Vyzkoušejte recepty na cordon bleu aneb klasickou pochoutku francouzské kuchyně z různých druhů masa

Milujete klasické řízky? Pak rozhodně musíte ochutnat recepty na cordon bleu.

Přestože se ta správná varianta připravuje z telecího masa, není problém jej vykouzlit i z kuřete či krůty.

Udělejte dojem na své blízké a přátelé tím, že jim připravíte něco nového například k narozeninám.

Který recept vám bude vyhovovat lépe? Zkuste a uvidíme sami, že je to naprostá lahůdka.

Klasické telecí cordon bleu

Pokud máte rádi klasické české řízky, pak tohle je něco podobného, jen s tím rozdílem, že tady je navíc náplň, díky níž se maso doslova rozplývá na jazyku. Když už jsme u francouzské kuchyně, omrkněte rovněž recepty na pařížské dorty. Přece jen po masovém obědě se hodí sladká tečka.

Ingredience:

  • 8 telecích řízků stejné velikosti)
  • 450 g tvrdého sýra (ideálně švýcarský sýr Gruyère)
  • 4 plátky pečené šunky
  • 1 hrnek suché strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky mletého černého pepře
  • 3/4 hrnku hladké mouky  
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
  • 2 lžíce extra pan čerstvého citronu a snítky čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  • Řízky důkladně naklepeme, aby byly co nejtenčí. Dobré je, když každý plátek vložíme mezi dva kusy potravinové folie nebo třeba plastové sáčky.
  • Sýr nastrouháme, rozdělíme na 4 stejné díly a pustíme se do přípravy.
  • Rozložíme si vedle sebe 4 naklepané kotlety a na každou kotletu dáme plátek šunky, na který přimáčkneme 1 díl nastrouhaného sýra.
  • Vše pokládáme tak, aby zůstal volný cca 0,5 cm okraj kolem celého obvodu.
  • Zaklopíme druhou kotletou, přimáčkneme a poté okraje naklepeme, aby se řízky spojily a vytvořená kapsa se uzavřela.
  • V míse smícháme strouhanku, 1lžičku soli a 1/4 lžičky černého pepře. Do druhé mísy dáme mouku, 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, opět promícháme.
  • Nakonec si do třetí misky rozklepneme vejce, přidáme 1/4 lžičky soli a našleháme.
  • Všechny 4 řízky, které jsme předtím naplnili, obalíme nejprve v mouce, poté ve vejích a nakonec pečlivě ve strouhance. Opatrně, ale důkladně je namačkáme, aby se strouhanka opravdu uchytila úplně všude.
  • Takto obalené řízky rozložíme na mřížku, kterou umístíme nad pečící plech a dáme je na hodinu vychladit do lednice.
  • Poté je vyjmeme a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  • V pánvi rozehřejeme olej a máslo na středně vysokou teplotu. Vložíme obalené řízky a snížíme teplotu na nižší stupeň.
  • Z každé strany opékáme 2 minuty, poté přendáme na talíř a můžeme podávat.
Francouzská tradiční klasika cordon bleu z telecího masa.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com/

Kuřecí cordon bleu z trouby

Jestli nejste příznivci smažených pokrmů, ale rádi byste ochutnali tuto klasickou lahůdku, můžete si jí jednoduše připravit v troubě. Není to nic složitého a výsledný pokrm je naprosto luxusní. Nejen kvůli masu, ale také díky vynikající omáčce.

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa bez kosti/bez kůže
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 4 plátky šunky
  • 120 g tvrdého sýra
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek ochucené strouhanky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu

Omáčka:

  • 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 kostka kuřecího bujonu
  • 1/2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1/4 hrnku parmazánu
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si zapékací misku.
  • Kuře opatrně naklepeme na plátky o tloušťce cca 0,5 – 1 cm. Osolíme a opepříme.
  • Na každé prso položíme 1 plátek šunky. Sýr rozdělíme na 4 stejné kousky a na každý plátek šunky dáme 1 kousek.
  • Srolujeme jako roládu a všechny kuřecí rolky zajistíme párátkem, aby obsah nevypadl.
  • V malé misce smícháme máslo s česnekem a do druhé misky nasypeme strouhanku s tymiánem.
  • Každou rolku ponoříme do misky s máslem a poté obalíme ve strouhance.
  • Vložíme do zapékací misky a dáme péct na 35 – 40 minut. Teplota uvnitř cordon bleu musí být 165 stupňů. Zatímco se bude kuře péct, připravíme si omáčku.
  • V menší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme mouku a vaříme zhruba 1 minutu.
  • Po troškách začneme za stálého míchání přilévat střídavě mléko a víno, dokud není směs hladká.
  • Přidáme dijonskou hořčici, bujón a Worchesterovou omáčku.
  • Nepřestáváme míchat a přivedeme omáčku k varu. Snížíme teplotu a vaříme 1 minutu.
  • Odstavíme a vmícháme parmazán. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby a máme hotovo.
  • Upečené maso naservírujeme na talíř a přelijeme připravenou omáčkou.
Křehká kuřecí prsa plněná uzenou šunkou a švýcarským sýrem pečená v troubě.
Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/

Pikantní Cordon blue

Věřte, že podle fotky si řeknete, to zase bude nudný recept, ale právě naopak. Takto upravené kuře je dokonale lahodné, tak akorát okořeněné a každé sousto se rozplyne na jazyku. Dokonce i ti největší mrzouti se budou olizovat až na hlavě.

Ingredience:

  • 4 půlky kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky čedaru nebo jiného tvrdého sýra
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1 hrnek suché strouhanky
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 plechovka kondenzované smetanové houbové polévky
  • 1/2 kg žampionů nakrájených na plátky
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky kari
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 2 snítky čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
  • Kuřecí prsa naklepeme přes potravinovou fólii, aby nebylo maso potrhané.
  • Každý plátek šunky nejdříve srolujeme samostatně, poté do plátku sýra a nakonec zarolujeme do prsíček.
  • Do misky dáme mouku, sůl, pepř i papriku. V druhé misce rozšleháme vejce s mlékem. Poslední miska bude obsahovat strouhanku.
  • Cordon bleu obalíme v ochucené mouce, potom ve vaječné směsi a nakonec ve strouhance.
  • V pánvi rozehřejeme olej. Když je rozpálený, vložíme do něj obalené kuře a pečeme ze všech stran, až bude mít zlatavý povrch.
  • Osmažené kuře dáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby nevystydlo.
  • Do velké misky dáme polévku z konzervy, houby, česnekový prášek, kari, víno a zakysanou smetanu. Důkladně rozmícháme.
  • Osmažené kuře dáme do zapékací misky, přelijeme omáčkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 – 20 minut.
  • Servírujeme ozdobené snítkami čerstvé petrželky.
Kuřecí řízek plněný sýrem a šunkou s lahodnou omáčkou a pikantním kořením.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Krůtí prsa s nádivkou

Podobně jako telecí či kuřecí cordon bleu, má své kouzlo i to z krůtího masa. Příprava není nijak náročná a skvěle si pochutnáte. Dokonce se tento recept hodí k cibulové polévce s čerstvě upečeným domácím chlebem.

Ingredience:

  • 1 krůtí prsa
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 4 plátky uzené šunky
  • 4 plátky švýcarského sýra
  • 1/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1/2 hrnku ochucené strouhanky

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
  • Krůtí prsa nakrájíme na 4 stejné díly.
  • Položte mezi dva listy voskovaného papíru a rozklepeme paličkou, dokud není krůta tenká.
  • Hořčici rovnoměrně rozetřeme na každý kousek masa.
  • Na každé prso položíme plátky šunky a sýra, na jednom konci ponecháme 1,3 cm. Srolujeme směrem k otevřenému konci a v případě potřeby zajistíme párátky.
  • Připravíme si tři misky. Do první misky dáme mouku, druhá je na rozšlehaná vejce a do třetí nádoby nasypeme ochucenou strouhanku.
  • Rolky po jednom obalíme moukou, namočíme do vajíčka a poté vtlačíme do strouhanky.
  • Takto obalenou krůtu položíme na vymazaný plech. Pečeme 25 až 35 minut. Podáváme s přílohou dle libosti.
Cordon blue připravované z krůtích prsou se šunkou a sýrem.
Zdroj: https://bushcooking.com/

Zapečené kuřecí rolky s omáčkou Alfredo

Uspěchaná doba si občas žádá rychlé vaření i pečení. No ale proč si odepírat klasické pochoutky jen kvůli nedostatku času? Připravte si toto luxusní cordon blue, které jednoduše zapečete v troubě a nasytíte tak celou rodinu.

Ingredience:

  • 8 kuřecích prsních řízků
  • 8 plátků tvrdého sýra
  • 8 plátků medové šunky
  • 1 a 1/2 hrnku panko strouhanky
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky cibulového prášku
  • 1/4 šálku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek teplé omáčky Alfredo (může být i ohřátá, pokud máme třeba zbytek v lednici)
  • 8 plátků slaniny (opečených do křupava a rozdrobených na kousky)
  • 1/4 hrnku strouhaného parmazánu

Jako příloha:

  • Pečená mrkev
  • Pečená brokolice

Postup

  • Předehřejeme troubu na 175 stupňů a zapékací mísu postříkáme kuchyňským sprejem. Zatím dáme stranou.
  • Na každý kuřecí řízek položíme 1 plátek sýra a 1 plátek šunky. Srolujeme od kratšího konce a na několika místech zajistíme párátky.
  • Připravíme si 3 misky nebo třeba tácy. V prvním prošleháme mouku, sůl, pepř a cibulový prášek. V druhé rozšleháme vejce a do třetí nasypeme strouhanku.
  • Každou kuřecí rolku obalíme ze všech stran v moučné směsi, poté ponoříme do vejce, a nakonec jemně přitlačíme strouhanku, aby dobře přilnula.
  • Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej na středním stupni.
  • Jakmile se začne třpytit, opečeme kuřecí závitky ze všech stran dozlatova, v případě potřeby po dávkách (nepřeplňujeme pánev.)
  • Osmažené vložíme do připraveného pekáčku a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme odkryté, dokud kuřecí šťáva nevytéká a kuře není propečené, takže asi tak 25–30 minut.
  • Pokud bude povrch příliš hnědý, na posledních 5-10 minut pečení zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem.
  • Zlikvidujeme párátka a můžeme servírovat. Na kuře nalijeme lžíci teplé omáčky Alfredo a posypeme slaninou a parmazánem. Podáváme s pečenou zeleninou mrkví a brokolicí.

Tip: O tom, co je vlastně panko strouhanka, se můžete dočíst v našem článku s recepty na žampiony.

Křehké a chutné kuřecí cordon bleu zapečené s uzenou šunkou a sýrem podávané s omáčkou alfredo.
Zdroj: https://bellyfull.net/

Plněná vepřová panenka

Vedle kuřecího a krůtího masa, nesmíme zapomenout ani na to vepřové. Cordon bleu z něj připravíte stejným způsobem jako s jinými druhy masa a zjistíte, že vám chutná stejně jako ty ostatní jen má odlišnou chuť.

Ingredience:

  • 500 g vepřové panenky vcelku
  • 2 lžičky soli + na případné dochucení
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky mletého oregana
  • Šťávu z 1 limetky
  • 4 plátky medové šunky
  • 2 proužky sýra (každý cca 15 – 20 cm dlouhý o průměru 2 – 3 cm)
  • 2 menší oloupané mrkve
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 rozšlehané velké vejce
  • 1/2 hrnku japonské strouhanky nebo panko
  • Rostlinný olej na smažení
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání (čím víc procent, tím lepší)
  • 1/4 lžičky tekutého koření
  • 2 nasekané stroužky česneku

Postup

  • Vepřovou panenku podélně nařízneme v jejím středu, a ještě uděláme zářezy na obou stranách tak, aby se maso roztáhlo co nejvíce do šířky.
  • Zakryjeme potravinovou fólií a paličkou na maso naklepeme na požadovanou tloušťku, což je cca 4 – 5 cm. Poté panenku rozdělíme na 2 stejně velké díly.
  • Vepřové maso ochutíme solí, pepřem a oreganem. Pokapeme šťávou z limetky a jemně vmasírujeme. Odložíme na 30 minut do lednice.
  • Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že dáme do mísy majonézu, smetanu, tekuté koření i česnek a důkladně promícháme.
  • Hotovou omáčku dáme vychladit, až dokud jí nebudeme potřebovat k servírování.
  • Maso vyjmeme z lednice, položíme na prkénko a položíme na něj šunku, sýr a mrkev. Pevně srolujeme a zajistíme pomocí párátek. To samé uděláme i s druhou částí.
  • Připravíme si mouku, vejce a strouhanku na obalování, každé do samostatné misky.
  • Mouku a vejce ochutíme špetkou soli. Vepřové rolky obalíme v mouce, poté namočíme ve vejci, a nakonec obalíme ve strouhance.
  • Na pánvi rozehřejeme olej při střední teplotě. Jakmile je olej rozpálený, vložíme obě rolky a opékáme ze všech stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Na každou stranu cca 5 – 7 minut.
  • Vepřovou rolku dáme okapat na papírové utěrky. Necháme 5 minut odpočinout. Odstraníme párátka a poté nakrájíme na kolečka. Ihned podáváme s omáčkou.
Recept na vepřové cordon blue z vepřové panenky.
Zdroj: https://www.yummy.ph/

Jak vyrobit domácí omáčku Alfredo?

Není to nic složitého a zvládne to i úplný začátečník. Stačí se jen držet postupu a dílo se určitě podaří. Stačí nám k tomu jen pár ingrediencí a luxusní omáčka je na světě. Domácí je mnohem lahodnější, než když si jí koupíme hotovou v obchodě.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 2 hrnky husté smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 3/4 lžičky česnekového prášku
  • 3/4 lžičky italského koření
  • 1/4 lžičky vločkové soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 hrnky čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano-Reggiano

Postup

  • Máslo nakrájíme na velké kostky nebo plátky a dáme rozpustit do velké nepřilnavé pánve na středním stupni. Stále mícháme až do rozpuštění.
  • Přidáme nasekaný česnek, česnekový prášek, italské koření, vločkovou sůl a pepř.
  • Pomocí metličky šleháme, dokud se suroviny nespojí a omáčka nebude hladká.
  • Stáhneme trochu teplotu, přivedeme k mírnému varu, aby se omáčka nevařila, a za stálého šlehání vaříme 3–4 minuty, dokud nezačne houstnout.
  • Vmícháme parmazán a opět mícháme, až se nerozpustí a omáčka je opět krásně hladká a jemná.
  • Odstavíme a můžeme servírovat. Když ji všechnu nespotřebujeme, uložíme si zbytek v uzavřené nádobě do lednice.

Tip: Pokud není omáčka dostatečně hustá, necháme ji ještě tak 2 až 3 minuty odstát. Teprve potom podáváme.

Luxusní omáčka Alfredo z domácích surovin.
https://bellyfull.net/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X