Cuketa na šest způsobů

Urodila se vám na zahrádce hromada cuket a nevíte, co s nimi?

Vsaďte na chutné recepty a připravte si společně s námi výborné pokrmy z cukety.

Cuketa je vhodná také jako dietní jídlo, protože obsah cholesterolu v ní se blíží nule.

Cukety a jejich použití v kuchyni

Cukety se dají využívat do slaných i sladkých jídel a při tepelné úpravě je můžeme vařit, smažit, dusit, péct nebo zapékat. Vhodnou tepelnou úpravou z nich můžeme připravit například polévky, smažené plátky nebo karbanátky, dušená jídla na způsob leča, dušené guláše, nákypy a zapékaná jídla.

Přitom se cukety kombinují s mnoha dalšími surovinami včetně masa, uzeniny, sýrů, hub nebo jiné zeleniny a dochucují se libovolným kořením. Z dochucující zeleniny se hodně využívá cibule a česnek. Připravená jídla tak mohou být velmi pestrá, a proto si cukety rychle získaly oblibu.

Cukety se také často přidávají do různých jednoduchých i složitějších moučníků, které vhodně nastaví a po upečení zvláční jejich strukturu.

1. Cuketová polévka

Cuketa z převážné části obsahuje vodu. Z minerálů má nejvíce draslíku. Je vhodná jako dietní potravina, kterou můžeme upravit také ve formě polévky. Když do ní použijete zároveň brambory a jinou zeleninu, bude polévka sytější a vydatnější.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • brambory
  • zelenina
  • houby
  • smetana sladká nebo kysaná
  • houska k osmažení
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostky nebo nahrubo nastrouháme.
  2. Dáme do hrnce vařit společně s oloupanými a nakrájenými bramborami, houbami a zeleninou.
  3. Osolíme, opepříme.
  4. Když jsou zelenina a houby uvařené, rozmixujeme je tyčovým mixérem.
  5. Přidáme smetanu.
  6. Polévku již nezahušťujeme jíškou, bude hustá díky použité zelenině.

Hotový recept na cuketovou polévku

2. Cuketová sladká buchta

Máte mlsný jazýček a rádi byste si připravili něco dobrého na zub? Vyzkoušejte cuketovou buchtu s drobenkou a jablky. Výborná kombinace chutí potěší vaše chuťové buňky. Tuto buchtu můžete podávat jako pohoštění pro své hosty.

INGREDIENCE:

  • 100 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 180 ml oleje
  • perníkové koření
  • 2 až 3 jablka
  • hrubá mouka, mletý cukr a máslo na drobenku
  • plátky mandlí

POSTUP:

  1. Polohrubou mouku, cukr, vejce a olej smícháme v míse v těsto.
  2. Přidáme perníkové koření.
  3. Připravíme si drobenku.
  4. Vezmeme dortovou formu, na její dno nakrájíme na plátky 1 jablko, posypeme drobenkou a zalijeme těstem.
  5. Na těsto dáme druhou půlku drobenky a nakrájené jablko a plátky mandlí.
  6. Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 °C.

Hotový recept na cuketovou sladkou buchtu

Zdroj: Bakingmad.com

3. Cuketové placičky

Vděčnou večeří budou zajisté cuketové placky. Zvláště pak v době, kdy je cuket všude plno a vy nevíte, co s nimi.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • polohrubá mouka
  • lžička prášku do pečiva
  • 2 až 3 vejce
  • mléko
  • jarní cibulka
  • lístky petrželky
  • olej na smažení

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva.
  2. Přidáme vejce rozšlehané v mléce a zamícháme.
  3. Do těsta přimícháme nastrouhanu cuketu, nakrájenou jarní cibulku a naťovou petrželku.
  4. Vše dobře zamícháme.
  5. Na pánvi na oleji smažíme malé placičky z obou stran.
  6. Podáváme se zeleninovým salátem.

Hotový recept na cuketové placičky

4. Zapečená cuketa se sýrem

Výbornou kombinací, kdy zužitkujete v kuchyni letní úrodu cuket, je sýr a cuketa doplněné rajčaty.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • rajčata
  • strouhaný tvrdý sýr
  • sůl
  • česnek
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  1. Cuketu očistíme a společně s rajčaty nakrájíme na kolečka.
  2. Zapékací misku vymažeme olejem a naskládáme do ní kolečka cuket.
  3. Na ně dáme kolečka rajčat.
  4. Vše osolíme a ochutíme česnekem a pepřem.
  5. Zeleninu posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pak opět dáme vrstvu cuket, rajčat a sýru.
  7. Pokrm dáme zapéci do trouby na tak dlouho, až je zelenina měkká.

Hotový recept na zapečenou cuketu se sýrem

5. Cuketový nákyp se šunkou

Cuketová sezóna prakticky ani v obchodech nikdy nekončí, protože cuketa je k dostání téměř pro celý rok. Proto si ji můžeme připravit kdykoliv.

INGREDIENCE:

  • 2 středně velké cukety
  • 1 velká brambora
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • sýr eidam
  • 2-3 vejce
  • šunka
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • strouhanka
  • olej

POSTUP:

  1. Cuketu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Zároveň s cuketou nastrouháme také brambory.
  3. Směs osolíme, ochutíme utřeným česnekem a přidáme vejce.
  4. Přimícháme mouku dle potřeby a kypřící prášek do pečiva, aby nám vzniklo kypré těsto.
  5. Těsto doplníme nakrájenou šunkou a majoránkou.
  6. Zapékací misku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
  7. Těsto dáme do zapékací misky a zapečeme v horké troubě, až vznikne křupavá kůrka.

Hotový recept na cuketový nákyp se šunkou

6. Cuketové bramboráky

Zkuste doplnit nastrouhané brambory cuketou a usmažte si bramborák. Uvidíte, jaká je to dobrota, po které se na oběd jen zapráší.

INGREDIENCE:

  • 300 g cukety
  • 300 g syrových brambor
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • majoránka
  • 2 vejce
  • 7 lžic ovesných vloček

POSTUP:

  1. Cuketu i brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme.
  2. Přebytečnou vodu vymačkáme, aby se nám bramboráky dobře smažily.
  3. Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek, vejce a ovesné vločky.
  4. Ze vzniklé směsi tvarujeme na pánvi placky a na tuku smažíme z obou stran.

Hotový recept na cuketové bramboráky

Na nudličky nastrouhanou cuketou nastavujeme také třené moučníky i jednoduché moučníky, kdy všechny suroviny jen smícháme. Připravenou hmotu pak pečeme nejen na plechu, ale můžeme péci i v bábovkové formě i ve formě dortové, kdy moučník po upečení plníme. Kromě sladkých moučníků se cukety hodí i jako náplně do slaných koláčů.

Pro labužníky, kteří se nechtějí ani u zeleninových pokrmů vzdát masa, máme recept na pečenou cuketu plněnou masem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *