Jistě každý z nás miluje čokoládu a je těžké najít někoho, kdo ne. Je báječná při každé příležitosti – u televize, s přáteli, rodinou, při stresu nebo smutku.
Vykouzlit se z ní dá nespočet moučníků, dezertů a nejrůznějších sladkostí a laskomin.
My jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na čokoládovou buchtu.
Inspirujte se a nebudete litovat!
Čokoládový koláč na plech
Vynikající a jednoduchá čokoládová buchta pečená na plechu, kterou zvládnete „v cuku letu“ a dříve, než přijde návštěva.
Ingredience
- 300g hladké mouky
- 180-200g cukru krupice
- 200ml mléka
- 150ml oleje
- 2ks vajec
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřící prášek do pečiva
- máslo a čokoláda na polevu
Postup
- V míse vyšlehejte vajíčka s cukrem. Přimíchejte mléko, olej a kakao.
- Nakonec přimíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a vymíchejte hladké těsto.
- Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Vzniklé těsto nalijte na plech a dejte do předehřáté trouby na 180°C.
- Pečte cca 15-20 minut.
- Upečený koláč můžete potřít marmeládou a nechte vychladnout.
- Mezitím, co koláč chladne, si připravte polevu.
- V kastrůlku rozpusťte máslo s čokoládou a míchejte do rozpuštění.
- Vychladlý koláč polijte čokoládovou polevou, uhlaďte a nechte ztuhnout.
- Podávejte například s kávou nebo dobrým čajem.

Chcete vyzkoušet jinou polevu? Skvělé! U nás najdete mnoho dalších receptů na čokoládové polevy nejen na cukroví.
Kefírová buchta s čokoládou
Vláčná čokoládová buchta, která vám zachutná. Vyzkoušejte!
Ingredience na korpus
- 250g hladké mouky
- 100g polohrubé mouky
- 120g krupicového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžíce jedlé sody
- 200ml rostlinného oleje
- 500ml kefíru
Ingredience na polevu
- 200ml zakysané smetany
- 100g čokolády (hořké, na vaření)
Postup
- V míse smíchejte mouku s cukrem, jedlou sodou a kakaem.
- V jiné míse smíchejte mokré suroviny – vejce s olejem a kefírem.
- Sypké suroviny postupně zamíchejte do mokrých a vznikne vám hladké těsto.
- Vzniklé těsto nalijte na papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu cca 20 minut.
- Upečenou buchtu nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu.
- Nechte rozpustit čokoládu a vmíchejte zakysanou smetanu.
- Na vychladlou buchtu navrstvěte polevu a podávejte.

Čokoládová bublanina s třešněmi
Už jste měli čokoládovou bublaninu? Pokud ne, určitě stojí za to vyzkoušet ji! Upečte si neobvyklý moučník s třešněmi nebo jiným ovocem.
Ingredience
- 350g polohrubé mouky
- 200g cukru krystal
- 4ks vajec
- 125ml mléka
- 120ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- 300g třešní (nebo jiného ovoce)
Postup
- V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem. Přidejte kakao, cukr, vanilkový cukr a promíchejte.
- Přimíchejte vejce, olej a mléko.
- Vymíchejte dohladka a nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Těsto uhlaďte a navrch rozložte očištěné a okapané ovoce.
- Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte 30 minut.
- Nechejte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Objevte podobné tipy
Buchta z čokolády Margot
Pokud milujete sladkou tyčinku z kokosu neboli Margotku, je tato čokoládová buchta pro vás tou pravou!
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2ks vajec
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček kypřícího prášku
- 1/2 hrnku oleje
- 1 tyčinka margot
- 1 čokoláda na vaření
Postup
- V míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem.
- V menší míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přilijte olej a suroviny smíchejte s moukou a kypřícím práškem.
- Nakonec přidejte nastrouhanou margot tyčinku a vzniklé těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech.
- Pečte při 170°C po dobu 15-20 minut.
- Mezitím si rozehřejte čokoládu na vaření.
- Po upečení nechte piškot vychladnout. Na vychlazenou buchtu naneste rozehřátou čokoládu, nechte ztuhnout a podávejte.

Rychlé recepty ocení každý, kdo nestíhá nebo zkrátka nechce trávit hodiny u plotny. Proto pro vás máme 5 receptů na hrníčkové buchty. Zkuste!
Tvarohovo-čokoládové pokušení
Tuto čokoládovou buchtu s tvarohem si všichni zamilují. Upečte ji pro vaše blízké a uvidíte sami, že nezbyde ani kousek.
Ingredience na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku oleje
- 3ks vajec
- 1/2 hrnku mléka nebo vody
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 2-3 lžíce kakaa holandského typu
Ingredience na náplň
- 2 vaničky měkkého tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2ks žloutků
- 1/2 vanilkového pudinku v prášku
Postup
- Nejprve prosejte mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidejte vajíčka, mléko (vodu), olej, cukr a holandské kakao.
- Vše smíchejte do hladka a těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. (Případně vymazaný máslem a vysypaný moukou.)
- V jiné míse smíchejte tvaroh s půlkou pudinku v prášku. Přidejte vanilkový cukr a dva žloutky.
- Náplň s tvarohem dejte do silnějšího igelitového pytlíku, ustřihněte mu růžek a podle fantazie nanášejte náplň na připravené kakaové těsto.
- Můžete dělat mřížku, vlnky, různé obrázky, či cokoliv, co vás napadne.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 50-60 minut.
- Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem a podávejte například se zmrzlinou, šlehačkou nebo rozehřátou čokoládou.

Čokoládové brownie
Tuto americkou klasiku si nesmíte nechat ujít. Jedinečná a extra čokoládová buchta, na kterou existuje hromada receptů. My si představíme tu nejlepší – klasickou.
Ingredience
- 350g čokolády (alespoň 70%)
- 250g másla
- 3ks vajec
- 250g cukru krupice
- 85g hladké mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 160°C. Formu (hranatou) nebo menší pekáček vymastěte máslem a vyložte pečícím papírem.
- Ve vodní lázni rozpusťte máslo společně s čokoládou.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Poté tuto vaječnou hmotu opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády s máslem.
- Čokoládovou směs smíchejte s prosátou moukou smíchanou s kypřícím práškem a těsto vymíchejte dohladka.
- Vlijte ho do formy a pečte po dobu 30-35 minut. Povrch by měl být na dotek pevný, lesklý a suchý. Vnitřek by pak měl zůstat hutný a drobet tekutý.
- Na špejli by vám měly zůstat vlhké drobečky.
- Upečený moučník nechejte vychladnout alespoň hodinu. Během této doby vám ještě zpevní.
- Po vychladnutí nakrájejte na čtverečky a podávejte.

Zaujal vás recept? Tento moučník se dá připravit na vícero způsobů. Inspirujte se našimi recepty na čokoládová brownies!
Důvody, proč jíst čokoládu
Nejvíce zdravou surovinou v námi známé čokoládě je pouze kakao. Čím více kakaa, tím logicky lépe. Aby se dalo říci, že je čokoláda zdravá, musí být obsah kakaa v ní minimálně 70%.
Důležitá je i její kvalita. Záleží totiž i na tom, jakým způsobem byla vyrobena. Více cenných látek se uchová v čokoládě, která se vyráběla šetrným sušením, pražením a zpracováním kakaových bobů.
Možná si říkáte, že je taková čokoláda až příliš hořká. Pokud ale ochutnáte čokoládu od opravdu dobrého výrobce, zjistíte potom, že chuť takové čokolády je jemná a bez nahořklého ocasu a pachuti.
Čokoládu bychom měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků, jelikož je výbornou prevencí proti infarktu, zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak, snižuje riziko cukrovky, pomáhá snižovat váhu, stimuluje mozek a pomáhá v prevenci proti Alzheimerovi.