Výborné recepty na domácí majonézu, které si hravě připravíte sami. Inspirujte se!

Majonéza má spoustu různých využití.

Na trhu sice existuje dostatečných výběr různých majonéz včetně již ochucených tatarských omáček, ale domácí majonézu si připravíme podle vlastní chuti, v potřebném množství a přitom víme, z čeho jsme ji vyrobili.

Proto jsme si pro vás připravili 8 úžasných receptů na domácí majonézu.

Máme pro vás tradiční varianty, ale i zdravější avokádovou či gurmánskou japonskou.

Užijte si je!

Domácí žloutková majonéza

Příprava této majonézy je velmi snadná a hlavně rychlá. Jediné, na co si musíte dát pozor, je čerstvost vajec a trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní.

INGREDIENCE

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř z mlýnku

POSTUP

  1. Všechny suroviny vložte do nádoby od tyčového mixéru.
  2. Tyč spusťte až na dno, zapněte a pomalu táhněte nahoru asi 5 sekund.
  3. Majonézu můžete ihned podávat.
Majonéza v mističce.
www.epicurious.com

Domácí majonézu využijete třeba v jednom z našich receptů na velikonoční saláty!

Chipotle majonéza

Tuto domácí chipotle majonézu si zamilujete a budete ji chtít podávat téměř s čímkoli! Je krémová, hladká, lehce pikantní, s nádechem uzené chuti. Koriandr a limetka ji pak dokonale doplňují.

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 šálku vysoce kvalitní majonézy (případně domácí majonézy)
  • 3-6 chipotle papriček v adobo omáčce plus 2-3 lžíce omáčky
  • 1/4 šálku koriandru
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky římského kmínu

POSTUP

  • Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte do hladka!
  • Začněte se 3 malými chipotle papričkami a pokračujte dále.
  • Pokud jste nervózní, že vaše majonéza bude příliš pikantní, začněte s 1-2 lžícemi adobo omáčky nebo ji úplně vynechejte.
  • Pokud chcete více chuti, přidejte více limetkové šťávy.
  • Pokud chcete tekutou konzistenci, zřeďte majonézu trochou vody nebo mléka.
  • Začněte přidáváním jedné polévkové lžíce po druhé a dávejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho, nechcete utlumit chutě.
  • Užijte si to!
Majonéza z chipotle ve sklenici, nabíraná lžící.
www.thefoodcharlatan.com

Domácí majonéza z mléka a oleje bez vajec

Tato domácí bezvaječná majonéza je krémová, hladká a skvělá do sendvičů či salátů. Je hotová za méně než 2 minuty a lze ji libovolně dochucovat.

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 lžička jablečného octa (nutno použít, jinak majonéza nezhoustne)
  • 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 1/8 lžičky kurkumy (volitelně, jen pro barvu)
  • 1 lžička dijonské hořčice (nebo podle chuti)

POSTUP

  • Všechny ingredience přidejte do vysoké nádoby.
  • Mixujte ponorným mixérem na vysokou rychlost po dobu asi 20-30 sekund nebo dokud směs nezhoustne.
Bezvaječná majonéza ve sklenici.
www.imagelicious.com

Vyzkoušejte také naše recepty na oblíbené saláty nejen na chlebíčky. Jaký si připravíte jako první?

Tvarohová majonéza

Tato omáčka se podobá majonéze. Chuť je trošku jemnější a můžete si navíc ji přizpůsobit podle svých chutí. Je vhodná pro ty, co chtějí něco lehčího. Tvarohovou majonézu používáme do salátů a pomazánek. Hodí se všude tam, kde chceme nahradit tučnou klasickou majonézu.

INGREDIENCE

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g odtučněného tvarohu

POSTUP

  1. Čerstvý žloutek osolte a utřete s olejem a citronovou šťávou do pěny.
  2. Postupně vmíchejte tvaroh, hořčici a mléko.
  3. Hladký krém podle chuti přislaďte a přisolte.
Majonéza z tvarohu ve sklenici, nabíraná lžící.
www.fifteenspatulas.com

Avokádová majonéza

Vyzkoušejte tuto zdravější verzi tradiční majonézy, která je úžasně krémová a lze ji většinou použít i tam, kde byste použili běžnou majonézu.

INGREDIENCE

  • 2/3 šálku rozmačkaného zralého avokáda
  • 2 lžičky bílého nebo jablečného octa
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3/4 lžičky cibulového prášku
  • 1/8 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku vody
  • 2 lžíce oleje nebo další voda pro nízkotučnou majonézu

POSTUP

  • Smíchejte všechny ingredience v mixéru dohladka.
  • Pokud chcete řidší majonézu, přidejte více vody.
  • Pokud chcete pikantní majonézu, klidně přidejte špetku pálivé omáčky nebo kajenského pepře.
  • Zbytky skladujte zakryté v lednici 3-4 dny.
Majonéza z avokáda ve skleničce s vedle položenou lžící z jedné strany a polovinou avokáda z druhé strany.
www.californiaavocado.com

Máme pro vás i další zdravé avokádové recepty na slaná i sladká jídla. Inspirujte se!

Jogurtová majonéza bez vajec

Jogurtová majonéza patří mezi odlehčené majonézy a využíváme ji především na zeleninové saláty nebo jako studenou omáčku k pečeným nebo grilovaným masům.

INGREDIENCE

  • 1 jogurt bílý řeckého typu
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • kvalitní rostlinný olej
  • česnek
  • bylinky dle chuti (rozmarýn, bazalka, tymián, pažitka, petrželka…)

POSTUP

  1. Suroviny smíchejte (bez bylinek) a pomalu přidávejte olej.
  2. Až majonéza zhoustne, přidejte bylinky.
  3. Nejlepší je majonézu dělat ručním šlehačem a nikdy nemixujeme – mohla by se přešlehat, nebo srazit.
Majonéza z jogurtu v misce.
www.allrecipes.com.au

Veganská majonéza

Jste vegani, ale neumíte si svůj život představit bez majonézy? Žádný problém! Máme pro vás naprosto luxusní recept na majonézu pro vegany, který vám zabere pouhých 5 minut, chutná neuvěřitelně a navíc na něj potřebujete jednoduché obyčejné ingredience.

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku originálního sójového mléka
  • 2 lžičky jablečného octa, limetkové šťávy nebo bílého octa
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 šálek oleje neutrální chuti

POSTUP

  • Ujistěte se, že všechny vaše ingredience mají pokojovou teplotu.
  • Pokud je vaše mléko studené, můžete ho asi 20 sekund vložit do mikrovlnné trouby.
  • Do nádoby ponorného mixéru přidejte sójové mléko, jablečný ocet, česnekový prášek, mořskou sůl a dijonskou hořčici a promíchejte.
  • Směs zalijte olejem.
  • Nechte asi minutu uležet.
  • Umístěte ponorný mixér na dno nádoby.
  • Mixujte a držte pevně přitisknuté ke dnu asi 15 sekund.
  • Pomalu pohybujte mixérem nahoru a dolů, aby se všechny ingredience řádně promíchaly a zapracovaly, dokud směs nebude hustá a zcela promíchaná.
  • Ochutnejte a v případě potřeby přidejte/upravte jakékoli ingredience.
  • Vložte do lednice v uzavřené sklenici.
  • V lednici majonéza ještě více zhoustne.
  • Užijte si to!
Majoneza pro vegany v mističce, nabíraná lžící.
www.jessicainthekitchen.com

Domácí japonská majonéza

Japonská majonéza se skvěle hodí do sendvičů, těstovinových salátů nebo jednoduchých zeleninových jídel. Má zajímavý ovocný a umami podtón, což jí dodává jedinečnost. Stala se oblíbenou mezi slavnými kuchaři po celém světě a vy si ji teď můžete připravit i doma a to za méně než 10 minut!

INGREDIENCE

  • 2 vaječné žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky dashi prášku
  • 2 lžíce rýžového nebo jablečného octa
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 šálek oleje z hroznových semínek

POSTUP

  • Vložte vaječný žloutek, hořčici, dashi prášek, ocet, sůl a cukr do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  • Případně můžete použít tyčový mixér nebo šlehač.
  • Při běžícím kuchyňském robotu pomalu přidávejte olej a pokračujte v mixování, dokud není směs hustá jako majonéza.
  • Pokud chcete, aby byla majonéza sladší, přidejte další lžičku cukru.
  • Znovu promíchejte.
  • Přendejte do skleněné nádoby.
  • V lednici vám majonéza vydrží až 2 týdny.
Majonéza s dashi práškem ve sklenici, nabíraná vařečkou.
www.pickledplum.com

Možná se vám budou hodit naše recenze tyčových mixérů. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Tipy a rady na přípravu té nejlepší domácí majonézy

  • Nejlepší oleje na výrobu domácí majonézy jsou řepkový, kukuřičný či arašídový. Extra panenský olivový olej má příliš silnou chuť a majonéza nebude dobře držet pohromadě. Nerafinované oleje obsahují monoglyceridy, které povedou k tomu, že se majonéza bude oddělovat.
  • Obecně platí, že poměr je 1 žloutek na 1/2 až 1 šálek oleje plus 1 lžíce kyseliny na šálek majonézy. Pokud místo citronové šťávy používáte ocet, ujistěte se, že je to kvalitní ocet, nejlépe bílý vinný ocet. To dodá majonéze jemnější chuť.
  • Na zředění příliš husté majonézy lze použít smetanu ke šlehání, zahuštěné neslazené mléko nebo horkou vodu.
  • Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, takže si naplánujte, že vejce vyndáte alespoň třicet minut předtím, než je budete potřebovat.
  • Pro bohatší majonézu je lepší použít pouze žloutky než celé vejce.
  • Sraženou majonézu spravíte tak, že zvlášť vyšleháte jeden žloutek. Za stálého šlehání přidávejte jednu kapku do sražené majonézy, dokud nebude majonéza opět hladká. Nebo pomalu zakápněte asi 1 lžící vroucí vody. Přidejte pouze tolik, aby se majonéza znovu emulgovala.
  • Chuť majonézy z obchodu rozjasníte přidáním dobrého vinného octa či citronové nebo limetkové šťávy.
  • Při použití majonézy jako pojiva, například v salátu, zkuste snížit obsah kalorií použitím poloviny majonézy a poloviny bílého jogurtu.
  • K dochucení majonézy lze přidat různé bylinky, koření nebo dochucovadla. Nasekejte své oblíbené čerstvé bylinky a přidejte do majonézy. Nechte asi hodinu uležet v lednici, aby se chutě propojily.
  • Vyzkoušejte jakoukoli zelenou bylinku, česnek, cibuli, chilli prášek, kari, křen, citrusovou kůru, pesto, chutney, hořčici, sušená rajčata, sardelovou pastu nebo dokonce rozdrobený sýr s modrou plísní.​

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X