Domácí jaternice

Ingredience

  • 50 dkg obraného uvařeného masa z hlavy
  • 30-40 dkg vepřových jater
  • 1/2 hrnku vývaru z masa
  • 5 žemlí
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • muškátový květ
  • majoránka
  • zázvor
  • pepř
  • sůl
  • střívka
  • špejle.

Postup receptu

  1. Uvařené maso nadrobno rozsekáme a umeleme
  2. Syrová játra a namočené vymačkané žemle umeleme a na vále promícháme se zázvorem, majoránkou, pepřem, muškátovým květem a česnekem utřeným se solí
  3. Je-li prejt příliš hustý, rozředíme jej vývarem z masa
  4. Střívka nakrájíme na kousky dlouhé asi 20 cm a na jedné straně je uzavřeme špejlí
  5. Do čtyř pětin je naplníme prejtem a uzavřeme špejlí i z druhé strany
  6. Jaternice dáme do vlahého vývaru z masa a přikryté je zvolna vaříme půl hodiny
  7. Uvařené jaternice opláchneme studenou vodou a necháme je na prkénku vychladnout
  8. Prejt můžeme také upéci ve vymazaném pekáčku v troubě a podávat s kysaným zelím a vařenými brambory

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.