sceďte.
- Přidejte k mrkvi čočku spolu s okurkou, koprem a 2 lžícemi oleje; dochuťte solí a pepřem.
- V mixéru rozmixujte fetu se 2 lžícemi vody a zbylými 3 lžícemi oleje do hladka.
- Osolte.
- Salát zalijte dresinkem a podávejte.

Salát z čočky Beluga se zeleninou a bílým vínem
Tento salát z černé čočky Belugy se nejen snadno připravuje, ale ještě je veganský a perfektně vás během podzimu a zimy zahřeje.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 1 lžička mořské soli
- 3 stroužky česneku, najemno nakrájené
- ¾ šálku bílého vína
- 1 šálek černé čočky belugy, propláchnuté a probrané
- 2 bobkové listy
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
Postup
- Ve velkém kastrolu nebo woku zahřívejte olej na středním plameni, dokud se olej nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sůl.
- Restujte 4 – 5 minut.
- Přidejte česnek a restujte 1 – 2 minuty.
- Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte ½ šálku vína.
- Nechte víno vařit 1 – 2 minuty, poté snižte plamen na střední.
- Přidejte čočku, bobkové listy a 2 šálky vody.
- Přiveďte k varu a vařte asi 25 minut, dokud se většina vody neodpaří.
- Přidejte zbývající víno a hořčici.
- Promíchejte a poté vařte dalších 5 minut.
- Podávejte teplé jako přílohu nebo jako hlavní chod s kouskem křupavého chleba.

Objevte podobné tipy
Čočkovo-řepový salát s kozím sýrem
Salát z francouzské čočky a červené řepy je neuvěřitelně všestranné jídlo, které lze podávat jako hlavní chod k obědu i jako jednoduchou přílohu na party či zahradním grilování.
Ingredience
Na salát:
- 1/2 šálku zelené francouzské čočky, nevařené
- 1 šálek vody
- 1 bobkový list
- 4 střední řepy
- 1/3 šálku rozdrobeného kozího sýra
- 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1 hrstka petrželky, nahrubo nasekaná
- 1 malá hrst pažitky, nasekaná
Na zálivku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Každou řepu omyjte a volně zabalte do alobalu a pečte v troubě 1 hodinu, dokud nebude řepa měkká.
- Zatímco se řepa peče, přidejte 1/2 hrnku čočky a 1 šálek vody do hrnce s bobkovým listem a přiveďte k varu.
- Stáhněte na mírný plamen a vařte 20 minut, dokud čočka nebude měkká, ale ne kašovitá.
- Jakmile je čočka uvařená, sceďte přebytečnou horkou vodu, dobře opláchněte studenou vodou a dejte stranou vychladnout.
- Po upečení řepu vyjměte z trouby a nechte ji v alobalu vychladnout.
- Zatímco řepa a čočka chladnou, připravte si zálivku.
- Přidejte všechny přísady do sklenice nebo misky a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Po vychladnutí jemně odstraňte slupku z každé řepy, měla by jít snadno stáhnout, když je řepa upečená.
- Jakmile je slupka odstraněna, nakrájejte pečenou řepu na kousky o velikosti sousta.
- Až řepa a čočka úplně vychladnou, dejte je do velké mísy a přidejte nakrájenou cibuli.
- Promíchejte.
- Zalijte zálivkou a promíchejte.
- Přidejte rozdrobený kozí sýr a čerstvé bylinky, dochuťte solí a pepřem podle chuti a před podáváním ještě jednou promíchejte.
- Dobrou chuť!

Salát z červené čočky s kari dresinkem
Pokrm, který budete mít hotový za 20 minut a navíc si báječně pochutnáte a užijete spoustu delikátních chutí v jednom soustu. Kombinace červené čočky, sladkých kyprých rozinek, slaných kapar a kari dresinku je naprosto luxusní!
Ingredience
Na salát:
- 2 šálky červené čočky
- 3 šálky vody
- ¼ šálku nasekané cibule
- 2 lžíce jablečného octa
- ⅓ šálku rozinek
- ¼ šálku kapar
Na dresink:
- ½ šálku pomerančové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané)
- ¼ šálku avokádového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 a ½ čajové lžičky dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce kari koření
- 1 lžička kardamomu
- 1 lžička soli
Postup
- Přidejte vodu do středního hrnce a přiveďte k varu.
- Zatímco se voda ohřívá, přidejte nakrájenou cibuli a jablečný ocet do malé misky.
- Promíchejte a dejte stranou.
- Jakmile se voda vaří, přidejte čočku a vařte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Přidejte rozinky a vařte ještě 1 minutu.
- Čočku a rozinky slijte a dejte je do misky.
- Suroviny na dresink prošlehejte.
- Přidejte cibuli s octem.
- Dresink nalijte na čočku s rozinkami.
- Přidejte kapary a dobře promíchejte.
- Podávejte teplé nebo studené přímo z lednice.
- Zbytky vydrží v lednici 3–5 dní.

Vyzkoušejte také naše zdravé recepty na pomazánky s červenou čočkou, které jsou plné proteinů a vitamínů.
Čočkovo-kapustový salát se slaninou a sázeným vejcem
Jednoduchý na přípravu a přitom tak chutný! Zelená čočka, slanina, kapusta a pošírované vejce dohromady vytváří perfektní spojení chutí, které si oblíbíte.
Ingredience
- olivový olej
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 plátky slaniny
- 206 g kapusty
- 390 g konzerva zelené čočky
- 4 středně velká vejce
- 1 lžíce bílého vinného octa
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli 5 do změknutí.
- Přidejte česnek a slaninu a restujte dalších 5 minut do křupava.
- Přidejte kapustu a čočku a vařte 4 minuty.
- Udržujte v teple.
- Střední hrnec naplňte do poloviny vodou a přiveďte k varu.
- Rozklepněte vejce do malé zapékací misky.
- Přidejte do vody ocet, snižte plamen a rozviřte vodu.
- Vejce rychle nalijte do vody a vařte 3 minuty.
- Opakujte se zbývajícími vejci.
- Nandejte salát na 4 talíře a na každou porci položte sázené vejce.
- Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.

Salát z černé čočky, paprik a oliv
Vydatný salát z černé čočky a čerstvé zeleniny se perfektně hodí jako slavnostní občerstvení i jako lehká večeře pro celou rodinu.
Ingredience
- 1 a 1/4 šálku syrové černé čočky nebo dvě 425 g plechovky
- 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 jarní cibulka, pouze zelené části, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 střední okurky, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
- 1 červená nebo oranžová paprika, nebo polovina každé z nich, nakrájená na malé kostičky
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky, více či méně podle chuti
- 1 šálek celých černých oliv
- 1/4 šálku najemno nakrájené červené cibule
- podle potřeby 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
- šťáva z 1 citronu
- 1 až 2 čajové lžičky provensálských bylinek, podle chuti
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Pokud používáte syrovou černou čočku, dobře ji opláchněte.
- Smíchejte se 4 šálky vody v prostorném hrnci.
- Přiveďte k pomalému varu, poté snižte teplotu a duste doměkka, asi 20 minut.
- Z čočky slijte přebytečnou vodu a jemně ji propláchněte v cedníku.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pokud používáte čočku z konzervy, jednoduše ji slijte a opláchněte.
- Čočku smíchejte se zbylými přísadami v servírovací míse.
- Míchejte jemně a důkladně.
- Pokud to čas dovolí, nechte salát asi půl hodiny odstát při pokojové teplotě, aby se chutě promíchaly.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte naše recepty na čočkové pomazánky v 5 různých obměnách! Použijte tradiční zelenou čočku, ale i červenou nebo dokonce černou.
Zajímavé fakty o čočce
- Čočka nevyžaduje máčení předem.
- Nejrychleji je uvařena čočka červená.
- Vyhněte se vaření čočky v litinovém nebo hliníkovém nádobí.
- Nezapomeňte čočku před vařením pořádně propláchnout a přebrat, abyste ji zbavili případných nečistot a kamenů.
- Hnědá čočka je nejběžnější odrůdou, dobře drží tvar během vaření, takže je ideální pro použítí v teplých salátech, polévkách a dušených pokrmech.
- Zelená čočka se skvěle hodí do salátů nebo příloh. Také skvěle zachovává svůj tvar a má výraznou chuť.
- Červená a žlutá čočka jsou běžné v indické kuchyni a připravuje se z nich třeba dhal. Při vaření se rozpadá, takže ji používejte hlavně do polévek nebo jako zahušťovadlo do dušených pokrmů. Rychle se vaří (obvykle asi 15 – 30 minut).
- Černá čočka má bohatou a zemitou chuť, měkkou strukturu a navíc krásně vypadá a je skvělým základem do salátů.
- Francouzská čočka Puy má bohatou, pepřovou a krásně se doplňuje s masem či rybami.
A jaká čočka nejvíce chutná vám? Napište nám do komentářů!