Nejlepší recepty na vánoční cukroví s džemem 6krát jinak! Inspirujte se

Máte rádi rozmanité druhy marmelád?

Rybízová, jahodová, malinová, meruňková, višňová či pomerančová.

V našich receptech na cukroví s marmeládou můžete použít všechny!

Slepujte, zdobte i plňte!

Uvidíte, že výsledkem budete vždy mile překvapeni!

Jednoduché cukroví s marmeládou a ořechy

Velmi chutné a navíc vizuálně nevšední vánoční cukroví, které si každý hned zamiluje.

Ingredience:

  • 1 šálek mouky
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 šálek jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 6 PL marmelády dle vlastního výběru.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. V míse vyšlehejte hnědý cukr, máslo, vanilku a žloutek.
  3. Vmíchejte mouku a sůl.
  4. Vypracujte v těsto, následně z něj vytvarujte kuličky o průměru přibližně jednoho centimetru.
  5. Bílky a ořechy dejte do dvou oddělených misek.
  6. Každou kuličku namočte do bílků a poté ji obalte ve vlašských ořeších.
  7. Kuličky pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
  8. Do středu každé kuličky vytvořte palcem důlek.
  9. Pečte přibližně 13 minut.
  10. Cukroví nechte vychladnout a poté do jeho středu dejte přibližně půl lžičky marmelády.
Vánoční pečivo ozdobené ořecha a marmeládou.
zdroj: simplystacie.net

Ořechy, nejen ty vlašské, můžete využít i při pečení dalších druhů vánočního pečiva. Načerpejte inspiraci v našich receptech na ořechové cukroví!

Klasické linecké s barevnou směsí marmelád

Slepujete linecké pouze jednou marmeládou? Škoda, zbytečně se ochuzujete o rozmanité chutě i barvy!

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2/3 šálku másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 3/4 čajová lžičky soli
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • alespoň tři různé druhy marmelády, například rybízová, jahodová, meruňková či pomerančová
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Smíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a solí.
  2. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo a cukr.
  3. Přidejte vejce, jedno po druhém, po každém přidání je rozšlehejte a podle potřeby mísu seškrábejte.
  4. Přidejte vanilkový extrakt.
  5. Postupně vmíchejte moučnou směs a míchejte, dokud se těsto nespojí.
  6. Těsto rozdělte na polovinu, každou část zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.
  7. Předehřejte troubu na 180°C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
  8. Těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
  9. Vykrajovátky vykrájejte z obou částí těsta rozmanité tvary, vždy spodní i vrchní část lineckého cukroví.
  10. Cukroví dejte na připravené plechy a pečete v předehřáté troubě asi 7-8 minut dozlatova.
  11. Po vychladnutí jednotlivé kousky slepte pomocí rozmanitých druhů marmelády.
  12. Na závěr cukroví s marmeládou posypejte moučkovým cukrem.
Klasické linecké s barevnou směsí marmelád.
zdroj: foodinspires.com

Recepty na cukroví s marmeládou přirozeně zahrnují především cukroví linecké. Upečte si ho v rozmanitých variantách!

Pudinkové cukroví s marmeládou a čokoládou

Jeden z nejoblíbenějších receptů na cukroví s marmeládou je ten, ve kterém se chuť marmelády snoubí s chutí vanilky a čokolády.

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 šálky másla
  • 1-2 vejce
  • 4 sáčky vanilkového pudinku
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • marmeláda dle vlastního výběru
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový pudink.
  2. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo do pěny a poté ho přidejte k suchým ingrediencím.
  3. Vypracujte v těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do ledničky.
  4. Pomocí strojku na cukrová následně těsto potlačte a vytvořte tyčinky o velikosti čtyř až šesti centimetrů.
  5. Cukroví pokládejte na plech s pečicím papírem.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10-13 minut do zlatova. Doba pečení závisí na velikosti tyčinek.
  7. Pečivo nechte vychladnout a následně ho slepte pomocí marmelády.
  8. Na závěr cukroví s marmeládou z jedné strany pomořte do čokoládové polevy.
  9. Pokud chcete, můžete též posypat zdobením.
Pudinkové vánoční sušenky s džemem a čokoládou.
zdroj: hugsandcookiesxoxo.com

Nevíte si rady, jak připravit čokoládovou polevu? Načerpejte inspiraci z našich receptů!

Slepované lžičkové cukroví s džemem  

Cukroví, které svým tvarem připomíná známé „ořechy“. Vyzkoušejte i tuto variantu.  

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 šálek másla
  • 1 žloutek
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 PL lžíce vanilkového extraktu
  • marmeláda dle vlastního výběru

Postup:

  1. Máslo rozpusťte v malém hrnci na mírném ohni.
  2. Následně ho stáhněte z ohně a dejte ho vychladnout do samostatné misky. Pokud ho nenecháte vychladnout, při přidávání do těsta se vám uvaří žloutek a sušenky se nespojí.
  3. V samostatné míse prosejte mouku a prášek do pečiva.
  4. Do přepuštěného másla přidejte žloutek, cukr a vanilku a prošlehejte.
  5. Přidejte suché přísady do máslové a vaječné směsi a promíchejte, dokud se neudělá drobenka. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte po lžících trochu mouky.
  6. Předehřejte si troubu na 160°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  7. Pomocí polévkové lžíce nabírejte těsto, uhlaďte a poté vyklopte, podobně jako když nabíráte naběračkou rýži nebo zmrzlinu.
  8. Takto připravené lžičkové cukroví pokládejte na plech.
  9. Pečte 11-15 minut dozlatova. Doba pečení záleží na velikosti cukroví.
  10. Nechte vychladnout a poté k sobě dva kousky vždy slepte pomocí marmelády.
Cukroví vytvořené pomocí lžičky a slepované džemem.
zdroj: puravidamoms.com

Nechcete o vánočních svátcích příliš přibrat na váze? Jedním z řešení může být naše cukroví bez cukru!

Vánoční spirálky s džemem

Chutné a lehké tvarohové cukroví s nevšedním designem.

Ingredience:

  • 1/2 šálku másla
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 200 g tvarohu nebo mascarpone
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/3 šálku marmelády
  • moučkový cukr

Postup:

  1. Vyšlehejte máslo a tvaroh.
  2. Přimíchejte sůl a prosetou mouku
  3. Vypracujte v těsto a zabalte do potravinové fólie.
  4. Vložte na 30 mnut chladit do ledničky.
  5. Vychlazené těsto rozválejte válečkem na tenkou vrstvu.
  6. Potřete vrchní část těsta marmeládou.
  7. Těsto srolujte do ruličky, rozkrojte váleček na polovinu a dejte vychladit na 15 minut do ledničky.
  8. V mezidobě si předehřejte troubu na 170°C.
  9. Plechy si vyložte pečicím papírem.
  10. Vychladlé válečky poté ostrým nožem nakrájejte na přibližně půl centimetrové plátky.
  11. Pečte přibližně 17-20 minut.
  12. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Vánoční spiráůky s marmeládou.
zdroj: moderncrumb.com

Zaujalo vás použití tvarohu při vánočním pečení? Podívejte se i na další recepty na tvarohové vánoční cukroví!

Vánoční košíčky plněné marmeládou

Marmeládou se dá nejen slepovat, ale také plnit. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 šálek malinové, jahodové nebo třešňové marmelády
  • 2 PL moučkového cukru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Máslo a cukr utřete do pěny.
  3. Vmíchejte vejce a vanilku.
  4. Přidejte a vmíchejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Lžící těsto nabírejte do formy na mini muffiny.
  7. Prstem nebo palcem udělejte do středu důlek.
  8. Do důlku dejte lžičku džemu.
  9.  Pečte přibližně 10-12 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout.
  10.  Nechte vychladnout a posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční kočíčky plněné džemem.
zdroj: somuchbetterwithage.com

Nejlepší je samozřejmě použít na cukroví marmeládu domácí. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty!

Marmeláda a vánoční pečení

Rozmanité džemy se při vánočním cukroví nejčastěji používá ke slepování oblíbených lineckých. Recepty na cukroví s marmeládou jsou ale mnohem rozmanitější. Použít ji lze na mnohé další druhy, a to nejen ke slepování, ale také k plenění. Nejčastěji se používají především ty intenzivních chutí, jako je marmeláda rybízová, višňová či pomerančová. Použít ale můžete kteroukoli, záleží pouze na tom, jakou máte rádi.

Při pečení nezapomeňte na to, že marmeláda je přirozeně sladká, vyplatí se tedy do těsta přidat o něco méně cukru, aby výsledek nebyl sladký až příliš.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.