Jednoduché recepty na rychlý domácí aspik

Chcete na pohoštění předložit lahůdku a chlebíčky vám připadají příliš obligátní?

Pak připravte domácí aspik.

Na jeho výrobu můžete použít vejce, šunku nebo zeleninu, a když k němu podáte zároveň i křupavé čerstvé pečivo, tak úspěch máte zaručený.

Želatina na domácí aspik

Rosolující masový vývar se hodí spíše na domácí huspeniny, na aspik používáme koupené želatinové přípravky. Jednoznačný návod na přípravu aspikového roztoku nelze popsat, protože tyto přípravky pocházejí od různých výrobců a především mívají různý základ. Podle toho se buď krátce vaří nebo naopak jen rozpouští v horké vodě. Proto je důležité si podrobně přečíst návod na obalu a postupovat podle něj.

Různé varianty se však nabízí v tom, že místo pouhé vody můžeme želatinový přípravek připravovat v čistém masovém vývaru, dochutit jej na sladkokyselou chuť nebo přímo použít mírně zředěný nálev z okurek, pokud je dostatečně chutný. Mírně zchladlým roztokem zaléváme již připravený aspik. U aspiků na povrchu s ozdobou postupujeme opatrně, abychom nepoškodili zdobení. Ztuhlý aspik lze trochu rozehřát tak, aby byl opět tekutý. Aspik po zalití necháváme v chladu ztuhnout.

1. Aspikový dort

Vypadá velmi atraktivně a výborně chutná. Aspikový dort se nebojte předložit ani jako občerstvení návštěvě nebo jako pohoštění při oslavě.

INGREDIENCE:

  • 3 vejce natvrdo
  • 150 g plátkového tvrdého sýra
  • 250 g dušené nebo uzené šunky
  • 150 g majonézového salátu – např. pařížského
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • voda
  • 1 sklenička nakládaných kápií
  • 1 konzerva sterilovaného hrášku – stačí malá
  • dle chuti nakládané kyselé okurky
  • forma na dort

POSTUP:

  1. Začínáme přípravou želatiny dle návodu.
  2. Nemáme-li formu na dort, která neprotéka – např. silikonovou – pomůžeme si mikrotenovým sáčkem, kterým vnitřek formy vyplníme.
  3. Pak na dno dortové formy nalijeme polovinu připravené želatiny a necháme pořádně ztvrdnout.
  4. Jakmile máme želatinu ztuhlou, tak na ni dle naší fantazie vršíme další pochutiny – kápie, hrášek, nakrájené vejce, okurky, salát, tvrdý sýr a šunku.
  5. Vše zalijeme zbytkem želatiny a necháme ztuhnout v ledničce.
  6. Před podáváním aspikový dort i s formou ponoříme na chvilku do horké lázně, aby šel lépe vyklopit.
  7. Pak dort vyklopíme a můžeme podávat.

Hotový recept na aspikový dort

 

zdroj: riverfronttimes.com

Víte, že slepičí vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu? Protože však zároveň jsou bohaté na lecitin, který množství cholesterolu v krvi snižuje, nemusíme se konzumace vajec bát.

2. Vejce v aspiku

Máte-li doma v zásobě nadbytek vajec, připravte si z nich chutný aspik. Vejce stačí doplnit vlašským salátem a šunkou a pochoutku máte hotovou.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 4 plátky dušené šunky
  • 180 g vlašského salátu
  • 3 lžíce hrášku
  • trochu kápie a kyselých okurek
  • 200 ml láku z okurek
  • 1 balení čiré želatiny
  • olej

POSTUP:

  1. Připravíme si tekutinu pro výrobu želatiny tím, že do láku od okurek nalijeme vodu do celkového objemu 400 ml.
  2. Želatinu pak připravíme podle návodu na obalu s tím, že použijeme ochucenou tekutinu.
  3. Plastové misky lehce vymažeme olejem a na dno nalijeme část želatiny, kterou necháme ztuhnout.
  4. Pak na ztuhlou želatinu esteticky navršíme nakrájené vejce, šunku, okurku, kápii a vlašský salát a zalijeme zbytkem želatiny.
  5. Necháme ztuhnout v chladu v ledničce, pak opatrně vyklopíme a můžeme podávat.

Hotový recept na vejce v aspiku

zdroj: cnz.to

Víte že, kapři mohu dorůstat poměrně značné délky – klidně i 1 metru při současné hmotnosti až 20 kilogramů nebo i více? Používání kapřího masa má u nás dlouholetou tradici a určitě je škoda kapra připravovat pouze na Vánoce. Vyzkoušejte něco jiného – kapra v aspiku.

3. Kapr v aspiku

Pro přípravu kapra v aspiku si přichystejte filety z něho – bez kůže a kostí. Jen tak bude aspik opravdu jedinečný.

INGREDIENCE:

  • asi 400 g filetů kapra
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 100 ml bílého vína
  • želatina
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Do hrnce dáme vodu a bílé víno, bobkový list, nové koření a pepř a vložíme do něho i omyté plátky kapra. Uvaříme ho doměkka.
  2. Připravíme si želatinu dle návodu, kterou ochutíme citronovou kůrou, solí.
  3. Maso z kapra a zeleninu nakrájenou na kostičky vložíme do formy a zalijeme hotovou želatinou.
  4. Necháme ztuhnout a můžeme podávat.

Hotový recept na kapra v aspiku

zdroj: alchetron.com

Víte, že název „utopenci“ vznikl pravděpodobně proto, že jejich vynálezce hostinský a mlynář Šamánek se utopil při opravě mlýnského kola? Anebo je vznik jejich názvu prostší – prostě špekáčky neboli buřty jsou utopené v nálevu.

4. Utopenci v aspiku

Oblíbeným pokrmem české studené kuchyně jsou špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu, kterému se říká hezky „utopenci“. Můžete je připravit ovšem také v aspiku.

INGREDIENCE:

  • 1 kg špekáčků
  • 0,5 l octa
  • 0,5 l vody
  • 4 cibule
  • 4 kyselé okurky
  • 4 feferonky
  • 2 lžíce soli
  • 3 lžíce cukru
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • hořčičné semínko
  • 3 sáčky želatiny

POSTUP:

  1. Svaříme vodu, ocet, cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko.
  2. Špekáčky zbavíme kůže, dáme do lahví a přidáme nakrájenou cibuli na nudličky, feferonku a okurky. Zalijeme teplým nálevem a necháme asi 5 dní marinovat.
  3. Potom utopence vytáhneme z nálevu, nakrájíme na kostky a nasypeme do obalu na tlačenku.
  4. Přidáme nakrájenou cibuli, feferonky a okurku.
  5. Zalijeme připravenou želatinou dle návodu a necháme ztuhnout.

Hotový recept na utopence v aspiku

zdroj: specht-vertrieb.de

5. Aspiková roláda

Křen je bohatým zdrojem vitamínu C, provitamínů A a minerálů. Nejlépe uděláme, když použijeme křen čerstvý. Ten ostatně můžete přidat i do aspikové rolády, které dodá nezaměnitelnou chuť.

INGREDIENCE:

  • 50 g práškové želatiny
  • asi 3/4 l vody
  • 150 ml octa
  • sůl
  • 1 lžička cukru pískového
  • 200 g naložených žampionů
  • 3 vejce
  • 15 oliv
  • 250 g sýru žervé
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 25 g křenu
  • 300 g dušené šunky

POSTUP:

  1. Želatinu si rozmícháme ve 250 ml vody a necháme ji bobtnat.
  2. Do zbytku vody nalijeme ocet, sůl a cukr a necháme povařit.
  3. Připravíme si houby, které nakrájíme.
  4. Stejně tak nakrájíme také olivy.
  5. Mléko, sýr žervé a strouhaný křen rozmixujeme.
  6. Povařenou vodu odstavíme z plotny a přidáme do ní nabobtnalou želatinu a mícháme tak dlouho, až se želatina v horké vodě rozpustí.
  7. Jako formu použijeme srnčí hřbet, na jehož dno nalijeme malou vrstvu želatiny a necháme ji ztuhnout.
  8. Pak na ni navršíme houby a olivy a zalijeme želatinou. Přidáme vejce, žervé zabalené v šunce a opět zalijeme želatinou a takto vrstvy střídáme.
  9. Nakonec necháme ztuhnout v ledničce.

Hotový recept na aspikovou roládu

zdroj: tinfoilduck.wordpress.com

Formy na aspik

Aspik můžeme připravit do malých misek, pak jej podáváme jako jednotlivé porce. Další možností jsou mísy různých velikostí, do kterých je jako základ vhodný právě bramborový salát, na který skládáme vrstvy salámu, sýra, vajec a dalších ingrediencí. Aspik pak porcujeme z těchto forem na výseče či jiné kusy.

Vhodné jsou i rozkládací dortové formy a to jak kulaté, tak jiné tvary, zvláště pak podkova, která se dobře krájí. Oblíbené je i použití formy na srnčí hřbet nebo chlebíčkové formy, ze kterých je musíme před krájením vyklopit. Obtížnějšímu vyklopení napomůžeme tím, že formu zespodu nahřejeme teplou vodou.

Zdobení aspiku

Aspik zdobíme na povrchu a to především podle vlastní fantazie a pak také podle možností, které nám nabízejí naše zásoby. Ke zdobení využíváme především barevných a tvarových kontrastů. Většinou ale není zdobení ani moc zapotřebí, protože aspik je většinou velmi barevný díky použitým surovinám.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *