4x recepty na cuketové moučníky: zkuste něco nového

Cuketu jako hlavní jídlo nebo jako univerzální přísadu do různých pokrmů jsme už probrali.

Ale cuketu lze jako málokterou zeleninu přidávat i do sladkých moučníků všeho druhu.

Svou neutrální chutí a nevýraznou barvou všechny moučníky jen zlehčí a navíc je učiní i méně kalorickými.

 

1. Hrníčková cuketová bábovka s oříšky

Bábovku z cuket si připravte, když už nebudete vědět co s nadměrnou úrodou cuket, kdy je jejich úroda téměř nekonečná. Je skutečně jednoduchá a rychle připravená. A navíc vydrží vláčná i týden, když náhodou kousek zbude.

INGREDIENCE :

1 hrnek = 300 ml

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku sekaných ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

POSTUP :

  • Všechny ingredience smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané formy.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě ze začátku 180 °C, pak zmírníme na 160 °C, dokud vpíchnutou špejli nevytáhneme suchou.
  • Pečeme asi 45 minut.

Hrníčková cuketová bábovka s oříšky

zdroj : senza-carne.blogspot.com

2. Cuketový koláč s jablky

Vyzkoušejte si připravit vynikající jemný koláč z cukety a jablek.

INGREDIENCE :

  • 200 g cukety nastrouhané nahrubo
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • polovinu sáčku prášku do pečiva
  • 0,4 dl oleje
  • 1 vejce
  • na drobenku trochu másla, cukru a hrubé mouky
  • na proklad 2 až 4 jablka

POSTUP :

  • Z cukety, cukru, polohrubé mouky, prášku do pečiva a oleje umícháme těsto.
  • Z másla, hrubé mouky a cukru připravíme drobenku, jablka nakrájíme na plátky.
  • Do vymazané a vysypané dortové formy nasypeme drobenku, na ni poklademe jablka nakrájená na plátky, na ně nalijeme těsto a nahoru opět rozložíme jablka.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Cuketový koláč s jablky

zdroj : ketodietapp.com

 3. Cuketové muffiny

INGREDIENCE :

  • 2,5 hrnku hrubé mouky
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 3 ks vejce

POSTUP :

  • V míse smícháme všechny sypké suroviny kromě hrnku cukru.
  • Do druhé, větší mísy dáme vejce s odloženým hrnkem cukru, vyšleháme hustou pěnu.
  • Poté vmícháme mléko, olej, sypkou směs a krátce vše prošleháme.
  • V této fázi do hmoty vmícháme nastrouhanou cuketu, směsí naplníme důlky v muffinové formě (množství je tak na dvě formy), plníme jen do dvou třetin, muffiny pečením nabudou.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15-20 minut.

 

TIP : Pokud nemáte cuketu, nevadí, je možné ji nahradit i jiným druhem dýně.


Cuketové muffiny

zdroj : blog.kitchenaid.cz

4. Cuketový perník

Výborný domácí perník, který je srovnatelný s klasikou, rozdílem je jeho vláčnost, kterou mu dává cuketa.

INGREDIENCE :

  • 800 g cukety – oloupané, bez semínek
  • 3 vejce
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 lžíce medu
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce skořice
  • 1 balení perníkového koření
  • 3 lžíce chia semínek
  • kůra z 1 citrónu
  • ořechy dle chuti

POSTUP :

  1.  Předehřejeme troubu na 160°C.
  2. Plech si vyložíme pečícím papírem.
  3. Nastrouháme cuketu na jemném struhadle.
  4. Šťávu, kterou pustí, nesléváme.
  5. Přidáme vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
  6. V druhé míse smícháme všechny zbývající “suché” ingredience.
  7. Nyní můžeme propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
  8. Pečeme 25 – 30 minut.
Fitness cuketový perník

zdroj : pinterest.com

Tak jako cuketa patří k létu a z ni připravené moučníky, tak k moučníkům patří určitě i nějaký osvěžující nápoj.

Můžete zkusit připravit limonádu z bezových květů, domácí džus, nebo ovocnou limonádu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.