Ty nejlepší recepty na sekanou pečeni jako od babičky! Jakou si zamilujete?

Máte rádi maso? 

Jasně, že jo! 

Všichni asi víme, že to nejlepší je voňavá domácí sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážou různé skvělé varianty. 

Pojďte je vyzkoušet s námi!

Nejlepší sekaná pečeně z mletého masa

Maso můžeme buď koupit již mleté, nebo ho umlít pěkně doma na mlýnku jako to dělaly babičky.

Máte doma poděděný mlýnek s klikou?

Je to stále nepřekonaný pomocník při přípravě sekané. Zkuste ho zaměstnat před nedělním obědem, maso bude chutnat mnohem lépe.

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého masa
  • 2 větší cibule
  • 2 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • půl hrnku strouhanky

POSTUP

  1. Maso rozprostřeme na dno nádoby a přidáme pokrájenou cibuli.
  2. K masu a cibuli přiidáme utřený česnek.
  3. Pak přidáme jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si necháme v hrnku stranou. Osolíme, okořeníme.
  4. Přisypeme strouhanku Strouhankou maso rovnoměrně zasypeme a necháme stranou. Mezitím si připravíme pekáček a předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Maso a veškeré přidané ingredience dobře uhněteme rukama.
  6. Spojení veškerých ingrediencí obstará strouhanka a vajíčka.
  7. Z masové směsi vytvarujte šišku a dáme na plech.
  8. Podlijte asi centimetrem vody a pečte ve vyhřáté troubě zhruba hodinu při 180 °C.
  9. Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.
Hotový recepty na domácí sekanou z mletého masa.

Sekaná s vajíčkem jako od babičky

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 5 housek
  • mléko
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce a 3 kyselé okurky na náplň

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalejeme mlékem.
  2. Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, cibulí a česnekem.
  3. Směs řádně zpracujeme, přidáme vejce.
  4. Pokud těsto je řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
  5. Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na masovou směs naskládáme náplň a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
  7. Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210 ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.
Jednoduchý recept na efektní recept s plněnou sekanou pečení

Na sekanou většinou vybíráme mix mletého masa vepřového a hovězího 1:1.

Houbová sekaná pečeně

INGREDIENCE

  •  600 g mletého masa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 5 housek
  • mléko
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, majoránka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g lišek do náplně (mohou být i žampiony)

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalijeme mlékem.
  2. Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, vejcem a česnekem.
  3. Směs řádně zpracujeme.
  4. Pokud je těsto řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
  5. Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na masovou směs naskládáme doprostřed houby a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
  7. Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210 ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Servírujeme s bramborovou kaší.
Recept na sekanou pečeni s houbami je vyzkoušený.

Zeleninová sekaná s mletým masem

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • půlka  celeru
  • 4 lžíce másla
  • majoránka, sůl, pepř
  • 4 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 500 g mletého masa
  • 2 hrnky mléka
  • 100 g špenátových listů
  • 3 rohlíky (včerejší)
     

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky a zalijeme je mlékem.
  2. Mrkev, petržel a kousek celeru nastrouháme na hrubém struhadle, nakrájíme cibulku nadrobno.
  3. Nasekáme špenátové listy.
  4. Všechny suroviny dobře smícháme v míse a vytvoříme šišku.
  5. Poklademe plátky másla, trošku podlijeme horkou vodou, pekáč zakryjeme a pečeme asi na 150 °C asi 2 hodiny.
  6. Ke konci pečení můžeme pekáč odkrýt a přidat teplotu.
  7. Domácí sekanou se zeleninou podáváme krájenou na plátky s bramborovou kaší nebo bramborami a hlávkovým salátem, případně s kyselou okurkou.
Sekaná pečeně se zeleninou je oblíbený způsob, jak schvat do pokrmu zeleninu.

Plněná sekaná se sýrem

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého masa
  • 6 rohlíků
  • 200 g goudy nebo jiného tvrdého sýru dle chuti
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl, kmín, majoránka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 vejce
  • strouhanka na zahuštění
  • pažitka
  • 1/2 hrnku mléka

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, scedíme.
  2. Cibulku nakrájíme, česnek utřeme, pažitku nasekáme.
  3. Ostatní suroviny smícháme dohromady a vytvoříme šišku.
  4. Přendáme do pekáče, potřeme žloutkem povrch masa, posypeme kmínem a solí .
  5. Lehce podlijeme vodou, přikryjeme a pozvolna pečeme na 150°C asi 35 minut (maso se zatáhne a nepraskne).
  6. Pak maso odkryjeme a pečeme na 180 °C.
Hotový recept na sekanou se sýrem.

Zdravá bezlepková sekaná pečeně

Pokud máte alergii na lepek či prostě omezujete v jídle pečivo, zkuste naši sekanou bez rohlíků. Přísaháme, že chutná skvěle i tak :).

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa, půl na půl hovězí a vepřové
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu (cca 6 větviček)
  • 1/2 hrsti hladkolisté petržele
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • rostlinný olej
  • 1 lžička octu
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Nakrájíme najemno cibulku a prolisujeme česnek.
  2. Nasekáme bylinky a přidáme do cibulovo-česnekové směsi.
  3. Do masové směsi zapracujeme dvě vejce a směs bylinek, česneku a cibule.
  4. Masovou směs dochutíme solí a pepřem, zakápneme octem a podle chuti přidáme hořčici a nakládaný pepř.
  5. Směs pořádně promícháme, aby se všechny ingredience propojily a také aby se ze sekané vyfoukl vzduch.
  6. Vytvarujeme šišku, potřeme jí olejem a vložíme do olejem vymazaného pekáčku.
  7. Sekanou pečeme na 180 stupňů asi 60 minut.
Domácí sekaná pečeně bez rohlíků
zdroj: thechunkychef.com

Bavorská sekaná

Zde máme recept na domácí sekanou z Bavorska. Od naší české varianty se liší přidáním klobásy. Navíc je obalena ve slanině. 

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého hovězího masa 
  • 1 cibule
  • 2 svazky petrželky 
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 150 g jemné klobásy
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g plátků slaniny
  • sůl

POSTUP:

  • Cibuli si nakrájejte na kostičky a osmažte na másle. 
  • Mleté maso smíchejete s nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou klobásou. 
  • Přidejte vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou petrželku a promíchejte. 
  • Nakonec přimíchejte strouhanku a vytvarujte šišku, kterou potřete vodou a obalte ve slanině.
  • Sekanou podlijte trochou vody a dejte péct při 200 °C na asi 45 minut. 
  • Po 20 minutách ji párkrát do konce pečení podlijte.
Sekaná pečeně je oblíbená i v Německu.
tablespoon.com

Klasická sekaná

Jednoduchý a ověřený recept na domácí sekanou z hovězího a vepřového masa. Jako přílohu můžete zvolit sladké zelí a brambor.

INGREDIENCE:

  • 2 vejce
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • ½ hrsti nasekané petrželky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce oleje

POSTUP:

  • Maso si smíchejete s najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem.
  • Osolte, opepřete, přidejte petrželku, vejce, hořčici a promíchejte. 
  • Nakonec přidejte strouhanku, promíchejte a vytvarujte šišku. 
  • Dejte do pekáčku a přelijte rozehřátým olejem.
  • Pečte při 200 °C zhruba 50 minut. 
Recept na sekanou z kvalitního masa.
cosmopolitancornbread.com

Domácí řeznická sekaná s hořčicí

Základem výborné řeznické sekané pečeně je kvalitní maso. To si můžete nechat umlít u řezníka nebo koupit a umlít doma. 

INGREDIENCE:

  • 250 g vepřového (vepřová plec s vepřovým bokem)
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl 
  • pepř
  • hořčice

POSTUP:

  • Všechny ingredience promíchejte, udělejte šišku a nechte odležet v chladu (sekanou si připravte třeba večer a upečte ráno). 
  • Před pečením potřete hořčicí a podlijte malým množstvím vody.
  • Pečte zpočátku pozvolna při 90 °C po dobu 1 hodiny. 
  • Na další hodinu teplotu přidejte na 125 °C. 
Domácí sekaná z čerstvě namletého masa je šťavnatá a výborná.
theblondcook.com

Jak si správně vybrat maso na domácí sekanou?

Pokud chcete docílit opravdu kvalitní domácí sekané pečeně, pak si vybírejte čerstvé maso od řezníka. Polotovary z masa jsou často mimo maso doplněny o hydrolizovanou řepkovou bílkovinu, která se po tepelné úpravě mění v glutamáty. Navíc obsahuje mnohem více tuku, než bychom ve skutečnosti potřebovali. 

U řezníka si maso nechte klidně namlít, a pokud máte mlýnek doma, dejte si tu práci. Bude to za to stát. Správný poměr masa a tuku navíc nepotřebuje žádného pojiva v podobě vajec. 

Z vepřového masa doporučujeme smíchat tučnější vepřový bok spolu s vepřovou plecí. Hovězí maso je nejlepší zadní. To je šťavnatější a méně šlachovité než přední.

Ideálním poměrem hovězího a vepřového je 1:1, ale s poměry můžete experimentovat. Ke zvýšení šťavnatosti můžete přispět i přidáním slaniny nebo jiné uzeniny. Ke zvláčnění je dobré přidání brambor, housek namočených v mléce nebo ovesných vloček. 

A jak to vlastně udělat, aby nám domácí sekaná držela tvar a během pečení nepopraskala? Pomáhá potření vodou nebo hořčicí. Nezbytné je i důkladné propracování směsi. 

Domácí sekanou si můžete dát jen tak na kousek čerstvého chleba s hořčicí. Pokud ji volíte jako hlavní chod, ověřenými přílohami jsou zelí a brambor, bramborová kaše, rýže s omáčkou nebo třeba dušená zelenina. 

Inspirovat se můžete kaší z brambor v mnoha podobách nebo zkuste náš recept na sladké zelí.

Tip: Věděli jste, že se dá sekaná udělat i v domácí pekárně? Ta nejen směs perfektně vymíchá, ale i upeče. Zajímá vás, co ještě pekárny umí? Podívejte se na recenzi o domácích pekárnách.

Aby sekaná při pečení nepopraskala, musí být dobře spojitá. Pár tipů pro vyšší spojitost:

  • Osolte maso před umletím. Semelte jej dvakrát.
  • Maso při zpracování nezahřívejte.
  • „Pleskněte“ s masovou směsí několikrát o dno nádoby, ve které suroviny mícháte.

Hodně štěstí do pečení!

Velmi častou přílohou k sekané pečeni je bramborová kaše se zeleninovým salátem. Jak udělat nejenom výbornou bramborovou kaši, se můžete dočíst v našich ostatních receptech.

Jak sekaná dopadla? Podělte se s námi o své úspěchy v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X