Urodila se vám na zahrádce hromada cuket a nevíte, co s nimi?
Vsaďte na naše chutné a výživné recepty na cuketové polévky, které vás zahřejí.
Ochutnejte tradiční krém, polévku s kari a zázvorem nebo třeba neobyčejnou verzi s ječmenem a řeřichou.
Dobrou chuť!
Cuketový kari krém se zázvorem
Krém z cuket s čerstvým zázvorem, papričkami jalapeňo a mátou je rychlý, snadný a hluboce uspokojující pokrm, který může být podáván horký nebo vychladlý.
Ingredience:
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 střední cibule, nahrubo nasekaná
- 2 stroužky česneku, nahrubo nasekané
- 1 lžíce zázvoru, oloupaného a nastrouhaného nebo nasekaného
- ½ až 1 paprička jalapeño, vypeckovaná a nakrájená
- 1 a ½ čajové lžičky mořské soli
- 2 lžičky žlutého kari
- 1 kg cukety, nakrájené na kousky
- 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- ¼ šálku listů a stonků koriandru, nahrubo nasekaných
- ¼ šálku listů máty, nahrubo nasekaných
Postup
- V hrnci s těžkým dnem restujte cibuli, česnek, zázvor a jalapeño na kokosovém oleji asi 5 minut, dokud nebude vše měkké a voňavé.
- Přidejte sůl, cuketu a kari.
- Restujte ještě několik minut.
- Přidejte 2 šálky vývaru.
- Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vařte, dokud není cuketa měkká, asi 5-10 minut.
- Přidejte dva šálky studeného vývaru do mixéru spolu se všemi uvařenými přísadami.
- Mixujte, dokud směs nebude hladká.
- Přidejte čerstvou mátu a koriandr a promíchejte.
- Prohřejte a podávejte.
- Polévku ozdobte bylinkami, jogurtem nebo kokosovým mlékem a čerstvým chilli.

Vydatná polévka z cuket, mrkve a fazolí
Výživná polévka s velkými kusy cuket s mrkví, fazolemi, špenátem, bazalkou a citronem je lehká, jednoduchá a ideální na léto.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 1 střední mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 stonky středního řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 3 stroužky česneku, lisovaného
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 400 gramů fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
- ¼ lžičky vloček červeného chilli
- 500 g cukety, nakrájené na čtvrtky a na plátky
- 60 g baby špenátu
- ½ šálku čerstvých listů bazalky, nahrubo nasekaných
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Dno velkého hrnce potřete olejem a nechte ho minutu zahřát.
- Poté přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Zeleninu poťte za občasného míchání asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte česnek a vařte ho se zeleninou asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Vmíchejte vývar, fazole a vločky červeného chilli.
- Zvyšte teplotu a přiveďte tekutinu k varu.
- Snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Vmíchejte cuketu a duste asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne, ale není kašovitá.
- Vmíchejte špenát a duste ještě asi 1 minutu.
- Hrnec stáhněte z plotny, poté vmíchejte bazalku a citronovou šťávu.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Naběračkou nalijte do misek a podávejte.

Vyzkoušejte také naše výborné recepty na buchty z cukety, které potěší vaše chuťové smysly!
Cuketovo-špenátový krém s ječmenem a řeřichou
Přidejte do luxusního krému z cuket a špenátu ječmen a řeřichu a vykouzlete tak krásnou, jemnou, jarní polévku, která je vydatná, ale zároveň ne příliš těžká.
Ingredience:
- ½ šálku perlového ječmene
- sůl
- 3 lžíce pažitky, najemno nasekané
- čerstvě mletý pepř
- 1 a ½ lžičky koriandrových semínek
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce řepkového oleje
- ½ šálku šalotky, nakrájené na tenké plátky
- 1 kg cukety, rozpůlené podélně a nakrájené na tenké plátky napříč
- 2 bobkové listy
- ½ šálku baby špenátu
- ¼ šálku listů petrželky
- ¼ šálku jogurtu
- 110 g řeřichy (silné stonky vyhoďte)
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- najemno nastrouhaná citronová kůra (na ozdobu)
Postup
- Ve středním kastrůlku podlijte ječmen 1 a 1/2 šálkem vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Částečně přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste, dokud ječmen nezměkne a voda se nevstřebá, asi 25 minut.
- Vmíchejte pažitku a dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím na malé pánvi pražte semínka koriandru asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
- Přendejte do mlýnku na koření a nechte vychladnout, poté rozdrťte na prášek.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo v řepkovém oleji.
- Přidejte šalotku a restujte na mírném ohni za stálého míchání asi 5 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
- Přidejte cuketu a mletý koriandr a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud se koriandr nerozvoní a cuketa nezačne měknout, asi 5 minut.
- Přidejte 4 šálky vody a bobkové listy a přiveďte k varu.
- Vařte na mírném ohni za občasného míchání asi 15 minut.
- Vyhoďte bobkový list.
- Pracujte po dávkách, rozmixujte polévku v mixéru do hladka; do poslední dávky přidejte špenát, petrželku a jogurt.
- Vraťte polévku do hrnce a dochuťte solí a pepřem.
- Ve střední míse promíchejte řeřichu s olivovým olejem a lehce dochuťte solí.
- Nalijte polévku do misek a přidejte ječmen a řeřichu.
- Ozdobte citronovou kůrou a podávejte.

Cuketovo-rajčatová polévka s italskou klobásou
Tato polévka z cuket a rajčat je lahodná, výživná a zdravá. Vychutnáte si každou lžíci! Připravte si ji jako příjemnou večeři, která vás zahřeje.
Ingredience:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g italské klobásy, vyjmuté ze střívek
- 1 šálek řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 2 šálky nakrájené cibule
- 2 šálky červené papriky, nakrájené na kostičky (asi jedna velká paprika)
- 2 stroužky česneku, lisované
- špetka červených chilli vloček
- ¼ šálku rajčatového protlaku
- cca 1 kg cuket, nakrájených na kousky
- 5 čerstvých rajčat, nakrájených na kostičky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek nahrubo nastrouhaného parmezánu
- 1 nebo 2 kusy parmezánové kůry (volitelně)
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- extra parmezán na ozdobu, volitelně
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
- Přidejte italské klobásy a vařte, dokud nezhnědnou, cca 5 minut (klobásy přitom rozsekejte vařečkou).
- Jakmile klobása zhnědne, přidejte cibuli, řapíkatý celer a papriku a restujte čtyři minuty.
- Přesuňte maso a zeleninu na stranu a snižte plamen na střední teplotu (pokud váš hrnec není dostatečně velký, vyjměte maso a zeleninu do salátové mísy, poté je přidáte zpět).
- Přidejte do středu hrnce česnek, chilli vločky a rajčatový protlak a vařte dvě minuty za občasného míchání.
- Přidejte rajčata, cuketu, sůl, pepř, vývar, parmezánovou kůru a parmezán spolu s čerstvou bazalkou a čerstvým tymiánem a dobře promíchejte.
- Polévku přiveďte k varu a vařte přikrytou pokličkou, dokud zelenina nezměkne – asi 10 až 15 minut.
- Odstraňte polévku ze sporáku a vyjměte parmezánovou kůru.
- Polévku podávejte ihned s čerstvou bazalkou a parmezánem.

Už jste někdy zkoušeli recepty na cuketový perník, který je vláčný a jemný? Tato zelenina dodá těstu dokonalou vlhkost, takže se nemůže stát, že by byl výsledný moučník suchý. Inspirujte se v našem článku a potěšte své blízké i přátelé něčím lahodným a chutným.
Objevte podobné tipy
Cuketovo-bramborový krém s parmezánem
Tato polévka je neuvěřitelně krémová a vynikající! Pravděpodobně se stane vaším novým oblíbeným zimním pokrmem. Tak hurá do vaření!
Ingredience:
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla, kokosového, avokádového nebo olivového oleje
- 2 čerstvé stroužky česneku, lisované
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na plátky
- 2 střední cukety, nasekané
- 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 šálek řeckého jogurtu nebo neslazeného kokosového mléka
- mořská sůl a čerstvý mletý černý pepř, podle chuti
K servírování:
- 2-4 proužky slaniny, orestované a rozdrobené (volitelně)
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
Postup
- Ve středním hrnci na středně vysokém ohni rozpusťte přepuštěné máslo.
- Přidejte česnek, cibuli a řapíkatý celer a restujte 3–4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte cuketu, brambory, vývar a přiveďte k varu.
- Až se polévka začne vařit, přiklopte pokličkou a snižte plamen.
- Vařte 20 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Ochutnejte a dochuťte mořskou solí a mletým černým pepřem podle své chuti.
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka, poté vmíchejte obyčejný řecký jogurt.
- Podávejte horké, ozdobené rozdrobenou slaninou a posypané parmezánem.

Cuketová polévka s mrkví a zázvorem
Zdravá letní polévka z cukety s mrkví, zázvorem, kurkumou a kokosovým mlékem je rychlá a snadná, a zároveň výživná a chutná. Vychutnejte si ji i vy!
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ¼ šálku vody
- 1 střední cibule (asi 1 šálek), nakrájená
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2,5 cm kus čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička koriandru
- ½ čajové lžičky kurkumy
- ½ čajové lžičky papriky
- 4 – 5 středních mrkví (asi 2 šálky), nakrájené na kostičky
- 2 střední cukety (asi 2 a ½ šálků), nakrájené
- 3 a ½ šálku zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 plechovka (425 ml) kokosového mléka
- šťáva z ½ citronu
- himalájská sůl + pepř podle chuti
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni, přidejte cibuli a restujte 5 minut.
- Přidejte česnek, zázvor, kmín, koriandr, kurkumu a papriku, a restujte ještě 1 minutu, nebo dokud se vše nerozvoní.
- Přidejte mrkev a cuketu a vařte dalších asi 7 minut.
- Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a duste 15 až 20 minut.
- Vypněte sporák, přidejte kokosové mléko a citronovou šťávu.
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte zeleninu na krémovou hmotu.
- Vraťte na nízkou teplotu a v případě potřeby prohřejte.
- Podávejte s domácím chlebem nebo krekry.

Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.
Jednoduchý cuketový krém se zakysanou smetanou
Na tento rychlý, snadný a lahodný krém z cukety potřebujete pouhých 5 ingrediencí! Volitelně přidejte olivový olej a čerstvý strouhaný sýr nebo bylinky. Servírujte s křupavým chlebem jako hlavní chod nebo ho podávejte jako předkrm.
Ingredience:
- 1/2 malé cibule, nakrájené na čtvrtky
- 2 stroužky česneku
- 3 střední cukety, nakrájené na větší kousky
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a černý pepř dle chuti
- strouhaný parmezán podle potřeby, volitelně
Postup
- Kuřecí vývar, cibuli, česnek a cuketu smíchejte ve velkém hrnci na středním ohni a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, zakryjte a duste do měkka, asi 20 minut.
- Odstraňte ze sporáku a rozmixujte ponorným mixérem, přidejte zakysanou smetanu a znovu rozmixujte do hladka.
- Ochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Podávejte horké.

Cuketovo-cizrnový krém se špenátem
Konzervovaná cizrna v kombinaci s tahini tuto jednoduchou zeleninovou polévku krásně zahustí a dodá ji krémovou konzistenci. Podávejte s plátky bagety jako jednoduchou a chutnou večeři.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 2 střední cukety, nakrájené na 2 cm kousky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 bobkový list
- 2 a ¾ šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 (425 ml) plechovka cizrny, propláchnutá
- 6 šálků baby špenátu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce tahini
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- 6 polévkových lžic nízkotučného bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, jako je petrželka a/nebo pažitka, na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olej.
- Přidejte cibuli a restujte za častého míchání 3 až 4 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte cuketu, česnek, kmín a bobkový list a vařte za častého míchání asi 1 minutu.
- Přidejte vývar a cizrnu.
- Přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Snižte plamen, aby se zachoval čirý vývar, a zakryté vařte, dokud cuketa nezměkne, 15 až 20 minut.
- Vyhoďte bobkový list.
- Přidejte špenát a míchejte.
- Po částech rozmixujte polévku v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Vraťte polévku do hrnce.
- Přidejte citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř a šlehejte, dokud není tahini zapracováno.
- Nalijte polévku do misek.
- Do každé misky přidejte polévku a jogurt, který vmíchejte do polévky.
- Podle potřeby posypte bylinkami.

Zavařte si s námi cuketu! Není totiž jednodušší způsob, jak si ji uchovat po celý rok.
Na nudličky nastrouhanou cuketou nastavujeme také třené moučníky i jednoduché moučníky, kdy všechny suroviny jen smícháme. Připravenou hmotu pak pečeme nejen na plechu, ale můžeme péci i v bábovkové formě či ve formě dortové, kdy moučník po upečení plníme. Kromě sladkých moučníků se cukety hodí i jako náplně do slaných koláčů.
A jak cuketové polévky chutnaly vám? Napište nám do komentářů!