Pochutnejte si na receptu na dezert creme brulee ze smetany s karamelovou krustou

Ač se to může zdát neuvěřitelné recept na creme brulee je opravdu jednoduchý!

Stačí pár základních ingrediencí plus trocha šikovnosti a v pár krocích si vytvoříte lahodný smetanový dezert, který poblázní vaše chuťové pohárky!

Nespokojte se jen s jeho klasickou podobou a oživte si svojí snídani díky dokonalým francouzským toastům ve stylu tohoto dezertu nebo si ve stejném stylu vychutnejte rýžovou kaši!

Připravili jsme si pro váš širokou paletu možností, tak je využijte!

Čím začnete jako první?

Vanilkový creme brulee

Pět jednoduchých ingrediencí – smetana, vanilka, sůl, vejce a cukr – tvoří mimořádně krémový a elegantní dezert. Většina receptů na tento smetanový dezert vyžaduje použití malého plynového hořáku k dosažení cukrové krusty na povrchu, ale tato verze nabízí i jiné řešení, a to režim grilu ve vaší troubě.

Co budeme potřebovat

  1. 500 ml smetany ke šlehání
  2. Lžička vanilkového extraktu
  3. Špetka soli
  4. 5 žloutků
  5. 200 g cukru krystal (+ 2 lžíce na krustu)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. V hrnci si smícháme smetanu s vanilkovým extraktem a solí
  3. Pomalu vše začneme vařit na nízkou teplotu
  4. Vaříme, dokud se směs neprovaří a není horká
  5. Teplo vypneme a směs v hrnci necháme pár minut odstát
  6. V míse si mezitím vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému
  7. Do vyšlehaných žloutků přilijeme trochu uvařené smetany a smícháme
  8. Poté vlijeme zbytek smetany a šleháme, dokud se ingredience nepropojí
  9. Krém na creme brulee nalijeme do malých zapékacích misek, které umístíme do pekáče
  10. Pekáč do poloviny zaplníme vodou a vložíme do trouby
  11. V troubě pečeme 30-40 minut, dokud nejsou středy ztuhlé a upečené
  12. Formičky vyndáme z trouby, necháme je vychladnout, a poté je umístíme do ledničky, kde můžou zůstat i několik dní, minimálně však několik hodin, aby ztuhl
  13. Když dezert budeme chtít podávat, posypeme jeho povrch asi lžičkou cukru krystal
  14. Formičky umístíme do trouby zapnuté na 220 stupňů v režimu grilu a cukr necháme zkaramelizovat, rozpustit a zhnědnout asi 5 minut
  15. Nejlépe ihned podáváme

Je zásadní, aby dezert před karamelizací jeho povrchu, zůstal několik hodin v klidu a chladu lednice. Pokud tento krok vynecháte, po karamelizaci krusty, budete servírovat smetanovou polévku.  

Krémový italský dezert plný smetany a třtinového cukru na jeho povrchu.
Zdroj: thehungrybites.com

Creme brulee s kávovou příchutí

Mnoho domácích cukrářů a cukrářek je mile překvapeno, jak snadný tento dezert ze smetany vlastně je! Vyžaduje pouze 6 ingrediencí, a pokud se budete řídit popsaným postupem, úspěch bude zaručen a vy si vychutnáte ten nejkrémovější dezert všech dob.

Co budeme potřebovat

  1. 5 velkých žloutků
  2. 150 g krupicového cukru (rozděleného)
  3. 720 ml smetany ke šlehání
  4. Lžička kávového prášku (instantní kávy)
  5. Špetka soli
  6. Lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Žloutky si vyšleháme se 100 g cukru a dáme stranou
  3. Na plotně ve větším hrnci si začneme pomalu zahřívat smetanu s kávovým práškem a solí
  4. Jakmile se směs začne vařit, stáhneme jí z plotny a vmícháme vanilkový extrakt
  5. Ze smetany si odebereme asi 100 ml a pomalu jí začneme přimíchávat do vyšlehaných žloutků
  6. Poté žloutky vlijeme do teplé smetany a smícháme
  7. Malé formičky na creme brulee si rozložíme do pekáče
  8. Formičky naplníme smetanovým pudinkem
  9. Poté do pekáče nalijeme horkou vodu, která by měla zakrývat alespoň polovinu výšky formiček
  10. Pekáč vložíme do trouby a pečeme
  11. Pečeme přibližně 35 minut, dokud okraje nezezlátnou
  12. Formičky poté vyndáme z trouby a umístíme na mřížku, kde je necháme vychladnout alespoň hodinu a poté je umístíme do lednice, kde je necháme 4 hodiny až 2 dny
  13. Zbylým cukrem krystal posypeme jednotlivé dezerty
  14. Pomocí plynového ručního hořáku nebo trouby zapnuté na 220 stupňů a režim grilu, necháme cukr zkaramelizovat a vytvoříme křupavou krustu
Kávový dezert plný nadýchané smetany s ovocem a karamelizovaným cukrem.
Zdroj: carlsbadcravings.com

Cheesecake s creme brulee krustou

Vylepšete si krémový cheesecake ve stylu smetanového dezertu s karamelizovanou krustou. Není nic lepšího, než když do něj zabodnete svou dezertní vidličku a uslyšíte jemné křupnutí lahodné krusty, kterou si jednoduše vyrobíte plynovým hořákem i u vás doma, není to žádná věda. Vyberte si sušenky podle své vlastní chuti, třeba i čokoládové a dodejte tomuto lahodnému koláči zase o něco lepší chuť.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. Sprej na pečení
  2. Balíček sušenek (jemně rozdrcených)
  3. 200 g másla (rozpuštěného)
  4. 125 g cukru krystal
  5. Špetka soli

Na náplň

  1. 230 g smetanového
  2. 250 g cukru krystal
  3. 3 vejce
  4. 2 žloutky
  5. 2 lžičky vanilkového extraktu
  6. 125 g zakysané smetany
  7. 2 lžíce hladké mouky
  8. Špetka soli

Na krustu

  1. 150 g cukru krystal
  2. Maliny

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Dortovou formu si vystříkáme sprejem na vaření
  3. Ve velké míse smícháme rozdrcené sušenky, máslo, cukr a sůl
  4. Sušenkový základ vtlačíme na dno připravené formy a vytvoříme korpus i po stranách formy
  5. Na přípravu náplně si ve velké míse, pomocí ručního mixéru ušleháme smetanový sýr s cukrem
  6. Mixujeme, dokud se nezbavíme všech hrudek
  7. Přidáme vejce a žloutky, poté vmícháme vanilkový extrakt a zakysanou smetanu
  8. Přidáme mouku a sůl a pokračujeme ve šlehání, dokud se vše nespojí do hladké a krémové konzistence
  9. Náplň nalijeme na sušenkový korpus
  10. Dno formy zabalíme do alobalu a vložíme jí do velkého pekáče
  11. Přilijeme vroucí vodu, aby dosahovala do poloviny výšky pekáče
  12. Cheesecake vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu 30 minut
  13. Troubu vypneme a dvířka trouby necháme otevřená
  14. Cheesecake takto necháme chladnout asi hodinu
  15. Poté odstraníme alobal z formy a cheesecake přendáme chladničky alespoň na 5 hodin nejlépe přes noc
  16. Když budeme připraveni koláč podávat, posypeme jeho povrch tenkou vrstvou cukru krystal a opatrně, pomocí ručního plynového hořáku, cukr karamelizujeme  
  17. Podáváme s čerstvými nebo horkými malinami

Smetana je skvělým pomocníkem a surovinou v kuchyni. Dá se s ní vytvořit opravdu všechno a můžeme jí použít jako sladkých tak slaných receptů. Použijte jí ve slaných receptech na gratinované pokrmy jako je zapékané brokolice s vaším oblíbeným sýrem nebo si jí vychutnejte našlehanou ve sladkých dezertech s pudinkem.

Lahodný nadýchaný cheesecake s tenkým sušenkovým korpusem a křupavou krustou.
Zdroj: willcookforsmiles.com

Veganské creme brulee

Tento snadný veganský recept na francouzský smetanový dezert je vším, co od sladké tečky po výborném obědu, chcete. Pokud jste začínající veganský cukrář, jednoduše se zamilujete, do jednoduchého receptu bez vajec.

Co budeme potřebovat

  1. Plechovka kokosového mléka
  2. 2 lžičky vanilkového extraktu
  3. 300 ml mandlového mléka
  4. 4 lžíce moučkového cukru
  5. 3 lžíce kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
  6. 6 lžic moučkového cukru
  7. Maliny (borůvky, jahody)

Postup

  1. K přípravě náplně do creme brulee si v hrnci na mírném ohni zahřejeme kokosové mléko s vanilkovým extraktem
  2. Vedle v míse si smícháme mandlové mléko, kukuřičný škrob a cukr
  3. Vše společně promícháme, aby směs neměla hrudky
  4. Směs mandlového mléka a kukuřičného škrobu vlijeme do kokosového mléka a pokračujeme ve šlehání při mírné teplotě, dokud směs nezhoustne přibližně 4 minuty
  5. Do připravených zapékacích misek vložíme maliny
  6. Poté směs opatrně do formiček na creme brulee vlijeme
  7. Formičky zakryjeme potravinářskou fólií a dáme je do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny
  8. Před podáváním povrch dezertu posypeme cukrem a hořákem ho opálíme, aby zkaramelizoval
  9. Dezert můžeme zapéct i v troubě v režimu grilu při 220 stupních
Italský dezert pro vegany bez živočišných produktů s kokosovým a mandlovým mlékem.
Zdroj: crowdedkitchen.com

Falešný francouzský smetanový dezert z pudinku

Někdy prostě není času na zbyt, a proto jsme se rozhodli vám představit lehce ošizený, ale o nic méně chutný recept na italské creme brulee z pudinkového prášku. Vychutnáte si ho úplně stejně!

Co budeme potřebovat

  1. 120 g vanilkového nebo karamelového pudinku
  2. 250 ml smetany ke šlehání
  3. 125 ml mléka
  4. Lžička vanilkového extraktu
  5. Špetka soli
  6. Cukr (na krustu)
  7. Čerstvé ovoce (na ozdobu)

Postup

  1. Ve střední míse si vyšleháme vanilkový pudink s hustou smetanou, mlékem, vanilkovým extraktem a solí do hladké směsi
  2. Směs rozdělíme mezi formičky na creme brulee a dáme jí do ledničky chladit, dokud neztuhne, alespoň jednu hodinu
  3. Po ztuhnutí formičky vyndáme z lednice a každý pudink posypeme 2 lžičkami cukru krystal
  4. Cukr urovnáme, aby byl rovnoměrně rozprostřen, a pomocí kuchyňského hořáku ho opalujeme, dokud nezkaramelizuje a nezmění barvu na jantarovou
  5. Před podáváním dezert ozdobíme čerstvým ovocem
Falešný italský dezert s pudinkovým práškem ozdobený ovocem a karamelizovaným cukrem.
Zdroj: emilehenryusa.com

Co je creme brulee a kde se vzalo?

Crème brûlée můžeme překládat jako spálený krém, jehož dominantní surovinou je smetana a z ní vyrobený smetanový pudink s bohatou vrstvou zkaramelizovaného cukru.

Tento dezert se nejčastěji podává mírně vychlazený, aby jeho vrchní část byla křehká, křupavá a teplá zatímco jeho střed byl vláčný, krémový a chladný.

Jeho smetanový základ je nejčastěji dochucován vanilkovým extraktem, ale v moderní kuchyni to už není pravidlem a používají se i různá, jiná dochucovadla.

Většina by se mohla domnívat, že crème brûlée je produktem pouze francouzské kuchyně – a to docela dobře, protože samotný název v jazyce znamená „pálená smetana“! Jak se ale ukazuje, Francie je pouze jednou z několika evropských zemí, které soupeří o šanci říct, že právě oni přišly s tímto famózním dezertem.

Nejprve si povíme něco o Francii. S tak respektovanou kulinářskou historií dává smysl, že něco tak lahodného, ​​jako je crème brûlée, by odtud mohlo pocházet – a možná také přišlo.

Zastánci této země v otázce crème brûlée říkají, že byl poprvé představen v kuchařce z roku 1691 uznávaným šéfkuchařem. Tento recept posléze ohromil veškerou francouzskou šlechtu včetně krále Ludvíka XIV a rozšířil se po celé Evropě.

Pokud tedy crème brûlée poprvé formálně představili Francouzi před více než 300 lety, proč stále existují otázky a pochybnosti ohledně jeho první lokace?

Problém spočívá v pudinku. Pudinku, který se nachází sladkou krustou crème brûlée. I když krémy, které se těšily ve středověku velké oblíbenosti a popularitě, nebyly úplně stejné jako moderní crème brûlée, přesto tu můžeme vidět prvopočátek sporu a tom, jak několik zemí mohlo nezávisle na sobě vytvořit docela podobný pokrm a nazvat ho svým vlastním.

Vezměme si například Crema Catalana, Španělé servírují velmi podobné jídlo. Legenda praví, že jeptišky připravovaly tradiční španělský dezert, pro biskupa. Ten ale dodatečně neuvařily, což vedlo k pudingové konzistenci. Tuto chybu se snažily napravit a svůj výtvor zachránit cukrem navrchu, který reagoval s teplem a vytvořil krustu.
Pak je tu nárok anglické Trinity College. Tam v pozdním 17. století, vysoká škola vypálila svůj znak na pudinkové dezerty pro studenty, což vedlo k tomu, co je nyní nazýváno Trinity cream nebo Trinity spáleným krémem.

Nejvyšší popularitě se tento lahodný dezert začal těšit až v 80. letech 20. století, zejména ve Spojených státech. Stal se extrémně populárním a způsobil velký boom ve všech restauracích, které se ho rozhodly podávat. Stal se z něj nejslavnější a zdaleka nejoblíbenější dezert v restauracích po celém světě.

Pokud tedy jde, o to odkud crème brûlée pochází, odpověď samozřejmě není zdaleka tak důležitá jako samotný lahodný pokrm. Vyznačující se svým pudinkovým vnitřkem a známý svou pro svou vanilkovou příchuť, ale také pro svou typickou sladkou krustu, „brûlée“ až „crème“.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X