Originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny

Jako nadšení zahrádkáři nyní přemýšlíte, co podniknout s přebytkem svých výpěstků?

Něco jste již spotřebovali na pečení, něco zavařili, zbytek můžete využít tak, že vyzkoušíte naše recepty na domácí marmeládu a to zcela bez chemie.

Její výhody jsou jednoznačné – kdykoliv máte po ruce něco, čím můžete namazat palačinky, chléb nebo čím naplníte ovocné knedlíky.

Rybízová marmeláda

Poměrně složitá na výrobu je rybízová marmeláda. A to hlavně proto, že rybíz se musí nejen očesat, ale tak řádně zpracovat mletím na speciálním mlýnku, abyste získali jeho čistou šťávu k výrobě marmelády.

Ingredience

  • 1 kg šťávy z červeného rybízu
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 balení Džem-fix s agarem od Vitany

Postup

  • Natrhaný červený rybíz omyjeme a i se stopkami ho pomeleme na šnekovém mlýnku, čímž vytlačíme čistou šťávu.
  • Rybízovou šťávu dáme hrnce a přidáme 25 g Džem-fixu smíchanou se lžící cukru a přivedeme do varu.
  • Odstavíme z ohně a přidáme zbytek cukru.
  • Opět směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 minutu.
  • Z připravené marmelády odebereme pěnu a ihned plníme do suchých a nahřátých sklenic.
  • Sklenice uzavřeme víčkem a postavíme dnem vzhůru na 5 minut.
Domácí džem z červeného rybízu.
Zdroj: practicalselfreliance.com

Jahodová marmeláda

Nadúrodu jahod je kromě mražení také dobré zpracovat na marmeládu, kterou mají v oblibě hlavně malé děti.

Ingredience

  • 1 kg jahod
  • 1 balení želírovacího prostředku na 1 kg ovoce
  • 1 kg krystalového cukru

Postup

  • Jahody zbavíme stopek a omyjeme.
  • Potom dáme jahody do kastrolu a přivedeme do varu.
  • Abychom neměli v marmeládě kousky, můžeme jahody rozmixovat tyčovým mixérem.
  • Potom přisypeme cukr a želírovací prostředek a vaříme 2 až 3 minuty.
  • Ještě vařící marmeládu nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a na 5 minut překlopíme dnem vzhůru.
Chléb namazaný domácí marmeládou z jahod.
Zdroj: kotibeth.com

Meruňková marmeláda

Výtečná je ovšem také meruňková marmeláda, s níž obzvláště chutná třeba piškotová roláda.

Ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 1 kg krupicového cukru
  • Šťáva z 1ks citronu
  • 1 balení želírovacího prostředku – např. Želírfix 1:1

Postup

  • Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a dáme do hrnce.
  • Přidáme cukr, citronovou šťávu a želírovací prostředek a přivedeme do varu.
  • Povaříme asi 2 minuty, odebereme pěnu a marmeládu naplníme do čistých vyvařených sklenic.
  • Zavřeme víčky a převrátíme dnem vzhůru aspoň na dobu 5 minut.
Sklenice s domácí marmeládou z meruněk.
Zdroj: dishbydish.net

Z ovoce můžete krom marmelády vyrobit také různé džemy, sirupy a tak dále. Ostatně se přesvědčte se u našich dalších receptů.

Cibulová marmeláda

Vyzkoušejte i tuto netradiční marmeládu z cibule. Hodí se spíše do slaných pokrmů jako například na pizzu, hamburger, do omáček či jako dip.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500g cibule (červené či bílé)
  • 5-6 stroužků česneku
  • Sůl
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička chilli (volitelně)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek jablečného džusu
  • 1/4 hrnku vinného octa

Postup

  • Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujte 3 minuty.
  • Přidejte sůl, pepř, chilli a cukr.
  • Zakryjte pánev a duste 40-50 minut na mírném ohni za občasného míchání.
  • Přilijte jablečný džus s vinným octem a vařte zakryté dalších 40-50 minut.
  • Sejměte pokličku a ještě chvilku povařte na silném ohni 3-4 minut.
  • Ještě horkou marmeládu rozdělte do sklenic a nechejte chladnout víčkem dolů.
  • Skladujte na chladném a temném místě až 1 měsíc.
Marmeláda z cibule vhodná k dochucení slaného pokrmu.
Zdroj: whiskaffair.com

Malinová marmeláda

Máte-li přebytek malin nebo jste jejich milovníci, udělejte si zásoby na zimu této výborné marmelády z malin.

Ingredience

  • 1kg malin
  • 100ml vody
  • 1kg želírovacího cukru

Postup

  • Maliny v hrnci smíchejte s želírovacím cukrem a vodou.
  • Přiveďte k varu a vařte 4-8 minut.
  • Poté zkuste pokapat několik kapek na studený povrch. Jestli marmeláda hned tuhne, je hotová a můžete začít s plněním sklenic.
  • Naplňte čisté sklenice, zavřete víčkem a překlopte vzhůru víčkem dolů. Nechejte takto vychladnout, aby se víčko zatáhlo.
Džem z domácích čerstvých malin ve sklenicích.
Zdroj: thecafesucrefarine.com

Ostružinová marmeláda

Ostružiny máte buď vlastní ze zahrádky, nebo si na ně můžete jít do lesa. Taková ostružinová marmeláda za trochu námahy stojí.

Ingredience

  • 1 kg ostružin
  • 1 kg krystalového cukru 1:1
  • 1 balení želírovacího přípravku

Postup

  • Ostružiny omyjeme a zbavíme stopek.
  • Potom dáme ostružiny do hrnce, přidáme cukr společně se želírovacím přípravkem a pomalu přivedeme k varu.
  • Krátce povaříme – asi dvě minuty, než se vytvoří pěna.
  • Potom marmeládu naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a postavíme dnem vzhůru aspoň na 10 minut.
Domácí džem z lesních ostružin.
Zdroj: adventuresofmel.com

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda nám zabere asi nejdelší čas, a to kvůli zdlouhavé přípravě samotných šípků. Výsledek ale za to jistě stojí!

Ingredience

  • 1 kg šípků
  • 500 g krupicového cukru

Postup

  • Šípky musíme zbavit vnitřku – tedy zrníček. To znamená, že každý plod rozřízneme a nožem zrníčka vydlabeme. Odřežeme také všechny stopky a zelené části.
  • Jak máme takto plody připravené, dáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly plody všechny ve vodě ponořené.
  • Šípky vaříme do změknutí, ale nikoliv na kaši.
  • Nyní přidáme cukr dle chuti, může to být 500 g – nebo více i méně.
  • Opět uvedeme do varu a vaříme, až se vyvaří tekutina a marmeláda ztuhne.
  • Potom marmeládu naplníme do skleniček a uzavřeme.
  • Skleničky s marmeládou sterilujeme asi 15 minut při teplotě 85°C.
Domácí džem ze šípku.
Zdroj: eatsmarter.de

Třešňová marmeláda

Další tip je na marmeládu z třešní, která se skvěle hodí třeba na palačinky.

Ingredience

  • 2 kg třešní
  • 1 kg krystalového cukru
  • 2 balení Gelfix extra 2:1

Postup

  • Třešně omyjeme a vypeckujeme a dáme do hrnce, kde je rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Přidáme cukr, který smícháme s Gelfixem.
  • Směs uvedeme do varu a vaříme po dobu asi 3 minut.
  • Marmeládu naplníme do čistých skleniček a zavíčkujeme.
  • Potom obrátíme skleničky dnem vzhůru na 5 minut.
Výborná marmeláda s čerstvě natrhanými třešněmi.
Zdroj: chocolatemoosey.com

Hrušková marmeláda

Při podzimu bývá velká sklizeň hrušek a jablek. Právě marmeláda z hrušek vám skvěle poslouží třeba při vymazávání vánočního cukroví.

Ingredience

  • 1kg hrušek
  • 125ml vody
  • 2 celé skořice
  • 4-5ks hřebíčku
  • 500g želírovacího cukru 2:1

Postup

  • Nejprve hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jadýrek a poté nakrájejte na menší kousky.
  • Nakrájené hrušky dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí.
  • Poté, co se začnou rozpadat, pomocí mixéru hrušky rozmixujte na kaši.
  • Přidejte želírovací cukr, skořici, hřebíček a vařte 5-8 minut do zhoustnutí.
  • Pro zkoušku kápněte marmeládu na studený povrch a pokud začne tuhnout, je hotová.
  • Ještě horkou marmeládu rozdělte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
  • Takto je nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.
Croissant namazaný domácí marmeládou z hrušek.
Zdroj: domesticgothtess.com

Švestková marmeláda

Hojná úroda švestek se dá využít na spoustu způsobů. Jedním z nich je výborná marmeláda.

Ingredience

  • 1kg švestek
  • 500g želírovacího cukru
  • Šťáva z 1ks citronu

Postup

  • Nejprve očistěte švestky, zbavte pecek a pokrájejte.
  • Švestky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte cukr a šťávu z citronu.
  • Hotovou marmeládu rozdělte do čistých sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.
Domácí marmeláda z domácích švestek.
Zdroj: savoringitaly.com

Rebarbora je také skvělou surovinou na přípravu marmelády. A nejen to, vyzkoušejte jednoduché recepty na využití rebarbory.

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?

Pro mnohé je marmeláda a džem to samé. Nazýváme tak bez rozdílu veškeré zavařeniny zakoupené v obchodech nebo vyrobené doma. Dříve tomu tak bylo, avšak dnes je tomu jinak.

Pod pojmem marmeláda lze označit pouze ty produkty, které alespoň z pětiny obsahu tvoří samotné plody. Všechny ostatní ovocné zavařeniny a želé jsou právě džemy. Džem musí tvořit alespoň 35% ovoce a pokud je ho více, je k jeho názvu přidáno označení extra nebo výběrový.

Důležité je také to, že v džemu je také na rozdíl od rosolu, ten je vyráběný pouze z ovocné šťávy, jsou v něm také kousky ovoce.

Domácí marmelády si můžete pohodlně připravit i v domácí pekárně. Obrovskou výhodou je, že nemusíte stát u plotny. Dozvěděli byste se rádi o funkcích domácích pekáren ještě více? Mrkněte se!

Komentáře
  1. Neni nad to si udělat domácí marmeládku, tak jak to máme všichni rádi:) a z domácích ingrediencí:) To je na tom nej nej:) jen ta práce a ta stojí za to:)

  2. Leni uplně souhlasím s tebou.
    Všichni nám říkají a divý se proč se dělám z domácí marmoškou a my se s ní děláme rádi, protože je zdravější jak kupovaná a chutnější a máme mooc ovoce na zahradě, tak proč ne že?

  3. Také dělám ráda domácí marmelády. V dětství naše maminka zavařovala,nakládala,vařila marmelády ,povidla,sirupy, sušila ovoce…A tak jsem asi po ní. Sousedka když viděla, kolik toho zavařuji, tak se ptala, jestli nebude náhodou válka!
    Není nad domácí kompoty ,sirupy, marmelády a pod. Malá vnučka vždy po mě chtěla „leba s mádou“,Nyní je už větší, tak mi zkontroluje špajz a vždy si nějaké odváží domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X