Vynikající dorty plné čokolády

Milujete čokoládu a vše co s ní souvisí? Už jste někdy zkoušeli recept na čokoládový dort?

Máte oblíbenou čokoládovou pochoutku nebo vám stačí jen obyčejná tabulková?

O čokoládě je známo, že je to velmi oblíbené a hlavně účinné afrodiziakum, které miluje v podstatě každý. Ostatně, čokoláda obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a má blahodárný účinek na mozek i srdce. Dokáže nás hravě zbavit stresu i depresí a ještě má pozitivní vliv na hubnutí.

Kvalitní čokoláda je podle amerických vědců schopná prokrvit mozek a podpořit paměť, navíc máme bystřejší mozek. Kromě toho prý snižuje riziko cévní mozkové příhody a ještě také krevní tlak. Čokoláda je nadupaná minerály a vitaminy, ty pomáhají s hydratací i výživou pokožky.

Obecně nejvhodnější je ta čokoláda, v níž je obsaženo více než 70 % kakaa. Pokud milujete čokoládu, určitě si připravte některý náš recept na čokoládový dort, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Čokoládový dort bez mouky

Jednoduchý dort z cokolady bez mouky
Zdroj: https://www.realsimple.com

Honí vás mlsná a nemáte chuť se zabývat pečením náročnějšího dortu? Pak zkuste jednoduchý čokoládový dort, který neobsahuje ani malou špetičku mouky a přesto chutná naprosto božsky.

INGREDIENCE:

  • 250 g másla
  • 170 g cukru moučka
  • 210 g čokolády s obsahem kakaa více než 70 %
  • 5 vajec
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • kousek másla a hrst třtinového cukru na vysypání formy
  • několik lístků máty na ozdobu

POSTUP:

  1. Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem.
  2. Do mísy dáme žloutky s cukrem a vyšleháme hustou světlou pěnu, do které nakonec vmícháme rum.
  3. Z bílků našleháme tuhý sníh, který si zatím odložíme stranou.
  4. Máslo s čokoládou necháme rozpustit ve vodní lázni, necháme chvíli odstát a pak po částech zašleháme do žloutkové směsi.
  5. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby se vše spojilo.
  6. Jakmile máme hotovo, nalijeme těsto do formy a vložíme jí do trouby předehřáté na 180°C.
  7. Pečeme zhruba 25 až 30 minut, záleží na typu trouby.
  8. Po upečení necháme dort vychladnout. Jakmile bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme několik hodit odležet.
  9. Před servírováním vyšleháme smetanu a dort s její pomocí ozdobíme. Na kopečky smetany dáme lístky máty.

Čokoládový dort s ovocem

Ovocny dost s cokoladou
Zdroj: https://cakeandcupstheblog.wordpress.com

Ovoce a čokoláda je přímo smrtící kombinace. Ostatně znáte něco lepšího, než ovoce namočené v čokoládové fontáně? Vynikající je dort plný čokolády a k tomu lahodné ovoce.

INGREDIENCE 1:

  • 225 g hořké čokolády
  • 175 g másla
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžičky vody
  • 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s mandlemi a lískovými ořechy)
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 vajec
  • 110 g krupicového cukru

INGREDIENCE 2:

  • 125 g Ricotty (může být i Lučina)
  • 8 čerstvých jahod
  • 220 g hořké čokolády
  • 160 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • čerstvé broskve nebo broskvový kompot (může být i další ovoce)

POSTUP 1:

  1. Budeme potřebovat dortovou formu (20 – 26 cm), kterou vymažeme, vysypeme, odložíme zatím stranou a dáme si předehřát troubu na 160°C
  2. Vezmeme skleněnou misku vhodnou do mikrovlnné trouby, dáme do ní čokoládu s máslem a necháme na minutku rozpustit v mikrovlnce.
  3. Misku vyndáme a důkladně promícháme, až se máslo s čokoládou úplně spojí.
  4. Kávu rozmícháme ve vodě a vmícháme do čokolády, pak necháme vychladnout.
  5. Do další mísy nasypeme rozemleté ořechy, mouku, sůl, smícháme a necháme stát.
  6. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou čokoládovou směs. Celou dobu mícháme.
  7. Kdy máme důkladně promícháno, přidáme sypké ingredience, které jsme si předtím smíchali a dobře zamícháme.
  8. Těsto nalijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 30 – 45 minut. Upečené necháme úplně vychladnout.

POSTUP 2:

  1. Nejdříve smícháme ricottu s moučkovým cukrem, potom očistíme jahody a nakrájíme je na plátky.
  2. Smetanu vlijeme do misky vhodné pro mikrovlnné trouby, vložíme jí dovnitř a přivedeme k varu.
  3. Vytáhneme smetanu z mikrovlnky, nalámeme do ní čokoládu, zamícháme a necháme tak 5 minut odstát.
  4. Pomocí mixéru (metly) vyšleháme a dáme vychladit, tím poleva ještě zhoustne.
  5. Když tohle všechno nachystáme, pustíme se do dokončovacích prací.
  6. Dort vyjmeme z formy a podélně rozpůlíme. Spodní část potřeme náplní, na to rozložíme plátky jahod a přiklopíme druhou částí korpusu.
  7. Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme na plátky nakrájenými broskvemi.
  8. Kdo chce, může ještě vyšlehat smetanu ke šlehání a ozdobit kopečky šlehačky.

Čokoládový dort s krémem

Kremovy dort z cokolady
Zdroj: https://www.delicious.com

Dorty s čokoládou miluje snad každý milovník této voňavé pochoutky. Když se ještě k tomu spojí s krémem z tvarohu, rozhodně se máte na co těšit.

INGREDIENCE 1:

  • 225 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce
  • 75 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 150 g změklého másla

INGEDIENCE 2:

  • 3 celá vejce
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 180 g cukru krystal
  • 125 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP 1:

  1. Mouku prosejeme do mísy spolu s kakaem, přidáme 1 vejce, vanilkový cukr s krystalem, máslo, špetku soli a vypracujeme těsto.
  2. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm, vymažeme kouskem másla a vložíme těsto (forma se nevysypává).
  3. Namačkáme těsto tak, aby se vytvarovalo podle formy, a pak uděláme kolem dokola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
  4. Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.

POSTUP 2:

  1. Zatímco těsto odpočívá, pustíme se do přípravy krému. Oddělíme žloutky od bílků a z těch vyšleháme tuhý sníh.
  2. Ke žloutkům přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu, 200 g cukru, pudinkový prášek a vše společně utřeme.
  3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, promícháme a rozdělíme na poloviny.
  4. Do jedné půlky přidáme kakao a druhá zůstane, jak je.
  5. Světlou část krému rozetřeme na těsto, na to zlehka navršíme tmavý krém a vložíme do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme zhruba 45 – 50 minut na 170 až 180°C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
  7. Kdo chce, může ještě dort polít čokoládovou polevou, dát nahoru šlehačku nebo třeba ozdobit kakaovým krémem.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 20 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10:00