V těchto bramborácích, hraje hlavní roli tykev!
Recepty na bramboráky z cukety jsou nadýchanější, krémovější a zdravější.
Připravte si tuto dobrotu s námi i u vás doma a pochutnejte si jako ještě nikdy!
Vyzkoušíte je?
Cuketové bramboráky
Vše, co potřebujete, je pět ingrediencí a 15 minut na to, abyste vytvořili dokonalé křupavé cuketové placičky! Budou se vám rozplývat na jazyku, stejně jako tyto lasagne z cukety.
Co budeme potřebovat
- 1 kg nakrájené cukety
- 160 g polohrubé mouky
- 2 velká vejce
- 80 g nakrájené jarní cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- zakysaná smetana
Postup
- Nakrájenou cuketu dejte do cedníku a lehce posypte solí.
- Nechte cuketu 10 minut odstát.
- Rukama vymačkejte z cukety co nejvíce tekutiny. Přesuňte do velké mísy.
- Do mísy přidejte mouku, vejce, nakrájenou jarní cibulku, ¼ lžičky soli a ¼ lžičky pepře a míchejte, dokud se směs nespojí.
- Přidejte olivový olej do velké pánve nastavené na střední teplotu.
- Jakmile je olej rozehřátý, nandejte do pánve 3 polévkové lžíce cuketové směsi, lehce je roztlačte do tvaru koleček.
- Cuketové bramboráky vařte 2 až 3 minuty, poté je jednou otočte a vařte další 2 minuty, dokud nebudou zlatohnědé a propečené.
- Cuketové placičky přendáme na plech vyložený papírovou utěrkou a ihned je posypeme solí.
- Cuketové bramboráčky podávejte přelité zakysanou smetanou a nakrájenou jarní cibulkou

Bramboráky z cukety na pánvi
Zde je chytrý způsob, jak přimět děti, aby jedly zeleninu. Tyto všestranné cuketové placičky se také skvěle podávají jako příloha k lahodným závitkům z kuřecího masa nebo i samostatné hlavní jídlo.
Co budeme potřebovat
- 400 g cukety
- 75 g mouky
- 40 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
- 3 šalotky (nakrájené na tenké plátky)
- 1 vejce
- 30 g petrželky
- 2 lžičky oregana
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Cuketu nastrouháme nahrubo.
- Dejte do cedníku a vymačkejte z ní co nejvíce přebytečné vody.
- Přendejte do misky. Vmícháme mouku, kypřící prášek, parmazán, šalotku, vejce, petržel, oregano, sůl a muškátový oříšek.
- Zahřejte 1 lžičku olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
- Na pánev dejte tři porce cuketové směsi.
- Vařte cca 2 minuty z každé strany, aby byly bramboráky dozlatova a propečené.
Pokud nemáte doma kvalitní nepřilnavou pánev, potom se do smažení nepouštějte. Nepodaří se vám bramboráky z cukety dobře otočit a zničíte jejich tvar. Pokud, ale chcete mít po ruce kvalitní pánvičku, která nic nepřichytí, potom se podívejte na naší recenzi pánví Tefal!

Cuketové placky na řecký způsob
Křupavé cuketové bramboráky jsou skvělou přílohou nebo jednoduchým hlavním chodem kterýkoli den v týdnu. Tato exploze chutí zahrnuje cuketu, zelenou cibulku a sýr feta. Vše ochucené koprem, bazalkou a mátou v lehké mátové jogurtové omáčce!
Co budeme potřebovat
Na mátovou jogurtovou omáčku
- 250 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky sušené máty
- ½ lžičky košer soli
Na cuketové bramboráky
- 750 g nastrouhané cukety
- 1 lžička soli
- 4 zelené cibulky (nakrájené na tenké plátky)
- 150 g rozdrobeného sýra feta
- 2 vejce
- 30 g bazalky (nasekané najemno)
- 30 g jemně nasekaných lístků máty
- 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
- 1 lžička mletého kmínu
- ¼ lžičky chilli
- 160 g hrubé mouky
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Smíchejte spolu všechny ingredience na mátový dip v malé misce. Zakryjte a chlaďte.
- Velkou mísu vyložte tenkou kuchyňskou utěrkou. Pomocí velkých otvorů na struhadle nastrouhejte cuketu na utěrku v míse.
- Posypte solí.
- Směs promíchejte a nechejte 10 minut odpočinout.
- Utěrku kolem cukety zabalte a pevně vyždímejte, aby se uvolnilo co nejvíce tekutiny.
- Přeneste do čisté, střední misky. Přidejte zelenou cibulku, fetu, vejce, bylinky a koření.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience zcela nespojí. Přidejte mouku a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Umístěte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej.
- Naberte 2-3 lžíce směsi a opatrně je přidejte do rozpáleného oleje.
- Jemně na směs zatlačte, abyste vytvořili bramboráčky.
- Smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova.
- Podávejte s mátovo jogurtovou omáčkou nebo omáčkou Tzatziki.
Jak na tzatziki se dozvíte na našem webu. Jsou tak jednoduché a lahodné!

Objevte podobné tipy
Cuketové bramboráky v troubě
Tyto cuketové lívanečky lze smažit na pánvi nebo upéct k dokonalosti v troubě, s křupavou vnější stranou, jemným středem a z pouhých 5 jednoduchých ingrediencí! Ještě lepší je, že tyto cuketové placičky lze připravit bez lepku a mléka a jsou ideální pro zpracování letních cuketových zásob. Hledáte ještě více způsobů, jak si užít tykev? Možná vám bude chutnat ve sladkých moučnících.
Co budeme potřebovat
- 1 kg cukety (nakrájené)
- 2 nastrouhané malé stroužky česneku
- 2 velká vejce
- 65 g jakékoli mouky
- 25 g kopru, petrželky nebo zelené cibule (nakrájené nadrobno)
- 3/4 lžičky soli
- pepř
- řecký jogurt nebo zakysaná smetana
Co budeme potřebovat
- Do velké mísy přidejte nakrájenou cuketu smíchanou s 1 lžičkou soli a nechte 10 minut uležet.
- V další velké míse rozšlehejte vejce, česnek, mouku, bylinky, 3/4 lžičky soli a pepře.
- Rukama vymačkejte z cukety tekutinu po dávkách, jak jen to půjde, a přidejte do mísy s těstem. Dobře promíchejte, aby se spojily.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů, vyložte 2 velké plechy pečicím papírem a postříkejte sprejem na vaření.
- Pomocí velké lžíce udělejte na plechu několik kopečků z cuketové směsi.
- Pečte 10 – 12 minut, otočte a pečte dalších 10 – 12 minut.
- Podávejte teplé nebo studené přelité řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Low carb dietní bramboráky s cuketou a kuřetem
Hledáte jednoduchý recept na hlavní jídlo s nízkým obsahem sacharidů? Tyto snadné kuřecí cuketové placky jsou přesně to, co potřebujete ve svém repertoáru receptů mít. Vyrobeno z mletých kuřecích prsou a šunky. Jsou křupavé zvenku a šťavnaté, křehké uvnitř.
Co budeme potřebovat
- 200 g cukety
- 300 g mletého kuřecího masa
- 50 g parmazánu
- 100 g šunky
- 2 stroužky česneku
- 1 hřebíček
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- 30 g strouhanky
- olej
Postup
- Cuketu nastrouháme a rukama je vymačkáme, aby se odstranila přebytečná voda.
- Do velké mísy přidejte mletá kuřecí prsa, parmazán, šunku, česnek, vejce, sůl a pepř.
- Přidejte strouhanku.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience zcela nespojí.
- Směs nabírejte lžící a pomocí rukou vytvořte tvar placky.
- Kuřecí cuketové bramboráčky obalíme ve strouhance.
- Nalijte trochu oleje do nepřilnavé pánve na středně nízké teplotě.
- Kuřecí placky vložte do pánve a opékejte je z každé strany asi 10 minut.
- Vařte je, dokud nebudou zlatohnědé a propečené.
- Kuřecí cuketové placičky nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný tuk.

Zdravotní výhody cukety
Kromě všech vitamínů a minerálů poskytuje cuketa také velmi zdravé sloučeniny zvané karotenoidy – včetně luteinu a zeaxantinu. Zdá se, že právě tyto sloučeniny dávají cuketě další, úžasné zdravotní výhody.
Chrání pokožku
Podobně jako se karotenoidy hromadí ve slupce cukety, ukládají se také v naší kůži. Potom chrání naši pokožku před UV zářením a znečištěním a může také zpomalit stárnutí pokožky tím, že pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a elastickou.
Zdraví srdce
Konzumace potravin bohatých na karotenoidy zpomalit nebo snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Draslík, který se také objevuje v cuketě, je také dobrý pro váš krevní tlak, stejně jako vláknina pro celkové zdraví srdce.
Zdraví kostí
Vysoké hladiny karotenoidů mají za následek hustší a silnější kosti.
Zdraví očí
Protože se lutein a zeaxanthin ukládají v našich očích, dává smysl, že jim mohou také prospívat. Tyto specifické karotenoidy pomáhají chránit sítnici očí, protože fungují jako filtry modrého světla.