Vánoční cukroví s čokoládou je klasika, která nesmí chybět na žádné Vánoce

K vánočním svátkům rozhodně patří mlsání cukroví a co by to bylo za mlsání bez čokolády?!

Podívejte se na naše recepty na čokoládové vánoční cukroví a najděte to své letošní nejlepší vánoční cukroví!

Na konci článku také představujeme různé druhy čokoládových polev na vánoční cukroví, tak proč je nevyzkoušet?

Čokoládové jazýčky

Ingredience

Na těsto

  • 180 g změklého másla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • 220 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 3 lžíce mléka

Na dokončení

  • 200 g oříškovo-nugátové pomazánky
  • 200 g čokoládové polevy – tipy na čokoládové polevy na vánoční cukroví najdete níže 

Postup

  • Plech vyložte pečicím papírem. Šlehejte změklé máslo a postupně přidávejte práškový cukr, vanilkový cukr a vaječné žloutky. Šlehejte, dokud nevytvoříte jednolitou hmotu.
  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Tuto směs postupně smíchejte s máslovou hmotou. Na závěr přidejte po lžících i mléko.
  • Cukrářský zdobící sáček s hvězdicovou špicí naplňte těstem a na plech vytlačujte zhruba 4 centimetry dlouhé jazýčky.
  • Pečte na 180°C zhruba 10-12 minut. Po upečení vyložte na mřížku a nechte zchladnout.
  • Vychladnuté jazýčky k sobě slepte oříškovo-nugátovou pomazánkou.
  • Konečky slepených jazýčků namáčejte v čokoládové polevě. Jak vytvořit čokoládovou polevu na vánoční cukroví naleznete níže. 
strojkové čokoládové jazýčky máčené v čokoládě
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Čokoládové rohlíčky

Ingredience

  • 140 g hladké mouky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 g změklého másla
  • 90 g mletých lískových oříšků
  • 40 g nastrouhané čokolády

Postup

  • Mouku prosijte a na válu z ní udělejte kopeček, do jehož středu udělejte důlek. Do důlku dejte vanilkový cukr, žloutek, kousek másla, mleté lískové oříšky a nastrouhanou čokoládu.
  • Z celého moučného kopečku postupně na válu vypracujte hladké těsto. Hotové těsto dejte na 30 minut do lednice.
  •  Z těsta vyválejte hady silné zhruba jako tužka a krájejte na kusy dlouhé zhruba 6 centimetrů.
  • Ty vytvarujte do podkoviček, položte na pečicím papírem vyložený plech. 
  • Pečte v předehřáté troubě na 140°C 10 – 15 minut.

Aby Vaše čokoládové rohlíčky vypadaly slavnostněji můžete je po pečení poprášit moučkovým cukrem či kakaem. Pro opravdické milovníky čokolády můžete konečky rohlíčků namočit v čokoládové polevě a na mřížce nechat ztuhnout. 

čokoládové rohlíčky posypané moučkovým cukrem
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Čokoládové kuličky

Ingredience

  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • vanilkový extrakt

Postup

  • Čokoládu nasekejte na malé kousky a poté dejte do mísy.
  • V jiném malém hrnci ohřejte smetanu – nesmí projít varem!
  • Teplou smetanu přelijte do misky s čokoládou. Připravte vodní lázni a začněte čokoládu rozpouštět.
  • Přidejte máslo a vanilkový extrakt. Průběžně míchejte, aby vznikla jednolitá hmota.
  • Dejte do lednice na zhruba 1-2 hodiny.
  • Lžící rolujte kuličky a tvar dotvořte v dlaních.

S tímto nepečeným čokoládovým cukrovím Vám zvládnou pomoci i děti. Nechte je obalit kuličky v kokosu, kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvořte tak společně mnoho různých variant! Čekání na Štědrý den tak dětem alespoň rychleji uteče.

vánoční čokoládové kuličky v kokosu
Foto zdroj: meinleckeresleben.com

Jemná domácí čokoláda do formiček

Ingredience

  • 200 g kokosového oleje
  • 100 g kakaa
  • 200 g práškového cukru
  • pro další kombinace například mandle nebo jiné ořechy, rozinky, kousky sušenek apod.

Postup

  • V hrnci rozpusťte kokosový olej.
  • Přidejte kakao a práškový cukr a zhruba 20 minut mějte na velmi mírném plameni a míchejte. Čím déle budete hmotu míchat, tím bude výsledná čokoláda jemnější.
  • Takto vzniklou čokoládu nalijte do malých formiček, nechte ztuhnout a vyjměte z formiček.

Pro milovníky čokolády je toto nepostradatelné vánoční cukroví. Čokoládou do formiček je však můžete i překvapit, a to třeba přidáním mandlí, rozinek, sušeného ovoce a nebo třeba ozdobením cukrářským zdobením.

jemná domácí vánoční čokoláda do formiček
Foto zdroj: www.primaverakitchen.com

Čokoládové polevy na vánoční cukroví

Recepty na vánoční cukroví s čokoládou se neobejdou bez čokoládových polev. Každá hospodyňka má svůj osvědčený recept – podívejte se na naše tipy a najděte tu pravou polevu pro Vaše cukroví!

Všechny recepty na čokoládové polevy mají jedno společné pravidlo: čokoládu a další ingredience rozpouštějte vždy ve vodní lázni a jemně míchejte. Nikdy nedávejte rendlík s čokoládou přímo na plotnu. I když budete usilovně míchat, v polevě vniknou hrudky, které Vašemu vánočnímu cukroví uberou na kráse!

jemná čokoládová poleva na vánoční cukroví
Foto zdroj: www.gutekueche.ch

Základní poleva

Jedna z nejjednodušších čokoládových polev vznikne rozpuštěním 110 g másla a 150 g čokolády a její využití je univerzální. Perfektně se hodí například na vánoční cukroví.

Hořká poleva s kokosovým olejem

Pro jemnější chuť a strukturu polevy použijte kvalitní hořkou čokoládu, smetanu ke šlehání a kokosový olej. Poměr surovin je následující: 30 g kokosového oleje, 1 polévková lžíce smetany ke šlehání a 250 g hořké čokolády.

Hořkou polevu s kokosovým olejem můžete použít například v tomto receptu na ořechové špičky

Vláčná poleva

Z 200 ml smetany a 400 g čokolády vyrobíte vláčnou polevu vhodnou na moučníky z plechu, jako je například klasický perník.

Receptem se můžete nechat inspirovat zde

Na polevy můžete využívat i jiné druhy čokolády než je hořká nebo na vaření. Vhodná je i mléčná nebo bílá čokoláda – mějte ale na paměti, že čím světlejší čokoláda, tím méně tuku (např. másla či kokosového oleje) a tekutin (např. smetana) potřebujete přidat.

Pokud hledáte ještě více tipů na vánoční čokoládové cukroví, určitě vyzkoušejte ještě tyto tři recepty na kakaové cukroví!

Jak se Vám recepty povedly? A která čokoládová poleva se Vám nejvíce trefila do chuti? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.