Ochutnejte vynikající recepty na americké koblihy, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Ještě jste neochutnali koblihy v americkém stylu? Pak je nejvyšší čas vyzkoušet recepty na donuty.

Nádherně voní, jsou úžasně nadýchané, a tak jemné, že se s každým soustem úplně rozplývají na jazyku.

Chystáte dětskou narozeninovou party, dýchánek pro spolužáky vašeho potomka nebo jen rodinnou oslavu?

Překvapte své blízké i přátelé a vykouzlete jim tento jednoduchý, a přesto dokonalý moučník během několika okamžiků.

Jednoduché donuty

Už jste někdy zkoušeli tyhle americké koblihy v domácím prostředí? Mnohé obchody často neví, co za moučníky tohoto stylu chtít a může se stát, že vás i jeden kousek vyjde téměř na 100 korun.

Proč si tedy nevyrobit své vlastní ze surovin, které má každý běžně doma? No, a když už se do toho pustíte, omrkněte také recepty na americké lívance.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku mléka
  • 2 sáčky sušeného droždí
  • 1/2 hrnku teplé vody
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 5 hrnků prosáté hladké mouky
  • Olej na smažení
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  • Droždí rozpustíme v teplé vodě s trochou krystalového cukru a necháme na teplém místě vzejít.
  • Do hluboké misky dáme polovinu mouky, přidáme sůl, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a mléko.
  • Nakonec vlijeme připravený kvásek a vařečkou zpracováváme, aby se přísady promísily.
  • Poté po částech přidáváme zbývající mouku. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Je potřeba, aby bylo těsto měkké a mírně lepivé.
  • Vypracujeme do hladka a mísu zakryjeme čistou utěrkou. Odložíme na teplé místo se stálou teplotou a necháme cca 2 hodiny kynout, aby zdvojnásobilo objem.
  • Po vykynutí odebereme polovinu těsta, vyválíme na plát o tloušťce asi 1 cm a pomocí kulaté formičky vykrajujeme kolečka. Malou formičkou ještě uděláme malý otvor uprostřed. Pokud máme, vykrojíme kolečka formičkou na donuty.
  • Takto připravené koblihy zakryjeme čistou utěrkou a necháme dalších 40 minut kynout.
  • Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje, a jakmile se rozehřeje, vložíme do něj opatrně jednotlivé koblihy a smažíme z obou stran dozlatova.
  • Důležité je, aby nebyl olej až moc horký, protože potřebujeme, aby se donut smažil i uvnitř, jinak nebude mít tu správnou chuť.
  • Hotové koblihy posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Kdo chce trochu změnu, může použít skořicový nebo vanilkový cukr, případně smíchat vanilku s moučkovým cukrem. Dobré je také přidat skořici do moučkového cukru a posypat dle libosti.

Luxusní americké donuty s cukrovým posypem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Americké donuty

Základem této pochoutky jsou kvalitní suroviny, ze kterých se připraví jemné a velice chutné těsto. Koblížky dostanou ten správný vzhled a pak už jen stačí osmažit na pánvi s olejem. Pochutnají si děti i jejich rodiče.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 polévková lžíce + 1 lžička aktivního sušeného droždí
  • 240 ml plnotučného mléka zahřátého na 43°C
  • 320 až 400 g chlebové mouky
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 velké žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky kuchyňské soli
  • 125 g změklého čerstvého nesoleného másla nakrájeného na kostky
  • Rostlinný olej na smažení

Na cukrovou glazuru:

  • 100 g prosetého moučkového cukru (musí se odstranit všechny hrudky)
  • 3 až 4 lžíce mléka (můžeme použít i vodu)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 4 – 6 lžic mléka (opět lze použít i voda)
  • 2 lžičky vanilky

Postup

  • Jednu polévkovou lžíci droždí rozpustíme do 180 ml teplého mléka, poté přidáme 120 g chlebové mouky a mícháme, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 30 minut na teplé místo.
  • Po 30 minutách nasadíme stojanový mixér s lopatkovým nástavcem a do mísy dáme jednu čajovou lžičku droždí a 60 ml mléka.
  • Dále přidáme moučnou směs, vanilku a žloutky. Mixujeme při nízké rychlosti po dobu 30 – 60 sekund nebo dokud nezískáme hladké těsto.
  • Vypneme mixér a přisypeme 160 g mouky, cukr a sůl. Poté zapneme mixér na střední rychlost a mixujeme, dokud se všechny suroviny nespojí. V této fázi přidáme máslo a mixujeme na střední rychlost 40 sekund.
  • Nasadíme hák na těsto. Přidáme zbývajících 60 g mouky. Před přidáním vypneme pro jistotu mixér. Hněteme při střední rychlosti minutu, nebo dokud se těsto přestane lepit na stěny mísy. Musí být hladké a nesmí příliš lepit. V případě potřeby ještě přidáme mouku.
  • Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme ji na 30 minut na teplé místo, kde necháme kynout.
  • Po 30 minutách na těsto jemně zatlačíme, čímž ho zbavíme přebytečného vzduchu, poté mísu znovu přikryjeme a uložíme na minimálně 1 až maximálně 12 hodin do lednice.
  • Plech vyložíme lehce pomoučenou bavlněnou utěrkou. Na lehce pomoučené pracovní desce těsto vyválíme na 1,25 cm silný plát.
  • Pomocí kulaté formičky na cukroví nebo vykrajovátka na donuty, vyřízneme kolečka s otvory o průměru 2,5 cm (záleží na formě).
  • Přeneseme koblihy na připravený plech na pečení a dáváme pozor, aby mezi jednotlivými koblihami byla mezera 2,5 cm.
  • Pekáč zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme jej na teplé místo, aby koblihy mohly vykynout. Po 30-40 minutách by měly zdvojnásobit svůj objem. Je důležité, aby byly koblihy kontrolovány každých 5-10 minut kvůli jejich správnému vykynutí.
  • Lehce se špičkou prstu dotkneme jedné z koblih, když je dobře vykynutá, vyskočí pomalu, když vyskočí těsto hned, potřebuje více kynutí.
  • Když koblihy kynou, vyložíme si plech dvěma vrstvami papírových utěrek a na ně pak položíme mřížku.
  • Ve velkém hrnci se silným dnem nebo ve fritéze zahřejte minimálně 5 cm oleje na 180 °C. 9
  • Opatrně vložíme několik koblih do oleje pomocí děrované lžíce, jednou otočíme, dokud nebudou lehce zlatohnědé, asi 1-2 minuty na každou stranu.
  • Hotové koblihy položíme na mřížku, aby vychladly. Počkáme, až olej dosáhne 180 °C, a poté smažíme druhou várku koblih. Tento krok opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
  • Na cukrovou polevu dáme cukr do střední mísy, poté za stálého míchání postupně přiléváme mléko a přidáme vanilku. Mícháme, dokud nezískáme hladkou polevu.
  • Pro výrobu čokoládové polevy prosejeme cukr a kakaový prášek do mísy. Za stálého míchání přiléváme po lžících mléko a přidáme vanilku. Hotová poleva by měla být hladká a dala se dobře roztírat.
  • Jakmile donuty mírně vychladnou, potřeme je polevou dle vlastního výběru, klidně půl na půl nebo část cukrovou glazurou, zbytek čokoládovou.
Jemné americké koblihy podle autentického receptu z USA.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com

Koblihy z podmáslí

Jakmile ochutnáte tyto donuty, budete v sedmém nebi. Jsou lehké jako peříčko a dokonale nadýchané. Právě podmáslí dodá tu charakteristickou a jedinečnou chuť i konzistenci.

Ingredience:

  • 90 ml vody
  • 150 ml podmáslí
  • 1 rozšlehané vejce (musí mít pokojovou teplotu)
  • 57 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 454 g polohrubé nebo chlebové mouky
  • 57 g cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 5 g sušeného droždí
  • Olej na smažení (nejlepší je slunečnicový)

Na ozdobu:

  • Cukr na obalování koblih
  • Džem nebo čokoládová pomazánka na náplň (nemusí být)

Postup

  • Do domácí pekárny dáme vodu, podmáslí, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Poté přidáme suché ingredience bez droždí. Důležité je, aby byla každá surovina přesně odvážena v množství, jaké je uvedeno.
  • V suchých ingrediencích uděláme malou prohlubeň a nasypeme do ní droždí. Pekárnu nastaví na program těsto a necháme pracovat.
  • Jakmile je těsto hotové, položíme ho na pomoučený val a lehce prohněteme. Rozdělíme polovinu, jednu necháme na vále, druhou zabalíme, aby neokorala, a dáme stranou.
  • Pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 1 cm. Vykrajujte větším kulatým ostrým vykrajovátkem na cukroví a pak pomocí menšího vykrajovátka uděláme malé otvory uprostřed. Pokud děláme pravidelně, koupíme si tvořítko na přípravu právě tohoto moučníku.
  • Jednotlivé koblížky položíme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme plech do trouby a zapneme na pouhou 1 minutu, hlídáme čas, aby se trouba jen lehce zahřála, a poté hned vypneme.
  • Dáme vařit trochu vody a nalijeme do kastrůlku či menšího hrnečku, který je možné dát do trouby. Položíme na plech s donuty, aby vznikla pára, která zabrání utvoření nežádoucí slupky. Zbytek těsta zpracujeme stejným způsobem a opět uděláme trik s hrnkem vody.
  • Olej zahřejeme na 180 stupňů. To je důležité, protože když bude málo zahřátý, nebudou se donuty smažit hned, v příliš rozpáleném zase rychle zhnědnou uprostřed a pak budou tuhé.
  • Koblihy opatrně vložíme do horkého oleje pomocí kleští a hned jak ze spodní strany zezlátnou, otočíme je. Hotové vyjmeme a položíme na talíř vyložený papírovými utěrkami. Jakmile všechny vychladnou, obalíme je v cukru.

Tip:  Pokud se je rozhodneme naplnit, zapíchneme do koblihy špejli nebo malý nůž, aby se vytvořila dírka, a poté naplníme džem nebo Nutellu do sáčku a vtlačíme malé množství do otvoru. 

Těchto otvorů můžeme udělat i více, s ohledem na to, že zde není tolik prostoru na náplň. Případně kdo chce, může donuty rozpůlit a jednoduše namazat a zaklopit.

Perfektní kvasnicové domácí koblížky.
Zdroj: https://www.christinascucina.com

Smetanové donuty

Zakysaná smetana dokáže ochutit prakticky cokoliv. Je to vděčná surovina, vhodná pro studenou i teplou kuchyni. Díky ní budou koblížky krásně vláčné, jemné a s nepřekonatelnou chutí.

Ingredience:

Na koblihy:

  • 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku krupicového cukru
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 velké žloutky
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • Stolní olej na smažení

Na polevu:

  • 3 a 1/2 hrnku prosetého moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného sirupu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku horké vody

Postup

  • Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. V míse stojanového mixéru s lopatkovým nástavcem ušleháme máslo s cukrem do pěny.
  • Přidáme žloutky a mícháme, dokud nebudou světlé a husté. Přihodíme suché ingredience, přičemž střídáme se zakysanou smetanou.
  • Mícháme 30 sekund při nízké rychlosti, nebo dokud těsto nebude hladké, ale lehce lepivé. Pokud se těsto lepí, přidáme mouku po jedné polévkové lžíci. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 1 hodinu vychladit.
  • Na pomoučeném povrchu těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Pomocí vykrajovátka na koblihy nebo dvou různě velkých formiček na sušenky vykrájíme co nejvíce koblih a podle potřeby namáčíme vykrajovátka do mouky, aby nelepila.
  • Během zahřívání oleje dáme koblihy do lednice, aby těsto bylo při smažení mírně studené. Do pánve nalijeme vyšší vrstvu stolního oleje (cca 4 cm). Zahřejte na 180 – 185 stupňů.
  • Koblihy smažíme po několika kusech dozlatova, z každé strany cca 2 minuty. Hlídáme správnou teplotu oleje, aby byla stálá a donuty se nepřipálily.
  • Necháme okapat na talíři vyloženém kuchyňskými papírovými utěrkami, aby se do nich vsákl přebytečný tuk.
  • Na polevu smícháme všechny ingredience v míse metličkou, aby byla hladká. Každý kus ponoříme do polevy a odložíme na mřížku nad plechem či tácem, aby se zachytil ​​přebytek polevy.
  • Necháme 20 minut odležet, dokud glazura nezatuhne. Úplně nejlepší jsou čerstvé, ale pokud je uložíme do lednice ve vzduchotěsné nádobě, pak tam vydrží zhruba 3 dny.
Staromódní koblihy ze zakysané smetany.
Zdroj: https://handletheheat.com

Koblížky z trouby

Všichni milujeme koblihy, ale ne každý fandí smaženým pokrmům. Tento recept nabízí skvělé donuty, které jsou nadýchané a chutnají úplně jinak, než když se smaží ve vrstvě oleje.

Ingredience:

Na koblihovou směs:

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku rozpuštěného neslaného másla
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkové extraktu
  • 2 vejce

Na glazuru:

  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1/4 šálku mléka

Postup

  • Předehřejeme troubu na 220 stupňů.
  • Smícháme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek ve středně velké míse.
  • Do samostatné velké mísy přidáme zakysanou smetanu, hnědý cukr, máslo, rostlinný olej i vanilkový extrakt a dobře rozšleháme.
  • Po jednom kousku přidáme vejce a důkladně promícháme.
  • Nakonec přidáme moučnou směs a naposledy pečlivě promísíme.
  • Těsto přendáme do velkého sáčku a pomocí nůžek odstřihneme konec, aby se utvořil otvor.
  • Připravíme si formu na koblihy, kterou postříkáme kuchyňským sprejem a pomocí sáčku nastříkáme těsto do formy. Utvoříme kruhy kolem vystouplého středu.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 – 12 minut.
  • Během pečení koblih si připravíme polevu. Do mísy dáme cukr a pomalu vmícháme mléko. Musíme míchat tak dlouho, dokud nebude glazura jemná a hladká.
  • Jakmile se koblihy dopečou, namočíme jednu po druhé do glazury.
  • Položíme na mřížku a necháme vychladnout, aby zatuhla poleva. Pak už jen stačí nabídnout ostatním.
Recept na pečené koblihy se zakysanou smetanou.
Zdroj: https://www.backtomysouthernroots.com

Smažené nekynuté kroužky

Nefandíte moučníkům, ve kterých je hlavní přísadou droždí a hledáte ideální alternativy? Tak tyhle donuty obsahují jedlou sodu, kterým skvěle sekunduje kypřící prášek. Jsou lehké, nadýchané a chutnají skvěle.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • 1/4 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 vejce
  • Rostlinný olej na smažení

Postup

  • Naplníme pánev asi 3 cm vrstvou rostlinného oleje a připravíme si plech na pečení s drátěnou mřížkou a papírovou utěrkou, aby koblihy vychladly a měly kam okapat.
  • Ve střední míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření, zatím odložíme stranou.
  • Do jiné mísy dáme rozpuštěné máslo, podmáslí a vejce. Metličkou postupně zašleháme suché přísady do mokrých, dokud nevznikne lepivé těsto.
  • Před vykrajováním těsta rozehřejeme olej na středně mírném ohni po dobu cca 5 až 7 minut.
  • Těsto přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a uhněteme. Poté pomocí dlaní těsto mačkáme, aby se roztáhlo do obdélníku o tloušťce asi 1,5 cm. Vykrájíme z něj kolečka s otvorem uprostřed. Zpracujeme takto všechno těsto.
  • Do oleje vhodíme jeden vykrojený střed, tak zjistíme, jestli je dostatečně zahřátý. Poté opatrně vložíme koblihy do oleje. Necháme smažit asi 3 minuty z každé strany dozlatova.
  • Vyjmeme z oleje a přendáme na mřížku. Postupně takto osmažíme všechny donuty.
  • Ještě teplé namočíme do polevy/glazury podle vlastní fantazie, nebo necháme cca 7 minut vychladnout a obalíme v cukru. Kdo chce, může do cukru přidat mletou skořici či vanilkový cukr, případně obojí.

Tip: Na donuty můžete klidně zkusit i některý z našich receptů na čokoládové polevy, které se běžně používají na cukroví.

Koblihy po americku bez kynutí s polevou i bez ní.
Zdroj: https://www.biggerbolderbaking.com

Koblihy bez lepku

Nechcete nebo nemůžete přijímat lepek a hledáte tak vhodné alternativy na veškeré oblíbené pokrmy? Bezlepkové donuty zachutnají všem bez rozdílu. Jsou snadné, rychlé a velmi chutné.

Ingredience:

Na koblihy:

  • 1/4 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1/4 hrnku ​​kukuřičného oleje
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 s 2/3 hrnku univerzální bezlepkové mouky
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka

Na polevu:

  • 5 polévkových lžic rozpuštěného soleného másla
  • 1 a 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1/2 hrnku cukru moučka

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.  Nastříkáme formu na koblihy kuchyňským olejem ve spreji a dáme stranou.
  • Do nádoby elektrického mixéru dáme máslo, olej, oba druhy cukru a našleháme do hladké pěny. Přidáme vejce, vanilkový extrakt a znovu na střední výkon šleháme.
  • V malé misce promísíme mouku, xanthanovou gumu, skořici, prášek do pečiva, muškátový oříšek, sůl a jedlou sodu.
  • Střídavě přidávejte moučnou směs a mléko do máslové směsi, přičemž začínáme i končíme právě moukou. Mícháme při nízké rychlosti, dokud se vše důkladně nespojí.
  • Nabereme těsto do sáčku a pevně uzavřeme. Pomocí nůžek odstřihneme roh a těsto vytlačíme do dutin formy na koblihy a naplníme téměř plné.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 7 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé. Vyndáme z trouby a necháme 2-3 minuty vychladnout ve formě. Poté otočíme a vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
  • Stejný postup aplikujeme i na zbývající těsto, přičemž před každou dávkou formu nastříkáme kuchyňským sprejem.
  • Rozpuštěné máslo dáme do malé misky a po vychladnutí do něj vždy namočíme horní stranu koblihy.
  • Hned na to vložíme do misky, kde máme smíchaný cukr se skořicí, aby se utvořila cukrová krusta. Dáme zpět na mřížku a necháme zatuhnout.
  • Mohou být skladovány ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů.
Bezlepkové pečené koblihy se skořicovým cukrem.
Zdroj: https://mygluten-freekitchen.com

Něco málo o donutech závěrem

Je to v podstatě oblíbená americká svačinka v podobě pečiva, které se připravuje z kynutého těsta. Samozřejmě, že fantazii se meze nekladou, takže se dá vyrobit i bez kynutí, tedy bez droždí a dokonce i bez lepku.

Podobá se naší koblize, ale ve většině případů se vůbec neplní. Naopak se osmažené či upečené těsto jen namočí do polevy, případně obalí v cukru. Ten je možné i ochutit, ať už skořicí, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a podobně.

Když použijeme polevu, může to být v podstatě jakákoliv, od čokoládové, přes citronovou až například ke karamelové. Můžete ovšem narazit i na donuty, co nemají díru, jsou plné vynikající náplně a povrch zdobí vrstva polevy.

Mrkněte na video, jak se tyto sladké dobroty vyrábí ve velkém v továrně:

DOUGHNUTS | How It's Made

Jako náplň může být použit krém (např. vanilkový, čokoládový), dále jakákoliv příchuť pudinku (jahoda, malina, čokoláda, vanilka, karamel atd.), ale i marmeláda a jiné.

První donut

Říká se, že americké koblihy jsou vlastně původem z anglického hrabství Hertfordshire. Jejich recept si prý tamní obyvatelé přivezli do Ameriky během přesídlení.  Jeho historie tak sahá do přelomu 17. a 18. století.

Bez díry nebo s dírou?

Americké koblihy se staly populárním moučníkem už v 30. letech 20. století. Tehdejší kuchaři nakonec po mnoha pokusech rozhodli, že když se kobliha uprostřed vykrojí a vznikne v ní otvor, smaží se lépe a hlavně rovnoměrně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X