Tyto výborné recepty na bramboráky s cuketou musíte ochutnat. Jsou výborné!

V těchto bramborácích, hraje hlavní roli tykev!

Recepty na bramboráky z cukety jsou nadýchanější, krémovější a zdravější.

Připravte si tuto dobrotu s námi i u vás doma a pochutnejte si jako ještě nikdy!

Vyzkoušíte je?

Cuketové bramboráky

Vše, co potřebujete, je pět ingrediencí a 15 minut na to, abyste vytvořili dokonalé křupavé cuketové placičky! Budou se vám rozplývat na jazyku, stejně jako tyto lasagne z cukety.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg nakrájené cukety
  • 160 g polohrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • 80 g nakrájené jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • zakysaná smetana

Postup

  • Nakrájenou cuketu dejte do cedníku a lehce posypte solí.
  • Nechte cuketu 10 minut odstát.
  • Rukama vymačkejte z cukety co nejvíce tekutiny. Přesuňte do velké mísy.
  • Do mísy přidejte mouku, vejce, nakrájenou jarní cibulku, ¼ lžičky soli a ¼ lžičky pepře a míchejte, dokud se směs nespojí.
  • Přidejte olivový olej do velké pánve nastavené na střední teplotu.
  • Jakmile je olej rozehřátý, nandejte do pánve 3 polévkové lžíce cuketové směsi, lehce je roztlačte do tvaru koleček.
  • Cuketové bramboráky vařte 2 až 3 minuty, poté je jednou otočte a vařte další 2 minuty, dokud nebudou zlatohnědé a propečené.
  • Cuketové placičky přendáme na plech vyložený papírovou utěrkou a ihned je posypeme solí.
  • Cuketové bramboráčky podávejte přelité zakysanou smetanou a nakrájenou jarní cibulkou
Hora placiček z bramboráčků plné jemné zeleniny.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Bramboráky z cukety na pánvi

Zde je chytrý způsob, jak přimět děti, aby jedly zeleninu. Tyto všestranné cuketové placičky se také skvěle podávají jako příloha k lahodným závitkům z kuřecího masa nebo i samostatné hlavní jídlo.

Co budeme potřebovat

  • 400 g cukety
  • 75 g mouky
  • 40 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
  • 3 šalotky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 vejce
  • 30 g petrželky
  • 2 lžičky oregana
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  • Cuketu nastrouháme nahrubo.
  • Dejte do cedníku a vymačkejte z ní co nejvíce přebytečné vody.
  • Přendejte do misky. Vmícháme mouku, kypřící prášek, parmazán, šalotku, vejce, petržel, oregano, sůl a muškátový oříšek.
  • Zahřejte 1 lžičku olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Na pánev dejte tři porce cuketové směsi.
  • Vařte cca 2 minuty z každé strany, aby byly bramboráky dozlatova a propečené.

Pokud nemáte doma kvalitní nepřilnavou pánev, potom se do smažení nepouštějte. Nepodaří se vám bramboráky z cukety dobře otočit a zničíte jejich tvar. Pokud, ale chcete mít po ruce kvalitní pánvičku, která nic nepřichytí, potom se podívejte na naší recenzi pánví Tefal!

Křupavé placičky z cukety navrstvené na sobě.
Zdroj: willcookforsmiles.com

Cuketové placky na řecký způsob

Křupavé cuketové bramboráky jsou skvělou přílohou nebo jednoduchým hlavním chodem kterýkoli den v týdnu. Tato exploze chutí zahrnuje cuketu, zelenou cibulku a sýr feta. Vše ochucené koprem, bazalkou a mátou v lehké mátové jogurtové omáčce!

Co budeme potřebovat

Na mátovou jogurtovou omáčku

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky sušené máty
  • ½ lžičky košer soli

Na cuketové bramboráky

  • 750 g nastrouhané cukety
  • 1 lžička soli
  • 4 zelené cibulky (nakrájené na tenké plátky)
  • 150 g rozdrobeného sýra feta
  • 2 vejce
  • 30 g bazalky (nasekané najemno)
  • 30 g jemně nasekaných lístků máty
  • 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ¼ lžičky chilli
  • 160 g hrubé mouky
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup

  • Smíchejte spolu všechny ingredience na mátový dip v malé misce. Zakryjte a chlaďte.
  • Velkou mísu vyložte tenkou kuchyňskou utěrkou. Pomocí velkých otvorů na struhadle nastrouhejte cuketu na utěrku v míse.
  • Posypte solí.
  • Směs promíchejte a nechejte 10 minut odpočinout.
  • Utěrku kolem cukety zabalte a pevně vyždímejte, aby se uvolnilo co nejvíce tekutiny.
  • Přeneste do čisté, střední misky. Přidejte zelenou cibulku, fetu, vejce, bylinky a koření.
  • Míchejte, dokud se všechny ingredience zcela nespojí. Přidejte mouku a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Umístěte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej.
  • Naberte 2-3 lžíce směsi a opatrně je přidejte do rozpáleného oleje.
  • Jemně na směs zatlačte, abyste vytvořili bramboráčky.
  • Smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova.
  • Podávejte s mátovo jogurtovou omáčkou nebo omáčkou Tzatziki.

Jak na tzatziki se dozvíte na našem webu. Jsou tak jednoduché a lahodné!

Do zlatova vypečené placičky s omáčkou z česneku a jogurtu.
Zdroj: delicrunch.co

Cuketové bramboráky v troubě

Tyto cuketové lívanečky lze smažit na pánvi nebo upéct k dokonalosti v troubě, s křupavou vnější stranou, jemným středem a z pouhých 5 jednoduchých ingrediencí! Ještě lepší je, že tyto cuketové placičky lze připravit bez lepku a mléka a jsou ideální pro zpracování letních cuketových zásob. Hledáte ještě více způsobů, jak si užít tykev? Možná vám bude chutnat ve sladkých moučnících.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg cukety (nakrájené)
  • 2 nastrouhané malé stroužky česneku
  • 2 velká vejce
  • 65 g jakékoli mouky
  • 25 g kopru, petrželky nebo zelené cibule (nakrájené nadrobno)
  • 3/4 lžičky soli
  • pepř
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana

Co budeme potřebovat

  • Do velké mísy přidejte nakrájenou cuketu smíchanou s 1 lžičkou soli a nechte 10 minut uležet.
  • V další velké míse rozšlehejte vejce, česnek, mouku, bylinky, 3/4 lžičky soli a pepře.
  • Rukama vymačkejte z cukety tekutinu po dávkách, jak jen to půjde, a přidejte do mísy s těstem. Dobře promíchejte, aby se spojily.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů, vyložte 2 velké plechy pečicím papírem a postříkejte sprejem na vaření.
  • Pomocí velké lžíce udělejte na plechu několik kopečků z cuketové směsi.
  • Pečte 10 – 12 minut, otočte a pečte dalších 10 – 12 minut.
  • Podávejte teplé nebo studené přelité řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Vypečené placky umístěné na kovové mřížce.
Zdroj: cookingwithayeh.com

Low carb dietní bramboráky s cuketou a kuřetem

Hledáte jednoduchý recept na hlavní jídlo s nízkým obsahem sacharidů? Tyto snadné kuřecí cuketové placky jsou přesně to, co potřebujete ve svém repertoáru receptů mít. Vyrobeno z mletých kuřecích prsou a šunky. Jsou křupavé zvenku a šťavnaté, křehké uvnitř.

Co budeme potřebovat

  • 200 g cukety
  • 300 g mletého kuřecího masa
  • 50 g parmazánu
  • 100 g šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hřebíček
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 30 g strouhanky
  • olej

Postup

  • Cuketu nastrouháme a rukama je vymačkáme, aby se odstranila přebytečná voda.
  • Do velké mísy přidejte mletá kuřecí prsa, parmazán, šunku, česnek, vejce, sůl a pepř.
  • Přidejte strouhanku.
  • Míchejte, dokud se všechny ingredience zcela nespojí.
  • Směs nabírejte lžící a pomocí rukou vytvořte tvar placky.
  • Kuřecí cuketové bramboráčky obalíme ve strouhance.
  • Nalijte trochu oleje do nepřilnavé pánve na středně nízké teplotě.
  • Kuřecí placky vložte do pánve a opékejte je z každé strany asi 10 minut.
  • Vařte je, dokud nebudou zlatohnědé a propečené.
  • Kuřecí cuketové placičky nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný tuk.
Opečené low carb placičky plné měkkého masa a cukety.
Zdroj: raspberriesandkohlrabi.com

Zdravotní výhody cukety

Kromě všech vitamínů a minerálů poskytuje cuketa také velmi zdravé sloučeniny zvané karotenoidy – včetně luteinu a zeaxantinu. Zdá se, že právě tyto sloučeniny dávají cuketě další, úžasné zdravotní výhody.

Chrání pokožku
Podobně jako se karotenoidy hromadí ve slupce cukety, ukládají se také v naší kůži. Potom chrání naši pokožku před UV zářením a znečištěním a může také zpomalit stárnutí pokožky tím, že pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a elastickou.

Zdraví srdce
Konzumace potravin bohatých na karotenoidy zpomalit nebo snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Draslík, který se také objevuje v cuketě, je také dobrý pro váš krevní tlak, stejně jako vláknina pro celkové zdraví srdce.

Zdraví kostí
Vysoké hladiny karotenoidů mají za následek hustší a silnější kosti.

Zdraví očí
Protože se lutein a zeaxanthin ukládají v našich očích, dává smysl, že jim mohou také prospívat. Tyto specifické karotenoidy pomáhají chránit sítnici očí, protože fungují jako filtry modrého světla.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X