Na trhu je sice dostatečný výběr různých majonéz včetně již ochucených tatarských omáček, ale domácí majonézu si připravíme podle vlastní chuti, v potřebném množství a přitom víme, z čeho jsme ji vyrobili.
Základem je dobrý stolní olej, výborný je slunečnicový olej a máme-li k dispozici mixér stolní nebo tyčový, pak ji bez námahy připravíme v několika minutách a to v různých druzích.
Inspirujte se našimi recepty na domácí majonézu!
Domácí žloutková majonéza
Příprava této majonézy je velmi snadná a hlavně rychlá. Jediné, na co si musíte dát pozor, je čerstvost vajec a trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní.
INGREDIENCE
- 2 žloutky
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř z mlýnku
POSTUP
- Všechny suroviny vložíme do nádoby od tyčového mixéru.
- Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund.
- Majonézu můžete ihned podávat.
zdroj: paleosnadno.cz
Tvarohová majonéza
Tato omáčka se podobá majonéze. Chuť je trošku jemnější a můžete si navíc ji přizpůsobit podle svých chutí. Je vhodná pro ty, co chtějí něco lehčího. Tvarohovou majonézu používáme do salátů a pomazánek. Hodí se všude tam, kde chceme nahradit tučnou klasickou majonézu.
INGREDIENCE
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce mléka
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g odtučněného tvarohu
POSTUP
- Čerstvý žloutek osolíme a utřeme s olejem a citronovou šťávou do pěny.
- Postupně vmícháme tvaroh, hořčici a mléko.
- Hladký krém podle chuti přisladíme a přisolíme.
zdroj: fifteenspatulas.com
Objevte podobné tipy
Mléčná majonéza
Do této majonézy se nedávají vůbec žádná vejce, jako surovina se používá pouze olej a mléko. Důležitý je vzájemný poměr a kvalitnější mléko.
INGREDIENCE
- 100 ml čerstvého mléka
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 lžička hořčice
- špetka soli a pepře
POSTUP
- Vše připravujeme v úzké sklenici nebo nádobě pomocí ponorného ručního mixéru.
- Do nádoby nalijeme mléko a olej, přidáme hořčici, osolíme a opepříme.
- Mixér položíme až na dno, pustíme a pomalým pohybem nahoru promícháváme do požadované hustoty.
zdroj: healthnutnation.com
Jogurtová majonéza bez vajec
Jogurtová majonéza patří mezi odlehčené majonézy a využíváme ji především na zeleninové saláty nebo jako studenou omáčku k pečeným nebo grilovaným masům.
INGREDIENCE
- 1 jogurt bílý řeckého typu
- 1 lžíce hořčice
- sůl
- kvalitní rostlinný olej
- česnek
- bylinky dle chuti (rozmarýn, bazalka, tymián, pažitka, petrželka…)
POSTUP
- Suroviny smícháme (bez bylinek) a pomalu přidáváme olej.
- Až majonéza zhoustne tak, přidáme bylinky.
- Nejlepší je majonézu dělat ručním šlehačem a nikdy nemixujeme – mohla by se přešlehat, nebo srazit.
zdroj: allrecipes.com.au
Dietní majonéza z vařených bílků
Pro dietu zdravotní či redukční můžeme použít majonézu, která se připravuje jen z vaječných bílků a zelených bylinek nebo koření povolené pro dietu.
INGREDIENCE
- 3 uvařené bílky
- 110 ml vlažného čerstvého mléka
- 35 g rostlinného oleje
- sůl a pepř
- 1 lžička hořčice
- zelené bylinky dle chuti
POSTUP
- Bílky rozsekáme na jemno,
- Vložíme je do mixéru a rozmixujeme.
- Pak opatrně vléváme mléko, pozor na množství – jen aby vznikla hustá kaše.
- Poté vlijeme olej, rovněž pomalu a opatrně a vymixujeme dohladka jemnou kašovitou nadýchanou konzistenci.
zdroj: naturalfoodseries.com
Majonézu používáme jako základ pro různé studené omáčky, které připravujeme jako přeliv na různá teplá i studená jídla a spojujeme jí různé saláty, především saláty z brambor.
Místo majonézy můžete používat i speciální dipy, o kterých jsme napsali další článek.