Přílohové omáčky, neboli dipy, připravené z různých surovin, se postupně stávají součástí i české kuchyně.
Objevují se recepty přímo na dipy nebo recepty s doporučením na podávání dipu. Dip však nemůžeme zaměňovat s omáčkou, kterou se pokrmy přelévají.
Jak napovídá název dip, který je převzatý z angličtiny, jedná se o omáčku, do které se další druhy potravin nakrátko ponořují, čili namáčejí. Dip přitom může být jak teplý, tak studený.
Česnekový dip
Se výborně hodí ke grilovanému vepřovému masu nebo zelenině.
INGREDIENCE
- 6 stroužku utřeného česneku
- 1 šálek (250 ml) bílého jogurtu řeckého typu
- 50 ml majonézy
- 1 lžička směsi bylinek (oregano, bazalka)
- sůl a pepř
POSTUP
- Do misky si připravíme najemno utřený česnek, jogurt, majonéz, bylinky a ostatní ingredience.
- Vše zamícháme a dáme vychladit.
- Používáme jako omáčku ke kouskům zeleniny, sýru či jako dresink k salátům a sendvičům.
zdroj : garlicmatters.com
Objevte podobné tipy
Taco dip ze zakysané smetany
INGREDIENCE
- 450 g mletého hovězího masa
- 1/2 lžíce tacos koření
- 2 lžíce vody
- 110 g smetanového sýru
- 120 ml kysané smetany
- 60 ml majonézy
- 240 g mexické salsy
- 50 g strouhaného eidamu
- 50 g strouhaného čedaru
POSTUP
- Na pánvi necháme zhnědnout mleté hovězí maso, odstraníme přebytečný tuk, přidáme koření na tacos a vodu.
- Promícháme a dusíme, až se voda odpaří.
- Maso smícháme se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou, majonézou, salsou a strouhanými sýry.
- Trochu strouhaného sýru si necháme stranou.
- Směs nalijeme do zapékací misky a posypeme strouhaným sýrem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova, asi 20-30 minut.
- Podáváme s kukuřičnými chipsy.
zdroj: mccormick.com
Avokádový dip
Můžeme použít k k masu, hodí se také skvěle i na opečené bagetky nebo do tortill.
INGREDIENCE
- 1 zralé avokádo
- 1 malé rajče
- šťáva z 1/2 citronu nebo limety
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- Kajenský pepř
- Himalájská sůl
- Čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Avokádo oloupeme, vypeckujeme a dáme do misky.
- Vidličkou ho rozmačkáme do hladka a zalijeme šťávou z citronu.
- Rajče si spaříme horkou vodou a oloupeme.
- Rozkrojíme ho napůl a vyndáme měkký střed.
- Zbytek si nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k avokádu.
- Avokádový dip dochutíme dijonskou hořčicí, kajenským pepřem, solí a pepřem.
- Podáváme s kousky zeleniny, celozrnným pečivem nebo chlebovými plackami čapátí.
zdroj: taste.com.au
Jogurtový dip s koprem
Se hodí především ke grilovanému masu a zelenině.
INGREDIENCE
- 150 ml bílého jogurt (nejlépe řeckého typu)
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce šťávy z limety
- mletý pepř a sůl
- olivový olej
POSTUP
- Do jogurtu přidáme nasekaný kopr a majonézu.
- Ochutíme mletým pepřem, osolíme a přidáme olivový olej a šťávu z limety.
- Vše důkladně promícháme a nakonec můžeme posypat pokrájeným koprem.
- Podáváme s rybami nebo masem na grilu.
zdroj: joylovefood.com
Křen známý svou typickou chutí i aroma, je zakořeněn v našich myslích i zahradách už od nepaměti.
Kořen obsahuje vysoký obsah vitaminu C, podporuje trávení a metabolismus, působí na organismus regeneračně a má silné antiseptické účinky.
Křenový dip
Je velmi vhodné podávat ke grilovanému seleti nebo ke grilovaným klobásám a párkům.
INGREDIENCE
- 4 lžíce majonézy
- 8 lžíce zakysané smetany
- 4 lžíce strouhaného křenu
- sůl a pepř
POSTUP
- Všechny suroviny důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem.
- Tento dip je nejlepší ke grilovanému vepřovému nebo hovězímu masu, grilovanému lososu.
zdroj: gutekueche.at
Dipy jsou prostě skvělou volbou – jsou jednoduché na přípravu, hotové raz dva a vždycky do nich můžete přidat to, na co máte zrovna chuť nebo co ladí s konkrétním jídlem, které připravujete.
Jaký je rozdíl mezi dipem a naší známou omáčkou? Dip se podává v samostatné mističce, do které jídlo namáčíte, má různou konzistenci a většinou je studený.
Velmi se hodí zejména ke grilovanému masu, které se z grilu přináší bez omáček a je tedy vhodné jej do dipu namáčet.
2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné hořčice, 1lžičku kremžské 1lžíce medu 1stroužek česneku sůl.koření kari nebo adžika.Zjemnit majolkou.