Rychlé domácí majonézy – pochutnáte si na nich

Na trhu je sice dostatečný výběr různých majonéz včetně již ochucených tatarských omáček, ale domácí majonézu si připravíme podle vlastní chuti, v potřebném množství a přitom víme, z čeho jsme ji vyrobili.

Základem je dobrý stolní olej, výborný je slunečnicový olej a máme-li k dispozici mixér stolní nebo tyčový, pak ji bez námahy připravíme v několika minutách a to v různých druzích.

Inspirujte se našimi recepty na domácí majonézu!

Domácí žloutková majonéza

Příprava této majonézy je velmi snadná a hlavně rychlá. Jediné, na co si musíte dát pozor, je čerstvost vajec a trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní.

INGREDIENCE

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř z mlýnku

POSTUP

  1. Všechny suroviny vložíme do nádoby od tyčového mixéru.
  2. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund.
  3. Majonézu můžete ihned podávat.
 Tip : Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíme dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžeme přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky, kapary apod. 

Domácí rychlá žloutková majonézazdroj: paleosnadno.cz

Tvarohová majonéza

Tato omáčka se podobá majonéze. Chuť je trošku jemnější a můžete si navíc ji přizpůsobit podle svých chutí. Je vhodná pro ty, co chtějí něco lehčího. Tvarohovou majonézu používáme do salátů a pomazánek. Hodí se všude tam, kde chceme nahradit tučnou klasickou majonézu.

INGREDIENCE

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g odtučněného tvarohu

POSTUP

  1. Čerstvý žloutek osolíme a utřeme s olejem a citronovou šťávou do pěny.
  2. Postupně vmícháme tvaroh, hořčici a mléko.
  3. Hladký krém podle chuti přisladíme a přisolíme.

 Tvarohova majonezazdroj: fifteenspatulas.com

Mléčná majonéza

Do této majonézy se nedávají vůbec žádná vejce, jako surovina se používá pouze olej a mléko. Důležitý je vzájemný poměr a kvalitnější mléko.

INGREDIENCE

  • 100 ml čerstvého mléka
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička hořčice
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Vše připravujeme v úzké sklenici nebo nádobě pomocí ponorného ručního mixéru.
  2. Do nádoby nalijeme mléko a olej, přidáme hořčici, osolíme a opepříme.
  3. Mixér položíme až na dno, pustíme a pomalým pohybem nahoru promícháváme do požadované hustoty.

Mléčná majonézazdroj: healthnutnation.com

Jogurtová majonéza bez vajec

Jogurtová majonéza patří mezi odlehčené majonézy a využíváme ji především na zeleninové saláty nebo jako studenou omáčku k pečeným nebo grilovaným masům.

INGREDIENCE

  • 1 jogurt bílý řeckého typu
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • kvalitní rostlinný olej
  • česnek
  • bylinky dle chuti (rozmarýn, bazalka, tymián, pažitka, petrželka…)

POSTUP

  1. Suroviny smícháme (bez bylinek) a pomalu přidáváme olej.
  2. Až majonéza zhoustne tak, přidáme bylinky.
  3. Nejlepší je majonézu dělat ručním šlehačem a nikdy nemixujeme – mohla by se přešlehat, nebo srazit.

Jogurtová majonéza bez vajeczdroj: allrecipes.com.au

Dietní majonéza z vařených bílků

Pro dietu zdravotní či redukční můžeme použít majonézu, která se připravuje jen z vaječných bílků a zelených bylinek nebo koření povolené pro dietu.

INGREDIENCE

  • 3 uvařené bílky
  • 110 ml vlažného čerstvého mléka
  • 35 g rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžička hořčice
  • zelené bylinky dle chuti

POSTUP

  1. Bílky rozsekáme na jemno,
  2. Vložíme je do mixéru a rozmixujeme.
  3. Pak opatrně vléváme mléko, pozor na množství – jen aby vznikla hustá kaše.
  4. Poté vlijeme olej, rovněž pomalu a opatrně a vymixujeme dohladka jemnou kašovitou nadýchanou konzistenci.

Dietní majonéza z vařených bílkůzdroj: naturalfoodseries.com

Majonézu používáme jako základ pro různé studené omáčky, které připravujeme jako přeliv na různá teplá i studená jídla a spojujeme jí různé saláty, především saláty z brambor.

Místo majonézy můžete používat i speciální dipy, o kterých jsme napsali další článek.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.