6 originálních receptů na vánoční cukroví z burizonů. Vyzkoušejte, mile vás překvapí!

Máte rádi burizony?

Můžete je velmi snadno učinit i součástí vašeho vánočního pečení.

Inspirujte se našimi recepty na burizonové cukroví!

Je velmi chutné, rychlé a snadné!

Vyzkoušejte ho v nepečených i pečených variantách.

Netradiční burizonové cukroví na tyčce

Jedineční cukroví, který okouzlíte všechny návštěvy. Stačí jen vykrajovátka, která používáte na pečení perníčků, a tento recept!

Ingredience:

  • 1/4 šálku másla
  • 6 šálků marshmallows
  • 5 a 1/2 šálku burizonů
  • 100 g rozpuštěné čokolády
  • 1 PL kakaového prášku
  • bílá poleva a lentilky na ozdobení
  • brčka nebo tyčinky na nanuky

Postup:

  1. Na mírném ohni rozpusťte máslo.
  2. Přidejte marshmallow a míchejte, aby se rozpustily.
  3. Smíchejte s kakaovým práškem a stáhněte z ohně.
  4. Vmíchejte burizony a čokoládu.
  5. Směs míchejte, dokud se vše dokonale nespojí.
  6. Vnitřek vykrajovátek na perníčky vymažte trochou oleje a vykrajovátka položte plech s pečicím papírem.
  7. Do vykrajovátka pevně vtlačte připravenou burizonovou směs.
  8. Vykrajovátko opatrně odstraňte a do spodní části zatlačte brčko nebo tyčinku.
  9. Postup opakujte.
  10. Podle potřeby ozdobte bílou polevou a lentilkami.
Cukroví z burizonů a marshmallow ve tvaru panáčků na tyčce.
zdroj: cleanandscentsible.com

Lentilky můžete využít nejen v receptech na burizonové cukroví. Upéct si totiž můžete i speciální lentilkové cukroví.

Burizonové cukroví s datlemi

Chuťově velmi zajímavé vánoční pečivo, kterému směs rozmanitého koření zároveň dává i nevšední vůni.  Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!

Ingredience:

  • 3 šálky burizonů
  • 1 šálek datlí bez pecky
  • 1 PL mletého lněného semínka
  • 3 PL teplé vody
  • 3 PL avokádového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/8 čajové lžičky mletého bílého nebo černého pepře
  • špetka soli

Postup:

  1. V malé misce smíchejte mleté lněné semínko s teplou vodou. Nechte alespoň 15 minut odstát.
  2. Do kuchyňského robotu vložte burizony, datle, olej, vanilku, skořici, zázvor, pepř, sůl a lněnou směs.
  3. Zpracovávejte 2 až 3 minuty, dokud se těsto nespojí do kuličky.
  4. Na pečicím papíru vytvarujte z těsta váleček dlouhý asi 12 cm.
  5. Váleček poté zabalte do potravinové fólie a vložte na několik hodin do mrazáku.
  6. Předehřejte si troubu na 170°C.
  7. Plech vyložte pečicím papírem.
  8. Váleček nakrájejte na přibližně půl centimetru silné plátky.
  9. Burizonové cukroví pečte na plechu s pečicím papírem přibližně 10 minut.
  10. Pokud chcete, můžete před upečením vrchní část cukroví ozdobit kandovaným ovocem.
Vánoční kolečka z datlů a burizonů.
zdroj: lettykitchen.com

Kandované ovoce využijete také při přípravě dalších vánočních pochoutek. Inspirujte se našimi recepty na cukroví z kandovaného ovoce.

Nepečené kuličky s burizony a karamelem

Jedním z tvarů cukroví, který k Vánocům patří, jsou kuličky, které připomínají kouličky na vánočním stromečku. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na kuličky s burizony!

Ingredience:

  • 2 šálky burizonů
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • máslo nebo olej na potření rukou
  • posypky na ozdobení

Postup:

  1. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byl ponořený.
  2. Zahřívejte na mírném plemeni a nechte cukr zcela rozpustit.
  3. Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte.
  4. Když začne cukrová směs karamelizovat, odtavte ji z ohně.
  5. Přidejte burizony a promíchejte.
  6. Přidejte zdobicí posypky a nechte minutu odstát.
  7. Následně si ruce pomažte malým kouskem másla nebo trochou oleje a opatrně naberte trochu směsi.
  8. Vytvarujte kuličku a postup opakujte.
  9. Poté nechte burizonové cukroví ztuhnout.
Nepečené kuličky s burizony a karamelem.
zdroj: rakskitchen.net

Vánoční stromečky z burizonů

Z burizonové směsi se dají připravit velmi zajímavé tvary. Například vánoční stromečky!

Ingredience:

  • 6 šálků burizonů
  • 300 g marshmallows
  • 3 PL másla
  • zelené gelové potravinářské barvivo
  • bílá poleva
  • posypky a další vánoční zdobení

Postup:

  1. Máslo rozpusťte v hrnci na středním plamenu.
  2. Přidejte marshmallow a míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Obarvěte směs zeleným potravinářským barvivem, množství přizpůsobte požadovanému odstínu.
  4. Odstavte z ohně a vmíchejte burizony.
  5. Nechte asi 5 minut vychladnout.
  6. Ruce potřete olejem a ručně vytvarujte ze směsi různě velké tvary kornoutků, stromečků.
  7. Směs pevně stlačujte, aby držela pohromadě.
  8. Stromečky následně ozdobte posypkami a polevou.
Vánoční cukroví ve tvaru stromečků vytvořené z burizonů.
zdroj: cookingclassy.com

Krásně zelené stromečky můžete vytvořit také jako zdravé matcha cukroví!

Lahodné burizonovo-čokoládové hrudky

Velmi rychlé a snadné cukroví, které navíc můžete konzumovat ihned po vyndání z mrazáku, není třeba jej rozmrazovat.

Ingredience:

  • 200 g burizonů
  • 400 g moučkového cukru
  • 250 g kokosového oleje
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 PL silné kávy
  • 5 PL neslazeného kakaového prášku

Postup:

  1. Nejprve pomocí mixéru smíchejte vejce a moučkový cukr.
  2. Rozpusťte kokosový olej, dokud nebude tekutý. Než ho přidáte do vaječné směsi, nechte ho zlehka vychladnout.
  3. Přidejte vanilkový extrakt, kávu a neslazený kakaový prášek. Vše promíchejte a pak opatrně vmíchejte burizony.
  4. Ze směsi vytvarujte hrudky a nechte je vychladnout na plechu s pečicím papírem.
  5. Toto burizonové cukroví skladujte v ledničce nebo v mrazáku.
Vánoční burizonovo-čokoládové hrudky.
zdroj: gingerwithspice.com

Vánoční mini řezy s burizony, arašídovým máslem a čokoládou

Lahodné a velmi jednoduché nepečené cukroví, které si všichni hned oblíbí!

Ingredience:

  • 6 šálků burizonů
  • 4 šálky marshmallows
  • 3 PL másla + máslo na vymazání formy
  • 1/3 šálku arašídového másla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 6 šálků burizonů
  • 100 g rozpuštěné čokolády
  • 1/4 šálku nasekaných pražených arašídů

Postup:

  1. Malým množstvím másla vymažte čtvercovou zapékací misku.
  2. Ve velkém hrnci smíchejte marshmallow, arašídové máslo, máslo a sůl.
  3. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se vše nerozpustí a nespojí.
  4. Poté přidejte burizony a promíchejte.
  5. Přendejte do zapékací misky polovinu směsi.
  6. Navrch rozetřete polovinu rozpuštěné čokolády.
  7. Postup opakujte se zbývající směsí burizonů a zbytkem čokolády.
  8. Posypejte nasekanými praženými arašídy.
  9. Nechte zchladnout a poté nakrájejte na malé kousky.
Vánoční mini řezy s burizony, arašídovým máslem a čokoládou.
zdroj: marthastewart.com

Z arašídového másla se dá připravit celá řada vánočního pečiva. Inspirujte se našimi dalšími recepty na arašídové cukroví!

Několik praktických informací na závěr

Burizony se někdy označují též jako pufovaná rýže. Pufování je proces, který se při jejich výrobě využívá. Dochází k tomu, že se rýže stlačuje až do okamžiku, kdy praskne. Při tomto procesu dojde k vypaření tekutin.

Burizony se různě ochucují, dají se konzumovat jen tak, přidávají se do snídaňových cereálií či tyčinek. V neposlední řadě je lze použít též při pečení vánočního cukroví. Recepty na burizonové cukroví většinou burizony přidávají do základní hmoty vytvořené z rozpuštěných marshmallow bonbonů, karamelu, salka či čokolády.

Ze vzniklé hmoty pak jednoduše vytvarujete rozmanité tvary, od kuliček a řezů až po sněhuláky či stromečky. Použít můžete také rozmanité formičky a vykrajovátka. Velmi zajímavých barevných odstínů lze docílit přidáním potravinářského barviva. Výsledný dojem pak můžete ještě doladit pomocí rozmanitých polev a zdobení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X