Naše recepty na vánoční cukroví s čokoládou jsou klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole

Jestli patříte mezi milovníky čokolády, tak by vám potom neměly ujít tyto recepty na čokoládové vánoční cukroví!

Upečte si tradiční i méně tradiční dobroty.

Na konci článku najdete tipy, jak z čokoládou zdobit, ale i jaké čokoládové polevy můžete při zdobení použít!

Marcipánové válečky s mandlemi, pistáciemi a čokoládou

Lahodné mandlové sušenky, připomínající makronky a chuť marcipánu, i když žádný není použitý. Chutné a super snadné na pečení.

Co budeme potřebovat

  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 5 kapek aroma mandlí
  • 40 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 bílky
  • 1-2 lžíce nasekaných nebo mletých pistácií
  • 1 balíček čokoládové polevy

Postup

  • Smíchejte mandle, moučkový cukr, mouku, vanilkovou pastu a sůl.
  • Vejce oddělíme a postupně vmícháme sníh z bílků.
  • Těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat.
  • Těsto rozdělte na 4 části a z každé vytvarujte váleček o průměru 1-2 cm a nakrájejte na proužky široké 5 cm.
  • Tyčinky pečte v troubě na 180 stupňů horní/spodní ohřev asi 10 minut. Nechte tyčinky úplně vychladnout.
  • Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni a mandlové tyčinky do ní namáčíme a dáme na plech s pečícím papírem zaschnout.
  • Obalte pistáciové drobky v čokoládě.

Abyste mohli vyšlehat ty nejnadýchanější bílky potřebujete kvalitní ruční mixér! Takový si vyberete z naší obsáhlé recenze!

Sladké vánoční cukroví s čokoládovou polevou a pistáciemi.
Zdroj: einfachmalene.de

Vánoční čokoládová kolečka

Vyzkoušejte náš recept na čokoládové sušenky hned teď. Budete se divit, jak dobré mohou být.

Co budeme potřebovat

  • 70 gramů cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 4 lžíce mandlového mléka
  • 150 gramů mouky
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Vyšleháme cukry, olej a mandlové mléko.
  • Mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl smícháme dohromady a krátce promícháme s cukrovou směsí.
  • Těsto vyndejte z mísy polévkovou lžící a rukama z něj vytvarujte kouli.
  • Položte ji na plech a udělejte placku.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut.
  • Případně můžete sušenky ozdobit čokoládovou polevou. Jednoduše rozpusťte 50 g čokolády a lžící ji rozetřete na čokoládová kolečka.

Pokud hledáte ještě více tipů na vánoční čokoládové cukroví, určitě vyzkoušejte ještě tyto tři recepty na kakaové cukroví!

sladké a měkké vánoční čokoládové placičky ozdobené bonbonem.
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Čokoládové lanýže (kuličky)

Tento recept na domácí lanýže z čokolády je skvělým nápadem, jak vytvořit netradiční nabídku vánočního cukroví z čokolády na vašem svátečním stole!  

Co budeme potřebovat

  • 230 g, velmi jemně nasekané
  • 160 ml husté smetany
  • 1 polévková lžíce másla, změklého
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • polevy: neslazený kakaový prášek, posypky, drcené ořechy, rozpuštěná čokoláda

Postup

  • Vložte čokoládu do žáruvzdorné misky.
  • Zahřívejte hustou smetanu.
  • K čokoládě přidáme máslo a přilijeme hustou smetanu.
  • Směs necháme 5 minut odležet.
  • Přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  • Položte kousek plastového obalu přímo na povrch (aby se zabránilo kondenzaci) a dejte na 1-2 hodiny do chladničky.
  • Ze ztuhlé čokoládové směsi vyválejte na kuličky.
  • Každou kuličku obalte v polevě, dle vašeho výběru.
Sladké čokoládové kuličky obalené v nejrůznějších polevách.
Zdroj: bakewithshivesh.com

Vánoční čokoládové košíčky

Lahodné cupcaky z čokolády a krémovou máslovou polevou, ty prostě na Vánoce nesmí chybět!

Co budeme potřebovat

  • 4 lžíce vody (vařící)
  • 40 g kakaového prášku
  • 3 velká vejce
  • 175 g másla (změklého)
  • 165 g moučkového cukru
  • 115 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na krém

  • 60 g másla (změklého)
  • 30 g kakaového prášku
  • 3 lžíce mléka (plnotučného)
  • 250 g moučkového cukru

Postup

  • Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  • Kakaový prášek prosejeme do mísy, zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme na hustou pastu.
  • Přidáme zbylé ingredience a promícháme.
  • Těsto rozdělte do formiček.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 12–15 minut, dokud nevykynou a nebudou pružné na dotek.
  • Smíchejte máslo, prosejte kakao a po troškách vmíchejte moučkový cukr, aby vznikla roztíratelný krém.
  • Pokud je příliš hustý, postupně přilévejte mléko, dokud nedosáhne požadované konzistence.
  • Košíčky potřete, posypte čokoládovými ozdobami a před podáváním nechte ztuhnout.
Nadýchané vánoční cupcakes s polevou a perníčkem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Čokoládové rohlíčky

Co si budeme namlouvat, mezi vánočním cukrovím nesmí beze sporu nikdy, opakuji nikdy chybět rohlíčky, a to v jakékoliv podobě! Zkuste tento recept na rohlíčky z čokolády, mile vás překvapí.

Co budeme potřebovat

  • 140 g hladké mouky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 g změklého másla
  • 90 g mletých lískových oříšků
  • 40 g nastrouhané čokolády

Postup

  • Mouku prosejte a na válu z ní udělejte kopeček, do jehož středu udělejte důlek. Do důlku dejte vanilkový cukr, žloutek, kousek másla, mleté lískové oříšky a nastrouhanou čokoládu.
  • Z celého moučného kopečku postupně na válu vypracujte hladké těsto. Hotové těsto dejte na 30 minut do lednice.
  •  Z těsta vyválejte hady silné zhruba jako tužka a krájejte na kusy dlouhé zhruba 6 centimetrů.
  • Ty vytvarujte do podkoviček, položte na pečicím papírem vyložený plech. 
  • Pečte v předehřáté troubě na 140 °C 10 – 15 minut.
Křehké vánoční rohlíčky z čokoládového těsta posypané moučkovým cukrem.
Zdroj: baernd.de

Tipy na zdobení vánočního cukroví čokoládou

Podívejte se, jak můžete využít rozpuštěnou čokoládu k tomu, abyste své vánoční cukroví mohli ještě více vyšperkovat!

Zdroj: befunky.com

Čokoládové polevy na vánoční cukroví

Recepty na vánoční cukroví s čokoládou se neobejdou bez čokoládových polev. Každá hospodyňka má svůj osvědčený recept – podívejte se na naše tipy a najděte tu pravou polevu pro Vaše cukroví!

Všechny recepty na čokoládové polevy mají jedno společné pravidlo: čokoládu a další ingredience rozpouštějte vždy ve vodní lázni a jemně míchejte. Nikdy nedávejte rendlík s čokoládou přímo na plotnu. I když budete usilovně míchat, v polevě vniknou hrudky, které Vašemu vánočnímu cukroví uberou na kráse!

Základní čokoládová poleva na cukroví

Jedna z nejjednodušších čokoládových polev vznikne rozpuštěním 110 g másla a 150 g čokolády a její využití je univerzální. Perfektně se hodí například na vánoční cukroví.

Hořká čokoládová poleva s kokosovým olejem

Pro jemnější chuť a strukturu polevy použijte kvalitní hořkou čokoládu, smetanu ke šlehání a kokosový olej. Poměr surovin je následující: 30 g kokosového oleje, 1 polévková lžíce smetany ke šlehání a 250 g hořké čokolády.

Čokoládový krém do vánočního cukroví

Z 200 ml smetany a 400 g čokolády vyrobíte vláčnou polevu vhodnou na moučníky z plechu, jako je například klasický perník.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X