I diabetici si zamlsají. Pusťte se o Vánocích do pečení diabetického cukroví

Diabetikům je kvůli cukru mlsání tradičního vánočního cukroví zapovězeno.

Hledáte proto recepty na dia vánoční cukroví? Stačí si seznam surovin v receptech trochu poupravit.

Víte, co se používá namísto klasického cukru? Odpověď najdete níže v receptech.

I diabetici si tak mohou pochutnat na vanilkových rohlíčcích či lineckém cukroví.

Linecké diabetické cukroví

Věděli jste, že linecké cukroví nepochází z rakouského města Linec?

V rakouském městečku se totiž peče pouze tradiční linecký koláč, nikoliv linecké cukroví jako u nás.

Ať už je tedy původ jakýkoliv, linecké cukroví se připravuje v mnoha variantách.

Upéct si můžete kromě kakaové a medové verze také dia linecké cukroví, a to podle následujícího receptu.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 1/4 hrnku erythritolu nebo stévie
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 lžíce žluté či bílé kukuřičné mouky
  • rybízová marmeláda pro diabetiky

POSTUP

  1. V misce si ušlehejte máslo. Přidejte k němu erythritol či stévii, prášek do pečiva a špetku soli. Šlehejte suroviny tak dlouho, dokud se dokonale nespojí dohromady.
  2. Dále přidejte do těsta olej, vejce a vanilku. Ještě chvíli těsto šlehejte.
  3. Postupně přidávejte mouku, a to jak hladkou, tak i kukuřičnou. V tomto okamžiku už mixér odložte stranou a hněťte těsto rukama.
  4. Jakmile máte dobře propracované těsto, rozdělejte si ho na dvě poloviny.
  5. Obě části těsta zabalte do potravinové folie a dejte do lednice na alespoň dvě až tři hodiny.
  6. Troubu si předehřejte na 180 °C a vytáhněte těsto z lednice.
  7. Z každé části vyválejte plát a vyřežte z něj například kolečka (tvar záleží na vás).
  8. V polovině koleček udělejte ještě otvor uprostřed.
  9. Dia linecké cukroví naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na zhruba 5 minut do trouby. Jakmile začnou okraje cukroví hnědnout, vytáhněte ho.
  10. Linecké nechejte vychladnout, a potom natřete kolečka, která nemají uprostřed otvor, rybízovou (klidně i jakoukoliv jinou) marmeládou a přilepte na ně kolečka s otvorem. 
linecké slepované marmeládou nejen pro diabetiky
Zdroj: eatingwell.com

Dia vánoční cukroví s kousky čokolády

Preferujete spíše zdravou verzí dia cukroví? Používáte tedy namísto klasické mouky mandlovou?

Upečte si lahodné tyčinky a posypte je kousky čokolády. Tentokrát se nejedná o vánoční cukroví se stévií, ale s kokosovým cukrem.

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 2 a 1/2 lžíce kokosového mléka
  • 4 lžíce roztaveného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku čokoládových peciček vhodných pro diabetiky

POSTUP

  1. Smíchejte mandlovou mouku, kokosový cukr, jedlou sodu a sůl dohromady.
  2. Zvlášť v další misce rozšlehejte vajíčko a poté ho smíchejte s kokosovým mlékem, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem.
  3. Pomalu smíchejte suché a mokré suroviny dohromady tak, aby vzniklo těsto.
  4. Těsto dejte do mrazničky na zhruba 30 minut.
  5. Vytáhněte těsto z mrazničky a rozválejte ho na dva pláty vysoké zhruba 6 milimetrů.
  6. Pláty nahoře posypte čokoládovými pecičkami či nastrouhanou dia čokoládou.
  7. Troubu si rozehřejte na 180 °C, a potom v ní pečte těsto zhruba 10 až 15 minut.
  8. Potom upečené pláty vytáhněte z trouby a rozkrájejte je na tyčinky.
  9. Tyčinky nechejte vychladnout. 
dia tyčinky z mandlové mouky s čokoládou
Zdroj: fingerprickingood.com

Melasové sušenky

Věděli jste, že existuje tolik cukroví pro diabetiky? Zřejmě nestačíte zírat.

Mezi další oblíbené recepty na vánoční cukroví pro diabetiky patří melasové sušenky.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku margarínu
  • 1/4 hrnku stévie
  • 1/4 hrnku tmavé melasy
  • 1 vaječný bílek

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. V misce smíchejte dohromady mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor a sůl. Promíchejte směs vidličkou a odložte misku stranou.
  3. V další misce za pomoci elektrického mixéru rozšlehejte margarín až do hladka. Přidejte stévii, melasu a vaječný bílek.
  4. Pomalu směs promíchejte, aby se všechny suroviny dokonale spojily.
  5. Potom smíchejte mokré suroviny se suchými, dokud nevznikne těsto, které by nemělo být lepkavé.
  6. Dlaněmi udělejte válečky a rozkrájejte je na několik stejně velkých částí.
  7. Potom vezměte vždy jeden kousek z válečku, vidličkou ho rozmáčkněte na sušenku a zároveň tak nahoře vytvoříte vidličkou mřížku.
  8. Pečte cukroví zhruba 8 minut.
  9. Hotovo. Vánoční cukroví pro diabetiky je na světě. 
diabetické sušenky z melasy
Zdroj: diabeticgourmet.com

Dia vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou jednoduché, rychlé a hlavně velice chutné. Obsahují však hodně cukru, takže pro diabetiky se jedná o zakázanou zónu.

Jestliže nechcete o takové tradiční vánoční cukroví přijít, upečte si vanilkové rohlíčky pro diabetiky.

INGREDIENCE

  • 225 gramů másla pokojové teploty
  • 3 lžíce stévie či jiného sladidla vhodného pro diabetiky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce vody
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky namletých mandlí (nebo lískových ořechů)

POSTUP

  1. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Ve velké misce utřete máslo s cukrem, vanilkovým extraktem a vodou.
  3. V další misce si smíchejte mouku a sůl. Potom přidejte suché suroviny do mokrých a důkladně vše promíchejte, aby se ingredience spojily.
  4. Přidejte namleté ořechy a promíchejte, dokud nevznikne hutné těsto.
  5. Lžičkou si naberte těsto a vyválejte z něj rohlíček.
  6. Dia vanilkové rohlíčky potom dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou upečené do zlatova.
TIP: Obalovat můžete vanilkové rohlíčky buď v cukru, který je vhodný pro diabetiky, nebo třeba v kokosu či namletých ořechách. Vychutnejte si dia vánoční cukroví. Recepty nejsou složité.
vanilkové rohlíčky pro diabetiky
Zdroj: thespruceeats.com

Kokosové sušenky

Nedáte dopustit na kokosovou chuť? Recept na klasické kokosky najdete v tomto našem článku.

Chcete si ale dopřát dia kokosové cukroví?

Stačí zvolit správné ingredience. Podívejte se, jak připravit měkké sušenky s křupavými okraji.

Přinášíme vám recept na kokosové cukroví pro diabetiky, které si budete péct nejen o Vánocích.

INGREDIENCE

  • 2 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku javorového sirupu

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Za pomoci kuchyňského robota si ze všech uvedených surovin udělejte těsto.
  3. Jakmile bude směs hustá a lepkavá, vezměte kávovou lžičku a vytvářejte z těsta hromádky na plech.
  4. Cukroví pečte 12 až 16 minut, dokud nebudou okraje zlatavé. 
dia sušenky z kokosu
Zdroj: beamingbaker.com

Mrkvové cukroví pro diabetiky

Jak během Vánoc, tak klidně i během celého roku si můžete připravit mrkvové cukroví pro diabetiky.

Mrkvové sušenky chutnají výtečně, a to nemusí být ani s klasickým cukrem.

Připravte si dia cukroví. Ořechy, kokos, nebo mrkev? Která příchuť je vám nejbližší? Nebo chcete smíchat vše dohromady? Žádný problém.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/2 hrnku erythritolu
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku namletých vlašských či pekanových ořechů
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3 lžíce proteinového prášku (můžete vynechat)
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Utřete máslo se sladidlem.
  3. Přidejte 2 vejce a vanilkový extrakt a těsto zamíchejte.
  4. Dále přidejte mrkev, kokos a ořechy.
  5. Jakmile máte všechny suroviny perfektně promíchané, dejte do nich ještě proteinový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. Vypracujte těsto.
  6. Těsto nechejte odležet alespoň 30 minut v lednici.
  7. Jakmile je těsto dobře vychlazené, připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  8. Udělejte z těsta několik stejně velkých hromádek.
  9. Mrkvové cukroví pro diabetiky pečte zhruba 10 minut.
  10. Cukroví nechejte vychladnout a potom je můžete spojit třeba krémem (viz obrázek), nebo je jíst samotné. 
cukroví z mrkve pro diabetiky
Zdroj: nanaslittlekitchen.com

Jaké sladidlo je vhodné pro dia vánoční cukroví?

Běžně dostupný bílý cukr je nejenže pro diabetiky nevhodný, ale také je celkově nezdravý.

Věděli jste, že dospělý jedinec v České republice spotřebuje ročně v průměru 40 kilogramů bílého cukru?

Přitom existují zdravé a přírodní náhražky, které mají zelenou i u diabetiků.

Pokud se tedy pouštíte do pečení dia cukroví, recepty by neměly zahrnovat zmíněný bílý cukr, ale místo něj by měla být jedna z následujících náhražek. Případně je možné cukr a sladidlo vynechat úplně.

Velice důležitým údajem pro diabetiky je glykemický index, jenž informuje o tom, jak rychle dokáže tělo glukózu využít. Obecně platí, že čím je glykemický index vyšší, tím větší jsou i výkyvy glykémie jako takové. Právě zmíněné výkyvy jsou pro diabetiky komplikací.

Jako diabetici byste měli sáhnout po sladidlech s nulovým či velice nízkým glykemickým indexem. Do dané kategorie spadá třeba stévie.V menším množství se diabetikům doporučuje také třtinová melasa, případně erythritol, jenž nijak neovlivňuje produkci inzulínu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.