Recepty na cuketové moučníky aneb i cuketa lze zpracovat na sladké

Cuketu jako hlavní jídlo nebo jako univerzální přísadu do různých pokrmů jsme už probrali.

Ale cuketu lze jako málokterou zeleninu přidávat i do sladkých moučníků všeho druhu.

Svou neutrální chutí a nevýraznou barvou všechny moučníky jen zlehčí a navíc je učiní i méně kalorickými.

Hrníčková cuketová bábovka s oříšky

Bábovku z cuket si připravte, když už nebudete vědět co s nadměrnou úrodou cuket, kdy je jejich úroda téměř nekonečná.

Je skutečně jednoduchá a rychle připravená. A navíc vydrží vláčná i týden, když náhodou kousek zbude.

INGREDIENCE :

1 hrnek = 300 ml

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku sekaných ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

POSTUP :

  • Všechny ingredience smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané formy.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě ze začátku 180 °C, pak zmírníme na 160 °C, dokud vpíchnutou špejli nevytáhneme suchou.
  • Pečeme asi 45 minut.
Hrníčková cuketová bábovka s oříšky
zdroj : senza-carne.blogspot.com

Cuketový koláč s jablky

Vyzkoušejte si připravit vynikající jemný koláč z cukety a jablek.

INGREDIENCE :

  • 200 g cukety nastrouhané nahrubo
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • polovinu sáčku prášku do pečiva
  • 0,4 dl oleje
  • 1 vejce
  • na drobenku trochu másla, cukru a hrubé mouky
  • na proklad 2 až 4 jablka

POSTUP :

  • Z cukety, cukru, polohrubé mouky, prášku do pečiva a oleje umícháme těsto.
  • Z másla, hrubé mouky a cukru připravíme drobenku, jablka nakrájíme na plátky.
  • Do vymazané a vysypané dortové formy poklademe jablka nakrájená na plátky. Na ně nalijeme těsto a nahoru opět rozložíme jablka. Posypeme drobenkou. 
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Cuketový koláč s jablky
zdroj : ketodietapp.com

Cuketové muffiny

INGREDIENCE :

  • 2,5 hrnku hrubé mouky
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 3 ks vejce

POSTUP :

  • V míse smícháme všechny sypké suroviny kromě hrnku cukru.
  • Do druhé, větší mísy dáme vejce s odloženým hrnkem cukru, vyšleháme hustou pěnu.
  • Poté vmícháme mléko, olej, sypkou směs a krátce vše prošleháme.
  • V této fázi do hmoty vmícháme nastrouhanou cuketu, směsí naplníme důlky v muffinové formě (množství je tak na dvě formy), plníme jen do dvou třetin, muffiny pečením nabudou.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15-20 minut.
TIP : Pokud nemáte cuketu, nevadí, je možné ji nahradit i jiným druhem dýně.
Cuketové muffiny
zdroj : blog.kitchenaid.cz

Cuketový perník

Výborný domácí perník, který je srovnatelný s klasikou, rozdílem je jeho vláčnost, kterou mu dává cuketa.

INGREDIENCE :

  • 800 g cukety – oloupané, bez semínek
  • 3 vejce
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 lžíce medu
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce skořice
  • 1 balení perníkového koření
  • 3 lžíce chia semínek
  • kůra z 1 citrónu
  • ořechy dle chuti

POSTUP :

  1.  Předehřejeme troubu na 160°C.
  2. Plech si vyložíme pečícím papírem.
  3. Nastrouháme cuketu na jemném struhadle.
  4. Šťávu, kterou pustí, nesléváme.
  5. Přidáme vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
  6. V druhé míse smícháme všechny zbývající “suché” ingredience.
  7. Nyní můžeme propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
  8. Pečeme 25 – 30 minut.
Fitness cuketový perník
zdroj : pinterest.com

Tak jako cuketa patří k létu a z ni připravené moučníky, tak k moučníkům patří určitě i nějaký osvěžující nápoj.

Můžete zkusit připravit limonádu z bezových květů, domácí džus, nebo ovocnou limonádu.

Komentáře

  1. cuketový koláč s jablky jste zkoušeli??? pak mi prosím poraďte co s tím vajíčkem. A také jakým způsobem dosáhnout správné konzistence těsta , aby se dalo „nalít“ 🙂 !!! nebo má být celý koláč formou drobenky. předem díky.

    1. Zdravím Moniku. Vejce (žloutek z něj) se může přidat do drobenky. Bude pak křupavější. Celé vejce se pak přidává i do základní těsta kvůli lepší konzistenci. To těsto nebude nikdy příliš „tekuté“ kvůli tomu, že cuketa je nastrouhaná na hrubo. Proto se může těsto připravit mixérem. Poté již tekuté bude.

  2. dobrý den .Hrozně mě láká cuketový koláč,ale trochu nechápu ,proč drobenka se dává na dno formy ?? 🙂 na obrázku je na hoře a já teda drobenku vždy dávám na horu 🙂 Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.