Vynikající přílohové omáčky k masu, zelenině či krekrům 10x jinak. Vybere si úplně každý!

Chystáte večírek a hledáte inspiraci na pohoštění?

Pak jste tu správně!

Připravili jsme pro vás 10 receptů na dipy, které se nemusíte stydět servírovat ani těm nejnáročnějším hostům.

Je libo tradiční česnekový, výživný avokádový nebo raději pikantní se sýrem?

Vyzkoušejte všechny!

Česnekový dip

Luxusní omáčka s česnekem, která se výborně hodí ke grilovanému vepřovému masu nebo zelenině, okouzlí každého vašeho hosta!

Ingredience

  • 6 stroužku utřeného česneku
  • 1 šálek (250 ml) bílého jogurtu řeckého typu
  • 50 ml majonézy
  • 1 lžička směsi bylinek (oregano, bazalka)
  • sůl a pepř

Postup

  1. Do misky si připravte najemno utřený česnek, jogurt, majonézu, bylinky a ostatní ingredience.
  2. Vše zamíchejte a dejte vychladit.
  3. Používáme jako omáčku ke kouskům zeleniny, sýru či jako dresink k salátům a sendvičům.
Jogurtovo-majonézová omáčka s česnekem servírovaná v misce s čerstvou mrkví.
www.garlicmatters.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na česnekovou omáčku, která se hodí třeba k masu, na těstoviny, do hamburgeru nebo třeba na kebab. Připravili jsme pro vás opravdové pochoutky!

Omáčka z čerstvých bylinek

Připravte vašim hostům během silvestrovského večírku luxusní drinky a k tomu tento dip z čerstvých bylinek, který se perfektně hodí k různým krekrům a zelenině.

Ingredience

  • 230 g krémového sýra pokojové teploty
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/2 šálku majonézy
  • 3/4 šálku nakrájené jarní cibulky, bílé i zelené části
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Přidejte všechny ingredience do mísy kuchyňského robota a 10 až 12krát pulzujte, aby se vše krásně rozmixovalo.
  2. Podávejte při pokojové teplotě.
Sýrová omáčka se zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami servírovaná v misce s vedle položenými krekry.
www.karenskitchenstories.com

Pečený pórkový dip s čedarem

Naservírujte na stůl krekry a ponořte je do tohoto delikátního dipu, který je neuvěřitelně návykový díky kombinaci pórku ,čedaru a piva!

Ingredience

  • 1 pórek, bílá a světle zelená část
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 230 g krémového sýra, změkčeného
  • 200 g bílého čedaru, nastrouhaného
  • 1/4 šálku majonézy
  • 4 polévkové lžíce vašeho oblíbeného tmavého piva

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200° Celsia.
  2. Pórek oloupejte, rozpůlte a nakrájejte na půlměsíčky.
  3. Plátky pórku dejte do misky s vodou a krouživými pohyby je rozdrobte prsty.
  4. Písčitá špína spadne na dno.
  5. Odstraňte nečistoty, sceďte a osušte.
  6. V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  7. Jakmile se rozpustí, přidejte čistý pórek.
  8. Restujte do změknutí, asi 10 minut.
  9. Dochuťte solí a pepřem a pánev sundejte z ohně.
  10. V samostatné misce smíchejte krémový sýr, majonézu, dvě třetiny nastrouhaného čedaru a pivo.
  11. Přidejte orestovaný pórek a míchejte do hladka.
  12. Do stejné malé pánve vhodné do trouby rozprostřete pórkový dip a posypte zbývajícím strouhaným sýrem.
  13. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, nebo dokud dip nebude lehce zlatavý.
  14. Před podáváním nechte dip vychladnout.
Pečená přílohová omáčka z čedaru, pórku a piva servírovaná v misce.
www.simplyscratch.com

Křenová omáčka k masu

Křen je výrazná potravina, která se skvěle doplňuje s majonézou a zakysanou smetanou. Servírujte tento dip například ke grilovanému seleti, klobásám či lososu. Je to lahůdka!

Ingredience

  • 4 lžíce majonézy
  • 8 lžic zakysané smetany
  • 4 lžíce strouhaného křenu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Všechny suroviny důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  2. Užijte si to!
Omáčka z křenu, zakysané smetany a majonézy servírovaná v misce a na plátcích masa.
www.lifesambrosia.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na křenovou omáčku, která se skvěle hodí k uzenému nebo hovězímu masu.

Avokádový dip s jalapeňos

Tato výtečná avokádová omáčka s čerstvým koriandrem, papričkami jalapeňos, limetkovou šťávou a zakysanou smetanou má úžasnou krémovou konzistenci, která jde skvěle dohromady třeba s krekry, chipsy nebo zeleninou.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku nakrájeného avokáda
  • 1/2 šálku listů koriandru
  • 1/4 šálku limetkové šťávy
  • 2 polévkové lžíce jalapeňos, bez semínek, nahrubo nasekaných
  • 1/3 šálku zakysané smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • lístky koriandru na ozdobu

Postup

  1. Do misky kuchyňského robota dejte avokádo, lístky koriandru, limetkovou šťávu, jalapeňo, zakysanou smetanu, sůl, kmín a česnek.
  2. Zpracujte na hladkou směs, 1-2 minuty.
  3. Ochutnejte a případně dosolte.
  4. Ozdobte lístky koriandru a poté podávejte.
Avokádová omáčka s koriandrem, jalapeňos, limetkovou šťávou a zakysanou smetanou servírovaná v misce s pita krekry.
www.dinneratthezoo.com

Přílohová omáčka z modrého sýra

Tento dip z modrého sýra je tak lahodný, pikantní a krémový  a přitom na něj potřebujete jen pár ingrediencí!

Ingredience

  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/2 hrnku plnotučné majonézy
  • 140 g rozdrobeného modrého sýra, více či méně podle chuti
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo podle chuti
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • sůl, podle chuti

Postup

  1. Do středně velké mísy přidejte všechny ingredience kromě lžíce sýra, kterou si nechte na ozdobení.
  2. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Mísu zakryjte potravinářskou fólií nebo ji přeneste do zavařovací sklenice.
  4. Dejte do chladničky minimálně na 2 hodiny až 2 dny.
  5. Před podáváním ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  6. Navrch dejte odložený rozdrobený modrý sýr.
  7. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.
Nivová omáčka servírovaná v misce na talíři s vedle položenou čerstvou zeleninou a krekry.
www.aromaticessence.co

Podívejte se také na naše recepty na nivovou pomazánku v 6 variantách. Sýrová pochoutka pro všechny příležitosti!

Medovo-hořčičný dip

Vyzkoušejte tento snadný recept na domácí omáčku z medu a dijonské hořčice, na který vám stačí pouhých pár ingrediencí. Jednoduše tak vykouzlíte hladký a krémový dip ke kuřeti, chipsům či zelenině.

Ingredience

  • 1/3 šálku dijonské hořčice
  • 1/4 šálku medu
  • 1/4 šálku majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky kajenského pepře

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a podávejte!
  2. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, v lednici, po dobu až 2 týdnů.
Omáčka z medu a dijonské hořčice servírovaná ve sklenici a nabíraná lžící.
www.thenovicechefblog.com

Pikantní omáčka z pečených červených paprik

Toto je přesně ten dip, který jednou ochutnáte a stane se vaším oblíbeným receptem, který budete připravovat znovu a znovu. Je totiž neuvěřitelně jednoduchý na přípravu a přitom plný luxusních chutí. Krémový sýr, slaná feta, papričky, česnek a chipotle – to vše vytváří nezapomenutelnou kombinaci!

Ingredience

  • 170 g fety, rozdrobené
  • 110 g krémového sýra, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 4 pečené červené papričky, zbavené kůže a semen (můžete použít nakládané pečené papriky, pokud je opláchnete a scedíte)
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžička konzervovaného chipotle v adobo, nasekaného
  • petrželka, na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. V kuchyňském robotu smíchejte fetu a krémový sýr.
  2. Zpracovávejte, dokud není směs našlehaná a nadýchaná.
  3. Přidejte pečené červené papriky, česnek a chipotle.
  4. Zpracovávejte, dokud nebude směs hladká a dobře promíchaná.
  5. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další chipotle.
  6. Přikryjte a dejte do chladu, dokud nebudete připraveni k podávání (dip chutná nejlépe, když se dá přes noc do lednice).
  7. Ozdobte petrželkou a podávejte s pita chipsy.
Omáčka z pálivých paprik s fetou servírovaná v mističce a obložená krekry.
www.hostthetoast.com

Francouzský cibulový dip

Lahodná omáčka ze zakysané smetany, majonézy, karamelizované cibulky, česneku a čerstvý bylinek! Je dokonale krémová a budete až překvapeni, jak rychle zmizí z vašeho stolu.

Ingredience

  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 2 cibule, nakrájené na kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 šálky zakysané smetany
  • 1/4 šálku majonézy
  • 2 lžíce čerstvé pažitky, nasekané nadrobno
  • 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané nadrobno
  • sůl a pepř

Postup

  1. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte máslo nebo olej a přidejte cibuli.
  2. Cibuli míchejte 2 minuty, poté snižte teplotu na minimum.
  3. Pokračujte v míchání cibule každé 2-3 minuty, nechte ji na dně zkaramelizovat, než ji znovu promícháte.
  4.  Pokud se začne lepit nebo hnědnout, přidejte několik polévkových lžic vody, aby se rehydratovala a pánev odglazovala.
  5. Pokračujte v restování cibule po dobu přibližně 45 minut, nebo dokud není hotová podle vašich představ.
  6. Na poslední minutu přidejte nasekaný česnek a zarestujte.
  7. Zkaramelizovanou cibuli přendejte do misky a dejte vychladit do lednice.
  8. Po vychladnutí cibuli přidejte do mísy se zakysanou smetanou, majonézou, pažitkou, petrželkou, solí a pepřem.
  9. Vše promíchejte, dokud vám nevznikne krémová směs a ozdobte dalšími bylinkami.
Omáčka z karamelizované cibule, majonézy, česneku a zakysané smetany servírovaná v misce.
www.downshiftology.com

Inspirujte se nejlepšími recepty na cibulačku, kterou vám naservírujeme tradičně i netradičně a to rovnou 5x jinak!

Brusinková omáčka s krémovým sýrem

Připravte si tento vynikající sváteční předkrm, který se hodí na jakýkoli večírek. Kombinace slaného, sladkého, kyselého a slaného dělá tento jednoduchý pokrm tak neodolatelným! Servírujte například ke slaným krekrům či sladkým plátkům jablek.

Ingredience

  • 170 g čerstvých brusinek
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku vody
  • 1 jalapeňo (volitelně)
  • 1/8 lžičky soli
  • 230 g krémového sýra
  • 3 jarní cibulky

Postup

  1. Brusinky opláchněte a poté je přidejte do malého hrnce s cukrem, vodou a solí.
  2. Používáte-li jalapeño, odstraňte stopku, rozkrojte ji podélně, vyškrábněte semínka (nebo si v ní trochu ponechte, pokud máte rádi extra pikantní), pak papričku nakrájejte na jemno.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou papričku do hrnce s omáčkou.
  4. Promíchejte, položte na hrnec poklici a dejte jej na středně vysoký plamen.
  5. Nechte přejít varem.
  6. Jakmile se omáčka dostane do varu, pořádně zamíchejte, stáhněte plamen na středně nízký a nechte bez pokličky 5 minut probublávat.
  7. Po 5 minutovém povaření by měly brusinky popraskat a vytvořit hustou omáčku.
  8. Vypněte plamen a přeneste omáčku do lednice, aby vychladla.
  9. Krémový sýr dejte na malý talířek nebo do mělké misky.
  10. Použijte zadní část lžíce k vytvoření prohlubně podél středu bloku sýra.
  11. Vychlazenou brusinkovou omáčkou přelijte krémový sýr a navrch posypte nakrájenou jarní cibulkou.
  12. Podávejte s krekry a plátky jablek.
Omáčka z brusinek přelitá přes krémový sýr, to vše servírováno v misce a obloženo krekry.
www.budgetbytes.com

Jaký je rozdíl mezi dipem a klasickou omáčkou? Dip se podává v samostatné mističce, do které jídlo namáčíte, má různou konzistenci a většinou je studený.

Objevují se recepty přímo na dipy nebo recepty s doporučením na podávání dipu. Dip však nemůžeme zaměňovat s omáčkou, kterou se pokrmy přelévají.

Hodí se zejména ke grilovanému masu, které se z grilu přináší bez omáček a je tedy vhodné jej do dipu namáčet.

A který dip je vaším favoritem? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. 2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné hořčice, 1lžičku kremžské 1lžíce medu 1stroužek česneku sůl.koření kari nebo adžika.Zjemnit majolkou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X