Sekaná pečeně na nejoblíbenější české způsoby: inspirujte se našimi recepty!

Domácí sekaná je jednou z nejznámějších jídel v našich domácnostech. 

Uhnízdil se u vás již nějaký ověřený rodinný recept, nebo stále hledáte ten váš TOP?

Pojďte se inspirovat řádky receptů, ale i rad na úspěšnou přípravu. 

Bavorská sekaná

Zde máme recept na domácí sekanou z Bavorska. Od naší české varianty se liší přidáním klobásy. Navíc je obalena ve slanině. 

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého hovězího masa 
  • 1 cibule
  • 2 svazky petrželky 
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 150 g jemné klobásy
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g plátků slaniny
  • sůl

POSTUP:

  • Cibuli si nakrájejte na kostičky a osmažte na másle. 
  • Mleté maso smíchejete s nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou klobásou. 
  • Přidejte vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou petrželku a promíchejte. 
  • Nakonec přimíchejte strouhanku a vytvarujte šišku, kterou potřete vodou a obalte ve slanině.
  • Sekanou podlijte trochou vody a dejte péct při 200 °C na asi 45 minut. 
  • Po 20 minutách ji párkrát do konce pečení podlijte.
Sekaná pečeně je oblíbená i v Německu.
tablespoon.com

Klasická sekaná

Jednoduchý a ověřený recept na domácí sekanou z hovězího a vepřového masa. Jako přílohu můžete zvolit sladké zelí a brambor.

INGREDIENCE:

  • 2 vejce
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • ½ hrsti nasekané petrželky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce oleje

POSTUP:

  • Maso si smíchejete s najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem.
  • Osolte, opepřete, přidejte petrželku, vejce, hořčici a promíchejte. 
  • Nakonec přidejte strouhanku, promíchejte a vytvarujte šišku. 
  • Dejte do pekáčku a přelijte rozehřátým olejem.
  • Pečte při 200 °C zhruba 50 minut. 
Recept na sekanou z kvalitního masa.
cosmopolitancornbread.com

Domácí řeznická sekaná s hořčicí

Základem výborné řeznické sekané pečeně je kvalitní maso. To si můžete nechat umlít u řezníka nebo koupit a umlít doma. 

INGREDIENCE:

  • 250 g vepřového (vepřová plec s vepřovým bokem)
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl 
  • pepř
  • hořčice

POSTUP:

  • Všechny ingredience promíchejte, udělejte šišku a nechte odležet v chladu (sekanou si připravte třeba večer a upečte ráno). 
  • Před pečením potřete hořčicí a podlijte malým množstvím vody.
  • Pečte zpočátku pozvolna při 90 °C po dobu 1 hodiny. 
  • Na další hodinu teplotu přidejte na 125 °C. 
Domácí sekaná z čerstvě namletého masa je šťavnatá a výborná.
theblondcook.com

Plněná sekaná (s vejcem)

Další tip na domácí plněnou sekanou s překvapením uvnitř.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého hovězího a vepřového masa (50:50)
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 houska
  • 150 ml teplého mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2-3 lžíce ovesných vloček
  • sůl
  • pepř
  • paprika
  • 3 vejce uvařená natvrdo 

POSTUP:

  • Housku si nakrájete na kostičky, podlijte mlékem a promíchejte.
  • Cibuli si nakrájejte na kostičky a přidejte do směsi masa spolu s čerstvými vejci a namočenou houskou.
  • Přidejte petrželku, sůl, pepř, papriku a promíchejte.
  • Nakonec vsypte strouhanku a promíchjete. 
  • Část směsi si oddělte a dejte na pekáček vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem) a vytvarujte ovál. 
  • Na něj dejte vejce uvařená na tvrdo, přikryjte zbytkem směsi a vytvarujte bochník.
  • Pečte při 200°C asi 50 minut.
Lze upéct i masovou sekanou plněnou vejci.
laurasleanbeef.com

Mrkněte, jak na přípravu plněné sekané:

Jak si správně vybrat maso na domácí sekanou?

Pokud chcete docílit opravdu kvalitní domácí sekané pečeně, pak si vybírejte čerstvé maso od řezníka. Polotovary z masa jsou často mimo maso doplněny o hydrolizovanou řepkovou bílkovinu, která se po tepelné úpravě mění v glutamáty. Navíc obsahuje mnohem více tuku, než bychom ve skutečnosti potřebovali. 

U řezníka si maso nechte klidně namlít, a pokud máte mlýnek doma, dejte si tu práci. Bude to za to stát. Správný poměr masa a tuku navíc nepotřebuje žádného pojiva v podobě vajec. 

Z vepřového masa doporučujeme smíchat tučnější vepřový bok spolu s vepřovou plecí. Hovězí maso je nejlepší zadní. To je šťavnatější a méně šlachovité než přední.

Ideálním poměrem hovězího a vepřového je 1:1, ale s poměry můžete experimentovat. Ke zvýšení šťavnatosti můžete přispět i přidáním slaniny nebo jiné uzeniny. Ke zvláčnění je dobré přidání brambor, housek namočených v mléce nebo ovesných vloček. 

A jak to vlastně udělat, aby nám domácí sekaná držela tvar a během pečení nepopraskala? Pomáhá potření vodou nebo hořčicí. Nezbytné je i důkladné propracování směsi. 

Domácí sekanou si můžete dát jen tak na kousek čerstvého chleba s hořčicí. Pokud ji volíte jako hlavní chod, ověřenými přílohami jsou zelí a brambor, bramborová kaše, rýže s omáčkou nebo třeba dušená zelenina. 

Inspirovat se můžete kaší z brambor v mnoha podobách nebo zkuste náš recept na sladké zelí.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.