6 báječných receptů na buchtu z čokolády. Sladké pokušení pro každého

Jistě každý z nás miluje čokoládu a je těžké najít někoho, kdo ne. Je báječná při každé příležitosti – u televize, s přáteli, rodinou, při stresu nebo smutku.

Vykouzlit se z ní dá nespočet moučníků, dezertů a nejrůznějších sladkostí a laskomin.

My jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na čokoládovou buchtu.

Inspirujte se a nebudete litovat!

Čokoládový koláč na plech

Vynikající a jednoduchá čokoládová buchta pečená na plechu, kterou zvládnete „v cuku letu“ a dříve, než přijde návštěva.

Ingredience

  • 300g hladké mouky
  • 180-200g cukru krupice
  • 200ml mléka
  • 150ml oleje
  • 2ks vajec
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • máslo a čokoláda na polevu

Postup

  • V míse vyšlehejte vajíčka s cukrem. Přimíchejte mléko, olej a kakao.
  • Nakonec přimíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a vymíchejte hladké těsto.
  • Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Vzniklé těsto nalijte na plech a dejte do předehřáté trouby na 180°C.
  • Pečte cca 15-20 minut.
  • Upečený koláč můžete potřít marmeládou a nechte vychladnout.
  • Mezitím, co koláč chladne, si připravte polevu.
  • V kastrůlku rozpusťte máslo s čokoládou a míchejte do rozpuštění.
  • Vychladlý koláč polijte čokoládovou polevou, uhlaďte a nechte ztuhnout.
  • Podávejte například s kávou nebo dobrým čajem.
Buchta s čokoládovou polevou.
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Chcete vyzkoušet jinou polevu? Skvělé! U nás najdete mnoho dalších receptů na čokoládové polevy nejen na cukroví.

Kefírová buchta s čokoládou

Vláčná čokoládová buchta, která vám zachutná. Vyzkoušejte!

Ingredience na korpus

  • 250g hladké mouky
  • 100g polohrubé mouky
  • 120g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 200ml rostlinného oleje
  • 500ml kefíru

Ingredience na polevu

  • 200ml zakysané smetany
  • 100g čokolády (hořké, na vaření)

Postup

  • V míse smíchejte mouku s cukrem, jedlou sodou a kakaem.
  • V jiné míse smíchejte mokré suroviny – vejce s olejem a kefírem.
  • Sypké suroviny postupně zamíchejte do mokrých a vznikne vám hladké těsto.
  • Vzniklé těsto nalijte na papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu cca 20 minut.
  • Upečenou buchtu nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu.
  • Nechte rozpustit čokoládu a vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Na vychladlou buchtu navrstvěte polevu a podávejte.
Kakaová buchta s čokoládo-smetanovou polevou.
Zdroj: instructables.com

Čokoládová bublanina s třešněmi

Už jste měli čokoládovou bublaninu? Pokud ne, určitě stojí za to vyzkoušet ji! Upečte si neobvyklý moučník s třešněmi nebo jiným ovocem.

Ingredience

  • 350g polohrubé mouky
  • 200g cukru krystal
  • 4ks vajec
  • 125ml mléka
  • 120ml oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 300g třešní (nebo jiného ovoce)

Postup

  • V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem. Přidejte kakao, cukr, vanilkový cukr a promíchejte.
  • Přimíchejte vejce, olej a mléko.
  • Vymíchejte dohladka a nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  • Těsto uhlaďte a navrch rozložte očištěné a okapané ovoce.
  • Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte 30 minut.
  • Nechejte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Nakrájená bublanina s kakaem a uvařeným čajem.
Zdroj: tartistry.com

Buchta z čokolády Margot

Pokud milujete sladkou tyčinku z kokosu neboli Margotku, je tato čokoládová buchta pro vás tou pravou!

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2ks vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 tyčinka margot
  • 1 čokoláda na vaření

Postup

  • V míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem.
  • V menší míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přilijte olej a suroviny smíchejte s moukou a kypřícím práškem.
  • Nakonec přidejte nastrouhanou margot tyčinku a vzniklé těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech.
  • Pečte při 170°C po dobu 15-20 minut.
  • Mezitím si rozehřejte čokoládu na vaření.
  • Po upečení nechte piškot vychladnout. Na vychlazenou buchtu naneste rozehřátou čokoládu, nechte ztuhnout a podávejte.
Kokosová buchta na způsob margot tyčinky.
Zdroj: mnamky-recepty.webnovinky.sk

Rychlé recepty ocení každý, kdo nestíhá nebo zkrátka nechce trávit hodiny u plotny. Proto pro vás máme 5 receptů na hrníčkové buchty. Zkuste!

Tvarohovo-čokoládové pokušení

Tuto čokoládovou buchtu s tvarohem si všichni zamilují. Upečte ji pro vaše blízké a uvidíte sami, že nezbyde ani kousek.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3ks vajec
  • 1/2 hrnku mléka nebo vody
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce kakaa holandského typu

Ingredience na náplň

  • 2 vaničky měkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2ks žloutků
  • 1/2 vanilkového pudinku v prášku

Postup

  • Nejprve prosejte mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidejte vajíčka, mléko (vodu), olej, cukr a holandské kakao.
  • Vše smíchejte do hladka a těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. (Případně vymazaný máslem a vysypaný moukou.)
  • V jiné míse smíchejte tvaroh s půlkou pudinku v prášku. Přidejte vanilkový cukr a dva žloutky.
  • Náplň s tvarohem dejte do silnějšího igelitového pytlíku, ustřihněte mu růžek a podle fantazie nanášejte náplň na připravené kakaové těsto.
  • Můžete dělat mřížku, vlnky, různé obrázky, či cokoliv, co vás napadne.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 50-60 minut.
  • Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem a podávejte například se zmrzlinou, šlehačkou nebo rozehřátou čokoládou.
Dvoubarevná buchta z kakaa a tvarohovo-pudinkové náplně.
Zdroj: diejungskochenundbacken.de

Čokoládové brownie

Tuto americkou klasiku si nesmíte nechat ujít. Jedinečná a extra čokoládová buchta, na kterou existuje hromada receptů. My si představíme tu nejlepší – klasickou.

Ingredience

  • 350g čokolády (alespoň 70%)
  • 250g másla
  • 3ks vajec
  • 250g cukru krupice
  • 85g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 160°C. Formu (hranatou) nebo menší pekáček vymastěte máslem a vyložte pečícím papírem.
  • Ve vodní lázni rozpusťte máslo společně s čokoládou.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Poté tuto vaječnou hmotu opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády s máslem.
  • Čokoládovou směs smíchejte s prosátou moukou smíchanou s kypřícím práškem a těsto vymíchejte dohladka.
  • Vlijte ho do formy a pečte po dobu 30-35 minut. Povrch by měl být na dotek pevný, lesklý a suchý. Vnitřek by pak měl zůstat hutný a drobet tekutý.
  • Na špejli by vám měly zůstat vlhké drobečky.
  • Upečený moučník nechejte vychladnout alespoň hodinu. Během této doby vám ještě zpevní.
  • Po vychladnutí nakrájejte na čtverečky a podávejte.
Extra čokoládový moučník zvaný brownie s křupavou krustičkou.
Zdroj: thestayathomechef.com

Zaujal vás recept? Tento moučník se dá připravit na vícero způsobů. Inspirujte se našimi recepty na čokoládová brownies!

Důvody, proč jíst čokoládu

Nejvíce zdravou surovinou v námi známé čokoládě je pouze kakao. Čím více kakaa, tím logicky lépe. Aby se dalo říci, že je čokoláda zdravá, musí být obsah kakaa v ní minimálně 70%.

Důležitá je i její kvalita. Záleží totiž i na tom, jakým způsobem byla vyrobena. Více cenných látek se uchová v čokoládě, která se vyráběla šetrným sušením, pražením a zpracováním kakaových bobů.

Možná si říkáte, že je taková čokoláda až příliš hořká. Pokud ale ochutnáte čokoládu od opravdu dobrého výrobce, zjistíte potom, že chuť takové čokolády je jemná a bez nahořklého ocasu a pachuti.

Čokoládu bychom měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků, jelikož je výbornou prevencí proti infarktu, zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak, snižuje riziko cukrovky, pomáhá snižovat váhu, stimuluje mozek a pomáhá v prevenci proti Alzheimerovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X