Lentilky, barevné čokoládové bonbony, které milovali naši prarodiče, rodiče, my i naše děti.
Běžně se jimi zdobí dětské dezerty nebo krupicová kaše.
Inspirujte se našimi recepty na cukroví s lentilkami!
Není na něm nic složitého a uvidíte, že se do jeho pečení rady zapojí i vaše ratolesti.
Stačí jen trocha fantazie!
Čokoládové cukroví s lentilkami
Čokoládové cukroví patří mezi velmi oblíbené. Vyzkoušejte ho v kombinaci s lentilkami!
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 PL mléka
- 1 šálek rozpuštěné čokolády
- lentilky
Postup:
- Vyložte dva plechy pečicím papírem.
- V kuchyňském robotu smíchejte máslo a cukry.
- Šlehejte společně při středně vysokých otáčkách asi 2-3 minuty.
- Vmíchejte vejce a vanilku.
- V samostatné míse prosejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
- Suché přísady pomalu přidávejte do mokrých přísad v mixéru, dokud se nespojí.
- Přimíchejte mléko a rozpuštěnou čokoládu.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Z těsta vytvořte kuličky libovolné velikosti a položte je na plechy.
- Kuličky ozdobte lentilkami a vložte na 10-15 minut do mrazáku.
- Cukroví s lentilkami pečte přibližně 10 minut. V případě potřeby ihned posypte dalšími lentilkami.

Rádi byste vaše cukroví ozdobili čokoládovou polevou? Možností, jak ji připravit existuje mnoho!
Vánoční perníčky ozdobené lentilkami
Obáváte se zdobení perníčků? Zjednodušte si ho pomocí lentilek!
Ingredience:
- 1/2 šálku másla
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku medu
- 1 žloutek
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
Na ozdobu
- 1 šálek moučkového cukru
- 1-2 PL teplé vody
- lentilky
Postup:
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte med a žloutek.
- Znovu šlehejte, dokud nevznikne krémová směs.
- Přisypte mouku, jedlou sodu, zázvor, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
- Krátce šlehejte, dokud se nezačne tvořit těsto.
- Poté těsto dovypracujte rukama.
- Následně těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 180°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte perníčky.
- Následně perníčky přeneste na plechy a pečte 8 až 10 minut.
- Cukroví z trouby vyjměte a přeneste na mřížku, aby vychladlo.
- V mezidobě si připravte polevu.
- Dejte moučkový cukr do malé misky a po lžících přidávejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Polevu dejte do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Na závěr přidejte i několik lentilek.

Pokud nechcete perníčky ozdobit nejen lentilkami, ale i polevou, můžete se inspirovat nejrůznějšími polevami na vánoční cukroví!
Lentilkové vánoční stromečky
Lentilky jsou ideální způsob, jak cukroví ve tvaru vánočních stromečků lehce dodat jeho kouličky.
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku másla
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 vejce
- 1/2 šálku medu
- 1 PL perníkového koření
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- lentilky
Postup:
- Máslo a cukr vyšlehejte dohladka.
- Přidejte vejce a med a znovu vyšlehejte ručním mixérem.
- Přidejte koření, sůl a jedlou sodu a opět promíchejte.
- Přidejte mouku a pomalu míchejte, dokud se nevytvoří nelepivé těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 160°C.
- Těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrajovátky vykrájejte stromečky či jiné tvary.
- Cukroví vyložte na plech s pečicím papírem a poté do něj lehce vtlačte lentilky.
- Cukroví s lentilkami pečte přibližně 8-10 minut.

Chcete si upéct zelené vánoční stromečky? Inspirujte se našimi recepty na matcha cukroví!
Objevte podobné tipy
Strojkové cukroví s lentilkami
Jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které našemu vánočnímu stolu dodá atmosféru rozkvetlé louky.
Ingredience:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 šálek cukru
- 1 žloutek
- 1 šálek šlehačky
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- ¾ čajové lžičky mandlového extraktu
- lentilky
Postup:
- Máslo a šlehačku vyšlehejte do nadýchané pěny.
- Přidejte cukr, vanilkový a mandlová extrakt a žloutky opět vyšlehejte.
- Poté postupně přidávejte prosetou mouku a hněťte, dokud není těsto homogenní a hladké.
- Pomocí strojku na cukrová vytvarujte kytičky.
- Pečte v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8-10 minut.
- Po upečení vtlačte do středu každé kytičky lentilku.

Pomocí strojku se dá vykouzlit celá řada krásného vánočního cukroví. Načerpejte inspiraci z našich receptů na strojkové vánoční pečivo.
Barevné vánoční sušenky z lentilek
Cukroví, po kterém vždy jako první sáhnou děti. Pestrosti jeho barev se nedá odolat.
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku cukru krystal
- 1 šálek hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 2 šálky lentilek + lentilky na ozdobení
Postup:
- Máslo, cukr krystal a hnědý cukr smíchejte v míse mixéru.
- Šlehejte 2-3 minuty nebo dokud nebude hmota lehká a nadýchaná.
- Do mísy přidejte vejce a vanilkový extrakt a promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte polovinu suché směsi do mísy s máslem a cukrem a promíchejte při nízkých otáčkách.
- Přidejte zbývající suché přísady a míchejte, dokud se nespojí.
- Přisypte dva šálky lentilek.
- Naberte dvě polévkové lžíce těsta a vyválejte je do kuličky.
- Kuličky následně položte přibližně dva centimetry od sebe na plechy vyložené pečicím papírem.
- Povrch sušenek ozdobte dalšími lentilkami.
- Vložte na dobu 10-15 minut do mrazáku.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Cukroví s lentilkami pečte přibližně 10-12 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.

Santovi lentilkoví sobi
K Vánocům patří i mnoho typických postaviček a zvířátek. Jedněmi z nejoblíbenějších jsou sobi Santa Clause. Vytvořte si je s pomocí tohoto receptu na cukroví s lentilkami!
Ingredience:
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku arašídového másla
- 1 a 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku másla
- 4 PL mléka
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 3/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- lentilky
- preclíky
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké míse smíchejte hnědý cukr, arašídové máslo, máslo, mléko a vanilku.
- Přidejte vejce a promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte do směsi másla a cukru a míchejte, dokud se nespojí.
- Z těsta vytvarujte kuličky o průměru přibližně tři centimetry.
- Následně mírně stiskněte spodní část kuličky, abyste vytvořili špičku, a pak ji jemně zploštěte rukou.
- Cukroví položte na vyložený plech a každý kousek jemně přitiskněte preclíky jako parohy.
- Pečte 7-8 minut nebo dokud cukroví nezačne hnědnout.
- Vyjměte ho z trouby a ihned do nich jemně vtlačte lentilky jako oči a nos.

Z arašídového másla se dá připravit rozmanité vánoční pečivo. Načerpejte inspiraci v našich receptech na arašídové cukroví.
Lentilky a pečení
Lentilky, čokoládové bonbony s pestrobarevným cukrovým potahem, které svůj název dostaly podle svého tvaru, který připomíná čočku. Ve světě existují v mnoha různých podobách a pod mnoha různými názvy. Historie českých lentilek se začala psát ještě za dob Rakouska-Uherska v roce 1907.
V kuchyni se lentilky pro své pestré barvy často používají jako dekorace pro nejrůznější pečené i nepečené dorty, pudinky a zmrzlinové poháry. Použít je můžete i k ozdobení kaší, muffinů, domácích sušenek a jak vidíte, existuje i řada originálních receptů na cukroví s lentilkami. Kterou variantu si zamilujte nejvíc?