Nejsladší recepty na moučníky z cukety, které kdy ochutnáte! Mlsejte sladce, ale zdravě

Recepty na moučníky a cuketa, věřte nebo ne, jdou dohromady.

Je to velmi univerzální přísada do různých pokrmů, která se jako málokterá zelenina hodí i do sladkých moučníků všeho druhu.

Svou neutrální chutí a nevýraznou barvou všechny moučníky jen zvláční a navíc je učiní i méně kalorickými.

Pojďte je s námi všechny vyzkoušet!

Cuketová buchta s čokoládou

Super měkká a lahodná čokoládová buchta z cukety je posetý čokoládovými lupínky a přelitý čokoládovou polevou. Toto je nejlahodnější způsob, jak jíst zeleninu.

Co budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 240 ml rostlinného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 g hnědého cukru
  • 4 velká vejce
  • 80 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 3 střední nakrájené cukety
  • 180 g polosladkých čokoládových lupínků
  • čokoládovou polevou nebo vanilkovou polevou

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vymažte dvě dortové formy a dejte stranou.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • V další velké míse pomocí ručního nebo stojanového mixéru prošlehejte olej, krystalový cukr, hnědý cukr, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a cuketu, dokud se nespojí.
  • Nalijte do suchých surovin a šlehejte na střední rychlost, dokud se úplně nespojí.
  • Vmíchejte čokoládové lupínky. Těsto bude mírně husté.
  • Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem.
  • Pečte asi 25–32 minut, nebo dokud nejsou koláče propečené.
  • Pro otestování propečenosti zapíchněte do středu buchty párátko. Pokud vyjde čisté, je hotovo.
  • Nechte buchtu před nanesením polevy a sestavením zcela vychladnout.
  • Nejprve velkým zoubkovaným nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrchů koláčů, abyste vytvořili rovný povrch.
  • Na vršek první části cuketové buchty rovnoměrně potřete polevou. Navrch položte 2 buchtu a potřete zbylou polevou po celém povrchu a po stranách. Navrch natřeme zbytky polevy.
  • Podle potřeby ozdobte čokoládovou polevou nebo mini čokoládovými lupínky. Nakrájejte a podávejte.

Abyste mohli ingredience pořádně vyšlehat, je potřeba mít ten nejkvalitnější mixér. Vyberte si díky naší recenzi!

Nadýchaný zdravý moučník z čokolády a cukety.
Zdroj: bakerbynature.com

Hrníčková cuketová bábovka s oříšky

Bábovku z cuket si připravte, když už nebudete vědět co s nadměrnou úrodou cuket, kdy je jejich úroda téměř nekonečná.

Je skutečně jednoduchá a rychle připravená. A navíc vydrží vláčná i týden, když náhodou kousek zbude.

Co budeme potřebovat

1 hrnek = 300 ml

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku sekaných ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup

  • Všechny ingredience smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané formy.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě ze začátku 180 °C, pak zmírníme na 160 °C, dokud vpíchnutou špejli nevytáhneme suchou.
  • Pečeme asi 45 minut.
Krásná a lahodná bábovka na bílém podnose s čokoládovou polevou.
Zdroj: noshingwiththenolands.com

Cuketový koláč s jablky

Vyzkoušejte si připravit vynikající jemný koláč s cuketou a jablky, svého rozhodnutí nebudete litovat! Je fantastický!

Co budeme potřebovat

  • 200 g cukety nastrouhané nahrubo
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • polovinu sáčku prášku do pečiva
  • 0,4 dl oleje
  • 1 vejce
  • na drobenku trochu másla, cukru a hrubé mouky
  • na proklad 2 až 4 jablka

Postup

  • Z cukety, cukru, polohrubé mouky, prášku do pečiva a oleje umícháme těsto.
  • Z másla, hrubé mouky a cukru připravíme drobenku, jablka nakrájíme na plátky.
  • Do vymazané a vysypané dortové formy poklademe jablka nakrájená na plátky. Na ně nalijeme těsto a nahoru opět rozložíme jablka. Posypeme drobenkou. 
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Křehký koláč plněný cuketou a jablky.
Zdroj gardenandgun.com

Perník z cukety

Výborný domácí cuketový perník, který je srovnatelný s klasikou, rozdílem je jeho vláčnost, kterou mu dává cuketa.

Co budeme potřebovat

  • 800 g cukety – oloupané, bez semínek
  • 3 vejce
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 lžíce medu
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce skořice
  • 1 balení perníkového koření
  • 3 lžíce chia semínek
  • kůra z 1 citrónu
  • ořechy dle chuti

Postup

  1.  Předehřejeme troubu na 160°C.
  2. Plech si vyložíme pečícím papírem.
  3. Nastrouháme cuketu na jemném struhadle.
  4. Šťávu, kterou pustí, nesléváme.
  5. Přidáme vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
  6. V druhé míse smícháme všechny zbývající “suché” ingredience.
  7. Nyní můžeme propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
  8. Pečeme 25 – 30 minut.

Tak jako cuketa patří k létu a z ni připravené moučníky, tak k moučníkům patří určitě i nějaký osvěžující nápoj.
Můžete zkusit připravit limonádu z bezových květů, domácí džus, nebo ovocnou limonádu.

Nakrájený nadýchaný perník plný zdravé cukety.
Zdroj: pinchofyum.com

Luxusní buchta z cukety s ovocem

Nádherný cuketový moučník s nadýchanou tvarohovou polevou a čerstvým ovocem.

Co budeme potřebovat

Na buchtu

  • 300 g nakrájené cukety
  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 60 ml rostlinného oleje
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 120 g zakysané smetany
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu na polevu
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na polevu

  • 90 g smetanového sýra
  • 60 g másla
  • 240 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml husté smetany

Ovoce

  • 1 litr jahod nakrájených na plátky
  • 4 kiwi oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 manga oloupaná a nakrájená na plátky
  • 1 litr borůvek nebo malin
  • jedna mandarinka oloupaná
  • Nebo co máte rádi

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte 2 kulaté dortové formy tukem a vysypte moukou.
  • Ve stojanovém mixéru nebo velké míse prošlehejte nastrouhanou cuketu, vejce, cukr, olej, zakysanou smetanu a 1/2 lžíce vanilky.
  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu a přidejte do mokrých ingrediencí.
  • Pokračujte v šlehání, dokud se dobře nespojí. Těsto by mělo být dostatečně vlhké.
  • Těsto nalijte do připravených dortových forem a pečte 50 až 60 minut. Je hotovo, když párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté.
  • Nechte 10 minut vychladnout na mřížce, poté buchtu vyjměte z formy a nechte několik hodin zcela vychladnout.
  • Zatímco dort chladne, připravte si polevu. Smetanový sýr, vanilkový extrakt a máslo vyšleháme do hladka.
  • Za stálého šlehání postupně přidáváme moučkový cukr. Pokračujte v míchání, dokud nebude vše smíchané a hladké.
  • V samostatné misce ušlehejte hustou smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Do polevy vmícháme krém.
  • Vychladlou buchtu rozpulte a zarovnejte, abyste jí mohli ozdobit.
  • Jednotlivá patra promažte polevou a přidejte na ně ovoce. Poté buchtu složte dohromady tak, aby vznikl jeden celek.
  • Vršek dortu a boky rovnoměrně namažte zbylou polevou a ovoce naaranžujte po celém vrchu dortu.
  • Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.

Pokud nemáte cuketu, nevadí, je možné ji nahradit i jiným druhem dýně.

Nadýchaný zdravý dortík se šlehačkou a jahodami.
Zdroj: blog.sweetlaurel.com

Jak vybrat a jíst cuketu?

Pokud jde o výběr cukety, větší není vždy lepší. Čím menší je cuketa, tím bude chutnější a obecně méně vodnatá.

Vyberte si cuketu se zářivou barvou (ať už je to jakákoliv barva) a pevnou, ale ne tvrdou strukturou, se stonkem stále připojeným k cuketě

Cuketu skladujte v prodyšném sáčku až týden.

Cuketa se dá i zmrazit! Nejlepší je, když nakrájenou cuketu krátce povaříte v horké vodě a poté „šokujete“ v ledové lázni. Nechte zcela vyschnout, poté zabalte a zmrazte až na 6 měsíců.

Další recepty s cuketou

Komentáře
  1. cuketový koláč s jablky jste zkoušeli??? pak mi prosím poraďte co s tím vajíčkem. A také jakým způsobem dosáhnout správné konzistence těsta , aby se dalo „nalít“ 🙂 !!! nebo má být celý koláč formou drobenky. předem díky.

    1. Zdravím Moniku. Vejce (žloutek z něj) se může přidat do drobenky. Bude pak křupavější. Celé vejce se pak přidává i do základní těsta kvůli lepší konzistenci. To těsto nebude nikdy příliš „tekuté“ kvůli tomu, že cuketa je nastrouhaná na hrubo. Proto se může těsto připravit mixérem. Poté již tekuté bude.

  2. dobrý den .Hrozně mě láká cuketový koláč,ale trochu nechápu ,proč drobenka se dává na dno formy ?? 🙂 na obrázku je na hoře a já teda drobenku vždy dávám na horu 🙂 Děkuji

    1. Dobrý den,

      jedná se chybu při psaní. Opravil jsem to. Díky moc za upozornění. 🙂

      Milan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X