Vyzkoušejte tyto lahodné recepty na dort z mascarpone.
Tento italský sýr celý dort nádherně zvláční a dodá mu tu správnou chuť.
Upečte si ho například jako narozeninový dort, nebo jen tak pro radost.
Citronový krémový dort
Sladko kyselá kombinace s jemností mascarpone dělá tento dort naprosto delikátním. Citron celý dort krásně osvěží a vám ani nedojde, že jste snědli už tři kousky.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 225 g másla (změklého)
- 200 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
Na krém
- 250 g mascarpone
- 5 lžic tučného tvarohu (nebo více, podle chuti)
- 2 lžičky citronové šťávy nebo 1 lžička citronové esence
- Citronová kůra (na ozdobu)
- Moučkový cukr (na ozdobu)
- Oloupané měsíčky citronu (na ozdobu)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si dortovou formu, jejíž dno vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
- Změklé máslo utřeme s cukrem
- Přidáme vanilku, vejce, prosejeme mouku a prášek do pečiva
- Směs dohladka mixujeme a úplného propojení ingrediencí
- Postupně začneme zašlehávat mléko
- Směs by měla být lehce tekutá, možná nebude potřeba použít veškeré mléko
- Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 25 minut do trouby
- Po vyndání z trouby, necháme korpus 10 minut odpočívat ve formě a až poté ho vyndáme na mřížku k úplnému vychladnutí
- Na krém si smícháme tvaroh s citronem, ten pak přidáme do mascarpone
- Vše smícháme a podle vlastních preferencí dochutíme
- Vychladlý korpus rozpůlíme na přibližně dvě stejné části
- Vnitřní stranu korpusu potřeme dostatečným množstvím krému a přiklopíme druhou polovinou
- Zbytkem krému potřeme vršek dortu
- Dort dozdobíme kousky citronu, citronovou kůrou a těsně před podáváním posypeme moučkovým cukrem

Jahodový mascarpone dort
Milovníkům jahod tento recept nesmí utéct. Dort plněný vařenými jahodami ve sladkém sirupu, je něco co musíte zkusit za každou cenu. Nejlepší na tom všem je, že jahody se dají nahradit jakýmikoliv bobulemi. Pokud tedy kopete za tým malin, hurá do toho!
Na korpus
- 280 g hladké mouky
- Lžička prášku do pečiva
- Lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 115 g másla (změklého)
- 200 g cukru krystal
- Lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 2 vejce
- 240 ml podmáslí
- Citron
- Lžička třtinového cukru
Na sirup
- 50 g cukru krystal
- 60 ml vody
- Lžíce smetany na vaření
Na náplň
- 700 g čerstvých jahod
- 50 g cukru krystal
- 100 ml smetany na vaření
Na krém
- 50 g cukru krystal
- 60 ml zakysané smetany
- 340 g mascarpone
- 340 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Do větší mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily
- Ve vedlejší míse si smícháme máslo, cukr krystal a šleháme
- Přidáme vanilkový a mandlový extrakt a znovu promícháme
- Postupně přidáváme vejce a každé dobře zašleháme
- Když jsou vejce zašlehané, začneme přilévat podmáslí a citronovou kůru
- Po kouskách začneme přisypávat suché ingredience
- Když se ingredience spojí v jednolité těsto, to pak vylijeme do dortové formy
- Posypeme třtinovým cukrem a dáme do trouby
- Korpus pečeme 35 – 40 minut
- Korpus vyndáme z trouby a 20 minut ho necháme chladnout ve formě, teprve potom ho přendáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
- Mezitím si připravíme sirup
- V hrnci smícháme vodu a cukr
- Tuto směs zahříváme, dokud se cukr nerozpustí
- Sundáme z plotny a zamícháme 1 lžíci smetany
- Na krém smícháme obě smetany, mascarpone a moučkový cukr
- Krém vyšleháme od tuhé konzistence
- Když je korpus vychladlý, vodorovně ho rozřízneme na dvě stejné části
- Obě vnitřní části dortu potřeme sirupem
- Spodní část pomažeme ⅔ krému a položíme druhou polovinu korpusu
- Zbylý krém navrstvíme na vršek dortu, tak aby se mohly naaranžovat jahody a šťáva z jahod
- V hrnci si rozpustíme cukr ve smetaně, poté směs přivedeme k varu
- Hrnec sundáme z plotny a vhodíme jahody
- Ty jemně ve směsi zamícháme, aby se obalily
- Jahody necháme na 15 minut vychladnout
- Poté jahody společně se šťávou navrstvíme na dort a ozdobíme
Jestli nevíte co s přebytkem jahod a jahodové dezerty už vám lezou i ušima. Můžete si je zavařit a uchovat na další rok. Vyzkoušejte jeden z těchto osvědčených postupů na zavařování jahod a uchovejte jejich chuť.

Objevte podobné tipy
Čokoládový dort s nugátovým krémem
Nechte se unést receptem, který je plný čokolády a nugátu. Je to ideální dezert, který se hodí jako dort na narozeninovou oslavu. Je velký, je lahodný, dá se připravit pár dní dopředu, protože uložený v lednici se ještě více rozleží a jeho chuť se ještě více zintenzivní.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 400 g nugátu
- 120 ml smetany ke šlehání
- 120 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 750 g mascarpone
Na korpus
- 6 vajec
- 100 g cukru krystal
- 70 g třtinového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 200 g mletých lískových ořechů
- 60 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Špetka soli
Na ozdobu
- 150 g čokolády na vaření (rozpuštěné)
- 2 lžíce oleje
- Toffifee
Postup
- Začneme si nejprve připravovat náplň
- V malém hrnci zahřejeme smetanu a vhodíme nakrájený nugát
- Ten ve smetaně ho necháme rozpustit, mícháme, dokud se přísady nepropojí
- Směs dáme do lednice a necháme vychladnout
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Budeme potřebovat tři 18 centimetrové formičky, nebo korpus upečeme třikrát za sebou
- Formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
- Ve velké míse si vyšleháme vejce na vysokou rychlost, dokud nebudou nadýchané
- Postupně začneme přidávat oba cukry
- Přidáme vanilkový extrakt a mícháme
- Ve vedlejší formě si smícháme suché ingredience jako mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl
- Suché ingredience budeme postupně přidávat do ingrediencí mokrých, dokud nám nevznikne jednolité těsto
- Těsto si podle váhy rozdělíme do tří připravených forem a pečeme po dobu 30 minut
- Když jsou korpusy upečené, necháme je na 10 min vychladnout ve formě a poté je vyndáme a přendáme na mřížku
- Nugátovou náplň vyndáme z lednice a pomocí mixéru jí začneme míchat, aby zesvětlala
- Přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt
- Postupně začneme přidávat mascarpone a mícháme, dokud nevznikne nadýchaný krém
- A dáme znovu na 30 minut do lednice
- Jednotlivá patra budeme rovnoměrně promazávat nugátovým krémem
- Poslední patro, jeho vršek, pomažeme tenkou vrstvou krému
- Dort dáme na 30 minut odpočinout do lednice
- Poté potřeme celý obvod dortu nugátovým krémem, ale necháme si něco málo na ozdobu do cukrářského pytlíku
- Na ozdobu rozpustíme čokoládu na vodní lázni a smícháme jí z olejem
- Necháme jí trochu vychladnout a poté začneme zdobit
- Začneme zdobit od okrajů, tak aby čokoláda po dortu stékala
- Poté čokoládu namažeme po celém vršku
- Dort znovu vložíme do lednice, dokud čokoláda neztuhne
- Vršek dortu dozdobíme nugátovým krémem a Toffifee
- Dort uchováváme v lednici, dokud není čas servírovat
Nejlepší je si nugátový krém a korpusy připravit den předem, získají tak extra vláčnost.

Nepečený dort
Tento recept na dort z mascarpone, tímto lahodným sýrem doslova přetéká a je také plný čokolády. Pro čokoholiky je to splněný sen. Protože tu jsou použity dokonce čokolády tři a v každé vrstvě dortu je jiná.
Co budeme potřebovat
- 200 g grahamových sušenek
- 60 g másla
- 500 g mascarpone
- 300 g mléčné čokolády
- 200 g hořké čokolády
- 50 g bílé čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžíce kakaa
Postup
- Sušenky rozdrtíme na jemný prášek
- Smícháme je s kakaem, vanilkou a rozpuštěným máslem
- Dobře směs prohněteme, aby se ingredience spojily
- Směs přendáme do dortové formy a pevně jí rovnoměrně vytlačíme do dna
- Korpus dáme uležet do lednice
- Na vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu a přidáme mascarpone
- Vše spolu promícháme
- Korpus vyndáme z lednice a naneseme na něj čokoládový krém
- Znovu uložíme do lednice
- Mezitím si v hrnci zahřejeme smetanu, nalámeme do ní kousky čokolády a necháme jí rozpustit
- Směs se, ale nesmí vařit
- Sundáme z plotny a necháme vychladnout
- Čokoládovou polevou přelijeme dort a dáme znovu do lednice na minimálně 4 hodiny ztuhnout
- Po ztuhnutí posypeme nastrouhanou bílou čokoládou
Pokud hledáte další inspiraci na jednoduché zákusky, zkuste jeden z těchto receptů na další nepečené dorty.

Mrkvový dort s krémem z mascarpone
Mrkev celé těsto, krásně zvláční a dodá mu sladkost sobě vlastní. To samé udělá lahodný mascarpone sýr v kombinaci s pomerančovou šťávou. Celý dort bude tedy nejen dokonale vláčný, ale díky krému i skvěle dochucený.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 130 g cukru
- 120 ml oleje
- 4 vejce
- Šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- Lžička vanilkového extraktu
- 240 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
- Lžička mleté skořice
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 3 lžíce nasekaných mandlí
Na krém
- 250 g mascarpone
- 100 g moučkového cukru
- Kůra a šťáva z ½ pomeranče
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Do velké mísy dáme všechny mokré ingredience a smícháme je dohromady (kromě mrkve)
- Ve vedlejší míse promícháme všechny suché ingredience (kromě ořechů)
- Suché ingredience potom opatrně vmícháme do mokrých
- Mícháme, dokud se vše zcela nespojí
- Nakonec přidáme mrkev a ořechy, vše zapracujeme v hladké těsto
- Dortovou formu vymažeme máslem a těsto do ní vlijeme
- Mrkvový korpus pečeme přibližně 40 minut
- Mezitím si ušleháme mascarpone s cukrem
- Přidáme kůru z pomeranče a šťávu
- Mícháme, dokud se vše nespojí
- Když je korpus hotový, tak ho necháme ve formě vychladnout asi 10 minut, před tím než ho vyndáme a položíme na mřížku, kde zcela vychladne
- Poté korpus rozpůlíme, na dvě stejně velké části
- Potřeme je krémem a poloviny spojíme
- Krémem můžeme potřít celý jeho obvod nebo jen vršek
- Ozdobíme nasekanými ořechy a uložíme do lednice, dokud nebude čas ho servírovat

Jednotlivá patra dortů nemusíte pouze promazávat krémem z mascarpone. Můžete buď krém smíchat s marmeládou a nanést ho v této kombinaci nebo krém nanést pouze na okraje korpusu a doprostřed umístit vybranou marmeládu. Pokud chcete recept mít ještě více autentičtější uvařte si doma vlastní marmeládu, vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na domácí marmeládu a vyšperkujte svůj dort ještě o něco více.