5 luxusních receptů na kuličky s čokoládou! Vychutnejte si každé kousnutí

Milovníci čokolády pozor! Připravili jsme pro vás ty nejskvělejší recepty na čokoládové kuličky!

Recepty jsou jednoduché, hotové v pár krocích a vám nezbyde nic jiného než se těšit až tuto dobrotu ochutnáte!

Zkuste naše výborné kombinace s kokosem, arašídovým máslem nebo si vychutnejte i bílou čokoládu.

Tak které kuličky budou vaše první?

Nejlepší nepečené čokoládové kuličky

Tento recept na čokoládové sušenky je naprostá bomba! Tyto kuličky jsem objevila čistě náhodou, při firemním večírku, na který je jedna z mých kolegyň přinesla. Po jednom soustu bylo jasné, že si musím říct o recept, protože jsou naprosto fantastické! Zkuste je i vy a uvidíte proč jsem si je tak zamilovala.

Co budeme potřebovat

  1. 20 kakaových sušenek
  2. 125 g třtinového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. 65 g neslazeného kakaového prášku
  5. 85 ml mléka (plus/mínus)
  6. 5 lžic másla (pokojové teploty)

Postup

  1. Máslo, vanilku a cukr smícháme do krémové konzistence
  2. Přidáme kakaový prášek a mléko
  3. Znovu dobře promícháme, aby vzniklo těsto bez hrudek
  4. V malé nádobě nebo v kuchyňském robotu si nahrubo rozdrtíme sušenky
  5. Přidáme do směsi máslo, cukr a kakao a dobře promícháme
  6. Mícháme, dokud se kousky sušenek nespojí s kakaovou směsí
  7. Nyní bychom měli být schopni z těsta tvarovat malé kuličky
  8. Pokud ne, přidáme další nadrcené sušenky
  9. Vytvarujeme kuličky a obalíme v posypce
  10. Čokoládové kuličky necháme v chladu, dokud je nebudeme servírovat

Na obalení kuliček použijte více rozdrcených sušenek, kakao, barevnou posypku nebo najemno namleté oříšky. Fantazii se meze nekladou.

Měkké nepečené kuličky z kakaa a sušenek.
Zdroj: thekitchenmagpie.com

Kuličky s čokoládou a brandy

Tyto čokoládové kuličky svou chutí připomínají lahodné lanýže z čokolády, navíc jim je dodána křupavost, díky drceným Oreo sušenkám, ve kterých jsou obaleny. Nejlepší jsou vyrobené s lehkým předstihem, když mají čas se rozležet.

Co budeme potřebovat

  1. Lžička instantní kávy
  2. 90 ml brandy (ohřáté)
  3. 115 g smetanového sýra (měkkého)
  4. 250 g moučkového cukru
  5. 200 g mletých mandlí
  6. 85 g čokolády na vaření (rozpuštěné)
  7. 8 Oreo sušenek (jemně rozdrcených)

Postup

  1. Instantní kávu si rozpustíme v teplé brandy
  2. V míse si vyšleháme smetanový sýr, moučkový cukr, mandle a rumovou směs, dokud se nespojí
  3. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu
  4. Směs vložíme do lednice a necháme jí v chladu asi hodinu, dokud nebude dostatečně pevná, aby se mohly začít válet kuličky
  5. Když je těsto dostatečné pevné začneme ho tvarovat do kuliček
  6. Poté kuličky obalíme v rozdrcených sušenkách
  7. Čokoládové kuličky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici
Úžasné kuličky z čokolády a lahodného rumu obalené v kakaovém prášku.
Zdroj: alsothecrumbsplease.com

Kuličky z kakaa a kokosu

Čokoládové kuličky s kokosem jsou receptem z mého dětství, který o Vánocích mezi cukrovím nesměl chybět. Moje máma je dělala každý rok na Vánoce a pak je rozdávala našim přátelům a sousedům. Já jsem je neměla ráda, ale dnes? Dnes se po nich můžu utlouct!

Co budeme potřebovat

  1. Tabulka čokolády na vaření
  2. 500 g moučkového cukru
  3. 500 g změklého másla
  4. 400 g kokosu (slazený, drcený)
  5. Plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  6. ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr smícháme do krémové konzistence
  2. Přidáme kondenzované mléko a kokos
  3. Vše společné důkladně promícháme
  4. Těsto vložíme do mrazáku a zmrazíme ho na 2 hodiny nebo i přes noc
  5. Čokoládu si poté rozpustíme v mikrovlnné troubě a promícháme
  6. V zahřívání pokračujeme v 30 sekundových intervalech, a průběžné promícháváme, dokud se nerozpustí, nebude hladká a hlavně předejdeme tomu, aby se spálila
  7. Z těsta vytvarujeme kuličky
  8. Kokosové kuličky poté jednotlivě namáčíme v čokoládě a pokládáme na plech pokrytý pečícím papírem
  9. Když čokoláda na kuličkách ztuhne, přendáme kuličky s čokoládou do vzduchotěsné nádoby a uložíme na chladné místo

Zaujala vás kombinace čokolády a kokosu? Vyzkoušejte i tyto kokosové pusinky, které najdete taktéž ve variantách s čokoládou.

Lahodné kuličky plné kakaa a kokosových lupínků.
Zdroj: alainga.com

Čokoládové kuličky s arašídy

Krémová náplň z arašídového másla potažená bohatou čokoládou a posypaná nasekanými arašídy vytváří jednoduchou, ale nesmírně dobrou pochoutku. Pro tento recept budete potřebovat je to, co pravděpodobně už máte ve spíži. Tato dobrota je plná chuti arašídového másla a i když jsou malé tak udělají velkou radost.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g moučkového cukru
  2. 2 lžíce změklého másla (nebo smetanového sýra)
  3. 250 g krémového arašídového másla
  4. 250 g rozpuštěné čokolády
  5. 90 g pražených arašídů (nahrubo nasekaných)

Postup

  1. V míse smícháme cukr, arašídové máslo, máslo (nebo smetanový sýr)
  2. Ingredience šleháme mixérem na střední rychlost, dokud se nespojí
  3. Ze směsi tvarujeme kuličky o velikosti 3 centimetrů
  4. Arašídové kuličky poté pokládáme na plech vyložený pečícím papírem
  5. Volně přikryjeme potravinářskou fólií a přendáme je do ledničky
  6. V ledničce kuličky necháme 30 minut chladit
  7. Poté si rozpustíme nasekanou čokoládu v žáruvzdorné misce na vodní lázni
  8. Každou vychlazenou kuličku namáčíme, jednu po druhé rozpuštěné čokoládě
  9. Pokud v kterémkoli okamžiku máčení kuličky příliš změknou, vrátíme je do ledničky na dalších 15 minut
  10. Po namočení každé kuličky, ještě před ztuhnutím čokolády nasypte navrch každé z nich nasekané arašídy
  11. Arašídové kuličky s čokoládou uložíme do ledničky, dokud je nebudeme podávat

Já osobně miluji arašídové máslo a arašídy obecně. Pokud to máte stejně jako já tak se neváhejte pustit do těchto výborných a netradičních vánočních receptů na cukrový s arašídovým máslem.
Ještě jeden malý tip. Vždy se ujistěte, že kupujete kvalitní máslo s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin. Nevěřili byste jaký to zaprvé bude mít vliv na celý recept a za druhé i na vaše zdraví.
Konzumace velké množství nasycených mastných kyselin, totiž v těle způsobuje záněty.

Kuličky k krémového arašídového másla obalené v jemné čokoládě.
Zdroj: kitchenfunwithmy3sons.com

Kuličky z bílé čokolády

Co budeme potřebovat

  1. 300 g bílé čokolády (nasekané)
  2. 120 ml vysokoprocentní smetany
  3. 30 g másla
  4. ½ lžičky růžové vody
  5. 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo likéru dle našeho výběru jako je brandy, Cointreau nebo lískový likér)

Na ozdobu

  1. 200 g bílé čokolády (nasekané)
  2. Jemně nasekané pistácie
  3. Sušený kokos
  4. Kakao
  5. Barevné sypání

Postup

  1. Čokoládu, smetanu a máslo rozpustíme v žáruvzdorné misce nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech za pravidelného míchání
  2. Vmícháme růžovou vodu, vanilku nebo likér dle našeho výběru
  3. Dochucovadla přidáváme postupně a těsto ochutnáváme, po vychladnutí bude chuť silnější
  4. Těsto přendáme do mělké nádoby a chladíme, dokud neztuhne, asi 4 hodiny nebo přes noc
  5. Pomocí čajové lžičky nabíráme těsto z a čistýma rukama těsto válíme a vytvoříme kuličky
  6. Ty přendáme na vymazaný plech a necháme je na 30 minut ztuhnout v mrazáku
  7. Chceme-li čokoládové kuličky ozdobit, rozpustíme si čokoládu stejným způsobem jako v kroku 1
  8. Necháme jí trochu vychladnout a pak vychlazené kuličky vložíme do čokolády a obalíme je
  9. Dáme je zpět na vyložený pečicí papír a posypeme je jakoukoli polevou, kterou jsme si vybrali
  10. Kuličky s čokoládou znovu necháme 1–2 hodiny vychladit v lednici nebo je na 30 minut zmrazíme
  11. Čokoládové kuličky uchováváme na chladném místě nebo v lednici
Měkké čokoládové kuličky s bílou čokoládou, kokosem a likérem.
Zdroj: okonomikitchen.com

Jakou čokoládu na kuličky použít?

Čokoláda pochází ze zrn kakaovníku. Zrna jsou pražená a mletá, aby se vytvořila pasta nazývaná , kterou posléze dělíme na kakaové máslo a kakaový prášek. Různými poměry mezi kakaovým máslem, kakaovým práškem, cukrem a dalších přísad vznikají různé druhy čokolády.

Čokoláda na vaření – také je nazývána jako hořká čokoláda. Tento druh čokolády obsahuje 50-58% kakaového másla a je bez přidaného cukru. Měla by se používat v receptech, kde jsme použili jiné sladidlo, jako jsou brownies, nebo čokoládové korpusy.

Hořkosladká čokoláda – ta má nejsilnější čokoládovou chuť a obsahuje minimálně 35 % čokoládové pasty. Některé prémiové značky obsahují 70 % nebo více kakaového másla a kakaové sušiny. Je to nejlepší druh čokolády na vaření a pečení. Zkuste z ní vytvořit například pudink, čokoládovou pěnu, ganache a glazura, nebudou mít chybu.

Polosladké – má více přidaného cukru a obsahuje minimálně 35 % čokoládové pasty. Tato čokoláda vynikne nejvíce v receptech, kde čokoláda hraje hlavní roli, jako jsou čokoládové koláče, čokoládové buchty nebo čokoládové krémy.

Sladká čokoláda – obsahuje minimálně 15 % čokoládové pasty. Použijeme ji například v receptech na sušenky s čokoládovými kousky.

Mléčná čokoláda – obsahuje alespoň 10 % čokoládové pasty a alespoň 12 % mléčné sušiny, aby získala sladkou a krémovou chuť. Tuto čokoládu spíše než do těsta použijte jako finální „dotažení“ receptu na palačinky nebo muffiny.

Bílá čokoláda – není to opravdu „pravá“ čokoláda, protože neobsahuje čokoládovou sušinu. Obsahuje minimálně 20 % kakaového másla. Je skvělá v kombinaci s ořechy a solí – představte si makadamové sušenky z bílé čokolády.

Kakaový prášek – může být sladký nebo hořký. Vyrábí se sušením a mletím čokoládové pasty a odstraněním většiny kakaového másla, přičemž musí být, ale stále zachováno 10-22 % kakaového másla.

V našich receptech na čokoládové kuličky doporučujeme používat první tři druhy čokolády. Je to z toho důvodu, že je v receptech vždy navíc přidané další sladidlo a použitím sladké čokolády, by mohlo dojít k přeslazení a zároveň by kuličky ztratily chuť, kterou mají správně mít, a to lehce nahořklou a trpkou.

Není na škodu zkombinovat například polosladkou čokoládu společně s kakaovým práškem, což vytvoří zajímavý chuťový most, ale nezapomínejte přidat více tekutých surovin, aby těsto nebyl příliš husté.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X