Rodina na vás naléhá, ať jim upečete něco dobrého?
Dochází vám nápady?
Pak jste tu správně!
Připravili jsme si pro vás totiž 6 luxusních receptů na čokoládové recepty, které potěší většinu strávníků.
Tak pojďme na to!
Čokoládové řezy s cuketou a vlašskými ořechy
Tento recept prostě musíte vyzkoušet! Cuketa udržuje řezy dokonale vláčné, zatímco čokopecičky a nasekané vlašské ořechy jim dodávají texturu. Perfektní moučník k odpolední kávě či jako pohoštění pro hosty.
Co budete potřebovat
- 2 a ¼ šálků prosáté hladké mouky
- ½ šálku neslazeného kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a ¾ šálku cukru
- ½ šálku másla, pokojové teploty
- ½ šálku rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku podmáslí
- 2 šálky nastrouhané neloupané cukety (asi 2 a ½ střední cukety)
- 1 šálek čokopeciček
- ¾ šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vymažte plech o rozměrech 23 x 33 x 5 cm máslem a vysypte moukou.
- Do střední mísy prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse šlehejte cukr, máslo a olej, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte po jednom vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Přimíchávejte suché ingredience střídavě s podmáslím po 3 přídavcích.
- Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.
- Nalijte těsto na připravený plech.
- Posypte čokopecičkami a ořechy.
- Pečte, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté, asi 50 minut.
- Buchtu nechte zcela vychladnout na plechu.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše další recepty na moučníky z cukety anebo mlsejte sladce, ale zdravě!
Čokoládovo-jablečné řezy
Tento úžasný moučník z jablek a čokolády se stane vaším novým oblíbeným dezertem a zamiluje si ho celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 2 jablka
- 125 ml jablečné šťávy nebo vody
- 120 ml rostlinného oleje
- 225 g cukru
- 1 velké vejce
- 175 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 75 g čokolády
- 25 g změklého másla
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Čtvercovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
- Jablečnou šťávu a jablka dejte do hrnce a vařte doměkka, dokud se jablka snadno nerozpadnou.
- Jablka rozmixujte, odměřte 225 g a nechte vychladnout.
- Ve velké míse šlehejte olej, cukr a vejce, dokud vám nevznikne světlá a nadýchaná směs, a dejte stranou.
- Do jiné mísy prosejte mouku s kakaem, skořicí a sodou.
- Do vaječné směsi přimíchávejte střídavě lžíci moučné směsi a lžíci jablečného pyré.
- Směs nalijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte 35 minut, nebo dokud nevyjde špejle zapíchnutá do středu buchty čistá.
- Vyklopte buchtu na mřížku a nechte vychladnout.
- Čokoládu na polevu rozpusťte v hrnci nad horkou vodou na mírném ohni.
- Sundejte z plotny a vmíchejte máslo tak, aby vám nezůstaly žádné hrudky.
- Rozetřete přes vršek buchty, nechte ztuhnout a servírujte.

Nezapomeňte si k tomuto úžasnému moučníku připravit i skvělou kávu. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších automatických kávovarů. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Čokoládové řezy ze zakysané smetany
Tyto lahodné řezy z čokolády a zakysané smetany jsou krásně vláčné a neuvěřitelně jednoduché na přípravu. Každý si je zamiluje a stanou se hvězdou jakéhokoli večírku. Podávejte je samotné nebo se zmrzlinou.
Co budete potřebovat
- 3/4 šálku másla
- 2/3 šálku kakaa
- 3/4 šálku vody
- 1 a 3/4 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1 a 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku zakysané smetany
Na polevu:
- 12 lžic másla
- 1/2 šálku kakaa
- 3 šálky moučkového cukru
- 4 – 6 lžic mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Hluboký plech o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte tukem a vysypte moukou.
- Přidejte máslo, kakao a vodu do středního hrnce.
- Jemně směs šlehejte, dokud se kakao a máslo nerozpustí.
- Sundejte z plotny.
- Nalijte směs do velké mísy a nechte mírně vychladnout.
- Vmíchejte cukr, následně vejce a vanilkový extrakt.
- Pomocí mixéru zašlehejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Poté vmíchejte zakysanou smetanu.
- Nalijte na připravený plech a pečte asi 35 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu buchty nevyjde čisté.
- Mezitím si připravte polevu.
- V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a kakao.
- Odstraňte z ohně a nalijte směs do mixovací nádoby a nechte chvíli vychladnout.
- Přišlehejte moučkový cukr (asi ½ šálku najednou) a poté střídavě přišlehávejte mléko a cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence a sladkosti.
- Vychladlou buchtu potřete polevou a případně ozdobte posypky.

Objevte podobné tipy
Řezy z arašídového másla s čokoládovou polevou
Luxusní moučník nabitý krémovým arašídovým máslem a přelitý polevou z kakaa a smetanového sýra si budete připravit pořád dokola, protože si ho naprosto zamilujete! Nevěříte? Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- ¾ šálku másla
- ¼ šálku řepkového oleje (nebo jiného oleje s neutrální příchutí)
- ⅔ šálku krémového arašídového másla
- ¾ šálku třtinového cukru
- ½ šálku krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¾ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 3 velká vejce (pokojové teploty)
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek podmáslí
Na polevu:
- 230 g smetanového sýra pokojové teploty
- ¼ šálku másla pokojové teploty
- ½ šálku neslazeného kakaa
- 3 šálky moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Plech o rozměrech 23 × 33 cm vyložte pečicím papírem tak, aby okraje visely přes delší strany, a poté vymažte máslem.
- V malém hrnci na středním plameni míchejte máslo, dokud se nerozpustí.
- Sundejte hrnec z ohně a zašlehejte arašídové máslo a olej.
- Přeneste směs do skleněné misky nebo tekuté odměrky, aby vychladla.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte cukry, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a vejce.
- Míchejte při nízké rychlosti, dokud směs nezvlhne a poté zvyšte rychlost na vysokou.
- Šlehejte do husté, nadýchané a světlé hmoty (asi 7 minut).
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a pomalu vlévejte směs arašídového másla.
- Míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
- Přidejte mouku a promíchejte.
- Ve směsi zůstanou proužky mouky.
- Pomalu zašlehejte podmáslí, ale nepřemíchejte.
- Těsto přendejte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete (těsto bude husté a těžké).
- Pečte, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 30 – 35 minut.
- Nechte na plechu vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte smetanový sýr a máslo při střední rychlosti do hladka (asi 2 minuty).
- Podle potřeby misku oškrábejte.
- V samostatné misce prošlehejte kakao a moučkový cukr.
- Pomocí mixéru nastaveného na nízkou rychlost pomalu přidávejte směs kakaa a moučkového cukru a míchejte, dokud se vše dobře nepromíchá.
- Zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud nebude poleva nadýchaná a krémová.
- Polevu naneste na buchtu a podle potřeby posypte posypkami.
- Dobrou chuť!

Čokoládové řezy s kokosem
Tento jednoduchý čokoládový moučník s kokosem je příjemně sladký, jemný, lahodný a zároveň rychlý na přípravu. Co víc si přát? Skvěle se hodí na rodinné oslavy, rauty i pikniky.
Co budete potřebovat
- 3 vejce pokojové teploty
- 140 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 140 g rozpuštěného másla
- 150 ml mléka pokojové teploty
- 300 g hladké mouky
- 4 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na polevu:
- 160 ml smetany
- 110 g hořké nebo mléčné čokolády
- 30 g másla
- strouhaný kokos
Postup
- Máslo rozpusťte a dejte stranou, aby vychladlo.
- Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem, aby se ingredience promíchaly a trochu zvětšily svůj objem, nemusíte je šlehat dlouho.
- Přidejte studené rozpuštěné máslo a mléko a promíchejte elektrickým mixérem.
- Nyní prosejte hladkou mouku, špetku soli, kakao a prášek do pečiva a přidejte k vaječné směsi.
- Krátce promíchejte lžící nebo metličkou, aby se všechny ingredience promíchaly tak, aby vzniklo hladké těsto bez viditelných stop mouky.
- Obdélníkový plech (20 x 30 cm) vyložte pečicím papírem.
- Nalijte na plech směs a jemně ji urovnejte.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 15 – 20 minut.
- Abyste si byli jisti, že je buchta hotová, proveďte test párátkem.
- Jakmile je buchta hotová, vyjměte ji z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Až vychladne, propíchejte povrch vidličkou nebo párátkem a připravte si polevu.
- V malém kastrůlku zahřejte 160 ml smetany s 30 g másla.
- Vypněte oheň a přidejte 110 g nasekané hořké nebo mléčné čokolády.
- Počkejte 2 minuty a poté důkladně promíchejte, aby se vytvořila hladká a lesklá glazura.
- Tuto polivu nalijte na připravenou buchtu a zarovnejte.
- Nyní přidejte kokos podle své chuti.
- Užijte si to!

Kokos se používá při pečení i zdobení mnoha různých dezertů. Dodá jim nejen skvělou chuť, ale svou bílou barvou i eleganci. Inspirujte se i našimi dalšími recepty na řezy s kokosem! Vyzkoušejte kombinaci s čokoládou, vanilkou či šlehačkou. Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Čokoládové piškotové řezy se šlehačkou
Vyzkoušejte i naše řezy bez cukru! Mají úžasnou konzistenci a chutnají naprosto bezkonkurenčně.
Co budete potřebovat
- 4 střední vejce
- 2 lžíce sladidla dle výběru (volitelně)
- 50 g másla
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva (volitelně)
- 100 ml vody
Na polevu:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička medu
- neslazené kakao na posypání
Postup
- Oddělte bílky od žloutků.
- V míse odměřte mouku a poté vmíchejte kakao a případně prášek do pečiva.
- Lžíci zvoleného sladidla dejte do mísy s bílky.
- Bílky šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Nakrájejte máslo a vložte jej do mísy, kde jsou žloutky.
- Nyní můžete do misky přidat jednu lžíci sladidla dle výběru.
- Šlehejte žloutek a máslo, dokud nebude mít směs světle žlutou barvu.
- Poté přidávejte po troškách střídavě suché ingredience a vodu.
- Bílky vmíchejte do moučné žloutkové směsi.
- Pomocí vařečky nebo špachtle prořízněte směs svisle.
- Pohybujte se špachtlí kolem dna misky a vytáhněte ji zpět nahoru.
- Část směsi přenášejte ode dna nahoru na povrch, dokud se ingredience rovnoměrně nespojí.
- Plech o rozměrech 25 x 21 cm vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte trochou másla a vysypte moukou.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a dejte do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut.
- Buchtu zkontrolujte asi za 25 minut, ale neotvírejte troubu dříve!
- Mohlo by to způsobit, že buchta spadne.
- Až vyjde párátko vložené do středu buchty čisté, je hotovo.
- Nechte vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Vyšlehejte smetanu ke šlehání spolu s vanilkovým extraktem a libovolným sladidlem.
- Po úplném vychladnutí piškotu (asi za půl hodiny) na něj rovnoměrně natřete šlehačkovou polevu.
- Nakonec vrch posypte pomocí síta kakaem.
- Před podáváním dejte na hodinu do lednice.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na buchty z piškotu, po kterých se jen zapráší!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!