Jednoduché a rychlé dorty 5 x jinak

Když se řekne dort, tak si většinou každý představí slavnostní událost, kde se podávají dorty s množstvím krému, polevy a ozdob a za tím vším obrovské množství jak ukrytých kalorií, tak práce toho, kdo takový dort zhotovil. Dorty ale mohou být i jiné – jednoduché, rychlé a navíc podstatně méně kalorické.

1. Domácí krtkův dort

Máte rádi dorty s ovocem ? tento v sobě ukrývá sladké banány.

INGREDIENCE :

  • 2 sáčky čokoládového pudinku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje + na vymazání plechu
  • 6 banánů

na krém :

  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ks želatinového ztužovače šlehačky zastudena
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce tučného tvarohu
  • 60 g hořké čokolády, nasekané na kousky

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Smícháme pudinky, cukr a kypřicí prášek.
  3. Do směsi přidáme vejce, olej a vymícháme těsto.
  4. Nalijeme ho do vymazané dortové formy o průměru 26 cm.
  5. Pečeme 35 minut.
  6. Mezitím si připravíme krém.
  7. V trošce vody rozpustíme ztužovač, vlijeme do šlehačky, elektrickou metlou šleháme 2 minuty, pak přidáme cukr a vyšleháme dotuha.
  8. Ručně pak vmíchíme zakysanou smetanu, tvaroh a nasekanou čokoládu.
  9. Dáme na chvíli do chladničky.
  10. Upečený korpus vydlabeme, aby na dně a po okrajích zůstal 1 cm těsta.
  11. Na dno rozložíme banány, na ně navrstvíme krém a posypeme rozdrobeným vydlabaným těstem.
  12. Dáme aspoň na hodinu do ledničky.

Domácí krtkův dort

zdroj : milujemerecepty.cz

2. Vláčný mrkvový dort

Není na něm nic složitého, jeho příprava rychlá a výsledek úžasný. Podstatné je ale nechat ho přes noc uležet, další den je ještě lepší.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 4 hrnky mrkve, najemno nastrouhané
  • 2 hrnky mouky (1 celozrnný, 1 polohrubé)
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek přírodního cukru
  • 1 vanilkový sukr
  • 1 lžičku skořice

na krém

  • 2 kelímky mascarpone (500g)
  • 125g změklého másla
  • 1 kelímek hustší zakysané smetany (200g)
  • 2 lžíce medu

POSTUP :

  1. Ušleháme vejce s cukrem a olejem.
  2. Pak přidáme všechny ostatní ingredience, promícháme.
  3. Pečeme ve vymazané kulaté dortové formě (průměr 26cm) asi na 180°C asi 30 – 35 minut.
  4. Krém si připravíme rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu.
  5. Než budeme krém nanášet na dort, necháme ho trochu ztuhnout v chladu.
  6. Korpus necháme zchladnout, překrojíme ho na 2 půlky.
  7. Polovinu krému namažeme dovnitř, tu druhou nahoru.
  8. Krém nanášíme tak, že první půlku korpusu vrátíme zpět do formy.
  9. Nakonec dort dozdobíme sekanými ořechy.
  10. Dáme zatuhnout do lednice.

Vláčný mrkvový dort

zdroj : inspiredtaste.net

3. Čokoládový dort

INGREDIENCE :

  • 250 g másla
  • 3 ks vajec
  • 100 ml mléka 3,5 %
  • 8 g prášeku do pečiva
  • 200 g čokolády tmavé, alespoň 60 %
  • 30 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička vanilkkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy
  • 220 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g tmavé čokolády na polevu + 200 g másla

POSTUP :

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota.
  2. Poté přidáme instantní kávu a aroma.
  3. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
  4. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
  5. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek.
  6. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
  7. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy.
  8. Polevu připravíme tak, že do misky nalámeme čokoládu spolu s máslem na kousky.
  9. Dáme do vodní lázně a zahříváme.
  10. Mícháme a provaříme.
  11. Polevu naneseme na dort a necháme zatuhnout.
 TIP : Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.  

Čokoládový dort

zdroj : fitrecepies.com

Jahody mají vysoký obsah vitamínu C, který lze srovnávat i s citrusovými plody. Kromě vitamínu C obsahují ještě vitamíny A, B, E, minerální látky. Toto složení jahod má samozřejmě příznivé účinky na zdraví dětí i dospělých, podporuje metabolismus a působí i proti vzniku močových a žlučových kamenů. Jahody se doporučují i pro prevenci srdečních a nádorových onemocnění. Protože jahody mají nízký podíl cukrů, jsou jako ovoce vhodné i pro diabetiky. S jahodami jsou občas spojovány alergické kožní reakce způsobené kyselinami, kterým zabráníme tím, že jahody spojujeme s mléčnými výrobky.

4. Nepečený jahodový dort s kakaem

Máte chuť na lehký letní dort, ale nechcete se v tom vedru ještě potit u trouby? Připravte si tento sušenkový nepečený dort plný jahod a zakysané smetany.

INGREDIENCE :

na korpus

  • 80 g Bebe kakaových sušenek
  • 1 lžíce kokosového tuku

na krém

  • 750 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce práškové želatiny
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 g jahod
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP :

  1. Připravíme si rozevírací dortovou formu o průměru 26 – 28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.
  2. Do mixéru dáme všechny sušenky a kokosový tuk.
  3. Společně promixujeme, až vznikne kompaktní hmota.
  4. Tuto hmotu rozprostřeme na dno formy a utlačíme.
  5. Smetanu ke šlehání ohřejme.
  6. Neměla by vařit, ale měla by být horká.
  7. Metličkou v ní rozmícháme želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky.
  8. Necháme trochu vychladnout.
  9. Do misky dáme mascarpone a vyšleháme ho s cukrem, přidáme vanilková semínka a dále šleháme.
  10. Pomalu vléváme vlažnou smetanu.
  11. Dobře šleháme, aby v krému nevznikly hrudky.
  12. Nakrájíme tři čtvrtě jahod na malé kostičky. Zbytek jahod na plátky.
  13. Hotový krém nalijeme do formy.
  14. Nejprve polovinu krému. Na tu nasypeme všechny jahody na kostičky.
  15. Přikryjme druhou polovinou krému.
  16. Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do něj plátky jahod.
  17. Povrch posypeme kakaem a necháme vychladnout v lednici minimálně 10 – 12 hodin.

Nepečený jahodový dort s kakaem

zdroj : bohynekuchyne.cz

5. Sachr dort

Tento dort je skvělá volba pro hosty, ale také jako jednoduchý narozeninový dort. Pojďte tedy zkusit Sacher dort, potěšíte celou rodinu i své přátelé.

INGREDIENCE :

těsto

  • 6 vajec
  • 160 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g másla
  • 160 g tmavé čokolády
  • 100 g hladká mouka
  • 1 prášek do pečiva

poleva

  • 200 ml smetany
  • 200 g tmavé čokolády

náplň

  • meruňková marmeláda
  • 1 pomeranč

POSTUP :

  1. Nejdříve si rozpustíme čokoládu s máslem a necháme vychladit.
  2. V misce vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem a vytvoříme pěnu.
  3. Bílky si necháme na sníh.
  4. Přidáme vychladlou čokoládu a promícháme.
  5. Přidáme prášek do pečiva a mouku. Promícháme ať se nám vše spojí.
  6. Z bílků si vyšleháme sníh, který pak opatrně přidáváme do směsi.
  7. Těsto si nalijeme do dortové formy obvod 24 cm.
  8. Formu položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Korpus dáme do předehřáté trouby na 170 °C asi na 40-45 minut.
  10. Až bude korpus hotový necháme vychladnout a rozřízneme na dvakrát, aby jsme měli tři kola.
  11. Až bude korpus hotový necháme vychladnout a rozřízneme na dvakrát, aby jsme dostali tři kola.
  12. Vymačkáme si šťávu z jednoho pomeranče a všechny tři kola potřeme.
  13. Poté si dáme do misky marmeládu, kterou můžeme zlehka povařit, aby se nám dobře natíral dort.
  14. Každé kolo potřeme marmeládou, slepíme k sobě a nakonec natřeme celý dort.
  15. Připravíme si polevu.
  16. Rozpustíme čokoládu a přimícháme smetanu.
  17. Dort čokoládou celý polijeme.

Sachr dort

zdroj : wikiwand.com

Dorty zdobíme velmi jednoduše. Většinou použijeme část náplně, šlehačku, pěkné kousky ovoce, které jsme si na ozdobu odložili a pak třeba strouhanou čokoládu, kakao, mleté oříšky nebo kokos.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *