Snadné recepty na oblíbené domácí ovocné džusy

Také vás občas přepadne chuť na dobrý ovocný džus, ale ty kupované vám nechutnají?

Proč si jej tedy nepřipravíte ze svých nejoblíbenějších ingrediencí?

Přestože řada lidí teď ujíždí na smoothie, jehož principem je rozmixování ovoce a zeleniny v různých kombinacích, na klasické džusy stále nedáme dopustit. Pokud vlastníte výkonný odšťavňovač, bude to pro vás rozhodně hračka. No a kdo ho nemá, ten si zkrátka poradí s tím, co má.

Základem je vytvořit takovou dobrůtku, která vás nakopne, bude lahodná a potěší vaše chuťové pohárky. Nemusíte kvůli tomu ani kupovat kdo ví jak drahé suroviny, klidně si vystačíte třeba s obyčejným jablkem, ale i dalšími. Pojďme se teď podívat na 4 zajímavé recepty na domácí džus, které by se vám šiknout.

Domácí džus z jablek

Jablecny dzus
Zdroj: https://divascancook.com

Jablka jsou nedílnou součástí každého jídelníčku a každý den byste měli sníst minimálně dvě. Říká se o nich, že jsou elixírem mládí, ale také šťavnatou lékárnou. Hodí se na mošty, džemy, kompoty, čaje, do různých pokrmů (třeba k pečené kachničce) a v neposlední řadě i do džusů. Víte o něčem lahodnějším než čerstvý jablečný džus, navíc vyrobený doma?

INGREDIENCE:

  • 200 g cukru krupice
  • 1,5 – 2 kg jablek
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • minerální či stolní voda na ředění

POSTUP:

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, stopek a případných nedokonalostí (tzv. bubák atd.).
  2. Potom je nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Nemusí jí být moc, aby jablka zbytečně neplavala.
  3. Na středním ohni necháme dusit doměkka a hned pak rozmixujeme, ideálně tyčovým mixérem. Rozmixovaná jablka dáme na síto a ještě propasírujeme.
  4. Do nádoby k propasírovaným jablkům přisypeme cukr, kyselinu citronovou a důkladně promícháme, aby se vše rozpustilo. Pokud se vám bude zdát džus málo sladký či kyselý, dochuťte ho cukrem nebo kyselinou.
  5. Jakmile máme hotovo, což znamená rozmícháno, naplníme džus do lahví, které musíme opravdu pečlivě uzavřít a vložíme je do hrnce. Zalijeme teplou vodou a 20 minut sterilujeme. Pokud máte hrnec na zavařování, použijte jej.
  6. Předtím, než budeme jablečný džus podávat, musíme ho ještě zředit minerální nebo stolní vodou. Množství je individuální, podle toho, jak silný má džus být.
Tip: pokud máte opravdu hodně jablek, včetně těch padaných, a nevíte co s nimi, omyjte je, vykrájejte z nich nedokonalosti, nakrouhejte a dejte do lisu. Pro děti naprosto ideální varianta domácího jablečného džusu.

Domácí multivitamínový džus

Dzus plny vitaminu
Zdroj: https://food.ndtv.com

Zdravé a dobré, přesně takové jsou domácí džusy a mnoho z nás jim dává přednost před tunou sladkostí, které nás lákají k hříchu. Opravdovou bombou je tzv. mulťák, tedy multivitaminový džus, na který použijete takové ingredience, jež jsou přímo nadupané zdraví prospěšnými látkami.

INGREDIENCE:

  • 60 g mrkve
  • 1 kg jablek (ideálně zelená odrůda)
  • 1 větší grapefruit
  • 2 pomeranče
  • 1 banán
  • Šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu

POSTUP:

  1. Jablka i mrkev očistíme, nakrájíme na středně velké kostky a dáme vařit, až dokud se úplně nerozvaří.
  2. Oloupeme grapefruit, pomeranč i banán, rozkrájíme a hodíme do mixovací nádoby rozmixovat.
  3. Uvařenou mrkev s jablky necháme vychladnout a pak směs slijeme.
  4. Přilijeme 1 litr vychlazené vody, kterou jsme si předtím převařili a znovu důkladně rozmixujeme.
  5. Nakonec přelijeme do čistých skleněných lahví, a co nejdůkladněji uzavřeme.
  6. Kdo chce, může si je i zavařit, podobně jako kompoty.

Domácí džus z pomerančů a mrkve

Pomerancovo-mrkvovy dzus
Zdroj: https://www.foodnetwork.com

Kombinace pomeranče s mrkví je lahodná a pro naše zdraví velmi prospěšná. Příprava džusu je snadná a pochutná si celá rodina. Je určen k rychlé spotřebě, takže se ho snažte zkonzumovat během pár dnů, což není v domácnosti s malými dětmi žádný problém.

INGREDIENCE:

  • 1 kg mrkve
  • 3 středně velké pomeranče
  • 1 kg cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce kyseliny citronové
  • 1 lahev citronového sirupu
  • 12 l vody

POSTUP:

  1. Mrkev očistíme, nakrájíme na menší kousky a vhodíme do hrnce. Pomeranče důkladně omyjeme a rozkrájíme i s kůrou. Každý kousek musíme zbavit případných pecek.
  2. Přidáme do hrnce, kde už máme mrkev a zasypeme cukrem s kyselinou citronovou. Nakonec přilijeme 2 litry vody, postavíme na sporák a na středním ohni vaříme do změknutí.
  3. Jakmile máme dovařeno, odstavíme hrnec stranou a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme.
  4. Vezmeme větší hrnec, do kterého se vejde 10 litrů vody, kterou převaříme a necháme vychladnout.
  5. Po vychladnutí do ní přidáme rozmixovanou směs, přilijeme celou lahev citronového sirupu (může být i pomerančový), promícháme a necháme vychladit.

Domácí citronový džus

Citronovy dzus
Zdroj: https://www.youtube.com

Citron dokáže osvěžit, dodá tělu spoustu vitaminů, a když se zkombinuje ještě s dalšími ingrediencemi, chutná džus naprosto úžasně. Navíc vás jistě potěší, že se nemusí nijak složitě vařit.

INGREDIENCE:

  • 2 velké pomeranče
  • 3 citrony
  • 2 středně velké mrkve
  • 8 lžiček kyseliny citronové
  • 1 kg cukru
  • 11 l převařené vody

POSTUP:

  1. Pomeranče i citrony důkladně omyjeme, zvlášť pokud nemáme k dispozici chemicky neošetřené plody.
  2. Citrony oloupeme, respektive z nich kůru opatrně okrájíme a spolu s celými pomeranči (i s kůrou) nakrájíme na kostičky.
  3. Mrkev očistíme, pokrájíme na kolečka či kostičky, přidáme k ovoci, zasypeme kyselinou citronovou, promícháme a necháme do druhého dne odstát.
  4. Následující den vezmeme tyčový mixér, vše pečlivě rozmixujeme a přecedíme přes síto (nebo cedník, záleží co má člověk po ruce).
  5. Nakonec vezmeme zbývajících 10 litrů vody, rozpustíme v ní všechen cukr, přidáme rozmixovanou směs, zamícháme, vychladíme a můžeme podávat.

Mrkněte i na další recepty, jako jsou třeba oblíbené ovocné saláty.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *