Jestli patříte mezi milovníky čokolády, tak by vám potom neměly ujít tyto recepty na čokoládové vánoční cukroví!
Upečte si tradiční i méně tradiční dobroty.
Na konci článku najdete tipy, jak z čokoládou zdobit, ale i jaké čokoládové polevy můžete při zdobení použít!
Marcipánové válečky s mandlemi, pistáciemi a čokoládou
Lahodné mandlové sušenky, připomínající makronky a chuť marcipánu, i když žádný není použitý. Chutné a super snadné na pečení.
Co budeme potřebovat
- 250 g mletých mandlí
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 5 kapek aroma mandlí
- 40 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 bílky
- 1-2 lžíce nasekaných nebo mletých pistácií
- 1 balíček čokoládové polevy
Postup
- Smíchejte mandle, moučkový cukr, mouku, vanilkovou pastu a sůl.
- Vejce oddělíme a postupně vmícháme sníh z bílků.
- Těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat.
- Těsto rozdělte na 4 části a z každé vytvarujte váleček o průměru 1-2 cm a nakrájejte na proužky široké 5 cm.
- Tyčinky pečte v troubě na 180 stupňů horní/spodní ohřev asi 10 minut. Nechte tyčinky úplně vychladnout.
- Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni a mandlové tyčinky do ní namáčíme a dáme na plech s pečícím papírem zaschnout.
- Obalte pistáciové drobky v čokoládě.
Abyste mohli vyšlehat ty nejnadýchanější bílky potřebujete kvalitní ruční mixér! Takový si vyberete z naší obsáhlé recenze!

Vánoční čokoládová kolečka
Vyzkoušejte náš recept na čokoládové sušenky hned teď. Budete se divit, jak dobré mohou být.
Co budeme potřebovat
- 70 gramů cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 ml slunečnicového oleje
- 4 lžíce mandlového mléka
- 150 gramů mouky
- 3 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Vyšleháme cukry, olej a mandlové mléko.
- Mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl smícháme dohromady a krátce promícháme s cukrovou směsí.
- Těsto vyndejte z mísy polévkovou lžící a rukama z něj vytvarujte kouli.
- Položte ji na plech a udělejte placku.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut.
- Případně můžete sušenky ozdobit čokoládovou polevou. Jednoduše rozpusťte 50 g čokolády a lžící ji rozetřete na čokoládová kolečka.
Pokud hledáte ještě více tipů na vánoční čokoládové cukroví, určitě vyzkoušejte ještě tyto tři recepty na kakaové cukroví!

Čokoládové lanýže (kuličky)
Tento recept na domácí lanýže z čokolády je skvělým nápadem, jak vytvořit netradiční nabídku vánočního cukroví z čokolády na vašem svátečním stole!
Co budeme potřebovat
- 230 g, velmi jemně nasekané
- 160 ml husté smetany
- 1 polévková lžíce másla, změklého
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- polevy: neslazený kakaový prášek, posypky, drcené ořechy, rozpuštěná čokoláda
Postup
- Vložte čokoládu do žáruvzdorné misky.
- Zahřívejte hustou smetanu.
- K čokoládě přidáme máslo a přilijeme hustou smetanu.
- Směs necháme 5 minut odležet.
- Přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Položte kousek plastového obalu přímo na povrch (aby se zabránilo kondenzaci) a dejte na 1-2 hodiny do chladničky.
- Ze ztuhlé čokoládové směsi vyválejte na kuličky.
- Každou kuličku obalte v polevě, dle vašeho výběru.
Připravte si i jednoduché cukroví s Lotus sušenkami!

Objevte podobné tipy
Vánoční čokoládové košíčky
Lahodné cupcaky z čokolády a krémovou máslovou polevou, ty prostě na Vánoce nesmí chybět!
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce vody (vařící)
- 40 g kakaového prášku
- 3 velká vejce
- 175 g másla (změklého)
- 165 g moučkového cukru
- 115 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
Na krém
- 60 g másla (změklého)
- 30 g kakaového prášku
- 3 lžíce mléka (plnotučného)
- 250 g moučkového cukru
Postup
- Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Kakaový prášek prosejeme do mísy, zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme na hustou pastu.
- Přidáme zbylé ingredience a promícháme.
- Těsto rozdělte do formiček.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 12–15 minut, dokud nevykynou a nebudou pružné na dotek.
- Smíchejte máslo, prosejte kakao a po troškách vmíchejte moučkový cukr, aby vznikla roztíratelný krém.
- Pokud je příliš hustý, postupně přilévejte mléko, dokud nedosáhne požadované konzistence.
- Košíčky potřete, posypte čokoládovými ozdobami a před podáváním nechte ztuhnout.

Čokoládové rohlíčky
Co si budeme namlouvat, mezi vánočním cukrovím nesmí beze sporu nikdy, opakuji nikdy chybět rohlíčky, a to v jakékoliv podobě! Zkuste tento recept na rohlíčky z čokolády, mile vás překvapí.
Co budeme potřebovat
- 140 g hladké mouky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 100 g změklého másla
- 90 g mletých lískových oříšků
- 40 g nastrouhané čokolády
Postup
- Mouku prosejte a na válu z ní udělejte kopeček, do jehož středu udělejte důlek. Do důlku dejte vanilkový cukr, žloutek, kousek másla, mleté lískové oříšky a nastrouhanou čokoládu.
- Z celého moučného kopečku postupně na válu vypracujte hladké těsto. Hotové těsto dejte na 30 minut do lednice.
- Z těsta vyválejte hady silné zhruba jako tužka a krájejte na kusy dlouhé zhruba 6 centimetrů.
- Ty vytvarujte do podkoviček, položte na pečicím papírem vyložený plech.
- Pečte v předehřáté troubě na 140 °C 10 – 15 minut.

Tipy na zdobení vánočního cukroví čokoládou
Podívejte se, jak můžete využít rozpuštěnou čokoládu k tomu, abyste své vánoční cukroví mohli ještě více vyšperkovat!

Čokoládové polevy na vánoční cukroví
Recepty na vánoční cukroví s čokoládou se neobejdou bez čokoládových polev. Každá hospodyňka má svůj osvědčený recept – podívejte se na naše tipy a najděte tu pravou polevu pro Vaše cukroví!
Všechny recepty na čokoládové polevy mají jedno společné pravidlo: čokoládu a další ingredience rozpouštějte vždy ve vodní lázni a jemně míchejte. Nikdy nedávejte rendlík s čokoládou přímo na plotnu. I když budete usilovně míchat, v polevě vniknou hrudky, které Vašemu vánočnímu cukroví uberou na kráse!
Základní čokoládová poleva na cukroví
Jedna z nejjednodušších čokoládových polev vznikne rozpuštěním 110 g másla a 150 g čokolády a její využití je univerzální. Perfektně se hodí například na vánoční cukroví.
Hořká čokoládová poleva s kokosovým olejem
Pro jemnější chuť a strukturu polevy použijte kvalitní hořkou čokoládu, smetanu ke šlehání a kokosový olej. Poměr surovin je následující: 30 g kokosového oleje, 1 polévková lžíce smetany ke šlehání a 250 g hořké čokolády.
Čokoládový krém do vánočního cukroví
Z 200 ml smetany a 400 g čokolády vyrobíte vláčnou polevu vhodnou na moučníky z plechu, jako je například klasický perník.