Sladké pokušení – domácí marmeláda

Jako nadšení zahrádkáři nyní přemýšlíte, co podniknout s přebytkem svých výpěstků?

Něco jste již zavařili jako sterilované saláty, nyní je ovšem čas na výrobu domácí marmelády.

Její výhody jsou jednoznačné – kdykoliv máte po ruce něco, čím můžete namazat palačinky nebo čím naplníte ovocné knedlíky.

Domácí marmeláda

Marmeláda je ovocná dřeň bez kousků ovoce, zahuštěná a přislazená, popřípadě dochucená do vhodné chuti. Připravujeme ji téměř ze všeho ovoce, ale přednost dáváme ovoci šťavnatému jako jsou jahody, třešně, višně, maliny, ostružiny, višně, rybíz, borůvky, jablka, meruňky, broskve nebo jablka. Druhy ovoce můžeme mezi sebou kombinovat. Dbáme na to, aby základní surovina byla dobře vyzrálá, dokonce spíše přezrálá. Nezralé ovoce se na marmeládu nehodí.

1. Rybízová marmeláda

Poměrně složitá na výrobu je rybízová marmeláda. A to hlavně proto, že rybíz se musí nejen očesat, ale tak řádně zpracovat mletím na speciálním mlýnku, abyste získali jeho čistou šťávu k výrobě marmelády.

INGREDIENCE:

  • 1 kg šťávy z červeného rybízu
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 balení Džem-fix s agarem od Vitany

POSTUP:

  1. Natrhaný červený rybíz omyjeme a i se stopkami ho pomeleme na šnekovém mlýnku, čímž vytlačíme čistou šťávu.
  2. Rybízovou šťávu dáme hrnce a přidáme 25 g Džem-fixu smíchanou se lžící cukru a přivedeme do varu.
  3. Odstavíme z ohně a přidáme zbytek cukru.
  4. Opět směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 minutu.
  5. Z připravené marmelády odebereme pěnu a ihned plníme do suchých a nahřátých sklenic.
  6. Sklenice uzavřeme víčkem a postavíme dnem vzhůru na 5 minut.

Hotový recept na rybízovou marmeládu

zdroj: jessiesheehanbakes.com

2. Jahodová marmeláda

Nadúrodu jahod je kromě mražení také dobré zpracovat na marmeládu, kterou mají v oblibě hlavně malé děti.

INGREDIENCE:

  • 1 kg jahod
  • 1 balení želírovacího prostředku na 1 kg ovoce
  • 1 kg krystalového cukru

POSTUP:

  1. Jahody zbavíme stopek a omyjeme.
  2. Potom dáme jahody do kastrolu a přivedeme do varu.
  3. Abychom neměi v marmeládě kousky, můžeme jahody rozmixovat tyčovým mixérem.
  4. Potom přisypeme cukr a želírovací prostředek a vaříme 2 až 3 minuty.
  5. Ještě vařící marmeládu nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a na 5 minut překlopíme dnem vzhůru.

Hotový recept na jahodovou marmeládu

zdroj: savorthebest.com

3. Meruňková marmeláda

Výtečná je ovšem také meruňková marmeláda, s níž obzvláště chutná třeba piškotová roláda.

INGREDIENCE:

  • 1 kg meruněk
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 balení želírovacího prostředku – např. Želírfix 1:1

POSTUP:

  1. Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a dáme do hrnce.
  2. Přidáme cukr společně se želírovacím prostředkem a přivedeme do varu.
  3. Povaříme asi 2 minuty, odebereme pěnu a marmeládu naplníme do čistých vyvařených sklenic. Zavřeme víčky a převrátíme dnem vzhůru aspoň na dobu 5 minut.

Hotový recept na meruňkovou marmeládu

zdroj: tasteforlife.com

4. Ostružinová marmeláda

Ostružiny máte buď vlastní ze zahrádky, nebo si na ně můžete jít do lesa. Taková ostružinová marmeláda za trochu námahy stojí.

INGREDIENCE:

  • 1 kg ostružin
  • 1 kg krystalového cukru 1:1
  • 1 balení želírovacího přípravku

POSTUP:

  1. Ostružiny omyjeme a zbavíme stopek.
  2. Potom dáme ostružiny do hrnce, přidáme cukr společně se želírovacím přípravkem a pomalu přivedeme k varu.
  3. Krátce povaříme – asi dvě minuty, než se vytvoří pěna.
  4. Potom marmeládu naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a postavíme dnem vzhůru aspoň na 10 minut.

zdroj: lifegonevegan.com

5. Rakytníková marmeláda

Netradiční, ale stejně dobrá je rakytníková marmeláda.

INGREDIENCE:

  • 1 kg zralých rakytníkových bobulí
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 balení želírovacího přípravku – např. Gelfix

POSTUP:

  1. Rakytníkové bobule opláchneme vodou a dáme do hrnce.
  2. Pomalu přivedeme k varu a důkladně povaříme.
  3. Potom směs propasírujeme a přidáme cukr a Gelfix.
  4. Opět uvedeme do varu a povaříme dle návodu.
  5. Marmeládu naplníme do skleniček, zazátkujeme a obrátíme dnem vzhůru na 2 minuty.

Hotový recept na rakytníkovou marmeládu

zdroj: supercomicworldpower.blogspot.com

 

6. Šípková marmeláda

Šípková marmeláda nám zabere asi nejdelší čas, a to kvůli zdlouhavé přípravě samotných šípků.

INGREDIENCE:

  • 1 kg šípků
  • 500 g krupicového cukru

POSTUP:

  1. Šípky musíme zbavit vnitřku – tedy zrníček. To znamená, že každý plod rozřízneme a nožem zrníčka vydlabeme. Odřežeme také všechny stopky a zelené části.
  2. Jak máme takto plody připravené, dáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly plody všechny ve vodě ponořené.
  3. Šípky vaříme do změknutí, ale nikoliv na kaši.
  4. Nyní přidáme cukr dle chuti, může to být 500 g – nebo více i méně.
  5. Opět uvedeme do varu a vaříme, až se vyvaří tekutina a marmeláda ztuhne.
  6. Potom marmeládu naplníme do skleniček a uzavřeme.
  7. Skleničky s marmeládou sterilujeme asi 15 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Hotový recept na šípkovou marmeládu

zdroj: abcdsofcooking.com

7. Třešňová marmeláda

Na samotný závěr si necháme třešňovou marmeládu, která je také vynikající třeba na palačinkách.

INGREDIENCE:

  • 2 kg třešní
  • 1 kg krystalového cukru
  • 2 balení Gelfix extra 2:1

POSTUP:

  1. Třešně omyjeme a vypeckujeme a dáme do hrnce, kde je rozmixujeme tyčovým mixérem.
  2. Přidáme cukr, který smícháme s Gelfixem.
  3. Směs uvedeme do varu a vaříme po dobu asi 3 minut.
  4. Marmeládu naplníme do čistých skleniček a zavíčkujeme.
  5. Potom obrátíme skleničky dnem vzhůru na 5 minut.

Hotový recept na třešňovou marmeládu

zdroj: mrswages.com

Až budete mít marmelády zavařené ve skleničkách, určitě nezapomeňte z nich připravit chutný moučník – třeba řezy s marmeládou a tvarohovým krémem, které můžete předložit jako chutné občerstvení vaší návštěvě.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Neni nad to si udělat domácí marmeládku, tak jak to máme všichni rádi:) a z domácích ingrediencí:) To je na tom nej nej:) jen ta práce a ta stojí za to:)

  • Leni uplně souhlasím s tebou.
    Všichni nám říkají a divý se proč se dělám z domácí marmoškou a my se s ní děláme rádi, protože je zdravější jak kupovaná a chutnější a máme mooc ovoce na zahradě, tak proč ne že?

  • Také dělám ráda domácí marmelády. V dětství naše maminka zavařovala,nakládala,vařila marmelády ,povidla,sirupy, sušila ovoce…A tak jsem asi po ní. Sousedka když viděla, kolik toho zavařuji, tak se ptala, jestli nebude náhodou válka!
    Není nad domácí kompoty ,sirupy, marmelády a pod. Malá vnučka vždy po mě chtěla „leba s mádou“,Nyní je už větší, tak mi zkontroluje špajz a vždy si nějaké odváží domů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *