Vánoční cukroví z burizonů: neotřelá pochoutka v 5 variacích

Největšími výhodami pro vánoční pečení s burizony je bezesporu rychlost a nízká obtížnost.

V převážné většině receptů totiž nejde ani tak o pečení, jako spíše o cukrářství, neboť trouby v případě burizonů není vůbec zapotřebí. 

A to jistě v předvánočním shonu ocení nejedna hospodyňka.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na vánoční cukroví s burizony! 

Marshmallow řezy s burizony

K burizonům při pečení často patří také marshmallow cukrovinky, jejichž roztavením vzniká potřebná pojící hmota. A právě díky nim lze vánoční cukroví z burizonů vytvořit i bez salca. 

Marshmallow jsou dětmi velmi oblíbené pro svoji chuť, barevnost i válcovitý tvar. Jsou vyráběny z cukru, želatiny a kukuřičného sirupu. Sehnat se dají v několika pastelových barvách i různých velikostech. 

INGREDIENCE

  • 20 g másla
  • 250 g marshmallow
  • 6 hrnků burizonů

POSTUP

  1. Ve větší pánvi si rozpustíme máslo.
  2. Do rozpuštěného másla vložíme marshmallow a mícháme, dokud se všechny cukrovinky zcela nerozpustí.
  3. Do marshmallow hmoty přidáme burizony o opět chvíli mícháme.
  4. Hmotu poté vylejeme na vymazaný plech, rozetřeme do výšky cca 1 cm a necháme vychladnout.
  5. Po vychladnutí krájíme na malé obdélníčky a podáváme jako barevné burizonové řezy.
sladké a barevné řezy z burizonů
Zdroj: chefkoch.de

Karamelové sušenky s pufovanou rýží

INGREDIENCE

  • 200 g hnědého cukru
  • 50 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 200 ml smetany
  • ½ tabulky mléčné čokolády
  • 400 g burizonů
  • Lentilky

POSTUP

  1. Do hrnce nalijeme osolenou vodu se sirupem a rozpustíme v ním cukr.
  2. Vaříme přibližně 5 minut a poté přidáme smetanu, čokoládu a vše necháme řádně provařit.
  3. Přisypeme buriziny, které opatrně promícháme se vzniklým karamelem.
  4. Burizony v karamelu z cukru dávkujeme na pekáč tak, že na něm za pomoci naběračky vytváříme hrudky.
  5. Necháme vychladnout do takové fáze, aby se daly hrudky vyytvarovat na karamelové sušenky, a to například za pomoci dna sklenice, kterou na jednotlivé hroudy lehce zatlačíme.
  6. Vzniklé vytvarované vánoční cukroví z burizonů si ještě pěkně dozdobíme, a to tak, že na jeho horní část přitlačíme lentilky ve vánočních barvách – bílé, červené, růžové, zelené.
  7. Pak už necháme jen řádně vychladnout tak, aby se dalo patřičně skladovat.
sušenky z karamelu s rýží
Zdroj: theflavorbender.com

Burizonové vánoční kuličky bez salca

INGREDIENCE

  • 50 g másla
  • 350 g mini marshmallows
  • 100 g arašídového másla
  • 500 g burizonů

POSTUP

  1. Na plotně si rozehřejeme máslo.
  2. Snížíme teplotu a do rozpuštěného másla přidáme mini marshmallows.
  3. Mícháme do doby, než se cukroví zcela nerozpustí.
  4. Poté směs vylijeme do misky s burizony a řádně promícháme.
  5. Za pomoci velké lžíce tvoříme koule a ty pak klademe na plech opatřený pečícím papírem, kde je necháme řádně ztuhnout.
  6. Tyto burizonové kuličky bez salka můžeme podávat rovnou teplé.
vánoční kuličky z burizonů jako sladké jednohubky
Zdroj: mein-dolcevita.de

Karamelové brownies kostky

INGREDIENCE

  • 400 g tmavé čokolády
  • 175 g másla
  • 175 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 440 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 70 g burizonů

POSTUP

  1. Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
  2. Do menšího hrnce vložíme 100 g tmavé čokolády 125 g másla a na mírném ohni necháme rozpustit a poté zase řádně vychladnout.
  3. Po vychladnutí k čokoládovému krému přisypeme třtinový cukr, mouku, kakao a promícháme.
  4. Až je vše spojeno, vylijeme směs do tukem vymazaného plechu a pečeme 30 – 35 minut. Opět necháme vychladnout.
  5. Omyjeme si již jednou použitý hrnec, nalijeme do něj 125 ml vody, přisypeme moučkový cukr a mícháme do chvíle, než se cukr zcela nerozpustí.
  6. Až je cukr rozpuštěn, zvýšíme teplotu a vaříme dalších 10 minut, nebo až karamelová směs nedosáhne 160°C. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete si teplotu měřit.
  7. Do takto rozpuštěného cukru přidáme 50 g másla, 70 g smetany a burizony. Mícháme.
  8. Na upečenou čokoládvou vrstvu v plechu rovnoměrně rozsypeme buryzony. Ty pak zalijeme karamelovým krémem a necháme dalších 30 minut tuhnout.
  9. Nyní opět vezeme omytý hrnec a za stálého míchání rozpouštíme 300 g čokolády ve 125 ml smetany.
  10.  Až se čokoláda rozpustí, vylijeme ji na buchtu a rozprostřeme jakožto její třetí vrstvu.
  11. Výborné čokoládovo-burizonové kostky můžeme podávat až poté, co se nechají ještě 3 hodiny vklidu odležet a nakrájejí se do tvaru pravidelných krychlí. 
kousek brownies s karamelem a čokoládovou polevou přijde vždy vhod
Zdroj: nonnonanni.it

Burizonový chlebíček s bílou polevou

INGREDIENCE

  • 180 g másla
  • 300 g sladkého kondenzovaného mléka (salco)
  • 140 g burizonů
  • 250 g cukru
  • bílá čokoláda

POSTUP

  1. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr a poté k němu přilejeme sladké kondenzované mléko. Mícháme, dokud nevznikne tekutá směs.
  2. V této tekuté směsi necháme následně rozpustit máslo.
  3. Promícháme a přisypeme burizony.
  4. Opět dobře promícháme a naléváme do formy zvané srnčí hřbet. Forma musí být vystlaná potravinou fólií.
  5. Takto necháme burizonový chlebíček tuhnout v lednici po dobu 24 hodin.
  6. Na druhý den chléb vyklopíme z formy a odstraníme z něj potravinovou fólii.
  7. Rozpustíme si bílou čokoládu, kterou pak vánoční chlebíček z burizonů polejeme.
  8. Čokoládu necháme na cukroví z burizonů a salca řádně ztuhnout, na čež jej nakrájíme a můžeme podávat.
sladký chlebík může být také z burizonů
Zdroj: weltinmir.de

Tipy na zdobení vánočního burizonového cukroví.

  • Základní hmotu vytvořenou z burizonů a karamelu nebo marshmallow, salca či čokolády viz. předešlé recepty, můžeme nabarvit potravinářským barvivem do požadovaného odstínu.
  • Toto burizonové těsto pak rozprostřeme na plát o tloušťce cca 1 cm a vykrojíme z něj nejrůznější vánoční motivy – sněhuláky, vločky, stromečky. Případně si vytvarujeme jiný požadovaný tvar, např. koule. 
  • Ještě před úplným ztuhnutím můžeme vykrojené cukroví napíchnout na tyčinky či špejle, namočit je v rozpuštěné čokoládě, polevě anebo je polevou jen pomalovat. Následně pak dozdobit lentilkami či jinými cukrářskými ozdobami, vše kupříkladu tak, jak je ilustrováno na obrázku níže.
cukroví z burizonů se dá krásně zdobit
Zdroj: cleanandscentsible.com

A abychom vám předvánoční pečení ještě více usnadnili, máme pro vás několik dalších tipů na nepečené vánoční cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.