Recepty na zdravé pomazánky z cukety 6x jinak. Ochutnejte zase něco nového!

Chystáte letní párty a nevíte, co připravit za pohoštění?

Hledáte něco zdravého, nového a inspirativního?

Pak vyzkoušejte naše recepty na cuketové pomazánky!

Inspirujte se dipem s pistáciemi, fetou, tahini či piniovými oříšky.

Dobrou chuť!

Dip ze spálené cukety

Tato jednoduchá pomazánka je inspirována tradičním řeckým uzeným lilkovým dipem, my však místo lilku použijeme cuketu, s kterou je pokrm neméně chutný.

Ingredience

  • 3 cukety
  • 2 lisované stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo červeného vinného octa
  • špetka soli a pepře
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky (rozdělené na dvě části)
  • 1/4 šálku rozdrobeného sýru Feta
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného sýru Romano

Postup                                       

  1. Předehřejte si plynový nebo uhlíkový gril na středně vysokou teplotu.
  2. Umístěte cukety na gril a otáčejte je každých 10 minut, dokud nebudou po stranách spálené.
  3. Celkový čas grilování by měl být asi 30 minut.
  4. Dejte cukety  na talíř a nechte je dostatečně vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat.
  5. Sloupněte kůži a vyhoďte ji.
  6. Oloupané cukety dejte do cedníku na 30 minut, aby se vypustila přebytečná tekutina.
  7. Vložte cukety do misky spolu s česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem a rozmačkejte vidličkou a pořádně promíchejte.
  8. Přidejte polovinu petrželky, Fetu a znovu promíchejte.
  9. Ochutnejte a případně upravte koření.
  10. Přeneste do servírovací misky.
  11. Ozdobte strouhaným sýrem Romano a zbývající nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
Pomazánka ze spálené cukety se sýrem v hrnci s opečeným pečivem.
www.kalofagas.ca

Pokud preferujete sladké, vyzkoušejte naše recepty na 4 vynikající cuketové buchty.

Pomazánka z cukety s čerstvou bazalkou

Velmi chutný dip z pečené cukety je povinností každé letní párty! Je skvělý také jako pesto s těstovinami či jen tak natřený na sendviči.

Ingredience

  • 2 velké cukety
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • ½ citronu
  • ½ svazku čerstvé bazalky
  • 1 špetka hrubé mořské soli
  • 1-2 lžičky veganského bazalkového pesta (volitelně)

Postup                                       

  1. Umyjte cukety a nakrájejte je na 1 cm kousky.
  2. Rozlisujte česnek.
  3. Umyjte bazalku a odšťavněte citron.
  4. Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte trochu olivového oleje.
  5. Když je horký, přidejte cuketu a česnek.
  6. Restujte na středně vysokém ohni do zlatova.
  7. Snižte na střední teplotu, až bude zelenina zlatavá, ale ještě ne úplně měkká.
  8. To by mělo trvat cca 10 až 15 minut.
  9. Přidejte hotové cukety do mixéru spolu s bazalkou, citronovou šťávou a solí.
  10. Volitelně přidejte 1 nebo 2 čajové lžičky veganského bazalkového pesta pro intenzivnější bazalkovou chuť.
  11. Možná budete muset přidat trochu vody kvůli správné konzistenci pomazánky.
  12. Nechte vychladnout a podávejte jako dip nebo pomazánku, případně jako cuketové pesto s těstovinami.
Cuketový dip ozdobený čerstvou bazalkou v misce.
www.cookingwithelo.com

Pistáciovo-cuketová tapenáda

Tato pomazánka s pistáciemi a cuketou je naprostá delikatesa! Je jednoduchá, chutná, skvělá s krekry, křupavým chlebem, ale i masem.

Ingredience

  • 1 velká hrst listů petrželky
  • 1 velký bílý žampion, nakrájený na čtvrtiny
  • ⅓ šálku vyloupaných solených pistácií
  • 1 polévková lžíce nahrubo nasekané červené cibule
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2-3 stroužky česneku
  • ½ šálku vypeckovaných černých oliv
  • 7,5 cm kus cukety
  • sůl a pepř na dochucení

Postup                                       

  1. Do kuchyňského robotu přidejte petrželku, žampion, pistácie, cibuli, olivový olej, citronovou šťávu a česnek.
  2. Mixujte, dokud není vše nasekané na malé kousky, ale ne úplně do hladka.
  3. Ručně nakrájejte olivy a cuketu.
  4. V malé misce smíchejte olivy a cuketu s rozmixovanými ingrediencemi.
  5. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Podávejte s krekry, křupavým chlebem, sýrem a jemným masem.
  7. Užijte si to!
Pomazánka z cukety s pistáciemi v misce s vedle položenou bagetkou.
www.sneakymommies.com

Cuketový dip s tahini a piniovými oříšky

Jednoduché a lahodné občerstvení pro vaše hosty! Pokud si cuketu ugrilujete den předem, stačí pak hodinu před příjezdem očekávané návštěvy pouze rozmixovat cuketu s dalšími ingrediencemi a máte připravené skvělé pohoštění.

Ingredience

  • 2 velké cukety, nakrájené na čtvrtky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžička citronové kůry plus 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé máty
  • 1/4 šálku opražených piniových oříšků
  • Tortilla chipsy, k podávání

Postup                                       

  1. Do velké mísy dejte cuketu a olej; dochuťte solí a pepřem.
  2. Zahřejte gril.
  3. Cukety grilujte do měkka tak, aby byly na některých místech spálené.
  4. Nezapomeňte je každých 5 – 10 minut obracet.
  5. Spálené cukety nechte vychladnout.
  6. Zakryjte a vložte do chladničky až na 1 den.
  7. V kuchyňském robotu rozmixujte cuketu, tahini, citronovou kůru a šťávu a česnek a pořádně promíchejte.
  8. Přendejte dip do misky.
  9. Ozdobte mátou a piniovými oříšky.
  10. Podávejte s tortillovými chipsy.
Pomazánka z cukety s tahini a piniovými oříšky servírovaná v misce s tortilla chipsy.
www.rachaelraymag.com

Cuketová pomazánka se zeleninou

Tato rostlinná pomazánka z cukety je jemná, krémová a vynikající. Je skvělá jako předkrm s vaším oblíbeným pečivem či tortillovými chipsy.

Ingredience

  • 1,5 kg cukety, nasekané
  • 500 g cibule, nasekané
  • 500 g mrkve, nasekané
  • 500 g červené papriky, nasekané
  • 2-4 papriky jalapeňo (volitelně podle vašeho vkusu), nasekané
  • 500 g rajčat, nasekaných
  • 2 velké stroužky česneku, drcené
  • svazek čerstvého koriandru
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1/2 šálku bílého octa
  • 1 šálek olivového oleje

Postup                                       

  1. Ve velké pánvi zahřejte šálek olivového oleje a orestujte na něm cibuli dozlatova.
  2. Přidejte mrkev, česnek, papriku, přidávejte jednu po druhé a dobře promíchejte.
  3. Restujte 5 minut.
  4. Přidejte cuketu a rajčata a vařte 10 minut.
  5. Přidejte ocet, papriku a kmín.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Vařte 30 minut.
  8. Směs každých pár minut promíchejte.
  9. Přidejte čerstvé bylinky a vařte ještě několik minut.
  10. Rozmixujte zeleninovou směs v kuchyňském robotu dohladka.
  11. Vložte pyré zpět do hrnce a vařte dalších 5-7 minut.
  12. Upravte koření podle vaší chuti.
  13. Nádoby a víčka umyjte mýdlovou vodou.
  14. Vložte nádoby a víčka do velkého hrnce a podlejte vodou.
  15. Přiveďte k varu.
  16. Sklenice a víčka nechte v horké vodě, dokud nejsou připraveny k naplnění.
  17. Naplňte sklenice hotovou pomazánkou, otřete a zavíčkujte.
  18. Tato rostlinná cuketová pomazánka je nejlepší, pokud se podává studená.
  19. Může být uložena v lednici po dobu několika týdnů.
  20. Užijte si ji!
Zeleninová pomazánka namazaná na plátku chleba s vedle položenou sklenicí plné pomazánky.
www.grabandgorecipes.com

Podívejte se na inspiraci pro vaše zdravé obědy či večeře v podobě receptů na zapékanou cuketu 7x jinak. Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude naprostá pochoutka.

Pikantní pomazánka z pečené cukety

Bohatě ochucený a úžasně jednoduchý cuketový dip s vločkami červeného pepře, citronem a česnekem. Podávejte natřené na toastu či jako přílohu k vaší večeři.

Ingredience

  • 5 malých cuket, oříznutých a podélně rozpůlených
  • 4 stroužky česneku, neoloupané
  • 2 polévkové lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje, plus další na servírování
  • 1/2 lžičky vloček červeného pepře
  • 1/2 čajové lžičky černého pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli a další podle chuti
  • 2 lžíce na másle podušeného, jemně nakrájeného šťovíku a hlávkového salátu

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Na velký plech s okrajem položte cuketu se 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte
  3. Položte slupkou dolů, druhou stranu posypte vločkami červeného pepře a černým pepřem.
  4. Stroužky česneku dejte do malé kapsy z alobalu, pokapejte je 1 čajovou lžičkou olivového oleje a pevně zabalte.
  5. Položte balíček na plech.
  6. Pečte cuketu a česnek po dobu 20 minut.
  7. Vyjměte česnek z trouby a nechte jej vychladnout.
  8. Pokračujte v pečení cukety po dobu dalších 20 – 25 minut, nebo dokud nebude nafouknutá a zlatá.
  9. Vypněte troubu a cuketu v ní nechte ještě 15 – 30 minut.
  10. Vytlačte česnek ze slupky do misky kuchyňského robotu; přidejte také olivový olej.
  11. Přidejte cuketu, citronovou šťávu a mořskou sůl.
  12. Mixujte, dokud směs není zredukovaná a hladká.
  13. Ochutnejte a podle chuti přidejte další citron nebo sůl.
  14. Přendejte do misky, pokapejte olivovým olejem a zasypte bazalkou.
Pikantní cuketový dip v servírovací misce položený na prkýnku se suchary, zeleninou a olivami.
wwwbrooklynsupper.com

Máte přebytek cukety a chcete si ji schovat na horší časy? Pak se podívejte na naše recepty na zavařenou cuketu.

A jaký recept na pomazánku z cukety vám chutnal nejvíce? Dejte nám vědět do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X