Milujete čokoládu a vše co s ní souvisí? Už jste někdy zkoušeli recept na čokoládový dort?
Máte oblíbenou čokoládovou pochoutku nebo vám stačí jen obyčejná tabulková?
Obecně nejvhodnější je ta čokoláda, v níž je obsaženo více než 70 % kakaa.
Pokud milujete čokoládu, určitě si připravte některý náš recept na čokoládový dort, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Čokoládový dort bez mouky
Honí vás mlsná a nemáte chuť se zabývat pečením náročnějšího dortu? Pak zkuste jednoduchý čokoládový dort, který neobsahuje ani malou špetičku mouky a přesto chutná naprosto božsky.
INGREDIENCE
- 250 g másla
- 170 g cukru moučka
- 210 g čokolády s obsahem kakaa více než 70 %
- 5 vajec
- 1 polévková lžíce rumu
- 100 ml smetany ke šlehání
- kousek másla a hrst třtinového cukru na vysypání formy
- několik lístků máty na ozdobu
POSTUP
- Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem.
- Do mísy dáme žloutky s cukrem a vyšleháme hustou světlou pěnu, do které nakonec vmícháme rum.
- Z bílků našleháme tuhý sníh, který si zatím odložíme stranou.
- Máslo s čokoládou necháme rozpustit ve vodní lázni, necháme chvíli odstát a pak po částech zašleháme do žloutkové směsi.
- Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby se vše spojilo.
- Jakmile máme hotovo, nalijeme těsto do formy a vložíme jí do trouby předehřáté na 180°C.
- Pečeme zhruba 25 až 30 minut, záleží na typu trouby.
- Po upečení necháme dort vychladnout. Jakmile bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme několik hodit odležet.
- Před servírováním vyšleháme smetanu a dort s její pomocí ozdobíme. Na kopečky smetany dáme lístky máty.

Objevte podobné tipy
Čokoládový dort s ovocem
Ovoce a čokoláda je přímo smrtící kombinace. Ostatně znáte něco lepšího, než ovoce namočené v čokoládové fontáně? Vynikající je dort plný čokolády a k tomu lahodné ovoce.
INGREDIENCE 1
- 225 g hořké čokolády
- 175 g másla
- 1 lžička instantní kávy
- 2 lžičky vody
- 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s mandlemi a lískovými ořechy)
- 50 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 5 vajec
- 110 g krupicového cukru
INGREDIENCE 2
- 125 g Ricotty (může být i Lučina)
- 8 čerstvých jahod
- 220 g hořké čokolády
- 160 ml smetany ke šlehání (33 %)
- čerstvé broskve nebo broskvový kompot (může být i další ovoce)
POSTUP 1
- Budeme potřebovat dortovou formu (20 – 26 cm), kterou vymažeme, vysypeme, odložíme zatím stranou a dáme si předehřát troubu na 160°C
- Vezmeme skleněnou misku vhodnou do mikrovlnné trouby, dáme do ní čokoládu s máslem a necháme na minutku rozpustit v mikrovlnce.
- Misku vyndáme a důkladně promícháme, až se máslo s čokoládou úplně spojí.
- Kávu rozmícháme ve vodě a vmícháme do čokolády, pak necháme vychladnout.
- Do další mísy nasypeme rozemleté ořechy, mouku, sůl, smícháme a necháme stát.
- Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou čokoládovou směs. Celou dobu mícháme.
- Kdy máme důkladně promícháno, přidáme sypké ingredience, které jsme si předtím smíchali a dobře zamícháme.
- Těsto nalijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 30 – 45 minut. Upečené necháme úplně vychladnout.
POSTUP 2
- Nejdříve smícháme ricottu s moučkovým cukrem, potom očistíme jahody a nakrájíme je na plátky.
- Smetanu vlijeme do misky vhodné pro mikrovlnné trouby, vložíme jí dovnitř a přivedeme k varu.
- Vytáhneme smetanu z mikrovlnky, nalámeme do ní čokoládu, zamícháme a necháme tak 5 minut odstát.
- Pomocí mixéru (metly) vyšleháme a dáme vychladit, tím poleva ještě zhoustne.
- Když tohle všechno nachystáme, pustíme se do dokončovacích prací.
- Dort vyjmeme z formy a podélně rozpůlíme. Spodní část potřeme náplní, na to rozložíme plátky jahod a přiklopíme druhou částí korpusu.
- Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme na plátky nakrájenými broskvemi.
- Kdo chce, může ještě vyšlehat smetanu ke šlehání a ozdobit kopečky šlehačky.

Čokoládový dort s krémem
Dorty s čokoládou miluje snad každý milovník této voňavé pochoutky. Když se ještě k tomu spojí s krémem z tvarohu, rozhodně se máte na co těšit.
INGREDIENCE 1
- 225 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce holandského kakaa
- 1 vejce
- 75 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 150 g změklého másla
INGREDIENCE 2
- 3 celá vejce
- 750 g měkkého tvarohu
- 180 g cukru krystal
- 125 ml mléka
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 2 lžíce kakaa
POSTUP 1
- Mouku prosejeme do mísy spolu s kakaem, přidáme 1 vejce, vanilkový cukr s krystalem, máslo, špetku soli a vypracujeme těsto.
- Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm, vymažeme kouskem másla a vložíme těsto (forma se nevysypává).
- Namačkáme těsto tak, aby se vytvarovalo podle formy, a pak uděláme kolem dokola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
- Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
POSTUP 2
- Zatímco těsto odpočívá, pustíme se do přípravy krému. Oddělíme žloutky od bílků a z těch vyšleháme tuhý sníh.
- Ke žloutkům přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu, 200 g cukru, pudinkový prášek a vše společně utřeme.
- Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, promícháme a rozdělíme na poloviny.
- Do jedné půlky přidáme kakao a druhá zůstane, jak je.
- Světlou část krému rozetřeme na těsto, na to zlehka navršíme tmavý krém a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme zhruba 45 – 50 minut na 170 až 180°C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
- Kdo chce, může ještě dort polít čokoládovou polevou, dát nahoru šlehačku nebo třeba ozdobit kakaovým krémem.

Zkuste i naše jablečné dorty. Ještě nebyl nikdo, komu by nechutnaly. 🙂