Připravte si populární recepty na popraskané sušenky crinkles, po kterých se jen zapráší

Sušenek nikdy není dost, zvlášť o různých svátcích. Vyzkoušejte recepty na crinkles, které se rozplývají na jazyku.

Milujete vy i vaši blízcí sladké ke kávičce nebo čaji? Neváhejte si tuto báječnou pochoutku připravit třeba jen tak k televizi.

Jak jednou ochutnáte, nebudete mít nikdy dost. Tyto popraskané sušenky jsou super nejen k odpolednímu posezení, ale i na Vánoce a další svátky.

Myslíte, že budou těmi pravými čokoládové? Nebo dáte přednost pomerančovým či dokonce citronovým?

Klasické crinkles

V jednoduchosti je krása, což platí i pro sušenky a cukroví. Připravte si tento jednoduchý, ale velmi chutný recept a blýskněte se nejen před svými blízkými, ale také přáteli. No, a pokud se zdržíte s pečením těchto sušenek, neváhejte omrknout i recepty na vánoční cukroví bez pečení.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku kvalitního neslazeného kakaového prášku
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku moučkového cukru na obalování

Postup

  • Ve středně velké míse smícháme kakaový prášek, cukr a rostlinný olej. Jedno po druhém zašleháme vejce, dokud se zcela nezapracují. Vmícháme vanilku.
  • V jiné míse promícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. Suché ingredience vmícháme do mokré směsi a mícháme tak dlouho, až bude směs pěkně hladká.
  • Mísu zakryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice minimálně na 4 hodiny nebo ideálně přes noc, aby těsto naleželo.
  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Připravíme si 2 plechy a vyložíme pečicím papírem.
  • Odebíráme těsto polévkovou lžící, přičemž 1 lžíce těsta vystačí pro menší sušenky, 2 polévkové lžíce pro větší cukroví.
  • Do menší misky si dáme moučkový cukr. Každou kuličku těsta důkladně a rovnoměrně obalíme v cukru a dáme na připravený plech.
  • Pečeme v předehřáté troubě 10 minut (u malých sušenek) nebo 12 minut (u větších sušenek).
  • Sušenky jsou po vyndání z trouby měkké, ale jakmile začnou chladnout, tak ztvrdnou.
  • Necháme 5 minut odpočinout na plechu, než je přendáme na mřížku, aby vychladly.
  • Nakonec budou dokonale sladké a křupavé.
Nejlepší popraskané sušenky ve stylu brownies.
Zdroj: https://cafedelites.com

Čokoládové crinkles

Možná si řeknete, že jsou to prostě popraskané sušenky jako ty předtím, ale věřte, že přidáním čokolády se jedná o úplně jinou delikatesu. Pokud jste tím pravým čokoholikem, pak si je určitě zamilujete a nebudete mít nikdy dost.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku + 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • 1/2 kostky čerstvého změklého nesoleného másla
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku hořkých čokoládových lupínku

Na obalení těsta:

  • 1 hrnek moučkového cukru

Postup

  • Do velké mísy prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a odložíme stranou.
  • Máslo, moučkový i hnědý cukr vyšleháme v míse pomocí ručního mixéru, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Přidáme vejce, vanilku a znovu promícháme. Postupně přidáváme moučnou směs a mícháme, aby se vše spojilo.
  • Nakonec vmícháme čokoládové lupínky. Těsto bude husté a lepivé.
  • Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut až 1 hodinu chladit v lednici.
  • Na talíř nasypeme moučkový cukr. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a plech vyložíme silikonovou podložkou.
  • Pomocí naběračky na sušenky nabíráme stejné kusy těsta, z něj tvarujeme koule a každou z nich obalíme v cukru.
  • Pokládáme na připravený pečicí plech. Mezi jednotlivými kousky cukroví necháme aspoň 2 cm mezeru.
  • Sušenky lehce zmáčkneme zadní stranou lžíce, aby byly víc placaté.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 8 až 10 minut. Poté vyjmeme z trouby a necháme na plechu vychladnout, aby ztuhly.
  • vychladnout na plechu, aby ztuhly. Budou popraskané a budou mít zmačkané sladké vršky. Zpočátku budou vypadat super měkké, ale uvaří se samy. Přepečení povede k roztavení a rozpuštění cukru.
  • Sušenky necháme úplně vychladnout a poté je uložíme při pokojové teplotě ve vzduchotěsné dóze na 1 až 2 dny. Potom je musíme skladovat už v lednici.
Popraskané čokoládové sušenky.
Zdroj: https://thedessertedgirl.com

Pomerančové sušenky

Tyto luxusní crinkles provoní celou kuchyň svěžím aroma citrusů. Mají krásnou světlou barvu a dají se připravovat v každém ročním období. Jsou úžasně měkké, ale zároveň i křupavé a jemné. Může to být vánoční či velikonoční cukroví, nebo jen mlsání na zahradní party.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 polévková lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.
  • Ve střední míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Dáme zatím stranou.
  • V nádobě mixéru vyšleháme máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Trvá to cca 4–5 minut.
  • Snížíme rychlost na minimum a přidáme vanilkový extrakt, vejce, pomerančovou kůru a pomerančový džus.
  • Mícháme, dokud se směs nespojí, a poté jednu minutu zvýšíme rychlost na střední stupeň. Vypneme, seškrábneme stěny mísy a zapneme na minimální rychlost.
  • Pomalu přidáváme moučnou směs, dokud se vše nepropojí.
  • Do malé misky dáme moučkový cukr. Odebíráme vždy vrchovatou lžíci těsta a vyválíme do koule, kterou obalíme v moučkovém cukru. Položíme na plech a opakujeme i se zbývajícím těstem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky lehce hnědnout a sušenky vypadají suché a popraskané.
  • Vyjmeme z trouby a několik minut necháme odpočinout na pečícím plechu. Teprve potom přesuneme na chladící mřížku.
Crinkles s příchutí pomeranče pro každé roční období.
Zdroj: https://amandascookin.com

Cukroví s citronem

Crinkles se dají připravit z mnoha zajímavých ingrediencí a citrusy k nim rozhodně patří. Sušenky mají osvěžující chuť, jsou nadýchané a rozplývají se na jazyku.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • Kůra ze 3 chemicky neošetřených citronů
  • 1/4 hrnku čerstvého nesoleného másla při pokojové teplotě
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 2 kapky žlutého potravinářského gelu

Na obalení:

  • 3/4 hrnku prosetého moučkového cukru

Postup

  • V míse si promísíme suché suroviny, tedy polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme cukr, citronovou kůru, máslo, olej, vanilkový extrakt a šleháme do pěny asi 1 – 2 minuty, aby byla hladká a nadýchaná.
  • Přidáme 2 kapky potravinářského gelu (barvivo) a znovu promícháme. Přihodíme vejce a ještě jednou důkladně našleháme.
  • Vsypeme suché ingredience a necháme míchat tak dlouho, dokud se vše nespojí a nevznikne hladké těsto.
  • Hotové těsto dáme na 30 minut do chladničky, aby trochu ztuhlo.
  • Předehřejeme si troubu na 170–175 stupňů. Připravíme si dva plechy, na které dáme pečící papír.
  • Lžící nebo lžičkou odebíráme stejně velké kusy těsta, které vytvarujeme do kuliček a obalíme v moučkovém cukru.
  • Sušenky umístíme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 12 až 13 minut.
  • Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a můžeme nabízet k ochutnávce.

Tip: Chystáte se předělávat kuchyň a potřebujete vhodnou troubu na pečení? Mrkněte na naší recenzi vestavných trub.

Jemné citronové sušenky pro všechny příležitosti.
Zdroj: https://www.acozykitchen.com

Vánoční cukroví crinkles

Vánoce jsou vždy slavnostní, barevné, veselé, a hlavně plné toho nejlepšího jídla. Tyto sušenky si vaše rodina zamiluje a přátelé se k vám budou rádi vracet. Příprava je rychlá, jednoduchá a ty krásné barvy jsou takovým bonusem navíc.

Ingredience:

  • 1 krabice směsi na přípravu světlého dortu
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • Červené a zelené potravinářské barvivo – gel

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Do misky si nachystáme moučkový cukr na obalování těsta a dáme stranou.
  • Ve velké míse smícháme dortovou směs, vejce a rostlinný olej, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto rozdělíme na poloviny do dvou samostatných malých misek.
  • Jednu polovinu těsta obarvíme zeleným potravinářským gelem, druhou polovinu pak červeným gelem.
  • Pečlivě zpracujeme, aby byl gel rovnoměrně vmíchán.
  • Pomocí naběračky na sušenky odměřujeme stejně velké kopečky těsta a tvarujeme z nich kuličky.
  • Ty potom obalujeme a klademe na plech vyložený pečícím papírem cca 2 – 3 cm od sebe.  
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 9 až 12 minut, až budou nafouknuté a nahoře budou popraskané.
  • Po upečení vyjmeme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
Luxusní vánoční popraskané sušenky pro Krise Kringla.
Zdroj: https://eatmovemake.com

Kokosové slepované sendviče

Jistě mi dáte za pravdu, že cukroví, které je k sobě slepené krémem či dobrou marmeládou chutná ještě lépe než to klasické, co je například jen obalené v cukru. Tento recept je možná trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Ingredience:

  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
  • 1 a 1/4 hrnku neslazeného strouhaného kokosu
  • 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 hrnku kokosového cukru + 1/3 hrnku na obalování
  • 1/2 hrnku moučkového cukru na obalení

Na ganache (ganáž):

  • 200 g kvalitní bílé čokolády
  • 2 lžičky tmavého rumu (může se použít i žitná whisky)
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 5 lžic kokosové smetany

Postup

  • Máslo rozpustíme na pánvi na středním plameni. Přidáme strouhaný kokos a za častého míchání vaříme do zlatohněda asi 3 minuty. Přendáme do malé misky a necháme mírně vychladnout.
  • Otevřeme kokosové mléko, ale netřepeme plechovkou. Odebereme 5 lžic ztuhlé kokosové smetany z povrchu do malé misky a odložíme na později.
  • Ve střední míse promísíme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek a skořici.
  • V jiné míse vyšleháme vejce, vanilkový extrakt, sůl, kokosového cukru a 3 polévkové lžíce kokosové mléko.
  • Vmícháme polovinu suchých surovin. Gumovou stěrkou vmícháme strouhaný kokos. Poté přidáme zbývající suché ingredience a mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.
  • Těsto přikryjeme potravinovou fólií a necháme alespoň 2 hodiny vychladit v lednici.
  • Předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si dva plechy na 175 stupňů.
  • Do misky dáme moučkový cukr, 1/3 hrnku kokosového cukru a promísíme. Pomocí naběračky na sušenky naporcujeme 18 kousků těsta a vytvarujeme hladké kuličky.
  • Postupně jednu po druhé obalíme ve směsi cukru. Klademe na plechy aspoň 3 cm od sebe.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 16 – 18 minut, až budou sušenky nafouklé a okraje pevné. Po vyjmutí necháme 20 minut odpočinout na plechu.
  • Poté přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme úplně vychladnout. Polovinu sušenek otočíme. Mezitím si připravíme ganache.
  • Ve vodní lázni zahřejeme bílou čokoládu, rum, sůl i kokosovou smetanu, kterou jsme si dali předtím stranou.
  • Za stálého míchání necháme v lázni asi 5 až 6 minut, aby byla směs pěkně hladká. Necháme vychladit, ale hlídáme, aby nezatuhla.
  • Pomocí elektrického mixéru na vysokou rychlost šleháme, dokud nebude světlá a roztíratelná. Trvá to asi 1 minutu.
  • Hotovou ganache navrstvíme na obrácené sušenky, zaklopíme druhou sušenkou a jemně přitlačíme.
  • Pak už jen necháme trochu vychladit a můžeme podávat.
Kokosové slepované cukroví z popraskaných sušenek.
Zdroj: https://www.epicurious.com

 Co jsou crinkles?

Jednoznačně nejoblíbenější vánoční sušenky poslední doby. Jsou charakteristické tím, že mají popraskaný povrch. Rozhodně to však není tím, že by člověk nezvládl pečení, naopak je to pro ně typické.

Na první pohled vypadají lákavě a už první ochutnávka vás ujistí, že u jednoho kousku to určitě neskončí. V zahraničí je to oblíbené vánoční cukroví, bez kterého se tyto svátky prostě neobejdou.

Přestože jsou těmi hlavními čokoládové/kakaové sušenky, můžete si je bez problémů připravit v mnoha příchutích. Fantazii se meze nekladou, a pokud jsou správně popraskané, jemné, chuťově dokonalé, tak můžou být klidně i s obsahem chilli papriček, jen když dosáhnete optimální konzistence i prasklin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X