Cukroví méně sladké a méně tučné: tipy & triky

Kdo z nás by neměl rád křupavé, voňavé a pořádně slaďoučké vánoční nebo velikonoční cukroví?

Je to jeden z důvodů, kvůli kterému se těšíme na svátky a návštěvy příbuzných.

Na druhé straně si ale málokdy, možná dokonce nikdy neuvědomuje, z čeho je cukroví upečené a jaké účinky na nás nezdravé suroviny v něm obsažené mívají.

Inspirujte se našimi rady a připravte si letošní rok zdravější vánoční cukroví!

Cukroví na zdravý způsob

Čas od času se tedy zastavíme a zamyslíme se nad tím, zda-li pak neexistuje zdravější a výživnější varianta cukrovinek.

I takovou klasiku jako jsou vánoční perníčky lze vykouzlit zdravěji.

V žádném případě toto ale neříkejte babičkám a dalším „starým a poctivým kuchařkám“. Experimenty se zdravím cukrovím jsou tu převážně pro mladší kuchařky, které mají odvahu prolomit zaběhlé tradice.

Pojďme si tedy v našem článku ukázat, jak si vychutnat například oblíbené vanilkové rohlíčky a další legendární cukroví zcela bez výčitek.

Mouka na cukroví zdravěji

Když tedy pomýšlíte o zdravější variantě cukroví první věcí, kterou musíte změnit je mouka. Do cukroví se u nás nejběžněji používá klasické české „trio“ hladká mouka, hrubá mouka, polohrubá mouka nebo jejich vzájemné kombinace. V každém případě se ale jedná o mouku světlou vyrobenou z pšenice a ta není pro naše tělo až tak úplně vhodná. Obsahuje lepek, zatěžuje organizmus atd.

Mandlová mouka

Zdravější variantou se tedy v tomto případě stává mouka mandlová.

Mandlová mouka „mandlovka“ je přirozeně bezlepková a proto je jednou z nejoblíbenějších surovin v bezlepkovém pečení. Využijete ji při pečení dezertů, koláčů, buchet, dortů nebo při výrobě domácího marcipánu, dezertových krémů nebo makronek.

Mandlová mouka je skvělou alternativou té klasické.

Mandlovou moukou zjemníte linecké těsto při přípravě vánočního cukroví nebo korpus při přípravě narozeninového dortu.

K cukrovinkám z mandlové mouky se výborně hodí mandlové mléko, které vyrobíte jednoduše tak, že mandlovou mouku vylouhujte po dobu asi tří hodin ve vodě, poté rozmixujte, až nápoj vypění, dle potřeby doslaďte medem nebo javorovým či datlovým sirupem.

Mandlová mouka je vyrobena z vyloupaných blanšírovaných sladkých mandlí. Výborně se hodí pro všechny, kteří drží bezlepkovou dietu.

Tvaroh místo tuku

Druhou přísadou na změnu v pečení, která stojí hned na pšeničkou moukou je tuk, přesněji máslo, hera anebo olej.

Mnoho z nás si pečení bez tuku ani nedokáže představit. Není se čemu divit, těsto je díky němu krásně vláčné a dostává i jemnou máslovou chuť.

Tvaroh skvěle poslouží jako náhražka tuku.

Proto pro některé z nás může být rychlý přechod, resp. výměna tuku za tvaroh problematická. Do začátku je tedy doporučováno množství tuku postupně snižovat. A když se dostanete zhruba na polovinu (dle receptu), jako druhou rozdílnou polovinu (váhu) přidejte tvaroh.

Tvaroh má lepší výživové hodnoty. Obsahuje více bílkovin a méně tuku než kostička klasického tuku, nebo olej.

Těsto i cukroví samozřejmě změní chuť, ale Vaše tělo i mysl Vám za to poděkuje zpět.

Postupně přidávejte více a více tvarohu a s tím souměrně ubírejte a ubírejte tuky.

Slazení cukroví – jak to zvládnout lépe

Třetím do rodiny nezdravých je cukr. V tomto kontextu se jedná o cukr bílý (řepný) i cukr třtinový. Výživové hodnoty cukru jsou téměř nulové, oproti tomu ovšem přijaté kalorie v podobě energie jsou zde prakticky největší.

Klasický cukr lze nahradit například medem.

Sladké pečivo Vás nezasytí ani nenahradí plnohodnotnou porci kvalitní stravy. Naštěstí i toto je možné vyřešit. Sladit pečivo můžete medem. Medem domácím i kupovaným, nemusíte se ničeho bát. Med je přírodní sladidlo a rovněž i přírodní antibiotikum. Krom toho, že je chutný je i velice zdraví. Cukroví díky němu dostane novou chuť a i lehce změní barvu (není to ovšem nějak zásadní změna).

Sladit je dále možné i stévií, která je o mnoho sladší než klasický cukr, ale opět se jedná o přírodní sladidlo. Kalorie z ní získané jsou daleko nižší, než z klasického cukru a její sladkou chuť si rychle zamilujete.

Pokud nejste milovníci sladkého, na slazení cukroví můžete využít i nastrouhaný kokos, nebo další alternativy sušeného ovoce.

Dalších pět suroviny pro zdravější cukroví

  • dýně
  • oříšky (mandle, datle, arašídy…)
  • mrkev
  • špaldová mouka
  • zázvor

Jak se snažíte o Vánocích jíst zdravě vy? Podělte se s námi v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.