6 pestrobarevných receptů na vánoční cukroví s lentilkami, které si zamilují nejen děti

Lentilky, barevné čokoládové bonbony, které milovali naši prarodiče, rodiče, my i naše děti.

Běžně se jimi zdobí dětské dezerty nebo krupicová kaše.

Inspirujte se našimi recepty na cukroví s lentilkami!

Není na něm nic složitého a uvidíte, že se do jeho pečení rady zapojí i vaše ratolesti.

Stačí jen trocha fantazie!

Čokoládové cukroví s lentilkami

Čokoládové cukroví patří mezi velmi oblíbené. Vyzkoušejte ho v kombinaci s lentilkami!

Ingredience:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 PL mléka
  • 1 šálek rozpuštěné čokolády
  • lentilky

Postup:

  1. Vyložte dva plechy pečicím papírem.
  2. V kuchyňském robotu smíchejte máslo a cukry.
  3. Šlehejte společně při středně vysokých otáčkách asi 2-3 minuty.
  4. Vmíchejte vejce a vanilku.
  5. V samostatné míse prosejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
  6. Suché přísady pomalu přidávejte do mokrých přísad v mixéru, dokud se nespojí.
  7. Přimíchejte mléko a rozpuštěnou čokoládu.
  8. Předehřejte troubu na 160°C.
  9. Z těsta vytvořte kuličky libovolné velikosti a položte je na plechy.
  10. Kuličky ozdobte lentilkami a vložte na 10-15 minut do mrazáku.
  11. Cukroví s lentilkami pečte přibližně 10 minut. V případě potřeby ihned posypte dalšími lentilkami.
Čokoládové vánoční sušenky ozdobené červenými a zelenými lentilkami.
zdroj: lovetobeinthekitchen.com

Rádi byste vaše cukroví ozdobili čokoládovou polevou? Možností, jak ji připravit existuje mnoho!

Vánoční perníčky ozdobené lentilkami

Obáváte se zdobení perníčků? Zjednodušte si ho pomocí lentilek!  

Ingredience:

  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku medu
  • 1 žloutek
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku

Na ozdobu

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1-2 PL teplé vody
  • lentilky

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr.
  2. Přidejte med a žloutek.
  3. Znovu šlehejte, dokud nevznikne krémová směs.
  4. Přisypte mouku, jedlou sodu, zázvor, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
  5. Krátce šlehejte, dokud se nezačne tvořit těsto.
  6. Poté těsto dovypracujte rukama.
  7. Následně těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  8. Předehřejte troubu na 180°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  9. Těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte perníčky.
  10. Následně perníčky přeneste na plechy a pečte 8 až 10 minut.
  11. Cukroví z trouby vyjměte a přeneste na mřížku, aby vychladlo.
  12. V mezidobě si připravte polevu.
  13. Dejte moučkový cukr do malé misky a po lžících přidávejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  14. Polevu dejte do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Na závěr přidejte i několik lentilek.
Vánoční medové perníčky ozdobené lentilkami.
zdroj: swwetestmenu.com

Pokud nechcete perníčky ozdobit nejen lentilkami, ale i polevou, můžete se inspirovat nejrůznějšími polevami na vánoční cukroví!

Lentilkové vánoční stromečky

Lentilky jsou ideální způsob, jak cukroví ve tvaru vánočních stromečků lehce dodat jeho kouličky.

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku medu
  • 1 PL perníkového koření
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • lentilky

Postup:

  1. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka.
  2. Přidejte vejce a med a znovu vyšlehejte ručním mixérem.
  3. Přidejte koření, sůl a jedlou sodu a opět promíchejte.
  4. Přidejte mouku a pomalu míchejte, dokud se nevytvoří nelepivé těsto.
  5. Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.
  6. V mezidobě si předehřejte troubu na 160°C.
  7. Těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrajovátky vykrájejte stromečky či jiné tvary.
  8. Cukroví vyložte na plech s pečicím papírem a poté do něj lehce vtlačte lentilky.
  9. Cukroví s lentilkami pečte přibližně 8-10 minut.
Lentilkové vánoční stromečky.
zdroj: eatthelove.com

Chcete si upéct zelené vánoční stromečky? Inspirujte se našimi recepty na matcha cukroví!


Strojkové cukroví s lentilkami

Jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které našemu vánočnímu stolu dodá atmosféru rozkvetlé louky.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 žloutek
  • 1 šálek šlehačky
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ¾ čajové lžičky mandlového extraktu
  • lentilky

Postup:

  1. Máslo a šlehačku vyšlehejte do nadýchané pěny.
  2. Přidejte cukr, vanilkový a mandlová extrakt a žloutky opět vyšlehejte.
  3. Poté postupně přidávejte prosetou mouku a hněťte, dokud není těsto homogenní a hladké.
  4. Pomocí strojku na cukrová vytvarujte kytičky.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8-10 minut.
  6. Po upečení vtlačte do středu každé kytičky lentilku.
Strojkové vánoční cukroví ve tvaru kytiček s lentilkou uprostřed.
zdroj: laptrinhx.com

Pomocí strojku se dá vykouzlit celá řada krásného vánočního cukroví. Načerpejte inspiraci z našich receptů na strojkové vánoční pečivo.

Barevné vánoční sušenky z lentilek

Cukroví, po kterém vždy jako první sáhnou děti. Pestrosti jeho barev se nedá odolat.   

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 šálky lentilek + lentilky na ozdobení

Postup:

  1. Máslo, cukr krystal a hnědý cukr smíchejte v míse mixéru.
  2. Šlehejte 2-3 minuty nebo dokud nebude hmota lehká a nadýchaná.
  3. Do mísy přidejte vejce a vanilkový extrakt a promíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  5. Přidejte polovinu suché směsi do mísy s máslem a cukrem a promíchejte při nízkých otáčkách.
  6. Přidejte zbývající suché přísady a míchejte, dokud se nespojí.
  7. Přisypte dva šálky lentilek.
  8. Naberte dvě polévkové lžíce těsta a vyválejte je do kuličky.
  9. Kuličky následně položte přibližně dva centimetry od sebe na plechy vyložené pečicím papírem.
  10. Povrch sušenek ozdobte dalšími lentilkami.
  11. Vložte na dobu 10-15 minut do mrazáku.
  12. Předehřejte si troubu na 170°C.
  13. Cukroví s lentilkami pečte přibližně 10-12 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
Vánoční sušenky zdobené barevnými lentilkami.
zdroj: dinneratthezoo.com

Santovi lentilkoví sobi

K Vánocům patří i mnoho typických postaviček a zvířátek. Jedněmi z nejoblíbenějších jsou sobi Santa Clause. Vytvořte si je s pomocí tohoto receptu na cukroví s lentilkami!

Ingredience:

  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku arašídového másla
  • 1 a 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 4 PL mléka
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • lentilky
  • preclíky  

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte hnědý cukr, arašídové máslo, máslo, mléko a vanilku.
  3. Přidejte vejce a promíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  5. Přidejte do směsi másla a cukru a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Z těsta vytvarujte kuličky o průměru přibližně tři centimetry.
  7. Následně mírně stiskněte spodní část kuličky, abyste vytvořili špičku, a pak ji jemně zploštěte rukou.
  8. Cukroví položte na vyložený plech a každý kousek jemně přitiskněte preclíky jako parohy.
  9. Pečte 7-8 minut nebo dokud cukroví nezačne hnědnout.
  10. Vyjměte ho z trouby a ihned do nich jemně vtlačte lentilky jako oči a nos.
Cukroví ve tvaru vánočních sobů Santa Clause.
zdroj: dammitjaneilovefood.com

Z arašídového másla se dá připravit rozmanité vánoční pečivo. Načerpejte inspiraci v našich receptech na arašídové cukroví.

Lentilky a pečení

Lentilky, čokoládové bonbony s pestrobarevným cukrovým potahem, které svůj název dostaly podle svého tvaru, který připomíná čočku. Ve světě existují v mnoha různých podobách a pod mnoha různými názvy. Historie českých lentilek se začala psát ještě za dob Rakouska-Uherska v roce 1907.

V kuchyni se lentilky pro své pestré barvy často používají jako dekorace pro nejrůznější pečené i nepečené dorty, pudinky a zmrzlinové poháry. Použít je můžete i k ozdobení kaší, muffinů, domácích sušenek a jak vidíte, existuje i řada originálních receptů na cukroví s lentilkami. Kterou variantu si zamilujte nejvíc?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X