Mnoho žen prohlašuje, že Vánoce pro ně jsou obdobím stresu a neustálých příprav.
Také si říkáte, „kéž by mi stačilo jedno těsto na všechno cukroví“?
Nu, takové přání vyplnit neumíme, ale recepty na cukroví z jednoho těsta vám rozhodně usnadní život.
Nevěříte?
Pojďte se o tom přesvědčit!
Univerzální těsto na cukroví
K vytvoření několika různých variant cukroví potřebujeme vytvořit základní těsto.
INGREDIENCE:
- 500 g hladké mouky
- 500 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 žloutků
- špetka soli
POSTUP:
- Nejdříve smícháme sypké suroviny.
- Poté přidáme máslo a žloutky a vypracujeme hladké těsto.
- Necháme v lednici odpočinout minimálně 2 – 3 hodiny.
V tuto chvíli máme těsto, se kterým toho vytvoříme spoustu. Můžeme třetinu těsta v této podobě rozválet, vykrajovat oblíbené tvary a 5 – 10 minut péct na plechu s pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 170 °C.
Dozdobit můžeme po vychladnutí bílkovou polevou či roztopenou čokoládou.

Skořicová srdíčka s čokoládou
Skořicová příchuť vždy zahřeje!
INGREDIENCE:
- třetina vytvořeného univerzálního těsta
- špetka skořice
- čokoláda na vaření
POSTUP:
- Do již vytvořeného těsta přimícháme špetku skořice.
- Těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme srdíčka.
- Ty pokládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C. Sledujeme a jakmile nám začnou zlátnout (cca po 5 – 10 minutách), vytahujeme a necháme zchladnout.
- Pokud jsme velcí mlsouni, můžeme ve vodní lázni rozehřát čokoládu na vaření a srdíčka do ní namáčet. Na drobné dozdobení pak můžeme použít polevu z bílků.

Objevte podobné tipy
Oříškové slepované cukroví z jednoho těsta
Máte-li hrst vlašských ořechů, není nic jednoduššího!
INGREDIENCE:
- třetina základního těsta
- hrnek vlašských ořechů
- půlky vlašských ořechů na dozdobení
- čokoláda na vaření
POSTUP:
- Vlašské ořechy nameleme a přidáme je do základního těsta.
- Zvolíme si tvar vykrajovátka a tím vykrajujeme z rozváleného plátu.
- Pokládáme na plech s pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 5 – 8 minut.
- Po vychladnutí slepujeme marmeládou
- Necháme odpočinout a mezitím v horké lázni roztopíme čokoládu.
- Do té namáčíme buď celé kousky cukroví, nebo je můžeme namáčet jen z poloviny či různě čokoládou pokapat.
- Do ještě mokré polevy můžeme vtlačit půlku vlašského ořechu na dozdobení.

Univerzální krém na vánoční cukroví
Připravovat krém ke každému cukroví zvlášť je otrava, viďte? Tak co takhle si to usnadnit univerzálním receptem?
INGREDIENCE:
- 500 g másla
- 250 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
POSTUP:
- Nejdříve ušleháme vejce s cukrem do tuhé pěny.
- Přidáme rozměklé máslo a vše spojíme pomocí mixéru.
- Krém můžeme odložit do lednice.
Jak tento krém dochutit?
Z univerzálního krému můžeme vytvořit krém:
- rumový – postačí vmíchat 4 lžíce klasického hnědého rumu
- kakaový – vmícháme 1 lžíci holandského kakaa
- mandlový – přidáme nadrobno rozemletých 50 g mandlí + můžeme dodat mandlové aroma
- kávový – ze 4 lžiček instantní kávy si připravíme malé espresso, které po vychladnutí vmícháme do krému
- ořechový – nameleme hrst ořechů a přidáme je do vytvořeného krému
Krémy pak můžeme využít jako náplň do trubiček i kornoutků a nebo například do vosích hnízd. Tuhý krém pak můžete využít také na slepování.

Cukroví z jednoho těsta je opravdu jednoduché, chutné, a co je nejdůležitější, rychle hotové! Jako další rychlou variantu doporučujeme například nepečené cukroví.
Tak co? Také už si nemyslíte, že Vánoce jsou jen obdobím stresu?