Domácí lečo třikrát jinak

Lečo je velmi oblíbenou pochoutkou, připravenou z podušených paprik a rajčat. Při domácí přípravě můžeme jeho příjemnou chuť zvýraznit dalšími ingrediencemi.

Do leča bezpodmínečně patří i cibule, kterou skvěle doplní menší či větší množství prolisovaného česneku.

Je několik variant, jak lze lečo obměnit. Pokud nejste příznivcem paprik, lze je nahradit například cuketou, patisonem, lilkem nebo dušenými houbami. K zahození také není do běžného receptu přidat i uzené, pečené či vařené maso, uzeniny nebo sýry.

My pro vás máme 3 rychlé a jednoduché recepty na to, jak si lečo připravit v pohodlí domova.

1. Domácí lečo s vejcem

Vejce je výborným společníkem v kuchyni a ve spojení s lečem je opravdu k nezaplacení! Vyzkoušejte si náš recept na domácí lečo s vejcem.

INGREDIENCE:

  • 1 kg rajčat
  • 4 papriky
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • 6 vajec
  • Sůl
  • Pepř
  • Mletá paprika

POSTUP:

  1. Veškerou zeleninu společně s cibulí nakrájíme na kostky.
  2. Nejprve si osmahneme cibulku s klobásou a potom přidáváme zeleninu. Podusíme.
  3. Poté osolíme, opepříme a přidáme trošku papriky mleté.
  4. Nakonec přidáme rozšlehaná vejce, za stálého míchání povaříme a poté můžeme podávat.

 

Domácí lečo s vejcem

Vynikající přílohou k leču jsou brambory. Vhodné je ale i pečivo, například čerstvě opečený toust.

2. Lečo s klobásou

Pro milovníky uzenin a ostrých chutí přinášíme recept na lečo s klobásou.

Ingredience:

  • 4 větší papriky (mohou být i patisony)
  • 2 cibule
  • 1 ostřejší klobása
  • 6 velkých rajčat
  • 2 lžíce tuku
  • 4 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Pažitka nebo petrželka

POSTUP:

  1. Papriky nakrájíme na kostky (v případě použití patison nejprve oloupeme).
  2. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme papriky a dusíme, než jsou papriky poloměkké. Pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a rajčata.
  3. Osolíme a opepříme. Celou směs podusíme tak, aby šťáva z rajčat alespoň částečně vysmahla.
  4. Vmícháme vejce a necháme je ztuhnout. Při podávání sypeme pažitku nebo petrželku

Lečo s klobásou

3. Domácí lečo s česnekem

Pokud jste příznivci česneku, recept na domácí lečo s česnekem je přímo pro vás. Vyzkoušejte ho.

INGREDIENCE:

  • 2 kg paprik
  • 1 kg rajčat
  • 5 cibulí
  • Palička česneku
  • 5 lžic oleje

POSTUP:

  1. Do hrnce dáme olej, cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek a krátce podusíme.
  2. Přidáme papriku a rajčata, nakrájená na kousky.
  3. Podusíme. Směsí naplníme sklenice a zavíčkujeme.
  4. Sterilujeme 20 minut při 85°C.

Domácí lečo ve sklenicíchZdroj obrázku: www.radynadzlato.cz

Lečo je i přínosem pro naše zdraví, obsahuje totiž velké množství paprik a rajčat.

Papriky, díky obsahu účinných látek mírně snížení krevního tlaku, zvyšují odolnost cév a pomáhají při bolestech svalů a kloubů. Jsou také vhodné při zvýšené hladině cholesterolu, křečových žilách a zánětech žil.

Rajčata celkově detoxikují tělo, zvyšují imunitu, upravují trávení a čistí ledviny. Jsou vynikajícím léčivem při zánětu močových cest.

Pokud vás zajímají účinky i jiných potravin či bylin zajímá, více se dozvíte na stránce: www.bylinkyprovsechny.cz. Skvělou a rychlou pochoutkou jsou i plněná rajčata!

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *