Jednoduché recepty s aspikem! Připravte si vlastní zeleninové, vaječné či rybí pochoutky!

Setkáváte se s ním především na rautech či v obchodě s lahůdkami.

Připravit si ho ale můžete poměrně snadno i doma.

S našimi recepty na domácí aspik vykouzlíte snadno všechny jeho rozmanité varianty.

Výsledkem bude chutná pochoutka, ze které můžete pečlivým vyskládáním jednotlivých ingrediencí vytvořit i nevšední estetický zážitek.

Výhodou je, že do něj lze použít velmi různorodé suroviny, od povařené nebo sterilované zeleniny přes vajíčka, uzeniny či maso až po sýry a bylinky.

Barevný aspikový dort

V našem receptu je dort vyroben pouze ze dvou ingrediencí, vajec a hrášku, ale samozřejmě ho můžete doplnit i o další zeleninu, uzeniny či sýr. Záleží jen na vaší fantazii a chuťových preferencích.

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo
  • 200 g mraženého hrášku
  • 45 g želatiny
  • 1500 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml zakysané smetany
  • pažitka na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V horké ve vodě se solí blanžírujte 5 minut hrášek.
  2. Ochlaďte ve studené vodě a odložte stranou.
  3. Oloupejte natvrdo uvařená vejce a nakrájejte je na čtvrtky či na plátky.
  4. Ve studené vodě rozpusťte podle návodu na obalu želatinu a důkladněji ji promíchejte.
  5. Zahřejte zeleninový vývar, dochuťte ho solí a pepřem.
  6. Přidejte do vývaru želatinu, promíchejte a nechte mírně vychladnout.
  7. Nalijte trochu želatiny do vychlazené dortové či pudinkové formy.
  8. Následně nasypejte na želatinu asi dvě třetiny množství hrášku a dejte na chvilku ztuhnout.
  9. Následně do formy vyskládejte plátky či čtvrtky vajíček a opět zalijte želatinou a nechte ztuhnout.
  10. Takto postupujte až do té doby, než celou formu nevyplníte. Počet vrstev závisí na výšce formy, kterou chce na dort použít.
  11. Na závěr smíchejte malé množství želatiny s třemi polévkovými lžícemi vody, trochou vývaru a zakysanou smetanou.
  12. Nalijte navrch formy a nechte ztuhnout v ledničce.

Dort z aspiku můžete snadno použít jako nevšední občerstvení pro návštěvu nebo jako pohoštění při oslavě.

Dort z aspiku s vajíčky a hráškem
zdroj: eatsmarter.com

Kromě pochoutek v aspiku můžete na domácí oslavu připravit i rozmanité chlebíčky s oblohou.

Domácí aspik s drůbežím masem

Zbyl vám doma kousek kuřecího či krůtího masa? Bez problémů ho můžete využít pro obohacení této varianty aspikového pokrmu.

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo
  • 300 g kuřecích nebo krůtích prsou
  • 1 kapie
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 50 g oliv
  • 1 balení želatiny
  • bobkový list
  • ocet
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kuřecí či krůtí prsa opláchněte, vložte do hrnce s vodou, přidejte oloupanou mrkev, petržel a bobkový list.
  2. Vařte přibližně 30 minut.
  3. V mezidobě omyjte papriku, odstraňte jádřinec a nakrájejte ji na proužky.
  4. Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na kousky.
  5. Vývar přeceďte, osolte a opepřete.
  6. Přibližně jeden a čtvrt šálku vývaru vložte do hrnce společně trochou octa.
  7. Podle návodu si připravte želatinu a následně ji přidejte do vývaru..
  8. Rozmíchejte a přidejte na kousky pokrájené maso, papriky a olivy.
  9. Následně směs nalijte do formy, ve které chcete aspik nechat ztuhnout.
  10. Nechte zchladnout a poté vložte do ledničky.

Toto drůbeží maso v aspiku podávejte s cherry rajčátky na hlávkovém salátu, pokapané balzamikovým octem a olivovým olejem.

Kousky drůbežího masa a zeleniny v rosolu
zdroj: eatsmarter.com

Vejce se zeleninou v aspiku

Máte-li doma v zásobě nadbytek vajec, připravte si z nich tuto chutnou pochoutku obohacenou o zdravou zeleninu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 80 g šunky
  • 40 g černých oliv
  • 1 cibule
  • 1 kapie
  • 1 mrkev
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 400 ml vody
  • 1 balení želatiny
  • řeřicha
  • bobkový list
  • ocet
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Na pánvi zahřejte víno, vodu, přidejte cibuli, mrkev, pepř, bobkový list a přiveďte k varu.
  3. Povařte na mírném ohni 10 minut.
  4. V mezidobě si uvařte natvrdo vejce.
  5. Uvařená vejce zchlaďte, oloupejte a rozkrojte napůl.
  6. Omyjte a nakrájejte na proužky papriku.
  7. Pokrájejte plátky šunky na menší kousky.
  8. Do připravených misek či formiček na aspik vložte šunku, řeřichu, vejce a papriku.
  9. Sceďte cibuli s mrkví.
  10. Odeberte přibližně 350 mililitrů vývaru a dochuťte ho lžičkou octa a solí.
  11. Rozpusťte želatinu podle návodu na obalu ve studené vodě a následně ji smíchejte s vývarem.
  12. Až se dokonale rozpustí, přelijte směsí ingredience v miskách.
  13. Nechte utuhnout a vložte na alespoň 3 hodiny do ledničky.
lahůdka v aspiku připravená z vajec, šunky, oliv, mrkve a papriky
zdroj: eatsmarter.com

Kromě aspiku lze vejce použít i do nejrůznějších pomazánek. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami na vajíčkové pomazánky!


Šunkové rolky s křenem v rosolu

Jeden z nejklasičtějších pokrmů na mnoha rautech. Rolky lze naplnit nejrůznějšími typy pomazánek, oblíbená je především ta s křenem, který pokrmu dodá pikantní chuť.

Ingredience:

  • 20 plátků šunky
  • 1000 ml vody
  • 1/2 šálku octa
  • 3 čajové lžičky cukru
  • 2 sáčky želatiny
  • hřebíček
  • nové koření
  • sůl, pepř

Náplň

  • 1/2 šálku másla
  • 3 plátky sýra
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 2 PL křenu
  • 4 vajíčka natvrdo
  • 300 g salámu nakrájeného na malé kousky
  • 5 nakládaných okurek
  • 1 paprika
  • 2 PL majonézy
  • 1 cibule
  • sladká paprika
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci smíchejte vodu, pepř, nové koření, hřebíček, ocet a sůl a směs přiveďte k varu.
  2. Připravte si želatinu podle návodu a poté jí přidejte do teplého vývaru, důkladně promíchejte.
  3. V misce smíchejte máslo, nakrájený plátkový sýr a žloutky z vajíček.
  4. Přidejte nakrájené okurky, salám, cibuli, hořčici, křen, majonézu a koření.
  5. Důkladně promíchejte a směsí naplňte šunkové rolky.
  6. Vložte rolky do pekáče, přelijte je polovinou želatiny a nechte lehce ztuhnout.
  7. Přidejte plátek vajíčka natvrdo, okurku a kousek papriky a zalijte zbytkem aspiku.
  8. Dejte vychladnout do ledničky.
Plněné šunkové rolky s vajíčkem a zeleninou v aspikovém přelivu
zdroj: catvusa.com

Potřebovali byste radu s výběrem varné desky na plyn? V našem článku jsme je ohodnotili a napsali jsme o nich to nejpodstatnější.

Ryba v aspikovém přelivu

Pro přípravu tohoto receptu můžete kromě klasického kapra použít i pstruha či lososa. Rybí maso můžete zalít ve formě filet či ho nakrájet na kousky.

Ingredience:

  • 1 ryba
  • 1 cibule
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 mrkev
  • čerstvá petrželka
  • 1 balení želatiny
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyjte a očistěte rybu.
  2. Odřízněte hlavu ryby, ocas, ploutve a páteř.
  3. Očištěnou zeleninu s kořením vložte na 25-30 minut vařit do hrnce s vodou.
  4. Na kousky pokrájenou rybu následně přidejte do hrnce se zeleninou a vařte doměkka.
  5. Poté kousky ryby vyjměte, naaranžujte je do misky či misek, které chcete na aspik použít.
  6. Sceďte rybí vývar a přidejte do něj želatinu, kterou jste si předpřipravili podle návodu.
  7. V mezidobě si nakrájejte uvařenou mrkev, cibuli a přidejte polovinu množství k rybě, společně s na plátky nakrájeným vejcem natvrdo a čerstvou petrželkou.
  8. Následně zalijte misku do půlky vývarem s želatinou a nechte ztuhnout.
  9. Přidejte zbytek zeleniny, vajíčko a přelijte opět aspikem.
  10. Nechte ztuhnout a vložte do ledničky.
Kousky ryby se zelennou a vejci podávané v aspikovém přelivu
zdroj: russianfoodusa.com

Originální utopenci v aspiku

Utopenci neboli špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu jsou českou klasikou. Zajímavou variantu se špekáčky či párky si lze připravit podle tohoto receptu, který je populární především v Německu.

Ingredience:

  • 8 nožiček špekáčků či párků
  • 3 vejce
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 1/2 šálku celeru
  • 1/2 šálku vody
  • 1 balení želatiny v prášku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Uvařte si vejce natvrdo.
  2. V misce smíchejte vodu s želatinou podle návodu na obalu.
  3. Následně směs nalijte do teplého hovězího vývaru a dobře rozmíchejte.
  4. Do nádoby, ve které chcete aspik připravit, vložte špekáčky, buď vcelku, nebo nakrájené na kolečka, dále oloupaná a nakrájená vejce natvrdo a kousky celeru.
  5. Vše následně pomalu zalijte želatinovou směsí.
  6. Vložte nádobu do ledničky alespoň na dobu 4 hodin.
  7. Poté můžete utopence v aspiku z nádoby vyklopit.
Párek se zeleninou v rosolu
zdroj: tastemade.com

Několik informací o aspiku

Slovem aspik se označuje rosol, který se připravuje z vývaru, který obsahuje především šlachy, kůže, kosti a další části, které jsou bohaté na kolagen. V současné době se k domácímu použití pro větší snadnost a rychlost používá předpřipravená želatina v prášku či ve formě plátků.

Použití rosolu v potravinářství je staré už několik století, původně se používal jako jeden z konzervačních prostředků, který umožňoval jídla uchovat několik dní čerstvá, aniž by oschla. Hotový aspik vydrží v chladu až 5 dní. Jednou z výhod aspikových receptů je to, že do nich můžete přidat téměř cokoli, co máte rádi. Nejčastěji se aspik používá k zalévání různé druhy zeleniny, vajec, uzenin, masa a ryb.

Tipy a triky s aspikem

Pokud chcete, abyste s výsledkem byli skutečně spokojeni, nesnažte se urychlit tuhnutí aspiku. Před vyklopením z formy nechte aspik skutečně dokonale ztuhnout, jinak se vám při vyklepnutí roztrhne. Dobře ztuhnout také nechte při tvoření aspiku jeho jednotlivé vrstvy s různými ingrediencemi. Na závěr se doporučuje nádobu překrýt potravinovou folií, aby neoschla vrchní část aspiku.

Aspik můžete nechat vytuhnout v klasických formách na dort, v pekáčku či mističkách, ale existují i speciální formičky rozmanitých tvarů určené přímo na aspik, oblíbené jsou zejména ty ve tvaru tak zvaného srnčího hřbetu, které mají nepřilnavý povrch. Obtížnějšímu vyklopení lze napomoci tím, že formu zespodu nahřejete teplou vodou.

Aspik není želé

Slovo aspik se používá především pro slané varianty pokrmů, tedy nejrůznější studené mísy, zeleninu, uzeniny, vejce, sýry či maso v rosolu. Pro sladké dezerty se používá slovo želé.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X