Ty nejlepší recepty na cukroví z datlí na jednom místě. Jsou zdravé & fitness!

Jen málokdo si dovede představit Vánoce bez cukroví.

Mnoho z nás má ale po svátcích špatné svědomí z přílišného mlsání.

Lze vůbec připravit chutné cukroví, které by obsahovalo méně škodlivého cukru, tuku a mouky?

Rozhodně ano!

S našimi recepty na zdravé datlové cukroví Vám po letošních Vánocích žádné výčitky svědomí nehrozí.

Užijte si to!

Raw datlové kuličky

Tyto lahodné kuličky jsou plné samých dobrých věc. Kakao, kokos a datle vytváří jedinečnou kombinaci, po které se budete olizovat!

Ingredience

  • 350 g sušených datlí bez pecek
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosového olej
  • 20 g strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 2-3 lžic horké vody
  • na ozdobení strouhaný kokos a kakao

Postup

  • Nejprve nasekejte tyčovým mixérem či elektrickým sekáčkem vypeckované datle.
  • Poté přidávejte kakako, kosový olej, strouhaný kokos, vodu a sůl.
  • Vše důkladně promixujte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
  • Z této hmoty tvořte kuličky.
  • Kuličky obalujte v kakau či strouhaném kokosu.
  • Hotové uchovávejte v chladničce.

Aby se Vám kuličky lépe tvarovaly, navlhčete nejprve ruce.

Na závěr nemusíte obalovat pouze v kakau či kokosu, ale můžet použít i nasekané mandle, kešu či jiné ořechy. 

Recept na raw datlové kuličky nemusíte využívat pouze v době Vánoc, ale i kdykoli během roku. Jednoduše z nich můžete vyrobit zdravá “lízátka” pro děti i dospělé. Jednoduše hotové kuličky napíchněte na špejli, špejli ozdobte mašlí a naaranžujte na stůl třeba během letní narozeninové párty!

Kuličky obalené v kokosu servírované v misce. Vedle na prkýnku jsou datle, v mističce ořechy a v další mističce kokos.
www.bowlofdelicious.com

Máme pro vás i dalších 6 TOP receptů na vánoční cukroví s kokosem: kuličky, linecké a další!

Vánoční cukroví s datlemi a ovesnými vločkami

Vyzkoušejte toto jedinečné cukroví z datlí a ovesných vloček. Vaše rodina jistě ocení nový recept a věřte nám, že z talířů zmizí jako první!

Ingredience

Na těsto

  • 250g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g změklého másla
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Na náplň

  • 200 g sušených datlí bez pecky
  • 50 g másla
  • 100 g cukru
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 vejce

Postup

  • Nejprve v míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva.
  • Postupně přimíchejte ostatní suroviny na těsto a ručním mixérem propracujte v těsto.
  • Z těsta vytvořte válečky o průměru zhruba 3 cm.
  • Nechte v přes noc vychladit.
  • Plech vyložte pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180°C.
  • Z odležených válečků těsta krájejte zhruba 0,5 cm slné plátky a pokládejte na plech.
  • Nyní si připravte náplň: datle nakrájejte na malé kousky.
  • V malém hrnci rozpusťte máslo, poté přidejte nakrájené datle, cukr a ovesné vločky.
  • Vše za stálého míchání trochu orestujte a nechce lehce zchladnout.
  •  Poté přímíchejte vejce.
  • Náplň nyní pomocí dvou lžiček pokládejte na připravené plátky těsta.
  • Pečte po dobu zhruba 15 minut.

Pro větší zdobnost cukroví a slavnostnější vzhled můžete dát před pečením na každý kousek ještě plátek datlí či oříšek.

Po upečení a vychladnutí můžete polévat rozpuštěnou bílou či hořkou čokoládou.

Placičky zdobené datlovou směsí na plechu.
www.oetker.de

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Vánoční placičky z datlí a ořechů

Tyto lahodné placičky jsou jednoduché na přípravu a zároveň moc dobré. Zároveň mohou mít mnoho podob a variant. Co třeba vyzkoušet přidání kousků sušeného ovoce či čokolády? Samozřejmě můžete upečené cukroví máčet v čokoládě či jiné oblíbené polevě.

Ingredience

  • 3 hrnečky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 hrneček změklého másla
  • 1 hrneček třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 hrnečku nahrubo nasekaných ořechů (doporučujeme pekanové)
  • 1,5 hrnečku sekaných vypeckovaných datlí

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  • V misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  • V jiné misce dobře utřete máslo se třtinovým a vanilkovým cukrem.
  • Do misky s máslem přidejte vejce a vyšlehejte.
  • Postupně přidávejte směs mouky.
  • Na závěr opatrně přimíchejte datle a ořechy.
  • Pokud můžete, dejte na 2 hodiny odpočinout.
  • Na plech tvořte dvěma lžícemi malé hromádky těsta a nechávejte mezi nimi alespoň dvoucentimetrové mezery. 
  • Pečte po dobu 8 – 11 minut, dokud placičky nezezlátnou.
Datlové placičky s ořechy servírované na talíři.
www.eelgoodfoodie.net

Datlové perníčky s kokosovou šlehačkou

Toto cukroví je dokonale ochucené skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem a hřebíčkem. Nemusíte ho dělat pouze o Vánocích. Skvěle se také hodí ke kávě, čaji nebo horké čokoládě jako zdravá svačinka či dezert.

Ingredience

  • 1 šálek datlí, vypeckovaných
  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku margarínu nebo kokosového oleje, rozpuštěného
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky skořice, mleté
  • 1/2 lžičky zázvoru, mletého
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku, mletého
  • špetka hřebíčku, mletá
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (volitelně)

Postup

  • Pokud chcete cukroví zdobit kokosovou šlehačkou, dejte plechovku plnotučného kokosového mléka přes noc do lednice.
  • Na přípravu cukroví předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Plech vyložte pečícím papírem.
  • Do kuchyňského robotu dejte datle, vodu, rozpuštěné máslo (nebo kokosový olej) a vanilku.
  • Zpracujte do hladka, asi 1-2 minuty.
  • Do středně velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček.
  • Vmíchejte datlovou směs a vše rukama promíchejte.
  • Těsto položte na lehce pomoučněnou plochu a rozválejte ho na tloušťku asi 0,6 cm.
  • Pomocí vykrajovátka vytvarujte 18 perníčků.
  • Perníčky položte na připravený plech a pečte 10 minut.
  • Nechte je vychladnout.
  • Nyní si připravte kokosovou šlehačku: smetanu vydlabejte z konzervovaného plnotučného kokosového mléka.
  • Krém by se měl oddělit od kokosové vody, když se chladí přes noc.
  • Pomocí mixéru vyšlehejte smetanu do lehce nadýchané hmoty.
  • Krém dejte do zdobícího sáčku nebo igelitového sáčku s malým otvorem v rohu.
  • Ozdobte perníčky podle sebe!
Perníčky z datlí ozdobené kokosovou šlehačkou.
www.nourishedbycaroline.ca

Máme pro vás i další nejlepší recepty na měkké perníčky k Vánocům. Inspirujte se!

Máslové rolky plněné datlemi a vlašskými ořechy

Zkuste se tentokrát inspirovat Indií! Tyto rolky se tam tradičně připravují o Vánocích, tak proč to nezkusit i u vás doma? Datle a vlašské ořechy zabalené do máslového těsta a upečené do zlaté dokonalosti si určitě oblíbíte.

Ingredience

  • 100 gramů slaného másla
  • 75 gramů moučkového cukru, prosátého
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 gramů prosáté hladké mouky
  • 40 datlí, vypeckovaných
  • 20 celých jader vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky vody nebo mléka

Postup

  • Do velké mísy přidejte máslo a moučkový cukr.
  • Šlehejte na nízkou rychlost, dokud se cukr nezapracuje, poté rychlost zvyšte na středně vysokou a šlehejte, dokud není směs lehká a nadýchaná, přičemž jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny a dno mísy.
  • Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání při středně vysoké rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přidejte mouku (prosátou) ve 2 dávkách a s každým přidáním šlehejte na nízkou rychlost, dokud těsto nevypadá drobivě.
  • Pomocí prstů smíchejte směs dohromady.
  • Těsto rozdělte na dvě části.
  • Každou polovinu vytvarujte zhruba do čtverce a zabalte do potravinářské fólie.
  • Těsto dejte na 30 minut do lednice.
  • Vlašské ořechy nakrájejte na půlky.
  • Do středu datle vložte polovinu vlašského ořechu.
  • Opakujte se zbytkem datlí a půlkami vlašských ořechů.
  • Předehřejte troubu na 180 °C na 15 minut.
  • Na čisté pracovní ploše těsto rozválejte na tloušťku asi 0,3 cm.
  • Pokud zjistíte, že se těsto lepí na vál, přikryjte ho pečícím papírem a pokračujte ve válení.
  • Ořízněte okraje.
  • Nakrájejte na 4 cm proužky nebo podle velikosti datlí.
  • Na jeden okraj proužku položte datli, rolujte, dokud se zcela nezabalí do těsta a nebude mít mírný přesah.
  • Odřízněte přebytečnou část a jemným zatlačením rolku uzavřete.
  • Stejný postup opakujte se zbytkem těsta a odřezky těsta.
  • Položte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Do misky přidejte vaječný žloutek.
  • Přidejte dvě lžičky vody, promíchejte.
  • Každou rolku potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte po dobu 20 až 25 minut, nebo dokud není vršek lehce zlatavý.
  • Doba pečení bude záviset na tloušťce těsta.
  • Rolky nechte 5 minut vychladnout na plechu.
  • Poté je přendejte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.
Plněné máslové rolky na svátečním tácu. Vedle je položen hrnek s kávou a mistička oříšků.
www.aromaticessence.co

Košíčky s čokoládovou pěnou

Tyto mini košíčky s čokoládovou pěnou jsou úžasnou zdravou pochoutkou, vhodnou k Vánoční tabuli. Obsahují spoustu oříšků, jsou slazené ovocem a navíc jsou bezlepkové, veganské a s vysokým obsahem bílkovin.

Ingredience

Na košíčky:

  • 1 šálek kešu ořechů
  • 3/4 šálku datlí, vypeckovaných
  • 2 lžíce kešu másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaových bobů

Na čokoládovou pěnu:

  • 1 šálek kešu ořechů
  • 1 šálek konzervovaného kokosového mléka light
  • 1/4 šálku kokosového oleje, rozpuštěného
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1/2 šálku datlí, vypeckovaných
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

  • Přidejte kešu, datle, kešu máslo a vanilku do kuchyňského robotu.
  • Zpracovávejte, dokud se směs nespojí.
  • Přidejte kakaové boby a několikrát promíchejte.
  • Těsto přeneste do mini forem na muffiny.
  • Těsto by vám mělo vyjít na 12 malých košíčků.
  • Dejte do lednice.
  • Do kuchyňského robotu dejte všechny ingredience na pěnu.
  • Zpracujte do hladka, 4-5 minut (nebo déle, v závislosti na síle vašeho kuchyňského robotu).
  • Směs by měla být lehce hustá.
  • Naneste čokoládovou pěnu do každého košíčku.
  • Podle potřeby každý košíček posypte kakaem.
  • Košíčky vložte do mrazáku alespoň na 20 minut, dokud náplň neztuhne, nebo je uložte do lednice, dokud nebudete připraveni podávat.
Košíčky plněné čokoládou naskládané na sobě.
www.nourishedbycaroline.ca

Podívejte se také na naše recepty na čokoládové vánoční cukroví. Jsou vynikající!

Tip na domácí datlovou pastu

Mnoho receptů na datlové vánoční cukroví má mezi ingrediencemi datlovou pastu. Tu nemusíte shánět v žádném obchodě, ale můžete si ji snadno vyrobit doma.

Ingredience

  • 10 velkých sušených datlí
  • 0,5 litru vlažné vody

Postup

  • Jednoduše ponořte datle do 0,5 litru vlažné vody a nechte přes noc odstát. Datle tak nasáknou vodu. 
  • Zceďte zbývající vodu a datle rozmixujte v hladkou pastu. 
  • Uchovávejte v lednici ve šroubovací sklenici.

Kromě pečení můžete datlovou pastu využít i na slazení podobně jako med či agávový sirup. Výborně se hodí například do snídaňových kaší.

Domácí pasta z datlí ve sklenici. Vedle jsou položné datle.
www.mydailygreen.de

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X