Ďas mořský

Ďas mořský ošklivá ryba, ze které se dá vykouzlit kulinářská lahůdka

Jedná se o druh dravé mořské ryby, která žije ve velkých hloubkách moří. Její tělo je nezaměnitelné, zploštělé v poměrně velkou hlavou s ostrými zuby. Mořský ďas patří k rybím lahůdkám, kromě páteře prakticky nemá kosti. Může se pochlubit velmi jemným, sněhobílým a pevným masem s plnou chutí, která připomíná humra a dobře se doplňuje s výraznějšími ingrediencemi. Díky vyššímu obsahu tuku zůstává šťavnatý. Z ďasa mořského  se konzumuje především tělo, které se doporučuje zbavit tuhé kůže.

Význam ve výživě

Jaké významné látky a živiny obsahuje maso ďasa mořského ?

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín D
  • vápník

Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě ?

Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
TukOmega-3 mastné kyseliny
Treska obecká83 kcal0,9 g*
Parmice nachová107 kcal3,8 g***
Pražma královská
96 kcal2,9 g*
Ďas mořský
66 kcal0,4 g*
Losos
180 kcal11 g***
Sleď obecný267 kcal22,6 g***
Tuňák žlutoploutvý
144 kcal6,2 g**
Krevety
95 kcal0,8 g*
Slávka jedlá
74 kcal1,8 g**

Použití v kuchyni

Má široké možnosti úpravy, můžeme ho grilovat, smažit, péct i dusit. Můžeme se s ním setkat ve slavné francouzské polévce bouillabaisse a oblíbený je i v dušených směsích se zeleninou a bylinkami.

Výborné je horké maso polité máslovou omáčkou nebo dalšími jemnými omáčkami, případně studené podávané s domácí majonézou.

Ďas mořský

zdroj : www.inlandseafood.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také