Vánoční cukroví by mělo být nejen chutné, ale také krásné na pohled.
K tomu slouží nejrůznější zdobení, posypky či glazury, kterými ho můžeme ozvláštnit.
Inspirujte se našimi recepty na čokoládové polevy na cukroví.
Která se stane vaší nejoblíbenější?
Zrcadlová čokoládová poleva nejen na cukroví
Tato poleva se na větších plochách leskne stejně jako zrcadlo. Odtud její název.
Ingredience:
- 2/3 šálku + 2 a 1/2 PL vody
- 2/3 šálku šlehačky
- 1 šálek neslazeného kakaového prášku
- 1 šálek + 2 PL bílého cukru
- 4 čajové lžičky želatiny v prášku
Postup:
- Do malé misky dejte dvě a půl polévkové lžíce vody.
- Přisypejte želatinu a důkladně promíchejte.
- Nechte 5 minut odstát.
- Kakao a vodu dejte do středně velkého hrnce a míchejte, dokud se nerozpustí všechny kakaové hrudky.
- Do kakaové směsi přidejte trochu šlehačky a zamíchejte.
- Přidejte zbývající šlehačku a cukr a jemně pokračujte v míchání, aby se ingredience dobře spojily.
- Tuto směs následně dejte na sporák a začněte pomalu zahřívat.
- Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny.
- Přidejte želatinu a jemně míchejte, dokud se nerozpustí a nevznikne hladká lesklá poleva.

Čokoládové polevy na cukroví využijte skvěle také ke zdobení dalších dezertů, především čokoládových dortů
Rychlá čokoládová poleva na cukroví
Velmi jednoduchá, ale lahodná poleva, kterou můžete použít na rozmanité druhy vánočního pečiva.
Ingredience:
- 60 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 1/4 šálku másla
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 4 PL mléka
Postup:
- Čokoládu nalámanou na menší kousky nejprve rozpusťte ve čtvrt šálku másla.
- Následně v misce smíchejte moučkový cukr, mléko a čokoládu a rozmíchejte dohladka.
- Cukroví ozdobte podle vašich představ.

Typickým cukrovím, které vyžaduje zdobení, jsou perníčky. Objevte rozmanité varianty polev na perníčky
Lahodná glazura z hořké čokolády
Snadná, ale velmi chutná poleva z pouhých čtyř ingrediencí. Kromě skvělé chuti se s ní i velmi dobře pracuje.
Ingredience:
- 60 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 2 PL másla
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 PL vroucí vody
Postup:
- Máslo a čokoládu smíchejte v hrnci na mírném ohni a míchejte, dokud se nerozpustí. Další možností je vložit čokoládu a máslo do misky vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívat je v mikrovlnné troubě na střední teplotu asi 1 minutu.
- Míchejte a pokračujte v zahřívání po dobu přibližně 15 sekund.
- Do malé misky prosejte moučkový cukr.
- Prosetý moučkový cukr vmíchejte do rozpuštěného másla a čokolády.
- Za stálého míchání poté přidávejte malé množství vroucí vody, dokud se podle potřeby poleva nezředí. Pokud by se vám zdála příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru. Pokud je příliš hustá, přidejte více horké vody.
- Čokoládovou polevou poté ozdobte cukroví podle vašich představ.

Jednoduchá poleva z čokoládových peciček
Nechce se vám lámat s čokoládou? Použijte k přípravě polevy čokoládové pecičky.
Ingredience:
- 1 šálek čokoládových peciček
- 2/3 šálku smetany ke šlehání
- špetka soli
Postup:
- Čokoládové pecičky dejte do středně velké mísy.
- Šlehačku se špetkou soli přiveďte k varu.
- Touto horkou směsí přelijte čokoládu.
- Počkejte přibližně 60 sekund, aby čokoláda změkla, a poté míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a směs nebude hladká.
- Nechte mírně zhoustnout a poté lehce vychladnout.

Objevte podobné tipy
Čokoládová glazura s vanilkou
Chuť polev z čokolády se velmi často ozvláštňuje pomocí vanilky. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu.
Ingredience:
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 2 PL kakaového prášku
- 2 PL vroucí vody
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Cukr, kakaový prášek, vanilkový extrakt i vodu dejte do hrnce.
- Za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud nevznikne homogenní směs.
- Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

Nejen čokoládové polevy na cukroví, ale také cukroví samo. Inspirujte se našimi recepty na vánoční cukroví z čokolády.
Čokoládová poleva z kakaa
K výrobě lahodné polevy nemusíte nutně používat čokoládu. Stačí kvalitní kakaový prášek!
Ingredience:
- 2 PL rozpuštěného másla nebo oleje
- 3 PL neslazeného kakaa
- 2 PL horké vody
- 1 šálek moučkového cukru
Postup:
- Smíchejte veškeré ingredience v míse.
- Míchejte, dokud nevznikne konzistentní hladká hmota.
- V případě potřeby přidejte další horkou vodu a chvilku počkejte.
- Jak poleva chladne, začne houstnout.
- Následně ozdobte cukroví podle vašich představ.

Jemná glazura s čokoládou
Bohatá, lesklá a voňavá poleva, kterou lze použít nejen na zdobení cukroví, ale také dortů.
Ingredience:
- 1/2 šálku šlehačky
- 100 g hořké či mléčné čokolády
- 1/4 šálku kukuřičného sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Šlehačku dojte do malého hrnce a na středně nízkou teplotu ji začněte zahřívat.
- Přidejte kousky čokolády a důkladně míchejte.
- Za stálého míchání přidejte též kukuřičný sirup a vanilku.
- Míchejte až do doby, než vznikne lesklá a hladká směs.
- Polevu nechte lehce vychladnout a můžete začít zdobit.

Královská čokoládová glazura
Bojte se, že vám poleva nezhoustne? Přidejte do ní želatinu!
Ingredience:
- 2/3 šálku + 4 a 1/2 PL krystalového cukru
- 5 PL vody
- 10 PL neslazeného kakaového prášku
- 1/2 šálku + 2 PL smetany ke šlehání
- 8 g práškové želatiny
Postup:
- Namočte želatinu na 10 minut do studené vody.
- Smetanu ke šlehání zahřejte na mírném ohni a dejte stranou.
- Do hrnce nalijte vodu a cukr a přiveďte k varu.
- Jakmile se začne cukrová směs vařit, nalijte ji na prosetý kakaový prášek a jemně promíchejte.
- Přidejte scezenou želatinu a rozmixujte ručním mixérem.
- Poté přilijte horkou smetanu ke šlehání a znovu promíchejte.
- Směs následně opět rozmixujte ručním mixérem.
- Před použitím nechte polevu mírně vychladnout.

Sladká poleva z bílé čokolády
Čokoládová poleva nemusí mít vždy jen hnědou barvu. Připravte si ji v bílé podobě!
Ingredience:
- 1/2 šálku nalámané bílé čokolády
- 1/4 šálku mléka
- 2 PL moučkového cukru
Postup:
- Do hrnce dejte kousky bílé čokolády a mléko a zahřívejte na mírném plamenu.
- Za stálého míchání nechte kousky bílé čokolády rozpustit.
- Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte moučkový cukr.
- Míchejte, dokud není poleva hladká

Několik rad a triků na závěr
Základem dobré čokoládové polevy na cukroví je kvalitní čokoláda, případně neslazený kakaový prášek. Možná vás to překvapí, ale oblíbená čokoláda na vaření není k přípravě glazur úplně vhodná. Mnohem lepší je použít vysokoprocentní hořkou čokoládu.
Nejčastěji se čokoláda rozpouští v horké smetaně ke šlehání. Základem úspěchu je pomalé, ale důsledné míchání. Pokud chcete, můžete si čokoládu již předem rozpustit ve vodní lázni. To znamená přivést k varu hrnec s vodou, na něj umístit misku s čokoládou a pomalu míchat. Pokud se vám stane, že poleva například vlivem studené smetany srazí, stačí do ní nad vodní lázní zašlehat kousek másla.
Čokoládové polevy na cukroví můžete použít různým způsobem. Nejjednodušší je do nich cukroví z části namočit. Použít ale můžete také zdobítka a vytvořit zajímavé kresby. V tomto případě je lepší dát před zdobením pečivo na mřížku a vložit pod ni pečicí papír. Usnadní vám to následný úklid.