Dip – speciální přílohová omáčka

Přílohové omáčky, neboli dipy, připravené z různých surovin, se postupně stávají součástí i české kuchyně. Objevují se recepty přímo na dipy nebo recepty s doporučením na podávání dipu. Dip však nemůžeme zaměňovat s omáčkou, kterou se pokrmy přelévají. Jak napovídá název dip, který je převzatý z angličtiny, jedná se o omáčku, do které se další druhy potravin nakrátko ponořují, čili namáčejí. Dip přitom může být jak teplý, tak studený.

1. Česnekový dip

Se výborně hodí ke grilovanému vepřovému masu nebo zelenině.

INGREDIENCE :

  • 6 stroužku utřeného česneku
  • 1 šálek (250 ml) bílého jogurtu řeckého typu
  • 50 ml majonézy
  • 1 lžička směsi bylinek (oregano, bazalka)
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Do misky si připravíme najemno utřený česnek, jogurt, majonéz, bylinky a ostatní ingredience.
  2. Vše zamícháme a dáme vychladit.
  3. Používáme jako omáčku ke kouskům zeleniny, sýru či jako dresink k salátům a sendvičům.

Česnekový dipzdroj : garlicmatters.com

2. Taco dip ze zakysané smetany

INGREDIENCE :

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1/2 lžíce tacos koření
  • 2 lžíce vody
  • 110 g smetanového sýru
  • 120 ml kysané smetany
  • 60 ml majonézy
  • 240 g mexické salsy
  • 50 g strouhaného eidamu
  • 50 g strouhaného čedaru

POSTUP :

  1. Na pánvi necháme zhnědnout mleté ​​hovězí maso, odstraníme přebytečný tuk, přidáme koření na tacos a vodu.
  2. Promícháme a dusíme, až se voda odpaří.
  3. Maso smícháme se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou, majonézou, salsou a strouhanými sýry.
  4. Trochu strouhaného sýru si necháme stranou.
  5. Směs nalijeme do zapékací misky a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova, asi 20-30 minut.
  7. Podáváme s kukuřičnými chipsy.

Taco dip se zakysané smetanyzdroj : mccormick.com

3. Avokádový dip

Můžeme použít k  k masu, hodí se také skvěle i na opečené bagetky nebo do tortill.

INGREDIENCE :

  • 1 zralé avokádo
  • 1 malé rajče
  • šťáva z 1/2 citronu nebo limety
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • Kajenský pepř
  • Himalájská sůl
  • Čerstvě mletý pepř

POSTUP :

  1. Avokádo oloupeme, vypeckujeme a dáme do misky.
  2. Vidličkou ho rozmačkáme do hladka a zalijeme šťávou z citronu.
  3. Rajče si spaříme horkou vodou a oloupeme.
  4. Rozkrojíme ho napůl a vyndáme měkký střed.
  5. Zbytek si nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k avokádu.
  6. Avokádový dip dochutíme dijonskou hořčicí, kajenským pepřem, solí a pepřem.
  7. Podáváme s kousky zeleniny, celozrnným pečivem nebo chlebovými plackami čapátí.

Avokádový dipzdroj : taste.com.au

4. Jogurtový dip s koprem

Se hodí především ke grilovanému masu a zelenině.

INGREDIENCE :

  • 150 ml bílého jogurt (nejlépe řeckého typu)
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce šťávy z limety
  • mletý pepř a sůl
  • olivový olej

POSTUP :

  1. Do jogurtu přidáme nasekaný kopr a majonézu.
  2. Ochutíme mletým pepřem, osolíme a přidáme olivový olej a šťávu z limety.
  3. Vše důkladně promícháme a nakonec můžeme posypat pokrájeným koprem.
  4. Podáváme s rybami  nebo masem na grilu.

Jogurtový dip s kopremzdroj : joylovefood.com

Křen známý svou typickou chutí i aroma, je zakořeněn v našich myslích i zahradách už od nepaměti. Kořen obsahuje vysoký obsah vitaminu C, podporuje trávení a metabolismus, působí na organismus regeneračně a má silné antiseptické účinky.

5. Křenový dip

Je velmi vhodné podávat ke grilovanému seleti nebo ke grilovaným klobásám a párkům.

INGREDIENCE :

  • 4 lžíce majonézy
  • 8 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce strouhaného křenu
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Všechny suroviny důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem.
  2. Tento dip je nejlepší ke grilovanému vepřovému nebo hovězímu masu, grilovanému lososu.

Křenový dipzdroj : gutekueche.at

Dipy jsou prostě skvělou volbou – jsou jednoduché na přípravu, hotové raz dva a vždycky do nich můžete přidat to, na co máte zrovna chuť nebo co ladí s konkrétním jídlem, které připravujete. Jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou? Dip se podává v samostatné mističce, do které jídlo namáčíte, má různou konzistenci a většinou je studený. Inspirujte se a připravte se tedy nabízenými dipy a zkuste si určitě některý připravit.

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 20 votes

No Comments

  • 2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné hořčice, 1lžičku kremžské 1lžíce medu 1stroužek česneku sůl.koření kari nebo adžika.Zjemnit majolkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *