K vánočním svátkům rozhodně patří mlsání cukroví a co by to bylo za mlsání bez čokolády?!
Podívejte se na naše recepty na čokoládové vánoční cukroví a najděte to své letošní nejlepší vánoční cukroví!
Na konci článku také představujeme různé druhy čokoládových polev na vánoční cukroví, tak proč je nevyzkoušet?
Čokoládové jazýčky
Ingredience
Na těsto
- 180 g změklého másla
- 150 g práškového cukru
- 2 žloutky
- 220 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 3 lžíce mléka
Na dokončení
- 200 g oříškovo-nugátové pomazánky
- 200 g čokoládové polevy – tipy na čokoládové polevy na vánoční cukroví najdete níže
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Šlehejte změklé máslo a postupně přidávejte práškový cukr, vanilkový cukr a vaječné žloutky. Šlehejte, dokud nevytvoříte jednolitou hmotu.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Tuto směs postupně smíchejte s máslovou hmotou. Na závěr přidejte po lžících i mléko.
- Cukrářský zdobící sáček s hvězdicovou špicí naplňte těstem a na plech vytlačujte zhruba 4 centimetry dlouhé jazýčky.
- Pečte na 180°C zhruba 10-12 minut. Po upečení vyložte na mřížku a nechte zchladnout.
- Vychladnuté jazýčky k sobě slepte oříškovo-nugátovou pomazánkou.
- Konečky slepených jazýčků namáčejte v čokoládové polevě. Jak vytvořit čokoládovou polevu na vánoční cukroví naleznete níže.

Čokoládové rohlíčky
Ingredience
- 140 g hladké mouky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 100 g změklého másla
- 90 g mletých lískových oříšků
- 40 g nastrouhané čokolády
Postup
- Mouku prosijte a na válu z ní udělejte kopeček, do jehož středu udělejte důlek. Do důlku dejte vanilkový cukr, žloutek, kousek másla, mleté lískové oříšky a nastrouhanou čokoládu.
- Z celého moučného kopečku postupně na válu vypracujte hladké těsto. Hotové těsto dejte na 30 minut do lednice.
- Z těsta vyválejte hady silné zhruba jako tužka a krájejte na kusy dlouhé zhruba 6 centimetrů.
- Ty vytvarujte do podkoviček, položte na pečicím papírem vyložený plech.
- Pečte v předehřáté troubě na 140°C 10 – 15 minut.
Aby Vaše čokoládové rohlíčky vypadaly slavnostněji můžete je po pečení poprášit moučkovým cukrem či kakaem. Pro opravdické milovníky čokolády můžete konečky rohlíčků namočit v čokoládové polevě a na mřížce nechat ztuhnout.

Objevte podobné tipy
Čokoládové kuličky
Ingredience
- 250 g kvalitní hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- vanilkový extrakt
Postup
- Čokoládu nasekejte na malé kousky a poté dejte do mísy.
- V jiném malém hrnci ohřejte smetanu – nesmí projít varem!
- Teplou smetanu přelijte do misky s čokoládou. Připravte vodní lázni a začněte čokoládu rozpouštět.
- Přidejte máslo a vanilkový extrakt. Průběžně míchejte, aby vznikla jednolitá hmota.
- Dejte do lednice na zhruba 1-2 hodiny.
- Lžící rolujte kuličky a tvar dotvořte v dlaních.
S tímto nepečeným čokoládovým cukrovím Vám zvládnou pomoci i děti. Nechte je obalit kuličky v kokosu, kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvořte tak společně mnoho různých variant! Čekání na Štědrý den tak dětem alespoň rychleji uteče.

Jemná domácí čokoláda do formiček
Ingredience
- 200 g kokosového oleje
- 100 g kakaa
- 200 g práškového cukru
- pro další kombinace například mandle nebo jiné ořechy, rozinky, kousky sušenek apod.
Postup
- V hrnci rozpusťte kokosový olej.
- Přidejte kakao a práškový cukr a zhruba 20 minut mějte na velmi mírném plameni a míchejte. Čím déle budete hmotu míchat, tím bude výsledná čokoláda jemnější.
- Takto vzniklou čokoládu nalijte do malých formiček, nechte ztuhnout a vyjměte z formiček.
Pro milovníky čokolády je toto nepostradatelné vánoční cukroví. Čokoládou do formiček je však můžete i překvapit, a to třeba přidáním mandlí, rozinek, sušeného ovoce a nebo třeba ozdobením cukrářským zdobením.

Čokoládové polevy na vánoční cukroví
Recepty na vánoční cukroví s čokoládou se neobejdou bez čokoládových polev. Každá hospodyňka má svůj osvědčený recept – podívejte se na naše tipy a najděte tu pravou polevu pro Vaše cukroví!
Všechny recepty na čokoládové polevy mají jedno společné pravidlo: čokoládu a další ingredience rozpouštějte vždy ve vodní lázni a jemně míchejte. Nikdy nedávejte rendlík s čokoládou přímo na plotnu. I když budete usilovně míchat, v polevě vniknou hrudky, které Vašemu vánočnímu cukroví uberou na kráse!

Základní poleva
Jedna z nejjednodušších čokoládových polev vznikne rozpuštěním 110 g másla a 150 g čokolády a její využití je univerzální. Perfektně se hodí například na vánoční cukroví.
Hořká poleva s kokosovým olejem
Pro jemnější chuť a strukturu polevy použijte kvalitní hořkou čokoládu, smetanu ke šlehání a kokosový olej. Poměr surovin je následující: 30 g kokosového oleje, 1 polévková lžíce smetany ke šlehání a 250 g hořké čokolády.
Hořkou polevu s kokosovým olejem můžete použít například v tomto receptu na ořechové špičky
Vláčná poleva
Z 200 ml smetany a 400 g čokolády vyrobíte vláčnou polevu vhodnou na moučníky z plechu, jako je například klasický perník.
Receptem se můžete nechat inspirovat zde
Na polevy můžete využívat i jiné druhy čokolády než je hořká nebo na vaření. Vhodná je i mléčná nebo bílá čokoláda – mějte ale na paměti, že čím světlejší čokoláda, tím méně tuku (např. másla či kokosového oleje) a tekutin (např. smetana) potřebujete přidat.
Pokud hledáte ještě více tipů na vánoční čokoládové cukroví, určitě vyzkoušejte ještě tyto tři recepty na kakaové cukroví!
Jak se Vám recepty povedly? A která čokoládová poleva se Vám nejvíce trefila do chuti?