Zimní období je mnohdy dlouhé a únavné. Proto je nutné si ho něčím zpříjemnit!
Právě proto jsme si připravili těchto osm lahodných receptů na domácí bombardino koktejl, který zimní večery udělá o něco příjemnějšími.
Vychutnejte si ho se svými přáteli nebo jen tak sami před televizí.
Jeho příprava nezabere více jak 20 minut. Tak šup, šup!
Originální italský vaječný koktejl
Il Bombardino se z italštiny překládá doslova jako „bomba“ a je tradiční odměnou pro lyžaře po namáhavém dni na sjezdovkách – a vlastně pro každého, kdo si užívá svých zimních radovánek v jakémkoliv horském středisku. Zimní, hřejivý koktejl připomínající vaječný koňak, vznikl v severní Lombardii a dnes je oblíbený po celých italských Alpách.
Co budeme potřebovat
- 400 ml brandy
- 850 ml vaječného likéru
- Šlehačku (ve spreji)
- Skořice
Postup
- V malém hrnci rozehřejeme vaječný likér
- Vybranou brandy nalijeme do mísy na mixování
- Když je vaječný likér horký (ale nevaří se), pomalu ho přiléváme do brandy
- Vše společně dobře promícháme, aby se ingredience spojily
- Koktejl přelijeme do připravených skleniček a ozdobíme vydatným množstvím šlehačky
- Nakonec ho posypeme skořicí a ještě teplý podáváme
Pokud si nevíte rady, jaký typ brandy použít, níže je uvedený seznam některých velmi kvalitních brandy, které tento recept na domácí bombardino pozvednou úplně na jinou úroveň.
Brandy Ararat 20 yo
Sarajishvili XO
Mos Ros Moscato Rosa
Metaxa 12*
Soberano Brandy

Bombardino z espressa
Tyto malé koktejly z vaječného likéru jsou oblíbené v italských lyžařských střediscích, protože kombinace horké kávy, Advocaata a brandy je dokonalým lékem na teploty pod nulou a po celém dni na sjezdovce.
Co budeme potřebovat
- 100 ml espressa (horké)
- 60 ml Advocaatu (vaječný likér)
- 60 ml brandy
- Šlehačku (ve spreji)
- Skořice
Postup
- Vaječný likér na mírnou teplotu zahřejeme v hrnci
- Poté vmícháme brandy a espresso
- Směs rozdělíme do čtyř skleniček, ozdobíme šlehačkou a posypeme skořicí.
- Podáváme horké
K rychlému a teplému nápoji se hodí rychlá a čerstvá buchta. Upečte si jeden z těchto receptů na hrníčkový moučník a vychutnejte si lahodné Bombardino se sladkou tečkou na závěr!

Domácí vaječný likér
Výroba skvělého likéru z vajec není žádnou velkou záhadou, stačí použít čerstvé a kvalitní suroviny. Neexistují žádné konkrétní tipy, jak si tento lahodný nápoj vyrobit. Jeho hlavním rysem je jednoduchost. Použijte chemicky neošetřené citrony, 96 procentní alkohol, který likéru dodá sílu, a kvalitní domácí vejce.
Co budeme potřebovat
Na výrobu 1 litru likéru
- 8 žloutků
- 300 g cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 200 ml suchého vína
- 150 ml alkoholu (min. vol. 96 %)
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml čerstvé smetany
- 350 ml brandy
- Šlehačku
- Skořici
- Citronovou kůru
- Lžíci mleté kávy
Postup
- Citron si pečlivě omyjeme a očistíme
- Poté si z něj nastrouháme kůru, ale pozor, abychom nestrouhali i bílou část, ta by mohla celou přípravu bombardina zničit
- Připravíme si hrnec se silným dnem
- Do něj nalijeme mléko, smetanu, přidáme i citronovou kůru a namletou kávu
- Poté celou směs přivedeme k varu
- Vaříme, dokud se směs nezredukuje na polovinu
- Hrnec odstavíme z plotny a počkáme, až mléko vychladne
- Mezitím si ušleháme žloutky s moučkovým cukrem
- Přidáme do něj suché víno a vysokoprocentní alkohol
- Vše spolu dobře promícháme, aby se všechny ingredience propojily
- Vychladlé mléko scedíme, aby se odstranily kousky mleté kávy, citronová kůra a případně i hrudky
- Mléko přidáme do směsi ze žloutků, cukru a alkoholu
- Znovu vše promícháme, dokud nám nevznikne krémový likér
- Poté vaječný likér můžeme přelít do 0,75 nebo litrové láhve, nebo ho ihned za tepla podávat v bombardinu
- Rozhodnete-li se ho ihned podávat, nepřeléváme ho do sklenice, ale necháme ho v hrnci na plotně a udržujeme jeho teplotu na nízký stupeň
- Do skleniček si nalijeme brandy
- Přes ní nalijeme vaječný likér, promícháme, ozdobíme šlehačkou, skořicí a podáváme
Nespotřebovaný vaječný likér uchovávejte v lednici maximálně dva týdny.

Objevte podobné tipy
Vaječný likér bez vajec
Proč kupovat vaječný likér v obchodě, když můžete mít krémový, lahodný vaječný likér po celý rok kdykoliv si vzpomenete s tímto snadným receptem na vaječňák.
Co budeme potřebovat
- 1 l mléka
- 125 g cukru krystal
- 100 g vanilkového pudinku
- 2 lžičky vanilky
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky nového koření
- Špetka mletého zázvoru
- Špetka soli
Postup
- Do nádoby, ve které je možné mixovat, si přidáme 500 mililitrů mléka, cukr, pudinkovou směs, vanilku, koření a sůl
- Vše mixujeme na vysokou rychlost, dokud není směs hladká
- Směs necháme 5 minut odpočinout
- Přelijeme jí do větší nádoby a vmícháme zbývající mléko
- Likér necháme na chladném místě odpočívat, dokud nezhoustne, alespoň jednu hodinu
- Před podáváním důkladně promícháme

Veganský vaječný likér
Nic neříká Vánoce tak jako vaječný koňak! Naše veganská verze používá datle, kešu oříšky a meruňky, plus mandlové mléko a brandy k přetvoření tohoto klasického svátečního nápoje.
Co budeme potřebovat
- 30 g vypeckovaných datlí
- 25 g kešu ořechů
- 25 g sušených meruněk
- Lžička nového koření
- 100 ml brandy
- Vanilkový lusk (pouze semínka)
- 1 l slazeného mandlového mléka
- Led
- Muškátový oříšek
Postup
- Datle, kešu oříšky, meruňky a nové koření namočíme přes noc v brandy
- Druhý den směs přendáme do mixéru a přidáme semínka z vanilkového lusku a mandlové mléko
- V mixéru směs umixujeme do hladka
- Likér rozdělíme do 8 sklenic s ledem a ozdobíme muškátovým oříškem
- Přidáním 25 ml brandy do každé skleničky nám vznikne veganské bombardino

Bombardino s čokoládou
Vaječná dobrota doplněná o sladkou čokoládu, to je recept který prostě nemá chybu a vy si ho nesmíte nechat ujít. V zimních dnech je to ideální teplý nápoj, který vás zahřeje jak na duši, tak na jazyku.
Co budeme potřebovat
Na bombardino
- 60 ml vaječného likéru
- 60 ml brandy
- Šlehačku (ve spreji)
- Skořice
Na čokoládu
- 250 ml smetany
- 80 g hořké čokolády
- 40 g cukru
- 20 g kakaa
- Lžička kukuřičného škrobu (nebo čokoládového pudinku)
Postup
- Vaječný likér si na mírnou teplotu začneme zahřívat na plotně
- Poté přidáme brandy a pokračujeme v zahřívání a občasném míchání
- Mezitím si připravíme čokoládu
- Cukr, kukuřičný škrob a kakao si rozmícháme s několika lžícemi šlehačky
- Zbylou šlehačku přivedeme k varu
- Když se šlehačka začne vařit, opatrně přiléváme připravenou kakaovou směs a intenzivně mícháme
- Vaříme po dobu asi 3 minut
- Odstavíme z plotny a přidáme kousky čokolády
- Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí
- Horké bombardino nalijeme do vysoké sklenice a přidáme čokoládu
- Ozdobíme šlehačkou a posypeme skořicí

Co je a kde se vzalo Bombardino?
Pravé a klasické bombardino v dnešní době už zná málokdo. Je to nápoj, jehož základem je silné espresso a italský likér s obsahem alkoholu alespoň 18 %.
Likér se ohřívá a šlehá v páře a až poté je přidána čerstvě uvařená káva a kvalitní brandy. Ihned když jsou ingredience promíchány se nápoj zdobí velké vrstvou šlehačky, aby se zabránilo odpařování a úniku alkoholu z horkého drinku. Šlehačka by měla být nakonec ozdobena kakaem.
Nápoj z pravidla obsahuje 30 % alkoholu, ale vše záleží zejména na bramanovi, jak silný ho namíchá. Největší podíl v původním bombardinu má káva, poté vaječný likér a nakonec brandy.
Nápoj se musí podávat v nahřátých čirých sklenicích a měl by mít zlatavou barvu, a to díky brandy, kterou obsahuje.
Bombardino můžeme doslova v italštině překládat jako „bomba“ il Bombardino je odměnou pro lyžaře po vzrušujícím dni na sjezdovkách – a pro každého, kdo zažívá zimní radovánky na východním pobřeží Itálie.
Bonbardino je pravý zimní koktejl, hřejivý a připomínající vaječný koňak, který vznikl v severní Lombardii a dnes se těší velké oblíbenosti v italských Alpách.
Podle legendy Bombardino vytvořil mladý muž z přístavního města Genova, který se rozhodl opustit moře a žít v italských Alpách.
Po letech strávených jako důstojník v Alpini (nejstarší aktivní horská pěchota na světě) si otevřel lyžařskou chatu v Lombardii.
Jednoho dne se čtyři lyžaři vypotáceli z vánice a hledali něco teplého na zahřátí, aby zahnali chlad a mohli se zahřát. Genovese rychle smíchal mléko, whisky a pudink. Všechno přivedl k varu.
Když jeden z lyžařů drink ochutnal, tak měl vykřiknout: „Nehoda! È una bomba!“ „Sakra! To je bomba!“
Od té doby sem začali cestovat lyžaři a zimní dobrodruzi, jen proto aby ochutnali lahodný hřejivý Genovesův nápoj – Bombardino.