Mnoho žen prohlašuje, že Vánoce pro ně jsou obdobím stresu a neustálých příprav.
Také si říkáte, „kéž by mi stačilo jedno těsto na všechno cukroví“?
Nu, takové přání vyplnit neumíme, ale recepty na cukroví z jednoho těsta vám rozhodně usnadní život.
Nevěříte?
Pojďte se o tom přesvědčit!
Univerzální těsto na cukroví
K vytvoření několika různých variant cukroví potřebujeme vytvořit základní těsto.
INGREDIENCE:
- 500 g hladké mouky
- 500 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 žloutků
- špetka soli
POSTUP:
- Nejdříve smícháme sypké suroviny.
- Poté přidáme máslo a žloutky a vypracujeme hladké těsto.
- Necháme v lednici odpočinout minimálně 2 – 3 hodiny.
V tuto chvíli máme těsto, se kterým toho vytvoříme spoustu. Můžeme třetinu těsta v této podobě rozválet, vykrajovat oblíbené tvary a 5 – 10 minut péct na plechu s pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 170 °C.
Dozdobit můžeme po vychladnutí bílkovou polevou či roztopenou čokoládou.
Co s bílky, které nám zůstanou po oddělení žloutků? S moučkovým cukrem a citronovou šťávou si můžeme připravit polevu na zdobení, kterou můžeme dozdobit cukroví.

Možná se vám budou hodit naše recenze vestavných trub. Inspirujte se naším testem!
Skořicová srdíčka s čokoládou
Skořicová příchuť vždy zahřeje!
INGREDIENCE:
- třetina vytvořeného univerzálního těsta
- špetka skořice
- čokoláda na vaření
POSTUP:
- Do již vytvořeného těsta přimícháme špetku skořice.
- Těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme srdíčka.
- Ty pokládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C.
- Sledujeme a jakmile nám začnou zlátnout (cca po 5 – 10 minutách), vytahujeme a necháme zchladnout.
- Pokud jsme velcí mlsouni, můžeme ve vodní lázni rozehřát čokoládu na vaření a srdíčka do ní namáčet.
- Na drobné dozdobení pak můžeme použít polevu z bílků.

Objevte podobné tipy
Oříškové slepované cukroví z jednoho těsta
Máte-li hrst vlašských ořechů, není nic jednoduššího!
INGREDIENCE:
- třetina základního těsta
- hrnek vlašských ořechů
- půlky vlašských ořechů na dozdobení
- čokoláda na vaření
POSTUP:
- Vlašské ořechy nameleme a přidáme je do základního těsta.
- Zvolíme si tvar vykrajovátka a tím vykrajujeme z rozváleného plátu.
- Pokládáme na plech s pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 5 – 8 minut.
- Po vychladnutí slepujeme marmeládou
- Necháme odpočinout a mezitím v horké lázni roztopíme čokoládu.
- Do té namáčíme buď celé kousky cukroví, nebo je můžeme namáčet jen z poloviny či různě čokoládou pokapat.
- Do ještě mokré polevy můžeme vtlačit půlku vlašského ořechu na dozdobení.
Tuto variantu můžete připravit také s domácí marmeládou.

Univerzální krém na vánoční cukroví
Připravovat krém ke každému cukroví zvlášť je otrava, viďte? Tak co takhle si to usnadnit univerzálním receptem?
INGREDIENCE:
- 500 g másla
- 250 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
POSTUP:
- Nejdříve ušleháme vejce s cukrem do tuhé pěny.
- Přidáme rozměklé máslo a vše spojíme pomocí mixéru.
- Krém můžeme odložit do lednice.
Jak tento krém dochutit?
Z univerzálního krému můžeme vytvořit krém:
- rumový – postačí vmíchat 4 lžíce klasického hnědého rumu
- kakaový – vmícháme 1 lžíci holandského kakaa
- mandlový – přidáme nadrobno rozemletých 50 g mandlí + můžeme dodat mandlové aroma
- kávový – ze 4 lžiček instantní kávy si připravíme malé espresso, které po vychladnutí vmícháme do krému
- ořechový – nameleme hrst ořechů a přidáme je do vytvořeného krému
Krémy pak můžeme využít jako náplň do trubiček i kornoutků a nebo například do vosích hnízd. Tuhý krém pak můžete využít také na slepování.

Cukroví z jednoho těsta je opravdu jednoduché, chutné, a co je nejdůležitější, rychle hotové!
Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na vánoční cukroví z tvarohu. Máme pro vás tradiční i neobvyklé varianty!
Tak co? Také už si nemyslíte, že Vánoce jsou jen obdobím stresu?