Pšeničná tortilla naplněná k prasknutí! Tak to přesně jsou tyto recepty na tradiční mexické burrito, které musíte ochutnat!
Vychutnejte si chuť krémových fazolí, avokádového guacamole a pálivé salsy v jedné rolce!
Uvařte si tuto pochoutku, kterou můžete i jednoduše skladovat v mrazáku, pro vaše další mexické mlsání!
Tradiční zapečené mexické burrito
Toto je skutečně nejjednodušší recept na plněnou mexickou tortillu, kterou si můžete doma uvařit! Tuto pochoutku si můžete i lehce zamrazit a schovat si jí tak na dny kdy vás přepadne chuť na tradiční domácí mexickou kuchyni.
Co budeme potřebovat
- 500 g libového mletého hovězího masa
- Balíček mexické kořenící směsi
- 300 g černých fazolí (scezených a propláchnutých)
- 200 g kukuřice
- 750 g vařené rýže
- 6 velkých tortill
- 300 g strouhaného čedaru
Na oblohu
- Najemno nakrájená červená cibule
- Salát
- Nakrájená rajčata
- Salsa
- Zakysaná smetana
- Čerstvý koriandr
- Avokádo
- Guacamole
Postup
- Troubu předehřejme na 180 stupňů
- Pekáč vymažeme olejem nebo ho vystříkáme olejem ve spreji a odložíme ho stranou
- Hovězí maso smícháme s mexickou kořenící směsí
- Na rozpálené pánvi ho poté osmažíme a dáme stranou vychladnout
- Pro přípravu 1 burrita rozložíme 50 g fazolí doprostřed tortilly, navrch dáme 50 g rýže, hovězí maso, 2 lžíce kukuřice a 50 g nastrouhaného sýra
- Protilehlé strany tortilly přeložíme a poté balíme ve stylu burrita
- Zabalené burrito umístíme „švem“ dolů do připraveného vymazaného pekáče
- Tento postup opakujeme, dokud není pekáč zcela zaplněn
- Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut
- Poté pekáč z trouby vyndáme a plněné tortilly necháme lehce vychladnout
- Poté servírujeme na talíři s domácím guacamole nebo salsou
Jestli si nevíte rady se zabalením burrita podívejte se nakonec tohoto článku a nechte si poradit v instruktážním videu.

Burrito s mletým hovězím masem
Recept na plněnou tortillu, kterou si můžete bez větších problémů vyrobit každý den. Tato mexická pochoutka je, plněná lahodným kořeněným hovězím masem, rýží a dalšími náplněmi dle vašeho výběru. Náplň z hovězího masa je obzvláště výborná, protože je vyrobena z domácího mexického koření, které je mnohem lepší než kupovaná směs!
Co budeme potřebovat
Na koření
- Lžička cibulového koření
- Sušené oregano
- Sůl
- 2 lžičky mletého kmínu
- Lžička papriky
- Lžička černého pepře
Na hovězí maso
- ½ lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ cibule (nakrájená najemno)
- 500 g hovězího mletého masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce vody
Na burrita
- 6 – 8 velkých tortill
- 750 g vařené rýže
- 500 g ledového salátu nebo zelí (nakrájené najemno)
- 250 g kukuřice
- 250 g černých fazolí
- 3 rajčata (zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
- ½ červené cibule (nakrájené nadrobno)
- Jemně nasekaný koriandr
- 150 g strouhaného sýra
Postup
- Olej rozpálíme na pánvi na vysokou teplotu
- Přidáme česnek a cibuli
- Smažíme asi 2 minuty, dokud cibule lehce nezhnědne
- Přidáme mleté hovězí maso a pokračujeme ve smažení
- Opékáme, dokud nezhnědne
- Přidáme veškeré sypké koření a vaříme další minutu
- Poté přidáme rajčatový protlak a vodu
- Pokračujeme ve vaření další 3 minuty, dokud se voda z větší části neodpaří
- Hovězí maso, ale musí zůstat šťavnaté a nevysušené
- Vypneme plotnu a maso necháme 10 minut vychladnout
- Tortillu si položíme na pracovní plochu a začneme jí plnit
- Do středu tortilly přidáme 50 g rýže, na ní dáme 50 g hovězí maso, pak trochu ledového salátu, kukuřice, černých fazolí, rajčete, vše posypeme červenou cibulí, koriandrem a sýrem
- Spodní část tortilly překlopíme přes náplň, tak abychom jí zakryli, a poté přeložíme okraje tortilly
- Pevně tortillu srolujeme a poté zabalte do alobalu
- Burrito můžeme podávat již takto připravené nebo ho uchovat pro pozdější konzumaci v tom případě ho bude nutné ohřát
- Pro ohřátí ho osmažíme na pánvi bez oleje zabalené v alobalu na středně vysoké teplotě po dobu několika minut z každé strany, aby byla zvenčí mírně křupavá a prohřátá.
- Nebo ho lze v alobalu ohřát při 180 stupních v troubě po dobu 20 minut
Burrito se nejlépe podává s něčím k namáčení – zakysaná smetana (nebo jogurt) a nějaká chilli omáčka jsou moje nejoblíbenější. Podívejte se na konec článku a vyrobte si například domácí guacamole nebo salsu, kterou můžete už tak lahodný recept na burrito ještě vylepšit!

Vegetariánské burrito
Tento recept na vegetariánskou plněnou tortillu je plný chutí. Jednoduchá tortilla je plněná černými fazolemi, zeleninou ve stylu fajita, jako jsou papriky a houby, smetanovým guacamole, čerstvým pico de gallo a zakysanou smetanou. MŇAM!
Na vegetariánskou náplň
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 malé stroužky česneku
- ½ nakrájené cibule
- ½ nakrájené papriky
- 300 g nasekaných žampionů
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky sušeného oregana
- Lžička uzené papriky nebo sladké papriky
- Lžička sójové omáčky
- Sůl
- Cukr
- ¼ lžičky černého pepře
- Lžička červeného vinného octa (nebo bílého octa/jablečného octa)
- Lžíce nasekané petrželky
Na Pico De Gallo (rajčatová salsa)
- 120 g jemně nakrájených rajčat
- ½ lžičky nakrájené jalapeño
- 125 g jemně nakrájené cibule
- 2 malé stroužky česneku
- Nasekaný koriandr
- Lžička citronové šťávy
- Lžička extra panenského olivového oleje
- Sůl
Na guacamole
- Avokádo
Další přísady
- 8 tortill
- 250 g černých fazolí (opláchnutých a okapaných)
- 100 g zakysané smetany
Postup
- Na pánvi rozehřejeme na střední teplotu olivový olej
- Přidáme nadrobno nakrájený česnek a nakrájenou cibuli
- Česnek i cibuli začneme restovat, dokud cibule nezměkne
- Přidáme nakrájenou papriku
- Papriku společně s cibulí a česnekem restujeme další 2 minuty při střední teplotě
- Přidáme nakrájené žampiony
- Vše společně smícháme a pokračujeme v restování
- Restujeme, dokud se veškerá tekutina ze směsi
- Postupně začneme přidávat koření – kmín, uzenou papriku, sůl podle chuti, sušené oregano, cukr a sójovou omáčku
- Po přidání veškerého koření, směs promícháme a pokračujeme v restování další 2 minuty
- Přidáme lžičku vinného octa
- Pánev přikryjeme a směs dusíme asi minutu
- Přidáme polévkovou lžíci nakrájené petrželky
- Promícháme a plotnu vypneme
- Pánev se směsí dáme stranou, aby lehce vychladla, než s ní začneme plnit burrita
- Na rajčatovou salsu si do nádoby přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku jalapeño, nadrobno nakrájená rajčata, lístky čerstvého koriandru a nasekaný česnek
- Přidáme citronovou šťávu a extra panenský olivový olej
- Podle potřeby také přidáme sůl
- Vše spolu promícháme a dáme stranou
- Na guacamole si do nové misky přidáme avokádo nakrájené kostičky
- Přidáme 3 lžíce připravené rajčatové salsy a promícháme
- V případě potřeby přidáme více soli nebo citronové šťávy, můžeme přidat i trochu černého pepře
- Na sestavení burrita si nejdříve rozpálíme pánev na střední teplotu
- Když se pánev zahřeje, vložíme do pánve tortillu a z každé strany jí opékáme asi 2 minuty
- Opečenou tortillu stáhneme z pánve a začneme jí plnit
- Pro velké tortilly přidávejte 1-3 lžíce z každé přísady na náplň, pro malé tortilly 1,5-2 lžíce z každé přísady na náplň
- Nejprve do středu tortilly přidáme černé fazole
- Poté na fazole položíme 1 až 2 lžíce nádivky z hub a papriky
- Navrch přidáme 1 až 2 polévkové lžíce guacamole.
- Nakonec přidáme 1 až 2 polévkové lžíce pico de gallo, naší rajčatové salsy
- Polévkovou lžící zakysané smetany do středu mexické tortilly završíme plnění vegetariánského burrita
- Pro zabalení nejprve přeložíme levou stranu, poté přeložíme pravou stranu přes levou, nakonec přeložíme zbylé strany tortilly
- Spodní ¾ burrita zabalíme do alobalu, aby zůstalo pevně zabalené
- Ihned podáváme

Burrito s kuřecím masem
Tento recept na mexickou tortillu s kuřecím masem je klasika, která se podává jak v Mexiku, tak v Texasu. Je to navíc skvělý způsob jak spotřebovat zbytky rýže, či kuřecího masa.
Co budeme potřebovat
- 4 kuřecí stehna bez kůže
- Lžíce sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- Svazek čerstvého koriandru
- 400 g černých fazolí (z konzervy)
- 200 g bílé nebo hnědé rýže
- Limetku
- 4 rajčata
- 4 jarní cibulky
- Malý ledový salát
- 4 velké tortilly
- 80 g zralého čedaru
- 4 lžíce řeckého jogurtu
Postup
- Pánev si předehřejeme na vysokou teplotu
- Mezitím si kuřecí stehna naklepeme na tenké plátky
- Ty posléze umístíme do mísy
- Posypeme je paprikou, kmínem a zalijeme je trochou oleje a dochutíme solí a mletým černým pepřem
- Dobře promícháme, aby se kuřecí maso dobře obalilo
- Poté kuře začneme pomalu skládat na rozpálenou pánev
- Smažíme přibližně 10 minut, dokud nezhnědne a nepropeče se
- Poté ho sundáme z pánve a necháme vychladnout
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme najemno česnek
- Listy koriandru otrháme a dáme stranou, stonky pak najemno nakrájíme
- Ve velké pánvi si rozehřejeme lžíci oleje
- Přidáme česnek a stonky koriandru, smažíme asi minutu
- Fazole si scedíme, propláchneme a přidáme je do pánve k česneku a koriandru
- Pokračujeme ve smažení
- Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut, dokud rýže nebude křupavá a horká
- Do pánve přidáme nastrouhanou kůru z limetky, nasekané lístky koriandru a vše společně důkladně promícháme
- Pánev sundáme z plotny a necháme směs odpočinout
- Vymačkáme si šťávu z limetky a k ni přidáme nahrubo nakrájená rajčata, najemno jarní cibulku
- Dobře promícháme a okořeníme podle chuti
- Ledový salát i vychladlé kuře si najemno nakrájíme
- Tortillu si na 1 minutu položíme na pánev, aby změkla, a poté ji položíme na pracovní plochu
- Doprostřed dáme lžící smažené rýže a fazolí, navrch přidejte lžíci rajčat s jarní cibulkou, hrst hlávkového salátu a nakrájené kuřecí stehno
- Dále přidáme nastrouhaný sýr a lžíci jogurtu
- Burrito pevně zabalíme a ihned podáváme

Objevte podobné tipy
Mexická tortilla s mletým vepřovým masem
Jednoduchý recept na pravé mexické burrito, které nemá chybu. Chutě jsou tak vyvážené, že vám jedna plněná mexická placka nebude stačit.
Co budeme potřebovat
- 300 g mletého vepřového masa
- Cibule
- 2 rajčata
- Červená paprika
- Zelená paprika
- 2 červené chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- Čerstvý koriandr
- Strouhaný sýr čedar
- 50 g kukuřice
- Plechovka chilli fazolí
- Sklenice burrito omáčky Poco Loco
- 8 tortill
Postup
- Cibuli, chilli papričky a česnek si nadrobno nakrájíme
- Papriky nakrájíme na menší kostičky
- Vše poté vhodíme na pánev a začneme dusit
- Vepřové maso si usmažíme na rozpálené pánvi do zlatova
- K masu poté přidáme burrito omáčku a nadrobno nakrájená rajčata
- Pánev poté přikryjeme a necháme 20 minut vařit
- K masu přidáme scezené fazole a kukuřici
- Promícháme a přivedeme k varu
- Přidáme dušenou zeleninu a vše společně promícháme, aby se ingredience propojily
- Koriandr si nahrubo nasekáme a přimícháme ho k masu
- Tortilly začneme plnit
- Do středu tortilly přidáme několik lžic (na velkou tortillu 3-4 lžíce) masovo-zeleninové náplně
- Tu posypeme nastrouhaným sýrem
- Burrito zabalíme a můžeme ihned servírovat se zakysanou smetanou a jalapeños
Mleté maso se dá připravit na XY různých způsobů. Vyzkoušejte ho například v receptu na boloňské špagety nebo v tradičních italských lasagních, které nemají chybu!

Mexická tortilla se steakem a fazolemi
V tomto receptu na burrito použijeme místo mletého hovězího masa, hovězí steak, který je marinován v lahodné směsi pomerančové a limetkové šťávy, česneku, koriandru, kmínu a chilli prášku. Recept je o něco obsáhlejší, ale je to jen z důvodu, že nepoužíváme plechovky a konzervy. Vše je děláno od základu z poctivých čerstvých surovin.
Co budeme potřebovat
Na Carne Asada (grilované hovězí maso)
- 120 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 40 g jemně nasekaných lístků koriandru
- 4 střední stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky chilli prášku
- Lžička soli
- 700 g hovězího steaku (očištěného a nakrájeného na plátky)
Na fazole
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 180 g cibule (nakrájená na kostičky)
- 3 střední stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžičky mletého
- 2 sušené bobkové listy
- 400 g suchých černých fazolí
- 1,5 l domácího kuřecího vývaru
- Sůl
Na rýži
- 30 ml oleje
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 180 g cibule (nakrájená na jemné kostičky)
- 3 střední stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 550 ml kuřecího vývaru
- Lžička soli
Na sestavení burritos
- Olej
- 6 tortill
- 450 g strouhaného sýra
- Zakysanou smetanu
- Avokádo (nakrájené na plátky)
- Salsu
Postup
- Na marinádu si v uzavíratelném pytlíku smícháme pomerančový džus, koriandr, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej, kmín, oregano, chilli prášek a sůl
- Pytlík uzavřeme a lehce s ním zatřepeme, aby se ingredience důkladně spojily
- Do sáčku přidáme nakrájené kousky hovězího steaku
- Poté sáček znovu uzavřeme a vytlačíme přebytečný vzduch
- Maso v lednici marinujeme alespoň 3 až 8 hodin
- Mezitím si připravíme fazole
- Ve středním hrnci si zahřejeme olivový olej na středně vysokou teplotu
- Přidáme cibuli a vaříme
- Promícháváme, aby cibule změkla a zhnědla
- Poté vmícháme česnek, kmín a bobkové listy a začneme vařit, dokud se koření nerozvoní, asi 30 sekund
- Přidáme fazole, kuřecí vývar a velkou špetku soli
- Směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na minimum, přikryjeme a vaříme, dokud fazole nezměknou, přibližně asi 2 – 3 hodiny
- V průběhu vaření přidáváme vodu, aby fazole zůstaly ponořené
- Sundáme pokličku a za občasného míchání pokračujeme dalších 45 minut ve vaření, dokud nejsou fazole velmi měkké až krémové
- Jakmile fazole zcela změknou, nechte tekutinu zredukovat, aby vnikla hustá, krémová omáčka
- Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí
- Bobkové listy vyhodíme, fazolovou náplň sundáme z plotny a necháme jí zakrytou, dokud nezačneme s plněním
- Na rýži si v hrnci na vysokou teplotu zahřejeme olivový olej
- Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a začneme za stálého míchání vařit, dokud lehce neopeče
- Vmícháme cibuli, česnek a za stálého míchání vaříme, dokud cibule nezačne měknout a lehce hnědnout
- Přidáme rajčatový protlak a vaříme další minutu
- Přidáme kuřecí vývar a směs přivedeme k varu
- Když se směs začne vařit, snížíme teplotu, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 15 minut
- Hrnec odstraníme z plotny a přikrytý ho necháme dalších 10 minut odpočívat
- Z hrnce sundáme pokličku a rýži jemně načechráme vidličkou
- Podle potřeby jí znovu přikryjeme a udržujeme v teple, dokud nebude připravena k použití
- Steak vyndáme z marinády a osušíme ho
- Rozpálíme si pánev na vysokou teplotu a marinovaný steak na ní vhodíme a rychle ho opečeme
- Propečený steak sundáme z pánve a necháme ho 10 minut odpočívat, než s ním začneme plnit burrito
- Na suché nepřilnavé pánvi si na střední teplotu ohřejeme tortillu
- Tortillu sundáme z pánve a posypeme jí sýrem
- Do středu přidáme rovnoměrnou vrstvu rýže
- Na rýži nandáme fazole, poté další sýr, poté hovězí maso, zakysanou smetanu, salsu, plátky avokáda
- Boční strany tortilly přeložíme přes náplň
- Poté srolujeme spodní část tortilly přes náplň
- Při rolování pevně držíme boční strany
- Burrite ještě zabalíme do alobalu, aby lépe drželo pohromadě
- Ihned podáváme

Domácí guacamole
Toto je nejlepší recept na náplň z avokáda. Jeho výroba se super snadná a používají se jen čerstvé suroviny. Potřebujete jen avokádo, cibuli, rajčata, koriandr, papričku jalapeňo, limetkovou šťávu, česnek a sůl.
Co budeme potřebovat
- 3 zralá avokáda
- ½ malé cibule (nakrájené nadrobno)
- 2 rajčata (nakrájená na kostičky)
- Najemno nasekaný koriandr
- Paprička jalapeňo (nadrobno nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- Štáva z limetky
- ½ lžičky soli
Postup
- Avokádo rozkrojíme napůl, odstraníme pecku a vydlabeme ho do mixovací nádoby
- Rozmačkáme ho vidličkou
- Přidáme zbývající přísady a promícháme
- Otestujeme jeho chuť a v případě potřeby přidejte ještě špetku soli nebo limetkové šťávy

Domácí salsa
Tato domácí pico de gallo omáčka se dá použít na mnoho způsobů! Skvěle se podává s tortillovými chipsy nebo jako zálivka na vaše oblíbené mexické jídlo, jako jsou tacos, taquitos a především burritos.
Co budeme potřebovat
- Plechovku nakrájených rajčat
- Stroužek česneku, nasekaný nahrubo
- ½ malé cibule
- Hrst lístků koriandru
- Papričku jalapeño (nahrubo nakrájená)
- Lžíce limetkové šťávy
- ½ lžičky soli
Postup
- Z plechovky z rajčaty odstraníme asi polovinu její šťávy, kterou dále nebudeme potřebovat
- V kuchyňském robotu si nasekáme česnek
- Přidáme rajčata a všechnu zbývající šťávu z plechovky s rajčaty
- Přidáme cibuli, koriandr, jalapeňo, limetkovou šťávu a sůl
- Směs v kuchyňském robotu zpracujeme, dokud nebude téměř hladká a nezůstanou v ní žádné velké kousky rajčat nebo cibule
- Podle chuti dochuťte limetkovou šťávou a případně solí

Jak zabalit burrito
Jak jsme avizovali již na začátku, jestli si nevíte rady jak burrito správně zabalit, podívejte se na toto instruktážní video a nesáhnete vedle.
Mexická kuchyně je známá pro svojí schopnost zkombinovat tradici a modernu. Její počátku sahají až do období předkolumbovského.
Tradiční přísady se používají již z období Mayů, kteří jako první domestikovali kukuřici.
Další obyvatelé jižní a střední Ameriky posléze přinášejí další ingredience, které známe až dodnes. A to například fazole, tykev, amarant, chia, avokádo, rajčata, kakao, vanilku, agáve, krůtu, spirulinu, sladké brambory, kaktusy a chilli papričky.
Po dobytí Aztécké říše Španěly, byla mexická kuchyně doplněna o suroviny jako je maso z domácích zvířat (hovězí, vepřové, kuřecí a kozí), mléčné výrobky (zejména sýry a mléko), rýže, cukr, olivový olej a různé druhy ovoce a zeleniny.
Španělé také rozšířili repertoár stylů, kterými se doposud zde vařilo. Španělský vliv v mexické kuchyni je také patrný v jejích sladkých pokrmech jako jsou: alfajores (kokosové sušenky), alfeniques (cukrovinka ze třtinového cukru), borrachitos (barevné želé bonbony) a churros (sladkost podlouhlého tvaru z těsta na koblihy – vyrobte si tuto mexickou sladkost i doma s naším receptem).
O tom jak významná tradiční mexická kuchyně je ve světě, svědčí i její zapsání v roce 2010 na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.