Milujete klasické řízky? Pak rozhodně musíte ochutnat recepty na cordon bleu.
Přestože se ta správná varianta připravuje z telecího masa, není problém jej vykouzlit i z kuřete či krůty.
Udělejte dojem na své blízké a přátelé tím, že jim připravíte něco nového například k narozeninám.
Který recept vám bude vyhovovat lépe? Zkuste a uvidíme sami, že je to naprostá lahůdka.
Klasické telecí cordon bleu
Pokud máte rádi klasické české řízky, pak tohle je něco podobného, jen s tím rozdílem, že tady je navíc náplň, díky níž se maso doslova rozplývá na jazyku. Když už jsme u francouzské kuchyně, omrkněte rovněž recepty na pařížské dorty. Přece jen po masovém obědě se hodí sladká tečka.
Ingredience:
- 8 telecích řízků stejné velikosti)
- 450 g tvrdého sýra (ideálně švýcarský sýr Gruyère)
- 4 plátky pečené šunky
- 1 hrnek suché strouhanky
- 2 lžičky soli
- 3/4 lžičky mletého černého pepře
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 2 velká vejce
- 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
- 2 lžíce extra pan čerstvého citronu a snítky čerstvé petrželky na ozdobu
Postup
- Řízky důkladně naklepeme, aby byly co nejtenčí. Dobré je, když každý plátek vložíme mezi dva kusy potravinové folie nebo třeba plastové sáčky.
- Sýr nastrouháme, rozdělíme na 4 stejné díly a pustíme se do přípravy.
- Rozložíme si vedle sebe 4 naklepané kotlety a na každou kotletu dáme plátek šunky, na který přimáčkneme 1 díl nastrouhaného sýra.
- Vše pokládáme tak, aby zůstal volný cca 0,5 cm okraj kolem celého obvodu.
- Zaklopíme druhou kotletou, přimáčkneme a poté okraje naklepeme, aby se řízky spojily a vytvořená kapsa se uzavřela.
- V míse smícháme strouhanku, 1lžičku soli a 1/4 lžičky černého pepře. Do druhé mísy dáme mouku, 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, opět promícháme.
- Nakonec si do třetí misky rozklepneme vejce, přidáme 1/4 lžičky soli a našleháme.
- Všechny 4 řízky, které jsme předtím naplnili, obalíme nejprve v mouce, poté ve vejích a nakonec pečlivě ve strouhance. Opatrně, ale důkladně je namačkáme, aby se strouhanka opravdu uchytila úplně všude.
- Takto obalené řízky rozložíme na mřížku, kterou umístíme nad pečící plech a dáme je na hodinu vychladit do lednice.
- Poté je vyjmeme a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- V pánvi rozehřejeme olej a máslo na středně vysokou teplotu. Vložíme obalené řízky a snížíme teplotu na nižší stupeň.
- Z každé strany opékáme 2 minuty, poté přendáme na talíř a můžeme podávat.

Kuřecí cordon bleu z trouby
Jestli nejste příznivci smažených pokrmů, ale rádi byste ochutnali tuto klasickou lahůdku, můžete si jí jednoduše připravit v troubě. Není to nic složitého a výsledný pokrm je naprosto luxusní. Nejen kvůli masu, ale také díky vynikající omáčce.
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa bez kosti/bez kůže
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 4 plátky šunky
- 120 g tvrdého sýra
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek ochucené strouhanky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
Omáčka:
- 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku bílého vína
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 kostka kuřecího bujonu
- 1/2 lžičky worcesterské omáčky
- 1/4 hrnku parmazánu
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si zapékací misku.
- Kuře opatrně naklepeme na plátky o tloušťce cca 0,5 – 1 cm. Osolíme a opepříme.
- Na každé prso položíme 1 plátek šunky. Sýr rozdělíme na 4 stejné kousky a na každý plátek šunky dáme 1 kousek.
- Srolujeme jako roládu a všechny kuřecí rolky zajistíme párátkem, aby obsah nevypadl.
- V malé misce smícháme máslo s česnekem a do druhé misky nasypeme strouhanku s tymiánem.
- Každou rolku ponoříme do misky s máslem a poté obalíme ve strouhance.
- Vložíme do zapékací misky a dáme péct na 35 – 40 minut. Teplota uvnitř cordon bleu musí být 165 stupňů. Zatímco se bude kuře péct, připravíme si omáčku.
- V menší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme mouku a vaříme zhruba 1 minutu.
- Po troškách začneme za stálého míchání přilévat střídavě mléko a víno, dokud není směs hladká.
- Přidáme dijonskou hořčici, bujón a Worchesterovou omáčku.
- Nepřestáváme míchat a přivedeme omáčku k varu. Snížíme teplotu a vaříme 1 minutu.
- Odstavíme a vmícháme parmazán. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby a máme hotovo.
- Upečené maso naservírujeme na talíř a přelijeme připravenou omáčkou.

Pikantní Cordon blue
Věřte, že podle fotky si řeknete, to zase bude nudný recept, ale právě naopak. Takto upravené kuře je dokonale lahodné, tak akorát okořeněné a každé sousto se rozplyne na jazyku. Dokonce i ti největší mrzouti se budou olizovat až na hlavě.
Ingredience:
- 4 půlky kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 4 plátky šunky
- 4 plátky čedaru nebo jiného tvrdého sýra
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 rozšlehaná vejce
- 1/3 hrnku mléka
- 1 hrnek suché strouhanky
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 plechovka kondenzované smetanové houbové polévky
- 1/2 kg žampionů nakrájených na plátky
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/8 lžičky kari
- 1/4 hrnku bílého vína
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 2 snítky čerstvé petrželky na ozdobu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
- Kuřecí prsa naklepeme přes potravinovou fólii, aby nebylo maso potrhané.
- Každý plátek šunky nejdříve srolujeme samostatně, poté do plátku sýra a nakonec zarolujeme do prsíček.
- Do misky dáme mouku, sůl, pepř i papriku. V druhé misce rozšleháme vejce s mlékem. Poslední miska bude obsahovat strouhanku.
- Cordon bleu obalíme v ochucené mouce, potom ve vaječné směsi a nakonec ve strouhance.
- V pánvi rozehřejeme olej. Když je rozpálený, vložíme do něj obalené kuře a pečeme ze všech stran, až bude mít zlatavý povrch.
- Osmažené kuře dáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby nevystydlo.
- Do velké misky dáme polévku z konzervy, houby, česnekový prášek, kari, víno a zakysanou smetanu. Důkladně rozmícháme.
- Osmažené kuře dáme do zapékací misky, přelijeme omáčkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 – 20 minut.
- Servírujeme ozdobené snítkami čerstvé petrželky.

Objevte podobné tipy
Krůtí prsa s nádivkou
Podobně jako telecí či kuřecí cordon bleu, má své kouzlo i to z krůtího masa. Příprava není nijak náročná a skvěle si pochutnáte. Dokonce se tento recept hodí k cibulové polévce s čerstvě upečeným domácím chlebem.
Ingredience:
- 1 krůtí prsa
- 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
- 4 plátky uzené šunky
- 4 plátky švýcarského sýra
- 1/4 hrnku celozrnné mouky
- 1 rozšlehané vejce
- 1/2 hrnku ochucené strouhanky
Postup
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
- Krůtí prsa nakrájíme na 4 stejné díly.
- Položte mezi dva listy voskovaného papíru a rozklepeme paličkou, dokud není krůta tenká.
- Hořčici rovnoměrně rozetřeme na každý kousek masa.
- Na každé prso položíme plátky šunky a sýra, na jednom konci ponecháme 1,3 cm. Srolujeme směrem k otevřenému konci a v případě potřeby zajistíme párátky.
- Připravíme si tři misky. Do první misky dáme mouku, druhá je na rozšlehaná vejce a do třetí nádoby nasypeme ochucenou strouhanku.
- Rolky po jednom obalíme moukou, namočíme do vajíčka a poté vtlačíme do strouhanky.
- Takto obalenou krůtu položíme na vymazaný plech. Pečeme 25 až 35 minut. Podáváme s přílohou dle libosti.

Zapečené kuřecí rolky s omáčkou Alfredo
Uspěchaná doba si občas žádá rychlé vaření i pečení. No ale proč si odepírat klasické pochoutky jen kvůli nedostatku času? Připravte si toto luxusní cordon blue, které jednoduše zapečete v troubě a nasytíte tak celou rodinu.
Ingredience:
- 8 kuřecích prsních řízků
- 8 plátků tvrdého sýra
- 8 plátků medové šunky
- 1 a 1/2 hrnku panko strouhanky
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky cibulového prášku
- 1/4 šálku slunečnicového oleje
- 1 hrnek teplé omáčky Alfredo (může být i ohřátá, pokud máme třeba zbytek v lednici)
- 8 plátků slaniny (opečených do křupava a rozdrobených na kousky)
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
Jako příloha:
- Pečená mrkev
- Pečená brokolice
Postup
- Předehřejeme troubu na 175 stupňů a zapékací mísu postříkáme kuchyňským sprejem. Zatím dáme stranou.
- Na každý kuřecí řízek položíme 1 plátek sýra a 1 plátek šunky. Srolujeme od kratšího konce a na několika místech zajistíme párátky.
- Připravíme si 3 misky nebo třeba tácy. V prvním prošleháme mouku, sůl, pepř a cibulový prášek. V druhé rozšleháme vejce a do třetí nasypeme strouhanku.
- Každou kuřecí rolku obalíme ze všech stran v moučné směsi, poté ponoříme do vejce, a nakonec jemně přitlačíme strouhanku, aby dobře přilnula.
- Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej na středním stupni.
- Jakmile se začne třpytit, opečeme kuřecí závitky ze všech stran dozlatova, v případě potřeby po dávkách (nepřeplňujeme pánev.)
- Osmažené vložíme do připraveného pekáčku a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme odkryté, dokud kuřecí šťáva nevytéká a kuře není propečené, takže asi tak 25–30 minut.
- Pokud bude povrch příliš hnědý, na posledních 5-10 minut pečení zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem.
- Zlikvidujeme párátka a můžeme servírovat. Na kuře nalijeme lžíci teplé omáčky Alfredo a posypeme slaninou a parmazánem. Podáváme s pečenou zeleninou mrkví a brokolicí.
Tip: O tom, co je vlastně panko strouhanka, se můžete dočíst v našem článku s recepty na žampiony.

Plněná vepřová panenka
Vedle kuřecího a krůtího masa, nesmíme zapomenout ani na to vepřové. Cordon bleu z něj připravíte stejným způsobem jako s jinými druhy masa a zjistíte, že vám chutná stejně jako ty ostatní jen má odlišnou chuť.
Ingredience:
- 500 g vepřové panenky vcelku
- 2 lžičky soli + na případné dochucení
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky mletého oregana
- Šťávu z 1 limetky
- 4 plátky medové šunky
- 2 proužky sýra (každý cca 15 – 20 cm dlouhý o průměru 2 – 3 cm)
- 2 menší oloupané mrkve
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 rozšlehané velké vejce
- 1/2 hrnku japonské strouhanky nebo panko
- Rostlinný olej na smažení
- 1/4 hrnku majonézy
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání (čím víc procent, tím lepší)
- 1/4 lžičky tekutého koření
- 2 nasekané stroužky česneku
Postup
- Vepřovou panenku podélně nařízneme v jejím středu, a ještě uděláme zářezy na obou stranách tak, aby se maso roztáhlo co nejvíce do šířky.
- Zakryjeme potravinovou fólií a paličkou na maso naklepeme na požadovanou tloušťku, což je cca 4 – 5 cm. Poté panenku rozdělíme na 2 stejně velké díly.
- Vepřové maso ochutíme solí, pepřem a oreganem. Pokapeme šťávou z limetky a jemně vmasírujeme. Odložíme na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že dáme do mísy majonézu, smetanu, tekuté koření i česnek a důkladně promícháme.
- Hotovou omáčku dáme vychladit, až dokud jí nebudeme potřebovat k servírování.
- Maso vyjmeme z lednice, položíme na prkénko a položíme na něj šunku, sýr a mrkev. Pevně srolujeme a zajistíme pomocí párátek. To samé uděláme i s druhou částí.
- Připravíme si mouku, vejce a strouhanku na obalování, každé do samostatné misky.
- Mouku a vejce ochutíme špetkou soli. Vepřové rolky obalíme v mouce, poté namočíme ve vejci, a nakonec obalíme ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejeme olej při střední teplotě. Jakmile je olej rozpálený, vložíme obě rolky a opékáme ze všech stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Na každou stranu cca 5 – 7 minut.
- Vepřovou rolku dáme okapat na papírové utěrky. Necháme 5 minut odpočinout. Odstraníme párátka a poté nakrájíme na kolečka. Ihned podáváme s omáčkou.

Jak vyrobit domácí omáčku Alfredo?
Není to nic složitého a zvládne to i úplný začátečník. Stačí se jen držet postupu a dílo se určitě podaří. Stačí nám k tomu jen pár ingrediencí a luxusní omáčka je na světě. Domácí je mnohem lahodnější, než když si jí koupíme hotovou v obchodě.
Ingredience:
- 1/2 hrnku čerstvého nesoleného másla
- 2 hrnky husté smetany ke šlehání (33 %)
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 3/4 lžičky česnekového prášku
- 3/4 lžičky italského koření
- 1/4 lžičky vločkové soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 hrnky čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano-Reggiano
Postup
- Máslo nakrájíme na velké kostky nebo plátky a dáme rozpustit do velké nepřilnavé pánve na středním stupni. Stále mícháme až do rozpuštění.
- Přidáme nasekaný česnek, česnekový prášek, italské koření, vločkovou sůl a pepř.
- Pomocí metličky šleháme, dokud se suroviny nespojí a omáčka nebude hladká.
- Stáhneme trochu teplotu, přivedeme k mírnému varu, aby se omáčka nevařila, a za stálého šlehání vaříme 3–4 minuty, dokud nezačne houstnout.
- Vmícháme parmazán a opět mícháme, až se nerozpustí a omáčka je opět krásně hladká a jemná.
- Odstavíme a můžeme servírovat. Když ji všechnu nespotřebujeme, uložíme si zbytek v uzavřené nádobě do lednice.
Tip: Pokud není omáčka dostatečně hustá, necháme ji ještě tak 2 až 3 minuty odstát. Teprve potom podáváme.
