Vynikající dorty plné čokolády

Milujete čokoládu a vše co s ní souvisí? Už jste někdy zkoušeli recept na čokoládový dort?

Máte oblíbenou čokoládovou pochoutku nebo vám stačí jen obyčejná tabulková?

O čokoládě je známo, že je to velmi oblíbené a hlavně účinné afrodiziakum, které miluje v podstatě každý. Ostatně, čokoláda obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a má blahodárný účinek na mozek i srdce. Dokáže nás hravě zbavit stresu i depresí a ještě má pozitivní vliv na hubnutí.

Kvalitní čokoláda je podle amerických vědců schopná prokrvit mozek a podpořit paměť, navíc máme bystřejší mozek. Kromě toho prý snižuje riziko cévní mozkové příhody a ještě také krevní tlak. Čokoláda je nadupaná minerály a vitaminy, ty pomáhají s hydratací i výživou pokožky.

Obecně nejvhodnější je ta čokoláda, v níž je obsaženo více než 70 % kakaa. Pokud milujete čokoládu, určitě si připravte některý náš recept na čokoládový dort, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Čokoládový dort bez mouky

Jednoduchý dort z cokolady bez mouky
Zdroj: https://www.realsimple.com

Honí vás mlsná a nemáte chuť se zabývat pečením náročnějšího dortu? Pak zkuste jednoduchý čokoládový dort, který neobsahuje ani malou špetičku mouky a přesto chutná naprosto božsky.

INGREDIENCE:

  • 250 g másla
  • 170 g cukru moučka
  • 210 g čokolády s obsahem kakaa více než 70 %
  • 5 vajec
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • kousek másla a hrst třtinového cukru na vysypání formy
  • několik lístků máty na ozdobu

POSTUP:

  1. Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem.
  2. Do mísy dáme žloutky s cukrem a vyšleháme hustou světlou pěnu, do které nakonec vmícháme rum.
  3. Z bílků našleháme tuhý sníh, který si zatím odložíme stranou.
  4. Máslo s čokoládou necháme rozpustit ve vodní lázni, necháme chvíli odstát a pak po částech zašleháme do žloutkové směsi.
  5. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby se vše spojilo.
  6. Jakmile máme hotovo, nalijeme těsto do formy a vložíme jí do trouby předehřáté na 180°C.
  7. Pečeme zhruba 25 až 30 minut, záleží na typu trouby.
  8. Po upečení necháme dort vychladnout. Jakmile bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme několik hodit odležet.
  9. Před servírováním vyšleháme smetanu a dort s její pomocí ozdobíme. Na kopečky smetany dáme lístky máty.

Čokoládový dort s ovocem

Ovocny dost s cokoladou
Zdroj: https://cakeandcupstheblog.wordpress.com

Ovoce a čokoláda je přímo smrtící kombinace. Ostatně znáte něco lepšího, než ovoce namočené v čokoládové fontáně? Vynikající je dort plný čokolády a k tomu lahodné ovoce.

INGREDIENCE 1:

  • 225 g hořké čokolády
  • 175 g másla
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžičky vody
  • 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s mandlemi a lískovými ořechy)
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 vajec
  • 110 g krupicového cukru

INGREDIENCE 2:

  • 125 g Ricotty (může být i Lučina)
  • 8 čerstvých jahod
  • 220 g hořké čokolády
  • 160 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • čerstvé broskve nebo broskvový kompot (může být i další ovoce)

POSTUP 1:

  1. Budeme potřebovat dortovou formu (20 – 26 cm), kterou vymažeme, vysypeme, odložíme zatím stranou a dáme si předehřát troubu na 160°C
  2. Vezmeme skleněnou misku vhodnou do mikrovlnné trouby, dáme do ní čokoládu s máslem a necháme na minutku rozpustit v mikrovlnce.
  3. Misku vyndáme a důkladně promícháme, až se máslo s čokoládou úplně spojí.
  4. Kávu rozmícháme ve vodě a vmícháme do čokolády, pak necháme vychladnout.
  5. Do další mísy nasypeme rozemleté ořechy, mouku, sůl, smícháme a necháme stát.
  6. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou čokoládovou směs. Celou dobu mícháme.
  7. Kdy máme důkladně promícháno, přidáme sypké ingredience, které jsme si předtím smíchali a dobře zamícháme.
  8. Těsto nalijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 30 – 45 minut. Upečené necháme úplně vychladnout.

POSTUP 2:

  1. Nejdříve smícháme ricottu s moučkovým cukrem, potom očistíme jahody a nakrájíme je na plátky.
  2. Smetanu vlijeme do misky vhodné pro mikrovlnné trouby, vložíme jí dovnitř a přivedeme k varu.
  3. Vytáhneme smetanu z mikrovlnky, nalámeme do ní čokoládu, zamícháme a necháme tak 5 minut odstát.
  4. Pomocí mixéru (metly) vyšleháme a dáme vychladit, tím poleva ještě zhoustne.
  5. Když tohle všechno nachystáme, pustíme se do dokončovacích prací.
  6. Dort vyjmeme z formy a podélně rozpůlíme. Spodní část potřeme náplní, na to rozložíme plátky jahod a přiklopíme druhou částí korpusu.
  7. Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme na plátky nakrájenými broskvemi.
  8. Kdo chce, může ještě vyšlehat smetanu ke šlehání a ozdobit kopečky šlehačky.

Čokoládový dort s krémem

Kremovy dort z cokolady
Zdroj: https://www.delicious.com

Dorty s čokoládou miluje snad každý milovník této voňavé pochoutky. Když se ještě k tomu spojí s krémem z tvarohu, rozhodně se máte na co těšit.

INGREDIENCE 1:

  • 225 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce
  • 75 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 150 g změklého másla

INGEDIENCE 2:

  • 3 celá vejce
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 180 g cukru krystal
  • 125 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP 1:

  1. Mouku prosejeme do mísy spolu s kakaem, přidáme 1 vejce, vanilkový cukr s krystalem, máslo, špetku soli a vypracujeme těsto.
  2. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm, vymažeme kouskem másla a vložíme těsto (forma se nevysypává).
  3. Namačkáme těsto tak, aby se vytvarovalo podle formy, a pak uděláme kolem dokola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
  4. Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.

POSTUP 2:

  1. Zatímco těsto odpočívá, pustíme se do přípravy krému. Oddělíme žloutky od bílků a z těch vyšleháme tuhý sníh.
  2. Ke žloutkům přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu, 200 g cukru, pudinkový prášek a vše společně utřeme.
  3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, promícháme a rozdělíme na poloviny.
  4. Do jedné půlky přidáme kakao a druhá zůstane, jak je.
  5. Světlou část krému rozetřeme na těsto, na to zlehka navršíme tmavý krém a vložíme do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme zhruba 45 – 50 minut na 170 až 180°C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
  7. Kdo chce, může ještě dort polít čokoládovou polevou, dát nahoru šlehačku nebo třeba ozdobit kakaovým krémem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *