Pečivo je prostě základ, ale málokdy najdete dobrý recept na domácí preclíky.
Už nemusíte hledat dále s námi se naučíte, jak si je vyrobit snadno a rychle!
Křupněte si s námi.
Jednoduché domácí preclíky se solí
Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů přípravy. Měkké preclíkové těsto musí před tvarováním odpočívat pouze 10 minut.
Co budeme potřebovat
- 360 ml vlažné vody
- 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce másla (rozpuštěného a mírně vychladlého)
- 470-500 g hladké mouky
- hrubá mořská sůl na posypání
Koupel z jedlé sody
- 120 g jedlé sody
- 2 200 ml vody
Postup
- Do teplé vody rozšleháme droždí. Nechte 1 minutu odpočinout.
- Všlehejte sůl, hnědý cukr a rozpuštěné máslo.
- Pomalu přidejte mouku. Míchejte, dokud těsto nezhoustne a nepřestane lepit. Do těsta píchněte prstem – pokud se vrátí zpět, je připraveno k hnětení.
- Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto hněteme 3 minuty a vytvarujeme kouli.
- Lehce přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou pečicí podložkou.
- Nakrájejte těsto na 40 g kuličky.
- Těsto rozválejte, aby vznikl provaz.
- Vytvořte z těsta kruh tak, že oba konce v horní části kruhu spojíte. Zatočte konce k sobě. Zakroucené konce dejte zpět dolů k sobě a zatlačte je dolů, abyste vytvořili tvar preclíku. Jak na to se dozvíte ve videu pod receptem.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu jedlou sodu a vodu.
- Vhoďte 1–2 preclíky do vroucí vody na 20–30 sekund.
- Každý preclík posypte hrubou mořskou solí. Opakujte se zbývajícími preclíky.
- Nakonec po koupeli preclíky pečte 12–15 minut dozlatova.
- Vyndejte z trouby a podávejte teplé například se sýrovou omáčkou.
- Chcete-li je znovu zahřát, vložte je na několik sekund do mikrovlnné trouby nebo pečte při teplotě 180 °C po dobu 5 minut.

Domácí preclíky v čokoládě
Tyto preclíky jsou ochucené hořkou a bílou čokoládou a ozdobené posypem. Super snadná dobrota, která je ideální pro každou příležitost. Jednodušší recept na sladké doma vyrobené preclíky nenajdete!
Co budeme potřebovat
- 50 malých preclíků
- 340 g čokoládových lupínků (bílé, tmavé)
- 120 g barevného posypu
- 1 lžíce tuku
Postup
- Vložte čokoládu do misky vhodné do mikrovlnné trouby a přidejte tuk.
- Zahřívejte v mikrovlnné troubě, dokud se čokoláda nerozpustí. Míchejte do hladka.
- Pokud namáčíte preclíky, použijte vidličku k potažení každého preclíku v čokoládě, a poté poklepáním vidličkou o stěnu misky odstraňte přebytečnou čokoládu.
- Pomocí párátka položte, každý preclík z vidličky na papír, a poté každý preclík posypte posypem.
- Necháme preclíky uležet do sucha.
Jak sladké tak slané preclíky jsou skvělým způsobem, jak oživit každé letní pohoštění a grilovačku. Servírujte i svěží letní limonády bez kalorií! Chutnají opravdu skvěle!
Anebo si můžete připravit svěží čerstvé šťávy díky nejkvalitnějším odšťavňovačům, které jsme pro vás zrecenzovali.

Objevte podobné tipy
Německé preclíkové tyčinky
Tyto lehce nasládlé, měkké, tmavé preclíkové tyčinky můžete jíst samotné nebo s hořčicí. Zkuste náš postup, kde vám bude stačit jenom jediný hrneček.
Co budeme potřebovat
- 1/2 hrnku světle hnědého cukru
- voda
- 2 balíčky aktivní suché droždí
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 5 3/4 šálků hladké mouky
- máslo
- 3/4 hrnku jedlé sody
- 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící vody
- hrubá sůl
Postup
- Ve velké míse rozmíchejte hnědý cukr ve 2 hrncích teplé vody, dokud se nerozpustí.
- Přidáme rozdrobené droždí a necháme asi 5 minut odstát, aby naběhlo.
- Vmíchejte rostlinný olej a 3 hrnky mouky. Vmíchejte zbývající 2 3/4 hrnku mouky. Těsto bude lehce lepivé.
- Těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte. Pokud je těsto velmi lepivé, zapracujte až o 1/4 hrnku více mouky.
- Přeneste těsto do velké, olejem vymazané mísy, zakryjte plastovým obalem a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí objem, asi 45 minut.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Tři velké plechy vyložte pečicím papírem a papír namažte máslem.
- Těsto nakrájíme na 24 kousků.
- Každý kousek srolujte do tyčinek.
- Přeneste tyčinky na připravené plechy a ponechte mezi nimi alespoň 5 cm.
- Nechte je odkryté stát, aby se nafoukly, asi 25 minut.
- Ve velkém hlubokém hrnci rozmíchejte jedlou sodu ve 2 litrech vody a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
- Snižte teplo na mírnou.
- Do hrnce s vroucí vodou přidejte asi 6 preclíkových tyčinek na 30 sekund.
- Tyčinky preclíků přendejte na papírové utěrky, aby odkapaly, a poté je vraťte na plechy a rovnoměrně je rozmístěte.
- Preclíkové tyčinky potřeme vejcem a posypeme solí.
- Pečte do hněda, asi 10 minut.

Jaké dipy podávat k domácím preclíkům?
Připadá vám, že podávat jen preclíky je moc obyčejné? Potom k nim připravte i tyto lahodné dipy, které jejich chuť skvěle podtrhnou.
Pikantní sýrová omáčka
- 230 g taveného sýra
- 60 g husté smetany
- 1 malá jalapeño (nakrájená na kostičky)
- 30 g bílé cibule (nakrájené na kostičky)
- 1 lžíce koriandru
- 30 g cherry rajčat (nakrájených na kostičky)
- šťáva z poloviny z limetky
- černý pepř podle chuti
Postup
- Do hrnce na středně mírnou teplotu přidejte všechny ingredience kromě limetkové šťávy a černého pepře.
- Když se sýr začne rozpouštět, snižte teplotu na minimum. Dobře promíchejte, dokud nebude hladký.
- Podle chuti vmícháme limetkovou šťávu a černý pepř.
Domácí hořčičný dip
- 125 g majonézy
- 2 lžičky česnekového prášku
- 30 g medové hořčice
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- V malé misce smíchejte všechny ingredience.
- Míchejte, dokud se dobře nespojí.
Lososová pomazánka na preclíky
- 230 g smetanového sýra
- 60 g zakysané smetany
- 60 g majonézy
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce kapar, okapaných
- ¼ lžičky Tasbasco
- 110 g uzeného lososa (nakrájeného nahrubo)
- 2 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 2 lžíce čerstvé nasekané pažitky
- Sůl
Postup
- Smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, majonézu, citronovou šťávu, kapary a Tabasco.
- Přidejte lososa, kopr a pažitku a sůl a míchejte, dokud se vše nesmíchá.
- Ochutnejte a případně dosolte.