Vyhněte se zbytečným kaloriím a sacharidům s těmito recepty na cuketové špagety!
Pokrmy jsou tak jednoduché a lahodné, že ani nepoznáte rozdíl od klasických těstovin.
Udělejte si svůj oběd zdravý a plný potřebných živin pro vaše tělo.
Prostě a jednoduše, mlsejte bez výčitek!
Cuketové špagety s česnekem a parmazánem
Tento recept je tím nejlepším způsobem, jak si uvařit zeleninové nudle! Vaření včetně přípravy vám zabere pouhých 20 minut. Vychutnejte si tyto lahodné zeleninové těstoviny s česnekem, rajčaty, bazalkou a parmazánem. Jsou nízko-sacharidové, keto a vegetariánské!
Co budeme potřebovat
- 1 kg cuket
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku (prolisovaného)
- Lžička chilli prášku
- 350 g rajčata (nakrájená)
- 200 g strouhaného parmazánu
- Hrst bazalkových lístků
- Lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžičky studené vody
- Sůl
Postup
- Na nudle si připravíme cuketu, kterou oloupeme a pomocí škrabky na cuketové špagety vytvoříme spirály
- Pokud kráječ na cuketové špagety nemáte, nakrájejte jednotlivé plátky špaget na tenké proužky do délky špaget (nechte se inspirovat videem na konci článku)
- Do velké pánve přidáme olivový olej, česnek a chilli koření
- Sporák zapneme na střední teplotu
- Když kolem česneku začne bublat olej, přidáme cuketové nudle
- Nudle několikrát v oleji prohodíme a vaříme jako klasické špagety, dokud nejsou dobré na skus, a to přibližně 5-7 minut
- Nenecháváme je vařit déle, jinak budou kašovité
- Během vaření je nepřestáváme prohazovat a míchat
- Vmícháme rajčata, bazalku a parmazán
- Vaříme další minutu
- Pomocí kleští na těstoviny přeneseme cuketové nudle, rajčata a bazalku do servírovací misky
- Tekutinu, která se vařením uvolnila, necháme na pánvi
- Tekutinu přivedeme k varu
- Smícháme kukuřičný škrob a studenou vodu v malé misce a poté vše vmíchejte do vroucí omáčky na pánvi
- Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu, dokud tekutina nezhoustne na omáčku
- Omáčku ochutnáme a dochutíme solí
- Omáčkou přelijeme cuketové těstoviny, rajčata a bazalku
- Nakonec vše posypeme parmazánem a ihned podáváme

Raw špagety z cukety na asijský způsob
Tento pokrm je plný lahodných čerstvých zeleninových nudlí a obsahuje pouhých 85 kalorií na porci! Recept je hotov za méně než 20 minut a vyžaduje doslova nulovou dobu vaření.
Co budeme potřebovat
- Hrst čerstvého koriandru (nasekaný)
- 3 lžíce rýžového octa
- Lžíce sezamového oleje
- 3 stroužky česneku (prolisovaného)
- 2 lžičky červené papriky
- 2 lžičky cukru
- 3 střední cukety
- Sůl
Postup
- Ve velké míse si smícháme koriandr, ocet, olej, česnek, červenou papriku, cukr a špetku soli
- Cuketu pomocí škrabky na cuketové špagety nakrájíme na spirály, jinak jí nakrájíme na tenké proužky nožem (nechte se inspirovat videem na konci článku)
- Cuketu přidáme do připravené octové směsi
- Směs proházíme a promícháme, dokud se ingredience dobře nepromíchají
- Takto cuketové špagety ihned podáváme
Cuketa se hodí opravdu ke všemu a dá se upravit do jakékoliv podoby! Upečte z ní například některý z těchto lahodných cuketových moučníků a pochutnejte si na zdravé, sladké tečce na závěr!

Caprese s těstovinami z cukety bez masa
Zapomeňte na těstoviny plné sacharidů! Tento kreativní recept vám přináší čerstvou chuť italských těstovin bez výčitek. Osvěžující talíř cuketových nudlí caprese vyžaduje, aby cuketa prošla procesem smažení pro změknutí. Poté musí být okamžitě podávána, aby neztratila svojí svěžest a křupavost.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 kg cuket
- 350 g rajčat
- 250 g čerstvé mozzarelly
- Hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce kapary
- 2 stroužky česneku
- 100 g pražených solených mandlí
Postup
- Na pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olej, dokud nebude horký
- Přidáme nakrájenou cuketu
- Za stálého míchání vaříme 1 až 2 minuty nebo dokud nezačne měknout
- Pánev s cuketou odstraníme z plotny a cuketu přendáme jí do velké mísy
- Do mísy s cuketou přidáme rajčata, mozzarellu, bazalku, česnek a špetku soli
- Jemně spolu vše promícháme, aby se ingredience spojily
- Pokrm z cuket ihned podáváme posypaný opraženými mandlemi

Italské lasagne s cuketou a tofu
Vynechání hovězího masa neznamená, že toto jídlo bude o to méně chutné. Právě naopak s plátky cukety tento pokrm dostane svěžest a tento klasický recept na lasagne.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 150 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 200 g tvrdého tofu
- 200 g nakrájené cukety na kostičky
- Lžíce čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky chilli prášku
- Hrst čerstvé bazalky
- ½ lžičky mořské soli
- Mletý černý pepř
Na lasagne
- 150 g lasagne těstovin
- Extra panenský olivový olej
- 400 g konzervovaných rajčat (drcených)
- 2 cukety (nakrájené na tenké plátky)
- 250 g strouhaného sýra pecorino (nebo parmazánu)
- Sůl
- Mletý černý pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si cuketovou tofu náplň
- V kuchyňském robotu si smícháme vlašské ořechy, česnek, tofu, nakrájenou cuketu, citronovou šťávu, oregano, chilli prášek, bazalku, sůl a pepř
- Vše zpracujeme do krémové konzistence (tak aby se dala rozetřít)
- Podle potřeby přidáváme více soli a pepře
- Těstoviny si ve vroucí osolené vodě připravíme podle návodu na obalu
- Na sestavení lasagní pokapeme zapékací mísu olivovým olejem a poté začneme vrstvit jednotlivé ingredience v tomto pořadí
- 1. vrstva: ⅓ rajčat, ½ nudlí, ½ tofu náplně, ½ cukety
- 2. vrstva: ⅓ rajčat, ½ nudlí, ½ tofu náplně, ½ cukety
- Navrch položíme zbývající ⅓ rajčat
- Směs posypeme strouhaným sýrem a pokapeme olivovým olejem
- Zapékací mísu přikryjeme a pečeme přibližně 15 minut
- Po 15 minutách mísu odkryjeme a pečeme dalších 20-30 minut, nebo dokud cuketa nezměkne
- Před samotným podáváním necháme cuketové lasagne 10 minut odpočinout
- Nakonec okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a podáváme

Cuketové nudle s masovými koulemi
Odlehčete klasický recept na špagety s masovými kuličkami mletým krůtím masem a jednoduchými zeleninovými těstovinami.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého krůtího masa (kuřecího)
- 200 g strouhanky
- Vejce
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 2 stroužky česneku (nakrájený)
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 700 g marinara omáčky
- 4 střední cukety (nakrájené na nudličky)
- 120 g sýru provolone (nastrouhaný)
Postup
- V misce smícháme mleté krůtí maso, strouhanku, vejce, petržel, parmezán, 1 stroužek česneku a ½ lžičky soli a pepře
- Z masové směsi si vytvarujeme 12 masových kuliček
- Na velké pánvi, vhodné do trouby si rozehřejeme lžíci oleje
- Postupně přidáme masové kuličky a za občasného obracení vaříme 4 až 6 minut, dokud nezhnědnou ze všech stran
- Teplotu snížíme na středně nízkou, přidáme a jemně vmícháme omáčku marinara
- Pokračujeme 14 až 16 minut ve vaření
- Masové koule občas otočíme, dokud se kuličky neprovaří a omáčka nezhoustne
- Mezitím si na středně vysokou teplotu rozehřejeme zbývající lžíci oleje na menší pánvi
- Přidáme cuketu se zbývajícím česnekem a vaříme, dokud cuketa nebude měkká a prohřátá
- Vše dochutíme solí a pepřem
- Troubu si rozehřejeme na vysokou teplotu v režimu grilu
- Masové kuličky posypeme sýrem provolone a vložíme je do trouby
- Zde je grilujeme 3 až 4 minuty, dokud sýr není zlatohnědý
- Masové kuličky podáváme s hotovými cuketovými těstovinami, posypané parmazánem

Objevte podobné tipy
Veganské těstoviny z cukety s avokádovým pestem
Udělejte si jednoduché avokádové pesto, které krásně ochutí tento jedinečný recept na cuketové špagety.
Co budeme potřebovat
- 3 střední (nakrájené na nudličky)
- Zralé avokádo (zbavené pecek a oloupané)
- 30 g lístků čerstvé bazalky
- Lžíce miso pasty (nebo tahini pasty)
- ½ lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- Stroužek česneku
- 250 g nakrájených cherry rajčat
- Sůl
- Pepř
Postup
- Cuketové nudle, bohatě osolíme a dáme je do cedníku nad misku
- Misku umístíme do lednice alespoň na 30 minut
- Mezitím si na avokádové pesto, smícháme avokádo, bazalku, miso pastu, olivový olej, citronovou šťávu a česnek v mixéru nebo kuchyňském robotu
- Směs mixujeme, dokud nebude hladká
- Přidáme (hodně) soli a pepře
- Vypocené cuketové špagety opláchneme a jemně je vyždímáme, abychom odstranili přebytečnou tekutinu, osušíme je čistou utěrkou
- Avokádové pesto vmícháme do cuketových nudlí
- Přidáme také cherry rajčata a promícháme
- Těstoviny podáváme vychlazené a co nejdříve od přípravy
Tyto cuketové nudle s avokádovým pestem opravdu chutnají nejlépe, když je sníte do 2 hodin od přípravy, ale v případě potřeby uchovávejte zbytky v lednici ve volně zakryté nádobě až 24 hodin.

Kung pao z cuketových těstovin a kuřecím masem
Čínská klasika z jedné pánve, je snadným a rychlým řešením, pokud přemýšlíte nad tím jak si asijskou kuchyni udělat o něco zdravější. Nejlepší ze všeho je, že celé vaření trvá méně než 30 minut a je mnohem zdravější a lepší než jídlo s sebou z asijského bistra!
Co budeme potřebovat
- Kuřecí prso (nakrájené na kostičky)
- Lžička sezamového oleje
- Sůl
- Pepř
Na omáčku
- 200 ml sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- Lžička sezamového oleje
- 2 stroužky česneku (nasekaný)
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody (+ další podle potřeby na zředění omáčky)
- 4 sušené chilli papričky
- 5-6 středních cuket (nakrájených na nudličky)
Na ozdobu
- Jarní cibulka
- Sezamová semínka
Postup
- Ve středně velké míse smícháme všechny ingredience na omáčku
- Ve velké míse si osolíme a opepříme kuře a přidáme 1 lžící omáčky
- Kuře necháme marinovat
- Mezitím si pomocí škrabky na cuketové špagety nakrájíme cuketu
- Spirálky poté osušíme papírovou utěrkou
- Na hluboké pánvi (nejlépe woku) si zahřejeme 2 lžíce oleje
- Přidáme kuře a vaříme, dokud není zlato hnědé, asi 4-5 minut
- Přidáme sušené chilli a vaříme další minutu, dokud se nerozvoní
- Do pánve přidáme omáčku a zvýšíme teplotu, aby omáčka začala bublat a houstnout
- Přidáme jednu polévkovou lžíci vody, ale jen pokud je potřeba, aby se omáčka více zředila
- Cuketové nudle, přidáme do pánve a pomocí kleští promícháme, aby se obalily omáčkou
- Vaříme další 2 minuty, dokud cuketa není měkká, ale stále křupavá
- Ihned podáváme, ozdobené jarní cibulkou a sezamovými semínky

Cuketové špagety carbonara
Vegetariánská carbonara je zeleninovou verzí klasických italských těstovin s vaječnou omáčkou a šunkou, který lze servírovat při každé příležitosti, jako například lehký oběd.
Co budeme potřebovat
- 350 g cukety
- 3 lžíce oleje
- Stroužek česneku
- Špetka sušené máty (volitelně)
- 2 vejce
- Žloutek
- 30 g strouhaného parmazánu
- Pepř
- Sůl
- 300 g špaget
Postup
- Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky
- Na pánvi si se 3 lžícemi oleje orestujeme lehce rozdrcený česnek
- Česnek necháme zezlátnout, poté přidáme nakrájenou cuketu
- V polovině vaření přidáme sůl, mátu a vaříme asi 10 minut na mírném ohni
- Poté odstraníme česnek
- Do misky si rozbijeme vejce a přidáme parmazán, sůl a velké množství mletého černého pepře
- Vaječnou směs důkladně prošleháme a dáme stranou
- Špagety uvaříme ve velkém množství osolené vody a scedíme
- Trochu vody z těstovin si odebereme a necháme stranou
- Těstoviny přidáme do pánve s restovanou cuketou a přidáme i vaječnou směs
- Směs mícháme na nejnižší možnou teplotu, dokud nezískáme krémovou konzistenci
- V případě potřeby přidáme vodu z těstovin, aby omáčka byla dostatečně krémová
- Těstoviny podáváme teplé posypané parmazánem a černým pepřem

Cuketová omáčka z rajčat
Tato omáčka z cuket na těstoviny je skvělý způsob, jak přidat tuto lahodnou zeleninu do vašeho jídelníčku! Kromě rajčatové a smetanové chuti, omáčka i krásně vypadá a ještě lépe chutná! Dokonce i děti si jí zamilují!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 350 g cukety (nakrájená na plátky)
- 400 g konzervovaných rajčat (drcená)
- Lžička soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- 70 ml smetany ke šlehání
Postup
- Na cuketovou omáčku si připravíme velkou pánev, na které si rozehřejeme olivový olej
- Poté přidáme prolisovaný česnek a asi minutu česnek opékáme, dokud se nerozvoní
- Následně přidáme nakrájenou cuketu
- Vaříme, dokud cuketa nezačne hnědnout
- Ihned přidáme drcená rajčata z plechovky
- Teplota pod omáčkou by měla být vysoká, aby se omáčka pěkně provařila
- Osolíme, opepříme a podle potřeby přidáme trochu vody, aby omáčka byla hezky krémová
- Po 10 minutách vaření by měla být omáčka hotová
- Přelijeme jí do kuchyňského robota a zpracujeme jí do hladka
- Poté jí přelijeme zpět do stejné pánve, zapnuté na nízkou teplotu
- Přidáme smetanu a mícháme, dokud se ingredience důkladně nespojí
- Omáčku ochutnáme, okořeníme podle potřeby a podáváme s oblíbenými těstovinami

Cuketová omáčka ze smetany
Tyto těstoviny se smetanovo cuketovou omáčkou se mohou stát vaším novým oblíbeným receptem s z cukety. Rychlý, snadný, levný a skvělý způsob, jak tuto surovinu použít k přípravě lahodné těstovinové večeře!
Co budeme potřebovat
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- ½ cibule (nakrájená najemno)
- 600 g cukety (nastrouhaná)
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 250 ml smetany na šlehání
- 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 75 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
- 200 g kukuřice (konzervovaná, okapaná)
- Parmezán
- Hrst čerstvé bazalky
Postup
- Ve velké pánvi si na středně vysokou teplotu rozpustíme máslo
- Přidáme česnek a cibuli
- Vaříme asi 2 minuty, dokud cibule lehce nezezlátne
- Přidáme cuketu, vaříme další 1 minutu
- Poté přidáme sůl a pepř a mícháme 2 minuty, dokud nezmenší objem asi o ½
- Vmícháme smetanu, kuřecí vývar, parmazán a kukuřici
- Směs přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme další 3 minuty
- Omáčku vaříme do té doby, dokud se tekutina dodatečně nezredukuje
- Omáčku sundáme z plotny, ihned podáváme s oblíbenými těstovinami, ozdobené extra parmazánem
Smlsněte si na cuketě nejen ve formě krémové omáčky, ale i ve formě nadýchané cuketové pomazánky nebo cuketové polévky, kterou z ní můžete během několika snadných kroků vytvořit! Vychutnejte si na různé způsoby a plnými doušky!

Pokud si nevíte rady jak cuketové nudle aniž byste si museli pořizovat strojek na cuketové špagety, nezoufejte. V tomto videu se vše potřebné dozvíte. Těstoviny z cukety lze vytvořit s klasickou škrabkou na zeleninu nebo struhadlem nebo stolním kráječem. Podívejte se jak na to!
Proč zařadit cuketu do našeho jídelníčku?
Cuketa je letní tykev z čeledi tykvovitých a řadíme jí do stejné čeledi spolu s melouny, špagetovou dýní a okurkami.
Může dorůst do délky více než 1 metru, ale obvykle se sklízí, když měří okolo 20 cm.
Přestože je cuketa často považována za zeleninu, botanicky je řazena mezi ovoce. Vyskytuje se v několika odrůdách, které mají barvu od sytě žluté až po tmavě zelenou.
Cuketa je skvělým doplňkem stravy a existuje několik důvodů, proč bychom cuketu měli konzumovat:
- Je bohatá na důležité živiny
- Obsahuje mnoho antioxidantů
- Podporuje trávení
- Snižuje hladinu cukru v krvi
- Zlepšuje funkci srdce
- Napomáhá ke zlepšení zraku
- Skvělý doplněk stravy pro redukci váhy
- Podporuje zdraví kostí
- Zlepšuje funkci štítné žlázy
- Protirakovinné účinky