Dekantace

Proč dekantovat ?

Je způsob opatrného přelévání tekutin a to tak, že tekutina se odděluje převážně od usazených pevných částí bez použití sít. Velmi často se s dekantací setkáváme při přelévání vína do jiné nádoby.

K čemu se používá dekantér ?

Dekantérem se označuje karafa na víno, v podobě skleněné nádoby, která slouží k dekantaci vína, tedy k jeho přelití z láhve do této nádoby.

Proč je vhodné používat dekantér ?

  • provzdušnění vína –  při němž se správně rozvinou chutě a vůně konzumovaného vína, víno se takzvaně otevře a scelí
  • oddělení sedimentu – především u  starších a nefiltrovaných vín
  • dosažení vyšší úrovně stolování – podpora estetického zážitku

Jaká vína se dekantují ?

  • především červená, oddělení sedliny u starších vín takřka nezbytnost
  • bílá vína, především ta která zrají v barikovaných sudech, ostatní není nutné dekantovat

Jak správně dekantovat víno ?

Podle druhu vína volíme vhodnou karafu, způsob přelévání vína i délku celého procesu.

Je vhodné :

  • víno přelévat opatrně po skle, proces by neměl trvat déle než 15 minut, víno potom rychleji oxiduje a mění se tak jeho chuť a vůně
  • v případě archívních vín se doporučuje láhev před  otevřením na několik dnů postavit
  • při samotném přelévání můžeme použít i zdroj světla např.svíčku, uvidíme tak, blížící se sedlinu k hrdlu láhve
  • pokud je sedlina velmi blízko hrdla láhve dekantenci ukončíme

Jak lze využít dekantenci v domácích podmínkách ?

V domácnosti se tento způsob někdy využívá při slévání bylinných výluhů při přípravě čajů. Také se uplatní při slévání domácího vína nebo doma připraveného ovocného octa z původních kvasných nádob do čistých lahví.

Dekantence

zdroj : mojelahve.cz