Lečo je velmi oblíbenou pochoutkou, připravenou z podušených paprik a rajčat. Při domácí přípravě můžeme jeho příjemnou chuť zvýraznit dalšími ingrediencemi.
Do leča bezpodmínečně patří i cibule, kterou skvěle doplní menší či větší množství prolisovaného česneku.
My pro vás máme 3 rychlé a jednoduché recepty na to, jak si lečo připravit v pohodlí domova.
Domácí lečo s vejcem
Vejce je výborným společníkem v kuchyni a ve spojení s lečem je opravdu k nezaplacení! Vyzkoušejte si náš recept na domácí lečo s vejcem.
INGREDIENCE:
- 1 kg rajčat
- 4 papriky
- 2 klobásy
- 2 cibule
- 6 vajec
- Sůl
- Pepř
- Mletá paprika
POSTUP:
- Veškerou zeleninu společně s cibulí nakrájíme na kostky.
- Nejprve si osmahneme cibulku s klobásou a potom přidáváme zeleninu. Podusíme.
- Poté osolíme, opepříme a přidáme trošku papriky mleté.
- Nakonec přidáme rozšlehaná vejce, za stálého míchání povaříme a poté můžeme podávat.
Vynikající přílohou k leču jsou brambory. Vhodné je ale i pečivo, například čerstvě opečený toust.
Lečo s klobásou
Pro milovníky uzenin a ostrých chutí přinášíme recept na lečo s klobásou.
Související recepty
Ingredience:
- 4 větší papriky (mohou být i patisony)
- 2 cibule
- 1 ostřejší klobása
- 6 velkých rajčat
- 2 lžíce tuku
- 4 vejce
- Sůl
- Pepř
- Pažitka nebo petrželka
POSTUP:
- Papriky nakrájíme na kostky (v případě použití patison nejprve oloupeme).
- Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme papriky a dusíme, než jsou papriky poloměkké. Pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a rajčata.
- Osolíme a opepříme. Celou směs podusíme tak, aby šťáva z rajčat alespoň částečně vysmahla.
- Vmícháme vejce a necháme je ztuhnout. Při podávání sypeme pažitku nebo petrželku
Domácí lečo s česnekem
Pokud jste příznivci česneku, recept na domácí lečo s česnekem je přímo pro vás. Vyzkoušejte ho.
INGREDIENCE:
- 2 kg paprik
- 1 kg rajčat
- 5 cibulí
- Palička česneku
- 5 lžic oleje
POSTUP:
- Do hrnce dáme olej, cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek a krátce podusíme.
- Přidáme papriku a rajčata, nakrájená na kousky.
- Podusíme. Směsí naplníme sklenice a zavíčkujeme.
- Sterilujeme 20 minut při 85°C.
zdroj: radynadzlato.cz
Lečo je i přínosem pro naše zdraví, obsahuje totiž velké množství paprik a rajčat, která patří mezi nejzdravější ingredience vůbec.
Pokud vás zajímají účinky i jiných potravin či bylin zajímá, více se dozvíte na stránce: www.bylinkyprovsechny.cz. Skvělou a rychlou pochoutkou jsou i plněná rajčata!
Další recepty na nakládanou zeleninu najdete, stejně jako jiné recepty, na našem webu.