Maďarská kuchyně je známá a oblíbená po celém světě.
Typickým kořením je zejména mletá paprika, ať již ve své sladké či pálivé podobě.
Guláš, perkelt, langoš, z uzenin především čabajka či uherák.
Existuje ale ještě jeden pokrm, který v především v letních měsících často konzumujeme.
Ano, dnes se společně podíváme na rozmanité varianty receptů na lečo!
Při jeho přípravě se fantazii žádné meze nekladou!
Nevšední zeleninové lečo s vejci
Tato varianta je zvláštní tím, že vejce po rozklepnutí nemusíte do ostatní směsi klasicky promíchat, ale můžete je nechat v podobě jakéhosi volského oka. Stačí, aby bílek na horké zelenině ztuhl, žloutek by měl být stále lehce tekutý.
Ingredience:
- 4 vejce
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 PL olivového oleje
- 1/2 šálku vody
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička tymiánu
- jarní cibulka
- sůl, pepř
Postup:
- V hlubší pánvi s olejem zlehka osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a povařte přibližně 5 minut.
- Následně do pánve přidejte nakrájenou cuketu, lilek, papriku a půl šálku vody.
- Za občasného míchání duste přibližně 10 minut.
- V mezidobě vložte rajčata na 10 sekund do horké vody. Poté je oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte z nich semínka.
- Následně je nakrájejte na drobnější kousky a přidejte ke směsi do pánve.
- Dochuťte solí a pepřem a vše za občasného míchání duste přibližně 10 minut.
- Před podáváním přidejte sladkou papriku, tymián a rozklepněte vejce.
- Ozdobte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.
Tento pokrm podávejte s čerstvým či opečeným pečivem.

Domácí lečo plné vitamínů
Typická lehká a zdravá letní večeře. Čerstvá rajčata a papriky dají tomuto pokrmu tu pravou letní chuť.
Ingredience:
- 4 vejce
- 3 rajčata
- 2 papriky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 PL rajčatového protlaku
- 3 PL oleje
- 2 čajové lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte olej a následně na něm zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte prolisované stroužky česneku a restujte ještě asi minutu.
- Přidejte na nudličky nakrájenou papriku, sůl, pepř a hrnec přiklopte.
- Po několika minutách přidejte do hrnce na kousky pokrájená rajčata a sladkou papriku.
- Promíchejte a přilijte rajčatový protlak.
- Vše důkladně promíchejte a nechte asi 15 minut dusit.
- Pokud směs příliš zhoustne, přidejte trochu vody.
- Na závěr do směsi zeleniny rozklepněte vejce a 2-3 minuty ještě za stálého míchání povařte.
Domácí lečo servírujte s plátky čerstvého pečiva, posypané petrželkou.

Máte na zahrádce velkou úrodu zeleniny? Připravte si nejen lečo, ale i další rozmanité pokrmy se směsí rajčat a paprik!
Objevte podobné tipy
Pravé maďarské lečo
Věděli jste, že originální varianta tohoto receptu neobsahuje vejce ani uzeniny? Jde pouze o směs zeleniny, především cibule, paprik a rajčat.
Ingredience:
- 4 větší rajčata
- 3 bílé nebo zelené papriky
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL sádla
- 2 čajové lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Následně nakrájejte na malé kousky omytá rajčata a na nudličky omyté papriky bez jádřinců. Kousky rajčat by měly být velké přibližně 1,5 centimetru, paprikové nudličky by měly mít délku přibližně 3 centimetry.
- Na pánvi či v hrnci rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a 2 minuty povařte.
- Přidejte česnek, promíchejte a povařte 1 ještě minutu.
- Následně přidejte do pánve rovněž papriky, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience, tedy rajčata a sladkou papriku.
- Opět důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a duste přibližně 10 minut.
- Následně pokličku odstraňte a za občasného míchání ještě několik minut povařte.
Maďarské lečo podávejte s čerstvým pečivem nebo s rýží.

Pokud máte pro tuto variantu leča slabost, vyzkoušejte také francouzskou variantu neboli ratatouille! Ty kromě rajčat a paprik většinou obsahují ještě další zeleninu, především lilek a cuketu, a také bylinky.
Zapečené lečo s klobásou
Výhodou této varianty je skutečnost, že se dá konzumovat nejen teplá, ale rovněž zastudena.
Ingredience:
- 6 vajec
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 PL olivového oleje
- 2 šálky mléka
- 1 šálek strouhaného sýra (volitelné)
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi s olejem zlehka orestujte na kousky nakrájenou klobásu.
- Klobásu následně vyjměte a na zbytku oleje a tuku orestujte nadrobno nakrájenou cibulku.
- Když cibule zesklovatí, přidejte na pánev nakrájenou papriku a po chvilce také rajčata.
- V mezidobě si v jiné misce smíchejte vejce, mléko, sůl a pepř.
- Následně směs z pánve přeneste do zapékací misky, přimíchejte klobásu a vše zalijte směsí vajec a mléka.
- Na závěr posypejte sýrem a vložte do předehřáté trouby na přibližně 40 minut.

Mimochodem lečo nemusíte připravovat pouze k přímé konzumaci. Lze ho i zavařit a použít později. Například pod maso. Inspirujte se našimi recepty na zavařování leča!
Cuketové lečo s párkem
Cuketa je u nás stále oblíbenější zeleninou. Přidejte ji i do vašeho oblíbeného pokrmu. Jeho chuť se díky ní stane ještě lahodnější.
Ingredience:
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 2 nožičky párků
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek rajského protlaku
- 1 čajová lžička tymiánu
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci či hlubší pánvi ohřejte olej a 2 minuty na něm restujte nakrájenou cibuli.
- Přidejte prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek a tymián a povařte další 2 minuty.
- Následně přidejte do hrnce nakrájený párek a rajčatový protlak.
- Směs za občasného míchání povařte přibližně 5 minut.
- Nakrájejte papriky, rajčata, cuketu a přidejte je společně se sladkou paprikou, solí a pepřem do hrnce.
- Přiklopte hrnec pokličkou a za občasného míchání povařte přibližně 15-20 minut.
Lečo s cuketou a párkem servírujte s rýží, quinou, brambory či pečivem.

Pravé lečo aneb kouzlo jednoduchosti
Základní recept na tuto maďarskou lahůdku obsahuje pouze tři hlavní ingredience, papriky, rajčata a cibuli. K přípravě se nejčastěji používají bílé a zelené papriky, ale pokud chcete, můžete zvolit i jiné druhy. V případě, že se rozhodnete pro kapie, pokrm bude sladší. Důležité je také správné pořadí ingrediencí, tedy nejprve cibule, po jejím zesklovatění paprika a na závěr rajčata.
V pravém maďarském leču se rajčata neloupají, ale pokud vám slupičky v pokrmu následně vadí, lze rajčata samozřejmě bez problémů oloupat. Z koření je základem paprika, především sladká, dále už jen sůl a pepř.
Čím lečo ozvláštnit?
Základní verzi receptu lze ozvláštnit přidáním dalších ingrediencí. Pokud se rozhodnete pro vegetariánskou verzi, přidejte další zeleninu, například v podobě cukety, lilku, mrkve či květáku. Jinou možnost představují houby. Díky rozmanité zelenině je lečo bohaté na nejrůznější vitamíny a minerály, vajíčka mu dodávají zdravé bílkoviny.
Pokud chcete z leča učinit vydatnější pokrm, obohaťte ho kousky uzeniny, ať již klasickou klobásou, párkem či slaninou. Existují i varianty, ve kterých se vejce nahrazují smetanou, nebo verze, které jsou ozvláštněné použitím taveného sýra.
Varianty na lečo v mezinárodní kuchyni
I když je lečo klasikou maďarské kuchyně, neznamená to, že jemu podobné pokrmy nenalezneme i jinde na světě. Naopak. Ve francouzské kuchyni je blízkým příbuzným leča ratatouille. V italské kuchyni se mu podobá peperonata či caponata, ve španělské kuchyni piperáda a v turecké tak zvaný menemen.