Domácí pekárna

Přes naše veškeré úsilí, které jsme věnovali vybírání zdravého pečiva za rozumnou cenu bez přídavků různých konzervantů či barviv, jsme nenarazili téměř na žádný chléb, který by si vysloužil toto označení. Přestože je výběr docela obsáhlý, tu a tam se vždy na obalu najde nějaký ten přídavek, který nám z nějakých důvodů nevyhovoval. A proto jsme se dnes zaměřili na dosud nejúžasnější výrobek, který nám umožní upéct si vlastní chléb či rohlíky, aniž bychom museli pochybovat nad jejich složením.

Domácí pekárna? Ano!

 

Domácí pekárna nemá výhody pouze v připravení zdravého pečiva, nesporně jde o komfortní a nejméně časově náročný spotřebič, díky kterému si například po ránu pochutná celá rodina na křupavém a čerstvém chlebu bez jakékoli práce či námahy. Prozatím jsme neshledali domácí pekárnu nijak problémovou a lze ji tedy jen chválit. Spotřeba energie je velice nízká a na upečení jednoho chleba vám z peněženky vezme přibližně 1 Kč, což je vskutku zanedbatelná částka. Také částka za zakoupení surovin, pro upečení 1 kg chleba, bude mnohem nižší, nežli částka, kterou byste investovali do koupě 1 kg již hotového chleba.

 

Jakou domácí pekárnu si vybrat?

V některých pekárnách můžeme připravovat nejen různé druhy chleba, ale také těsto pro přípravu koláčů, těstovin, rohlíků a můžeme si v ní vyrobit domácí marmeládu či kompoty. Základní funkce se nemění, ty zůstávají u všech druhů stejné, nicméně některé pekárny jsou vybaveny programy, které nám ještě více přípravu usnadní. Samozřejmě jsou tyto funkce plně zastoupeny v ceně výrobku a zde už záleží na každém z nás, jakou částku chceme do pekárny investovat, na trhu jsou k dispozici pekárny již od jednoho tisíce korun. Při výběru bychom měli brát v úvahu, pro kolik strávníků budeme chtít pečivo péct, a proto vždy vybereme pekárnu s dostatečně velkou pečící formou.

Pacienti s bezlepkovou dietou jistě ocení program pro bezlepkové pečení, avšak ne každá pekárna tento program obsahuje, a proto si před zakoupením pečlivě pročteme technické parametry. U dražších pekáren (nad 1500 Kč) se můžeme setkat s deseti až dvanácti programy, mezi které nejčastěji patří již zmíněné bezlepkové pečení, pečení celozrnného, bílého, pšeničného a toastového chleba (v několika rychlostních režimech), příprava koláčů a marmelád. Dále je obsažen několikahodinový časovač (12-15 hodin), díky kterému nastavíme přesný čas pečení. Večer pak stačí jen nasypat všechny přísady a ráno se můžeme těšit z čerstvého pečiva. Chod pekárny je velice tichý, tudíž se nemusíme obávat hlučnosti, která by nás rušila ze spánku. Po dokončení pečícího programu nám navíc udržuje 40-60 minut teplotu.

 

Nevýhody domácí pekárny

Jedinou nevýhodou domácího pečení je krátká trvanlivost pečiva, která je zapříčiněna absencí konzervantů, tudíž nám chleba nezůstane dlouho čerstvý a křupavý. Trvanlivost a křehkost můžeme přeci jen trochu prodloužit, zabalíme-li pečivo do mikrotenového sáčku a pečlivě jej uzavřeme. Stejně jako pečivo zakoupené v pekárnách či supermarketech můžeme domácí chléb zamrazit, po rozmrazení bude chutnat jako čerstvě upečený.

 

První použití domácí pekárny

Před prvním pečením nezapomínáme na pročtení celého návodu, najdeme zde několik důležitých kroků a také tipů či receptů na zhotovení pečiva. Prvním krokem by mělo býti samozřejmostí nejdříve formu i hnětací háky důkladně omýt a vypálit bez přidání jakékoliv suroviny. Tento proces je uveden v návodu, neměl by trvat déle než 25 minut (zde záleží na výrobku) a poté se již můžeme pustit do prvního pečení.

Suroviny pro pečení

Suroviny přidáváme postupně, vždy podle receptu. Nasypeme-li je do formy ledabyle, je docela možné, že místo nadýchaného chleba vytáhneme z pekárny nevzhlednou placku. Není-li uvedeno v receptu jinak, zpravidla jako první nalijeme tekutinu, následuje mouka, koření (sypké směsi), ovšem se solí zacházíme opatrně, neměla by se dostat do kontaktu s kvasnicemi, a tak ji nasypeme na jednu stranu formy a uprostřed (jako u klasické přípravy těsta) vytvoříme v mouce důlek, kam kvasnice můžeme rozdrobit či nasypat. Pak už stačí jen nastavit příslušný program a vyčkat, než se chléb upeče.

 

Rady a tipy

• Při přidávání surovin dáváme pozor, abychom nenasypali sůl na droždí, těsto by nevykynulo
• Uhnětené a vykynuté těsto můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejcem, vodou, olejem máslem či medem, získáme tak pokaždé jinak zbarvenou kůru
• Takto potřený chléb můžeme sypat semínky, na pečivu budou dobře držet
• Aby nám pečivo vydrželo delší dobu, vychladlé je zabalíme do mikrotenového sáčku nebo bavlněné utěrky
• Chléb či rohlíky můžeme také zamrazit, po rozmražení budou chutnat jako čerstvě upečené
• Chceme-li připravit opravdu nadýchaný chléb, použijeme pšeničnou mouku, naopak celozrnná mouka nám zajistí chléb hutnější

 

Mezi domácí spotřebiče se před lety zařadily i domácí pekárny. Domácí pečení chleba, housek a rohlíků se nejdříve asi zdálo nepředstavitelné, ale postupně si tyto malé pekárničky našly cestu a jsou čím dál rozšířenější. V řadě domácností se tak dnes již připravuje nejen domácí chléb, ale i řada pekařských a dalších výrobků. Pokud domácí pekárnu ještě nemáte a rozhodujete se o její koupi, tak pečlivě zvažte velikost a možnosti zpracování celkového objemu a volitelnost programů podle vašich potřeb.

Domácí pekárna a její výhody

Mít v domácnosti domácí pekárnu umožňuje přípravu těsta především na chléb a bílé pečivo, ale také jiných těst. Domácí pekárna je konstruována tak, že celý proces přípravy se odehrává v nádobě pekárny, takže odpadá používání dalšího nádobí, zahřívání tekutin na sporáku a odhad jejich správné teploty a podobné související činnosti. Výhodou je i to, že si můžeme volit vlastní recepty a vlastní dochucování. Programovány jsou domácí pekárny tak, aby časové intervaly jednotlivých programů odpovídaly požadavkům jednotlivých činností. Velkou výhodou jsou pekárny s odloženým startem, kde si lze nastavit čas vhodný pro zahájení činnosti pekárny. Tímto způsobem může být každé ráno čerstvý chléb nebo připravené těsto na jiné pečivo. Většina pekáren je také víceúčelových a umožňuje ještě jiné činnosti vyžadující teplo.

Domácí pekárna a její možnosti

Domácí pekárna není pomocník, který těsto je propracuje neboli zadělá. To by ostatně zvládl i dosavadní roboty svými hnětacími háky. Domácí pekárny se od sebe sice trochu liší v možnostech, ale prakticky jsou schopné následujících činností :
• příprava kvásku pro pečení kynutého těsta

  • propracování těsta podle potřeby a to zvolením příslušného programu
  • kynutí těsta při správné teplotě
  • pečení chleba v pečící formě pekárny
  • zpracování i jiných druhů těst
  • příprava džemů, škvarků a jiných produktů
  • dokončení zapékaných jídel

Chléb z domácí pekárny

Chléb můžeme od začátku do konce celý připravit v domácí pekárně. Stačí jen vložit potřebné suroviny na kvásek, mouku, další přísady a tekutinu a nechat zpracovat těsto. Pak už jen vybereme vhodný typ programu a chléb se peče sám. Pro ty, kdo dávají přednost klasickým tvarům chleba jimiž je veka nebo bochník, pak pekárna umožní těsto zpracovat a vykynout. Vykynuté těsto vytvarujeme na vále nebo je vložíme do chlebové formy a po dokynutí je pečeme v troubě. U tohoto způsobu máme možnost chléb sypat kmínem nebo různými semínky či plnit různými náplněmi. Pokud jej jednou před pečením a během pečení nejméně dvakrát potřeme slanou vodou, tak získáme křupavou kůrku, která se koupit nikdy nedá.

Chlebové a bílé pečivo z domácí pekárny

Z chlebového těsta vyjmutého z domácí pekárny si můžeme vytvarovat i různé dalamánky, housky nebo bagety. Vytvarované pečivo uložíme na plech, necháme je dokynout, před pečením potřeme slanou vodou a vyplatí se je naříznout, protože tak může ucházet pára a těsto při pečení neklesá. Sypeme kmínem, solí, mákem či semínky. Na bílé pečivo si rovněž necháme vypracovat zvolené těsto v domácí pekárně a pak tvarujeme libovolné pečivo, které můžeme i plnit. Uložené na plechu je rovněž necháme chvíli dokynout, pak potíráme vodou, mlékem, rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě.

Sladké pečivo a moučníky z domácí pekárny

Domácí pekárna dokáže vypracovat i další těsta, ze kterých po vyjmutí z pekárny můžeme péci různé druhy sladkého pečiva nebo moučníků. Tak můžeme mít doma pečené briošky, makovky, plněné kynuté koláče nebo hřebeny, vánočky, mazance a další sladké pečivo. Kromě pečiva pekárna samozřejmě připraví i těsto na buchty, záviny, řezy nebo různé drobné tvary sladkých moučníků.

Domácí pekárna a ostatní produkty

Praktické je i využití domácí pekárny na přípravu těsta na houskové nebo ovocné knedlíky. Jak již bylo uvedeno v domácí pekárně lze připravit i domácí džem. Pro přípravu ve velkém z nadměrné sklizně je pekárna malá a příprava zdlouhavá, ale zase se v ní dají velmi dobře zpracovat menší objemy z přebytků nebo výhodných koupí a rozšířit si tak sortiment domácích džemů. Podobným způsobem si můžeme připravit domácí škvarky a sádlo. V domácí pekárně můžeme i zapékat některé druhy jídel, jako je rizoto, zapékané těstoviny či brambory a podobná jídla.

Domácí pekárna a její obsluha

Na trhu je řada výrobků a přestože jsou ve svém principu shodné, tak se liší programy a vybavením Proto si dobře prostudujte návody a potu při jednotlivých programech. Při počátcích užívání také pečlivě sledujte činnost pekárny a celkové výsledky a podle potřeby upravujte postupy a množství surovin.


 

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.