Lahodné recepty na dorty z krémového sýra mascarpone. Rozplynou se na jazyku

Vyzkoušejte tyto lahodné recepty na dort z mascarpone.

Tento italský sýr celý dort nádherně zvláční a dodá mu tu správnou chuť.

Upečte si ho například jako narozeninový dort, nebo jen tak pro radost.

Citronový krémový dort

Sladko kyselá kombinace s jemností mascarpone dělá tento dort naprosto delikátním. Citron celý dort krásně osvěží a vám ani nedojde, že jste snědli už tři kousky.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 225 g másla (změklého)
  2. 200 g moučkového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. 4 vejce
  5. 225 g hladké mouky
  6. 2 lžičky prášku do pečiva
  7. 3 lžíce mléka

Na krém

  1. 250 g mascarpone
  2. 5 lžic tučného tvarohu (nebo více, podle chuti)
  3. 2 lžičky citronové šťávy nebo 1 lžička citronové esence
  4. Citronová kůra (na ozdobu)
  5. Moučkový cukr (na ozdobu)
  6. Oloupané měsíčky citronu (na ozdobu)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Připravíme si dortovou formu, jejíž dno vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
  3. Změklé máslo utřeme s cukrem
  4. Přidáme vanilku, vejce, prosejeme mouku a prášek do pečiva
  5. Směs dohladka mixujeme a úplného propojení ingrediencí
  6.  Postupně začneme zašlehávat mléko
  7. Směs by měla být lehce tekutá, možná nebude potřeba použít veškeré mléko
  8. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 25 minut do trouby
  9. Po vyndání z trouby, necháme korpus 10 minut odpočívat ve formě a až poté ho vyndáme na mřížku k úplnému vychladnutí
  10. Na krém si smícháme tvaroh s citronem, ten pak přidáme do mascarpone
  11. Vše smícháme a podle vlastních preferencí dochutíme
  12. Vychladlý korpus rozpůlíme na přibližně dvě stejné části
  13. Vnitřní stranu korpusu potřeme dostatečným množstvím krému a přiklopíme druhou polovinou
  14. Zbytkem krému potřeme vršek dortu
  15. Dort dozdobíme kousky citronu, citronovou kůrou a těsně před podáváním posypeme moučkovým cukrem
Krásně ozdobený citronový dort s citronovým krémem.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Jahodový mascarpone dort

Milovníkům jahod tento recept nesmí utéct. Dort plněný vařenými jahodami ve sladkém sirupu, je něco co musíte zkusit za každou cenu. Nejlepší na tom všem je, že jahody se dají nahradit jakýmikoliv bobulemi. Pokud tedy kopete za tým malin, hurá do toho!

Na korpus

  1. 280 g hladké mouky
  2. Lžička prášku do pečiva
  3. Lžička jedlé sody
  4. ½ lžičky soli
  5. 115 g másla (změklého)
  6. 200 g cukru krystal
  7. Lžička vanilkového extraktu
  8. ½ lžičky mandlového extraktu
  9. 2 vejce
  10. 240 ml podmáslí
  11. Citron
  12. Lžička třtinového cukru

Na sirup

  1. 50 g cukru krystal
  2. 60 ml vody
  3. Lžíce smetany na vaření

Na náplň

  1. 700 g čerstvých jahod
  2. 50 g cukru krystal
  3. 100 ml smetany na vaření

Na krém

  1. 50 g cukru krystal
  2. 60 ml zakysané smetany
  3. 340 g mascarpone
  4. 340 ml smetany ke šlehání
  5. 60 g moučkového cukru

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
  3. Do větší mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  4. Vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily
  5. Ve vedlejší míse si smícháme máslo, cukr krystal a šleháme
  6. Přidáme vanilkový a mandlový extrakt a znovu promícháme
  7. Postupně přidáváme vejce a každé dobře zašleháme
  8. Když jsou vejce zašlehané, začneme přilévat podmáslí a citronovou kůru
  9. Po kouskách začneme přisypávat suché ingredience
  10. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, to pak vylijeme do dortové formy
  11. Posypeme třtinovým cukrem a dáme do trouby
  12. Korpus pečeme 35 – 40 minut
  13. Korpus vyndáme z trouby a 20 minut ho necháme chladnout ve formě, teprve potom ho přendáme na mřížku a necháme ho zcela vystydnout
  14. Mezitím si připravíme sirup
  15. V hrnci smícháme vodu a cukr
  16. Tuto směs zahříváme, dokud se cukr nerozpustí
  17. Sundáme z plotny a zamícháme 1 lžíci smetany
  18. Na krém smícháme obě smetany, mascarpone a moučkový cukr
  19. Krém vyšleháme od tuhé konzistence
  20. Když je korpus vychladlý, vodorovně ho rozřízneme na dvě stejné části
  21. Obě vnitřní části dortu potřeme sirupem
  22. Spodní část pomažeme ⅔ krému a položíme druhou polovinu korpusu
  23. Zbylý krém navrstvíme na vršek dortu, tak aby se mohly naaranžovat jahody a šťáva z jahod
  24. V hrnci si rozpustíme cukr ve smetaně, poté směs přivedeme k varu
  25. Hrnec sundáme z plotny a vhodíme jahody
  26. Ty jemně ve směsi zamícháme, aby se obalily
  27. Jahody necháme na 15 minut vychladnout
  28. Poté jahody společně se šťávou navrstvíme na dort a ozdobíme

Jestli nevíte co s přebytkem jahod a jahodové dezerty už vám lezou i ušima. Můžete si je zavařit a uchovat na další rok. Vyzkoušejte jeden z těchto osvědčených postupů na zavařování jahod a uchovejte jejich chuť.

Krémem naplněný jahodový dort.
Zdroj: barleyandsage.com

Čokoládový dort s nugátovým krémem

Nechte se unést receptem, který je plný čokolády a nugátu. Je to ideální dezert, který se hodí jako dort na narozeninovou oslavu. Je velký, je lahodný, dá se připravit pár dní dopředu, protože uložený v lednici se ještě více rozleží a jeho chuť se ještě více zintenzivní.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 400 g nugátu
  2. 120 ml smetany ke šlehání
  3. 120 g moučkového cukru
  4. Lžička vanilkového extraktu
  5. 750 g mascarpone

Na korpus

  • 6 vajec
  • 100 g cukru krystal
  • 70 g třtinového cukru
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • Špetka soli

Na ozdobu

  1. 150 g čokolády na vaření (rozpuštěné)
  2. 2 lžíce oleje
  3. Toffifee

Postup

  1. Začneme si nejprve připravovat náplň
  2. V malém hrnci zahřejeme smetanu a vhodíme nakrájený nugát
  3. Ten ve smetaně ho necháme rozpustit, mícháme, dokud se přísady nepropojí
  4. Směs dáme do lednice a necháme vychladnout
  5. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  6. Budeme potřebovat tři 18 centimetrové formičky, nebo korpus upečeme třikrát za sebou
  7. Formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
  8. Ve velké míse si vyšleháme vejce na vysokou rychlost, dokud nebudou nadýchané
  9. Postupně začneme přidávat oba cukry
  10. Přidáme vanilkový extrakt a mícháme
  11. Ve vedlejší formě si smícháme suché ingredience jako mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl
  12. Suché ingredience budeme postupně přidávat do ingrediencí mokrých, dokud nám nevznikne jednolité těsto
  13. Těsto si podle váhy rozdělíme do tří připravených forem a pečeme po dobu 30 minut
  14. Když jsou korpusy upečené, necháme je na 10 min vychladnout ve formě a poté je vyndáme a přendáme na mřížku
  15. Nugátovou náplň vyndáme z lednice a pomocí mixéru jí začneme míchat, aby zesvětlala
  16. Přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt
  17. Postupně začneme přidávat mascarpone a mícháme, dokud nevznikne nadýchaný krém
  18. A dáme znovu na 30 minut do lednice
  19. Jednotlivá patra budeme rovnoměrně promazávat nugátovým krémem
  20. Poslední patro, jeho vršek, pomažeme tenkou vrstvou krému
  21. Dort dáme na 30 minut odpočinout do lednice
  22. Poté potřeme celý obvod dortu nugátovým krémem, ale necháme si něco málo na ozdobu do cukrářského pytlíku
  23. Na ozdobu rozpustíme čokoládu na vodní lázni a smícháme jí z olejem
  24. Necháme jí trochu vychladnout a poté začneme zdobit
  25. Začneme zdobit od okrajů, tak aby čokoláda po dortu stékala
  26. Poté čokoládu namažeme po celém vršku
  27. Dort znovu vložíme do lednice, dokud čokoláda neztuhne
  28. Vršek dortu dozdobíme nugátovým krémem a Toffifee
  29. Dort uchováváme v lednici, dokud není čas servírovat

Nejlepší je si nugátový krém a korpusy připravit den předem, získají tak extra vláčnost.

Čokoládový dort politý čokoládou a ozdobený toffifee.
Zdroj: baketotheroots.de

Nepečený dort

Tento recept na dort z mascarpone, tímto lahodným sýrem doslova přetéká a je také plný čokolády. Pro čokoholiky je to splněný sen. Protože tu jsou použity dokonce čokolády tři a v každé vrstvě dortu je jiná.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g grahamových sušenek
  2. 60 g másla
  3. 500 g mascarpone
  4. 300 g mléčné čokolády
  5. 200 g hořké čokolády
  6. 50 g bílé čokolády
  7. 300 ml smetany ke šlehání
  8. Lžička vanilkového extraktu
  9. Lžíce kakaa

Postup

  1. Sušenky rozdrtíme na jemný prášek
  2. Smícháme je s kakaem, vanilkou a rozpuštěným máslem
  3. Dobře směs prohněteme, aby se ingredience spojily
  4. Směs přendáme do dortové formy a pevně jí rovnoměrně vytlačíme do dna
  5. Korpus dáme uležet do lednice
  6. Na vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu a přidáme mascarpone
  7. Vše spolu promícháme
  8. Korpus vyndáme z lednice a naneseme na něj čokoládový krém
  9. Znovu uložíme do lednice
  10. Mezitím si v hrnci zahřejeme smetanu, nalámeme do ní kousky čokolády a necháme jí rozpustit
  11. Směs se, ale nesmí vařit
  12. Sundáme z plotny a necháme vychladnout
  13. Čokoládovou polevou přelijeme dort a dáme znovu do lednice na minimálně 4 hodiny ztuhnout
  14. Po ztuhnutí posypeme nastrouhanou bílou čokoládou

Pokud hledáte další inspiraci na jednoduché zákusky, zkuste jeden z těchto receptů na další nepečené dorty.

Čokoládový nepečený dort, plněný a posypaný čokoládou.
Zdroj: mygorgeousrecipes.com

Mrkvový dort s krémem z mascarpone

Mrkev celé těsto, krásně zvláční a dodá mu sladkost sobě vlastní. To samé udělá lahodný mascarpone sýr v kombinaci s pomerančovou šťávou. Celý dort bude tedy nejen dokonale vláčný, ale díky krému i skvěle dochucený.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 130 g cukru
  2. 120 ml oleje
  3. 4 vejce
  4. Šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. 240 g celozrnné mouky
  7. 2 lžičky prášku do pečiva
  8. Špetka soli
  9. Špetka muškátového oříšku
  10. Lžička mleté ​​skořice
  11. 300 g najemno nastrouhané mrkve
  12. 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  13. 3 lžíce nasekaných mandlí

Na krém

  1. 250 g mascarpone
  2. 100 g moučkového cukru
  3. Kůra a šťáva z ½ pomeranče

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. Do velké mísy dáme všechny mokré ingredience a smícháme je dohromady (kromě mrkve)
  3. Ve vedlejší míse promícháme všechny suché ingredience (kromě ořechů)
  4. Suché ingredience potom opatrně vmícháme do mokrých
  5. Mícháme, dokud se vše zcela nespojí
  6. Nakonec přidáme mrkev a ořechy, vše zapracujeme v hladké těsto
  7. Dortovou formu vymažeme máslem a těsto do ní vlijeme
  8. Mrkvový korpus pečeme přibližně 40 minut
  9. Mezitím si ušleháme mascarpone s cukrem
  10. Přidáme kůru z pomeranče a šťávu
  11. Mícháme, dokud se vše nespojí
  12. Když je korpus hotový, tak ho necháme ve formě vychladnout asi 10 minut, před tím než ho vyndáme a položíme na mřížku, kde zcela vychladne
  13. Poté korpus rozpůlíme, na dvě stejně velké části
  14. Potřeme je krémem a poloviny spojíme
  15. Krémem můžeme potřít celý jeho obvod nebo jen vršek
  16. Ozdobíme nasekanými ořechy a uložíme do lednice, dokud nebude čas ho servírovat
Mrkvový nadýchaný dort s lahodným krémem.
Zdroj: yummyaddiction.com

Jednotlivá patra dortů nemusíte pouze promazávat krémem z mascarpone. Můžete buď krém smíchat s marmeládou a nanést ho v této kombinaci nebo krém nanést pouze na okraje korpusu a doprostřed umístit vybranou marmeládu. Pokud chcete recept mít ještě více autentičtější uvařte si doma vlastní marmeládu, vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na domácí marmeládu a vyšperkujte svůj dort ještě o něco více.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X