Skvělé recepty na lasagne z cukety jako z Itálie. Vyzkoušejte něco nového!

Milujete zeleninu a tradiční pokrmy trochu netradičně? Potom naše recepty na lasagne s cuketou budou pro vás tou nejlepší a nejchutnější volbou!

Tato varianta tradičního italského pokrmu je lehčí na přípravu, ale i do žaludku!

Ochutnejte všechny naše varianty.

Cuketové lasagne bez masa

Tento jedinečný recept na vegetariánské lasagne jsou prostě číslo jedna při vašich přípravách na rodinný oběd.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku nasekané
  • 800 g konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 60 g nasekané čerstvé bazalky
  • ¾ lžičky soli
  • 3 velké cukety nakrájené na proužky
  • 300 g ricotty
  • 1 velké vejce
  • 65 g strouhaného parmazánu
  • 450 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů.
  • Vymažte zapékací mísu.
  • Do velkého hrnce přidejte olivový olej a ohřívejte na středně vysokou teplotě.
  • Cibuli a česnek opékejte za častého míchání 3–4 minuty nebo dokud cibule nezačne měknout.
  • Přidejte rajčata, citronovou šťávu a kůru, bazalku, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.
  • Přiveďte k varu a poté vařte 30–35 minut nebo dokud směs nezačne houstnout.
  • Mezitím rozložte na prkénko nakrájenou cuketu.
  • Cuketu osolte a dejte na 10 minut stranou, dokud se neopotí. Cuketu osušte papírovou utěrkou a dejte stranou.
  • Cuketové nudličky rozložte v jedné vrstvě do pánve a opékejte 5-7 minut nebo dokud nezačne měknout. Opakujte i se zbylými plátky.
  • V malé míse prošlehejte ricottu, parmazán a vejce.
  • Na dno rovnoměrně rozprostřete trochu rajčatové omáčky, navrstvěte nudličky cukety, navrch přidejte směs ricotty a poté navrstvěte plátky mozzarelly.
  • Opakujte a vrstvení zakončete mozzarellou.
  • Posypeme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.
  • Zakryjte alobalem a pečte 30 minut.
  • Odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut, nebo dokud nezhnědnou a nebudou bublat.

Přece jen vás láká klasická verze italských lasagní? I tyto recepty najdete na našem webu, tak šup na ně!

Lahodné vegetariánské lasagne upečené v pekáčku.
Zdroj: aberdeenskitchen.com

Cuketové lasagne s mletým masem

Cuketové lasagne jsou svěžím pojetím klasického italského jídla. Je plné zeleniny, ale stále má bohatou chuť a báječnou texturu tradičních lasagní. Doplňte je strouhaným parmazánem a lístky bazalky a budete mít perfektní jídlo pro celou rodinu.

Co budeme potřebovat

  • 4 velké cukety
  • 910 g mletého hovězího masa
  • 680 g rajčatové omáčky
  • 430 g sýru ricotta
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 180 g nastrouhané mozzarelly
  • 1 vejce
  • Sůl
  • pepř
  • malá hrst čerstvé petrželky a bazalky, nasekané

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Cuketu nakrájejte podélně na tenké plátky.
  • Přidejte mleté hovězí do velké pánve na středně vysokou teplotu a opékejte ho, dokud nezhnědne.
  • Nalijte omáčku na těstoviny na mleté ​​hovězí maso a promíchejte a poté odstraňte z tepla.
  • Ve střední misce připravte směs ricotty, parmazánu, vejce, soli a pepře.
  • Potřete dno zapékací mísy rajčatovou omáčkou.
  • Přidejte plátky cukety na omáčku. Mohou se překrývat nebo je můžete umístit vedle sebe.
  • Na cuketu nalijte omáčku a na ni rovnoměrně rozetřete směs ricotty.
  • Navrch ricotty přidejte nastrouhanou mozzarellu spolu s nasekanou petrželkou a bazalkou.
  • Celé to pakujte ještě jednou.
  • Navrchu byste měli mít plátky cukety, posypané nasekanou petrželkou a bazalkou a mozzarellu.
  • Vložte lasagne do trouby a pečte 40-45 minut.
  • Nakonec pár minut grilujte, abyste získali pěkný zlatý vršek.
Nádherně upečené, zlatavé lasagne s cuketou, masem a rajčatovou omáčkou.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Low carb lasagne z cukety

Slaný recept na nízkosacharidové cuketové lasagne se stane jedním z vašich oblíbených jídel!

Co budeme potřebovat

  • 3–4 velké cukety
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na omáčku

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4–6 stroužků česneku
  • špetka lžičky fenyklových semínek (volitelně)
  • 300 g mletého jehněčího, hovězího, krůtího masa
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 710 ml marinara omáčky
  • špetka chilli
  • 8 lístků bazalky

Na směs z ricotty

  • 450 g ricotty z plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • 60 g nastrouhaného pecorino romano

Postup

  • Nakrájejte cuketu na plátky.
  • Umístěte jí na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte nebo potřete olivovým olejem a posypte solí a pepřem a vložte do rozpálené trouby na 20 minut nebo do změknutí.
  • Ve velkém hrnci nebo pánvi orestujte cibuli, česnek a volitelně semínka fenyklu na troše oleje po dobu 1-2 minut na středně vysokou teplotu.
  • Přidejte mleté maso a povařte, asi 8-10 minut, přidejte sůl, pepř, oregano a polovinu marinara omáčky.
  • Pořádně promíchejte, přikryjte a přiveďte k mírnému varu, dokud se směs úplně nezahřeje.
  • Vmíchejte natrhané lístky bazalky.
  • Smíchejte sýr ricotta v misce s vejcem a muškátovým oříškem.
  • Na sestavení nalijte trochu marinara omáčky do zapékací mísy, aby se dno lehce pokrylo.
  • Položte 8-9 plátků cukety.
  • Přidejte masovou směs.
  • Na masovou omáčku přidejte ricottovou směs a rozetřete ji.
  • Posypte 1 strouhaným sýrem pecorino, přidejte zbylou cuketu.
  • Cuketu přelijte marinarou a poprašte zbylým pecorinem.
  • Mísu zakryjte alobalem a pečte při 200 stupních po dobu 20 minut, odstraňte alobal a pokračujte v pečení, dokud povrch nezezlátne a nebude bublat, dalších 5-10 minut.

Máte obavy, že porce je příliš velká a lasagne vám zbydou a několik dalších dní? Díky kvalitním mikrovlnných troubám, které prošly naší recenzí, lasagne neztratí ani kousek své delikátní chuti, když je budete muset ohřívat.

Krémové lasagne s mletým masem, zeleninou a cuketou.
Zdroj: cleanfoodcrush.com

Lasagne s cuketou, šunkou a sýrem

Cuketové lasagne se šunkou jsou krémové a naprosto perfektní jako první chod. V tomto receptu jsme udělali náplň z cukety, vařené šunky, bešamelu a mozzarelly. Během chvilky přinesete na stůl vynikající pokrm, který si podmaní i ty nejnáročnější jazýčky.

Postup

  • 200 g lasagne plátků
  • 250 g mozzarelly
  • 100 g prosciutto cotto
  • 3 cukety
  • 80 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Špetka soli
  • Špetka černého pepře

Na bešamel

  • 700 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g mouky
  • Špetka muškátového oříšku

Postup

  • Pro výrobu bešamelu zahřejte mléko na mírnou teplotu.
  • Do kastrůlku dáme máslo, necháme na mírnou teplotu rozpustit a za stálého míchání přidáme mouku.
  • Nalijte mléko do másla a pokračujte v míchání, dokud nezískáte krémovou konzistenci.
  • Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a nechte vychladnout.
  • Cukety omyjeme, zbavíme konců a nakrájíme na tenké plátky.
  • Dno pekáče vymažeme olejem, dno pokryjeme první vrstvou těstoviny lasagní, přidáme cukety, dobře okapanou nakrájenou mozzarellu, uvařenou šunku, bešamel a nastrouhaný parmezán.
  • Poslední vrstvu zakončíme bešamelem a strouhaným parmazánem.
  • Pečeme v troubě na 180 °C 30 minut.
Zlatavé a lahodné lasagne, zapečené se šunkou a sýrem na vrchu.
Zdroj: cookieandkate.com

Historie lasagní

Zatímco mnozí z nás si spojují lasagne s Itálií, jsou jiní, kteří tvrdí, že lasagne pocházejí z Řecka nebo Anglie. Zdá se však, že většina objevů naznačuje, že tento těstovinový pokrm, tak jak ho známe dnes, se poprvé objevil v italském městě Neapol během středověku.

První řecko-římské recepty používaly plátky z cizrny, pohanky nebo kuskusu namísto těsta na lasagne. V průběhu historie se recept na lasagne vyvíjel a měnil, ale základní princip zůstal stejný: lasagne se skládají z vrstev těsta a nějakého druhu náplně, které se pak pokryjí omáčkou a sýrem a zapékají v troubě.

Lasagne se staly populárním jídlem v celé Itálii a postupem času se rozšířily do celého světa. Dnes existuje mnoho různých druhů lasagní s různými druhy náplní a omáček, a jsou považovány za jedno z nejoblíbenějších a nejznámějších italských jídel na celém světě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X