Milujete zeleninu a tradiční pokrmy trochu netradičně? Potom naše recepty na lasagne s cuketou budou pro vás tou nejlepší a nejchutnější volbou!
Tato varianta tradičního italského pokrmu je lehčí na přípravu, ale i do žaludku!
Ochutnejte všechny naše varianty.
Cuketové lasagne bez masa
Tento jedinečný recept na vegetariánské lasagne jsou prostě číslo jedna při vašich přípravách na rodinný oběd.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku nasekané
- 800 g konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
- 60 g nasekané čerstvé bazalky
- ¾ lžičky soli
- 3 velké cukety nakrájené na proužky
- 300 g ricotty
- 1 velké vejce
- 65 g strouhaného parmazánu
- 450 g mozzarelly nakrájené na plátky
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů.
- Vymažte zapékací mísu.
- Do velkého hrnce přidejte olivový olej a ohřívejte na středně vysokou teplotě.
- Cibuli a česnek opékejte za častého míchání 3–4 minuty nebo dokud cibule nezačne měknout.
- Přidejte rajčata, citronovou šťávu a kůru, bazalku, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Přiveďte k varu a poté vařte 30–35 minut nebo dokud směs nezačne houstnout.
- Mezitím rozložte na prkénko nakrájenou cuketu.
- Cuketu osolte a dejte na 10 minut stranou, dokud se neopotí. Cuketu osušte papírovou utěrkou a dejte stranou.
- Cuketové nudličky rozložte v jedné vrstvě do pánve a opékejte 5-7 minut nebo dokud nezačne měknout. Opakujte i se zbylými plátky.
- V malé míse prošlehejte ricottu, parmazán a vejce.
- Na dno rovnoměrně rozprostřete trochu rajčatové omáčky, navrstvěte nudličky cukety, navrch přidejte směs ricotty a poté navrstvěte plátky mozzarelly.
- Opakujte a vrstvení zakončete mozzarellou.
- Posypeme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.
- Zakryjte alobalem a pečte 30 minut.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut, nebo dokud nezhnědnou a nebudou bublat.
Přece jen vás láká klasická verze italských lasagní? I tyto recepty najdete na našem webu, tak šup na ně!

Cuketové lasagne s mletým masem
Cuketové lasagne jsou svěžím pojetím klasického italského jídla. Je plné zeleniny, ale stále má bohatou chuť a báječnou texturu tradičních lasagní. Doplňte je strouhaným parmazánem a lístky bazalky a budete mít perfektní jídlo pro celou rodinu.
Co budeme potřebovat
- 4 velké cukety
- 910 g mletého hovězího masa
- 680 g rajčatové omáčky
- 430 g sýru ricotta
- 100 g strouhaného parmazánu
- 180 g nastrouhané mozzarelly
- 1 vejce
- Sůl
- pepř
- malá hrst čerstvé petrželky a bazalky, nasekané
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Cuketu nakrájejte podélně na tenké plátky.
- Přidejte mleté hovězí do velké pánve na středně vysokou teplotu a opékejte ho, dokud nezhnědne.
- Nalijte omáčku na těstoviny na mleté hovězí maso a promíchejte a poté odstraňte z tepla.
- Ve střední misce připravte směs ricotty, parmazánu, vejce, soli a pepře.
- Potřete dno zapékací mísy rajčatovou omáčkou.
- Přidejte plátky cukety na omáčku. Mohou se překrývat nebo je můžete umístit vedle sebe.
- Na cuketu nalijte omáčku a na ni rovnoměrně rozetřete směs ricotty.
- Navrch ricotty přidejte nastrouhanou mozzarellu spolu s nasekanou petrželkou a bazalkou.
- Celé to pakujte ještě jednou.
- Navrchu byste měli mít plátky cukety, posypané nasekanou petrželkou a bazalkou a mozzarellu.
- Vložte lasagne do trouby a pečte 40-45 minut.
- Nakonec pár minut grilujte, abyste získali pěkný zlatý vršek.

Objevte podobné tipy
Low carb lasagne z cukety
Slaný recept na nízkosacharidové cuketové lasagne se stane jedním z vašich oblíbených jídel!
Co budeme potřebovat
- 3–4 velké cukety
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na omáčku
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 cibule
- 4–6 stroužků česneku
- špetka lžičky fenyklových semínek (volitelně)
- 300 g mletého jehněčího, hovězího, krůtího masa
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 710 ml marinara omáčky
- špetka chilli
- 8 lístků bazalky
Na směs z ricotty
- 450 g ricotty z plnotučného mléka
- 1 vejce
- špetka muškátového oříšku
- 60 g nastrouhaného pecorino romano
Postup
- Nakrájejte cuketu na plátky.
- Umístěte jí na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte nebo potřete olivovým olejem a posypte solí a pepřem a vložte do rozpálené trouby na 20 minut nebo do změknutí.
- Ve velkém hrnci nebo pánvi orestujte cibuli, česnek a volitelně semínka fenyklu na troše oleje po dobu 1-2 minut na středně vysokou teplotu.
- Přidejte mleté maso a povařte, asi 8-10 minut, přidejte sůl, pepř, oregano a polovinu marinara omáčky.
- Pořádně promíchejte, přikryjte a přiveďte k mírnému varu, dokud se směs úplně nezahřeje.
- Vmíchejte natrhané lístky bazalky.
- Smíchejte sýr ricotta v misce s vejcem a muškátovým oříškem.
- Na sestavení nalijte trochu marinara omáčky do zapékací mísy, aby se dno lehce pokrylo.
- Položte 8-9 plátků cukety.
- Přidejte masovou směs.
- Na masovou omáčku přidejte ricottovou směs a rozetřete ji.
- Posypte 1 strouhaným sýrem pecorino, přidejte zbylou cuketu.
- Cuketu přelijte marinarou a poprašte zbylým pecorinem.
- Mísu zakryjte alobalem a pečte při 200 stupních po dobu 20 minut, odstraňte alobal a pokračujte v pečení, dokud povrch nezezlátne a nebude bublat, dalších 5-10 minut.
Máte obavy, že porce je příliš velká a lasagne vám zbydou a několik dalších dní? Díky kvalitním mikrovlnných troubám, které prošly naší recenzí, lasagne neztratí ani kousek své delikátní chuti, když je budete muset ohřívat.

Lasagne s cuketou, šunkou a sýrem
Cuketové lasagne se šunkou jsou krémové a naprosto perfektní jako první chod. V tomto receptu jsme udělali náplň z cukety, vařené šunky, bešamelu a mozzarelly. Během chvilky přinesete na stůl vynikající pokrm, který si podmaní i ty nejnáročnější jazýčky.
Postup
- 200 g lasagne plátků
- 250 g mozzarelly
- 100 g prosciutto cotto
- 3 cukety
- 80 g nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- Špetka černého pepře
Na bešamel
- 700 ml mléka
- 70 g másla
- 70 g mouky
- Špetka muškátového oříšku
Postup
- Pro výrobu bešamelu zahřejte mléko na mírnou teplotu.
- Do kastrůlku dáme máslo, necháme na mírnou teplotu rozpustit a za stálého míchání přidáme mouku.
- Nalijte mléko do másla a pokračujte v míchání, dokud nezískáte krémovou konzistenci.
- Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a nechte vychladnout.
- Cukety omyjeme, zbavíme konců a nakrájíme na tenké plátky.
- Dno pekáče vymažeme olejem, dno pokryjeme první vrstvou těstoviny lasagní, přidáme cukety, dobře okapanou nakrájenou mozzarellu, uvařenou šunku, bešamel a nastrouhaný parmezán.
- Poslední vrstvu zakončíme bešamelem a strouhaným parmazánem.
- Pečeme v troubě na 180 °C 30 minut.

Historie lasagní
Zatímco mnozí z nás si spojují lasagne s Itálií, jsou jiní, kteří tvrdí, že lasagne pocházejí z Řecka nebo Anglie. Zdá se však, že většina objevů naznačuje, že tento těstovinový pokrm, tak jak ho známe dnes, se poprvé objevil v italském městě Neapol během středověku.
První řecko-římské recepty používaly plátky z cizrny, pohanky nebo kuskusu namísto těsta na lasagne. V průběhu historie se recept na lasagne vyvíjel a měnil, ale základní princip zůstal stejný: lasagne se skládají z vrstev těsta a nějakého druhu náplně, které se pak pokryjí omáčkou a sýrem a zapékají v troubě.
Lasagne se staly populárním jídlem v celé Itálii a postupem času se rozšířily do celého světa. Dnes existuje mnoho různých druhů lasagní s různými druhy náplní a omáček, a jsou považovány za jedno z nejoblíbenějších a nejznámějších italských jídel na celém světě.