Domácí jogurt s kondenzovaným mlékem

Ingredience

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1 bílý jogurt
  • 1/4 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka.

Postup receptu

  1. Plnotučné mléko převaříme, necháme zchladnout na 40°C, zamícháme kondenzované mléko a jogurt a necháme asi 24 hodin v chladu ustát

Komentáře

  1. Recept je v pořádku ale technologie Vám nebude fungovat. To mléko musí být po celou dobu po přimíchání kondenzovaného mléka a jogurtu v teplotě cca 30-40 st. C.(Optimálně 35 st. C.) Jinak vám bakterie přidané ve formě bílého jogurtu (musí být přírodní nejlépe „tzv. selský“ a bez „E“ a dalších svinstev)budou pracovat líně případně vůbec. V jeho jméně laktobacilus Termophylus (doufám, že jsem jméno napsal dobře)Je totiž právě to termo…phylus. A slovo termo znamená teplotu. Tudíž nebudete-li po celou dobu výroby jogurtu cca 6-12hod. tuto teplotu dodržovat jogurt nevznikne, maximálně budete mít trochu zahuštěné mléko něco jako podmáslí a nebo acidofil.
    Proto doporučuji dát přes noc na topení nebo radiátor (já to např. dávám na plynová kamna WAWky kde v krabici od bot mám právě těch 35-40 st. C) a teplotu si pečlivě změřit teploměrem. Jinak doporučuji ! ! ! Je to mňamka.

    Můj předpis: Na 1 l mléka (jakékoliv třeba i z krabice) 3-4 vrchovaté lžíce sušeného mléka Může se ovšem použít i kondenzované, přidané množství mléka vám udává jakou hustotu jogurtu chcete mít. Více znamená hustší jogurt. Ohřeji na sterilizační teplotu 70 st. C po dobu 10-15 min. zchladím na 40 st. C dám jogurt přidám sušené mléko a nebo kondenzované, rozšlehám tyčovým mixerem a naleji do skleniček s víčkem twist-off. Uzavřu víčky, dám do krabice a na kamna. Na dno skleniček lze dát i domácí zavařeninu, kompot, džem a pod. Poslední dobou u nás vítězí koupené konzervované broskve nakrájené na malé kousky a dát na dno. Štávu nevylejvejte a dejte do každé skleničky tak 1-2 lžíce. Při nalévání, musíte být opatrní aby se šťáva nesmíchala se směsí mléka. Božské a lahodné. S těmi kupovanými se to nedá ani přirovnat. Tam do vás cpou různé modifikované škroby, „E“, barviva (tzv.zaručeně přírodní),konzervanty a další svinstva. No a návdavkem si spočítejte výrobní cenu.
    Já jsem ještě za svého mládí zažil, že když jsem si koupil jogurt, tak ve skleničce kde ho bylo 1/4 litru, byla na povrchu tak cca 0,5 cm silná vrstva smetany. A jogurt byl tak tuhý, že jsem někdy i hliníkovou lžičku ohnul. S dvěma křupavými rohlíky perfektní svačina.
    Vladimír Šmíd.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.