Snadné a rychlé recepty na zeleninové lečo aneb směs rajčat, paprik a vajec v 5 chutných variantách!

Maďarská kuchyně je známá a oblíbená po celém světě.

Typickým kořením je zejména mletá paprika, ať již ve své sladké či pálivé podobě.

Guláš, perkelt, langoš, z uzenin především čabajka či uherák.

Existuje ale ještě jeden pokrm, který v především v letních měsících často konzumujeme.

Ano, dnes se společně podíváme na rozmanité varianty receptů na lečo!

Při jeho přípravě se fantazii žádné meze nekladou!

Nevšední zeleninové lečo s vejci

Tato varianta je zvláštní tím, že vejce po rozklepnutí nemusíte do ostatní směsi klasicky promíchat, ale můžete je nechat v podobě jakéhosi volského oka. Stačí, aby bílek na horké zelenině ztuhl, žloutek by měl být stále lehce tekutý.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • 1/2 šálku vody
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hlubší pánvi s olejem zlehka osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a povařte přibližně 5 minut.
  3. Následně do pánve přidejte nakrájenou cuketu, lilek, papriku a půl šálku vody.
  4. Za občasného míchání duste přibližně 10 minut.
  5. V mezidobě vložte rajčata na 10 sekund do horké vody. Poté je oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte z nich semínka.
  6. Následně je nakrájejte na drobnější kousky a přidejte ke směsi do pánve.
  7. Dochuťte solí a pepřem a vše za občasného míchání duste přibližně 10 minut.
  8. Před podáváním přidejte sladkou papriku, tymián a rozklepněte vejce.
  9. Ozdobte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.

Tento pokrm podávejte s čerstvým či opečeným pečivem.

Pokrm připravený z dušené zeleniny a vajec
zdroj: servingdumplings.com

Domácí lečo plné vitamínů

Typická lehká a zdravá letní večeře. Čerstvá rajčata a papriky dají tomuto pokrmu tu pravou letní chuť.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL rajčatového protlaku
  • 3 PL oleje
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej a následně na něm zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Poté přidejte prolisované stroužky česneku a restujte ještě asi minutu.
  3. Přidejte na nudličky nakrájenou papriku, sůl, pepř a hrnec přiklopte.
  4. Po několika minutách přidejte do hrnce na kousky pokrájená rajčata a sladkou papriku.
  5. Promíchejte a přilijte rajčatový protlak.
  6. Vše důkladně promíchejte a nechte asi 15 minut dusit.
  7. Pokud směs příliš zhoustne, přidejte trochu vody.
  8. Na závěr do směsi zeleniny rozklepněte vejce a 2-3 minuty ještě za stálého míchání povařte.

Domácí lečo servírujte s plátky čerstvého pečiva, posypané petrželkou.

Směs vařených vajíček, paprik a rajčat servírovaná s pečivem
zdroj: timeaskitchen.com

Máte na zahrádce velkou úrodu zeleniny? Připravte si nejen lečo, ale i další rozmanité pokrmy se směsí rajčat a paprik!


Pravé maďarské lečo

Věděli jste, že originální varianta tohoto receptu neobsahuje vejce ani uzeniny? Jde pouze o směs zeleniny, především cibule, paprik a rajčat.

Ingredience:

  • 4 větší rajčata
  • 3 bílé nebo zelené papriky
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL sádla
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Následně nakrájejte na malé kousky omytá rajčata a na nudličky omyté papriky bez jádřinců. Kousky rajčat by měly být velké přibližně 1,5 centimetru, paprikové nudličky by měly mít délku přibližně 3 centimetry.
  3. Na pánvi či v hrnci rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a 2 minuty povařte.
  4. Přidejte česnek, promíchejte a povařte 1 ještě minutu.
  5. Následně přidejte do pánve rovněž papriky, sůl a pepř.
  6. Důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience, tedy rajčata a sladkou papriku.
  7. Opět důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a duste přibližně 10 minut.
  8. Následně pokličku odstraňte a za občasného míchání ještě několik minut povařte.

Maďarské lečo podávejte s čerstvým pečivem nebo s rýží.

Typický maďarský zeleninový pokrm z rajčat, papriky a cibule
zdroj: mypureplants.com

Pokud máte pro tuto variantu leča slabost, vyzkoušejte také francouzskou variantu neboli ratatouille! Ty kromě rajčat a paprik většinou obsahují ještě další zeleninu, především lilek a cuketu, a také bylinky.

Zapečené lečo s klobásou

Výhodou této varianty je skutečnost, že se dá konzumovat nejen teplá, ale rovněž zastudena.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek strouhaného sýra (volitelné)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Na pánvi s olejem zlehka orestujte na kousky nakrájenou klobásu.
  3. Klobásu následně vyjměte a na zbytku oleje a tuku orestujte nadrobno nakrájenou cibulku.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte na pánev nakrájenou papriku a po chvilce také rajčata.
  5. V mezidobě si v jiné misce smíchejte vejce, mléko, sůl a pepř.
  6. Následně směs z pánve přeneste do zapékací misky, přimíchejte klobásu a vše zalijte směsí vajec a mléka.
  7. Na závěr posypejte sýrem a vložte do předehřáté trouby na přibližně 40 minut.
Směs zeleniny zapékaná v troubě s vajíčkem a sýrem
zdroj: myrecipes.com

Mimochodem lečo nemusíte připravovat pouze k přímé konzumaci. Lze ho i zavařit a použít později. Například pod maso. Inspirujte se našimi recepty na zavařování leča!

Cuketové lečo s párkem

Cuketa je u nás stále oblíbenější zeleninou. Přidejte ji i do vašeho oblíbeného pokrmu. Jeho chuť se díky ní stane ještě lahodnější.

Ingredience:

  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 nožičky párků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek rajského protlaku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci či hlubší pánvi ohřejte olej a 2 minuty na něm restujte nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek a tymián a povařte další 2 minuty.
  3. Následně přidejte do hrnce nakrájený párek a rajčatový protlak.
  4. Směs za občasného míchání povařte přibližně 5 minut.
  5. Nakrájejte papriky, rajčata, cuketu a přidejte je společně se sladkou paprikou, solí a pepřem do hrnce.
  6. Přiklopte hrnec pokličkou a za občasného míchání povařte přibližně 15-20 minut.

Lečo s cuketou a párkem servírujte s rýží, quinou, brambory či pečivem.

Pokrm ze směsi vařené zeleniny s párkem
zdroj: eatingeuropean.com

Pravé lečo aneb kouzlo jednoduchosti

Základní recept na tuto maďarskou lahůdku obsahuje pouze tři hlavní ingredience, papriky, rajčata a cibuli. K přípravě se nejčastěji používají bílé a zelené papriky, ale pokud chcete, můžete zvolit i jiné druhy. V případě, že se rozhodnete pro kapie, pokrm bude sladší. Důležité je také správné pořadí ingrediencí, tedy nejprve cibule, po jejím zesklovatění paprika a na závěr rajčata.

V pravém maďarském leču se rajčata neloupají, ale pokud vám slupičky v pokrmu následně vadí, lze rajčata samozřejmě bez problémů oloupat. Z koření je základem paprika, především sladká, dále už jen sůl a pepř.

Čím lečo ozvláštnit?

Základní verzi receptu lze ozvláštnit přidáním dalších ingrediencí. Pokud se rozhodnete pro vegetariánskou verzi, přidejte další zeleninu, například v podobě cukety, lilku, mrkve či květáku. Jinou možnost představují houby. Díky rozmanité zelenině je lečo bohaté na nejrůznější vitamíny a minerály, vajíčka mu dodávají zdravé bílkoviny.

Pokud chcete z leča učinit vydatnější pokrm, obohaťte ho kousky uzeniny, ať již klasickou klobásou, párkem či slaninou. Existují i varianty, ve kterých se vejce nahrazují smetanou, nebo verze, které jsou ozvláštněné použitím taveného sýra.

Varianty na lečo v mezinárodní kuchyni

I když je lečo klasikou maďarské kuchyně, neznamená to, že jemu podobné pokrmy nenalezneme i jinde na světě. Naopak. Ve francouzské kuchyni je blízkým příbuzným leča ratatouille. V italské kuchyni se mu podobá peperonata či caponata, ve španělské kuchyni piperáda a v turecké tak zvaný menemen.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X