8 luxusních receptů na dresinky, díky kterým uděláte ze zeleninového salátu naprostou bombu!

Snažíte se jíst zdravě, ale už vás nebaví stále dokola jíst ty stejné zeleninové saláty?

Ozvláštěte si je našimi vynikajícími recepty na dresing na salát!

Nabízíme vám variantu ze zakysané smetany, s koriandrem a limetkou, ale také třeba překvapivou verzi s ovocem.

Už se vám sbíhají sliny?

Pojďme na to!

Tradiční krémový italský dresink

Tento vynikající italský dresink plný bylinek je skvělým doplňkem kazdého zeleninového salátu. A přitom je tak snadné ho připravit! Vyzkoušejte ho i vy.

Ingredience

  • 1/4 šálku bílého vinného octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/3 šálku kvalitního olivového oleje
  • 1/2 šálku vysoce kvalitní majonézy
  • 2 stroužky čerstvého česneku, jemně nasekané
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené petrželky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky medu
  • 1/4 šálku parmazánu, jemně nastrouhaného
  • sůl a pepř na dochucení
  • několik lžic vody (pouze v případě potřeby, aby se zálivka trochu zředila)

Postup

  1. Přidejte všechny ingredience do velké zavařovací sklenice a důkladně protřepejte, dokud se vše nespojí.
  2. Před podáváním uložte na několik hodin do lednice nebo ihned podávejte na vašem oblíbeném salátu.
Italská zálivka s bylinkami ve sklenici se lžící.
www.thebusybaker.ca

Medovo-hořčičný salátový dresink

Krémový dresink z medu, hořčice a řeckého jogurtu nabízí luxusnější texturu než jakýkoli obdobný dresink, který znáte. Věříme, že si ho zamilujete stejně jako my!

Ingredience

  • ½ hrnku obyčejného řeckého jogurtu (jakékoli % tuku)
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku dijonské hořčice
  • 3 až 4 lžíce medu, podle chuti
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce jablečného octa nebo více citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. V odměrce nebo misce smíchejte všechny uvedené ingredience.
  2. Šlehejte, dokud se vše nesmíchá.
  3. Ochutnejte a případně dochuťte dalším pepřem.
  4. Pokud je na vás dresink příliš kyselý, zašlehejte další lžíci medu.   
  5. Zbytky dresinku uchovávejte přikryté v lednici po dobu 10 až 14 dnů.
Krémová zálivka z medu, hořčice a řeckého jogurtu ve slenici se lžící.
www.cookieandkate.com

Vyzkoušejte tento dresink například s jedním z našich luxusních receptů na rukolové saláty!

Krémový dresink s koriandrem a limetkou

Řecký jogurt, lesní ovoce, mák a bílé balzamiko dělají z tohoto dresinku jedinečný doplněk každého letního salátu!

Ingredience

  • 1/4 šálku jahod
  • 1/4 šálku ostružin
  • 1/4 šálku borůvek
  • 1/4 šálku malin
  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky tamari nebo sójové omáčky
  • 1 lžička srirachy (nebo podle chuti), volitelně
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžíce máku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Vše jednoduše rozmixujte v mixéru.
  2. Užijte si to!
Dresink z řeckého jogurtu, lesního ovoce, máku a bílého balzamiku ve skleněné láhvi s vedle položeným ovocem.
www.closetcooking.com

Rychlý dresink ze zakysané smetany

Tent snadný dresink na salát ze zakysané smetany vám zabere pouhých 5 minut a potřebujete na něj jen pár ingrediencí, které máte běžně dostupné doma. Užijte si ho!

Ingredience

  • 60 ml zakysané smetany
  • 30 ml bílého vinného octa
  • 40 ml extra panenského olivového oleje
  • 10 ml dijonské hořčice
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Dejte zakysanou smetanu do malé misky a promíchejte, abyste odstranili všechny hrudky.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte, aby se spojily.
  3. Ochutnejte a upravte koření.
  4. Podávejte s jakýmkoli salátem, na který máte zrovna chuť.
Ochucená zakysaná smetana servírovaná ve sklenici.
www.thecookspyjamas.com

Zkuste i naše recepty na celerové saláty! Jsou zdravé, svěží a výživné. Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita. Třeba právě k němu se bude hodit i jeden z uvedených dresinků.

Dresink na salát Caesar

Domácí krémový dresink na oblíbený salát Caesar je mnohokrát lepší než ten kupovaný a přitom je tak rychlý a jednoduchý! Je příjemně kyselý, s nádechem česneku a ančoviček. Lahůdka!

Ingredience

  • ¾ šálku dobré majonézy
  • 2 ančovičky
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek nasekaného česneku (asi 1 polévková lžíce)
  • 1 a ½ lžičky dijonské hořčice

Postup

  1. Smíchejte všechny ingredience v míse kuchyňského robotu.
  2. Mixujte, dokud nebude dresink hladký a krémový, asi 30 sekund, podle potřeby seškrábejte po stranách.
  3. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a nechte v ledničce, dokud ho nebudete potřebovat použít.
Caesar dresink servírovaný v misce s vedle položeným stroužkem česneku a bylikami.
www.wellseasonedstudio.com

Francouzský salátový dresink

Vychutnejte si tento krémový francouzský dresink na salát z kečupu, syrového vejce a mleté papriky. Budete překvapeni, jak skvěle chutná!

Ingredience

  • 1 vejce
  • 1 hrnek kečupu
  • 1/2 šálku bílého octa
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce papriky
  • 2 a 1/2 šálky řepkového oleje

Postup

  1. Smíchejte všechny přísady kromě oleje v mixéru.
  2. Během mixování přilijte olej stálým proudem.
  3. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  4. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Dresink z kečupu, vejce a mleté papriky servírovaný v misce se lžící s vedle položeným salátem a vařečkou.
www.copykat.com

Thajský dresink na salát

Základem tohoto delikátního thajského dresinku je arašídové máslo, které mu dodává krémovost. V kombinaci s limetkovou šťávou, rybí omáčkou a špetkou třtinového cukru potěší tato lahůdka nejeden mlsný jazýček.

Ingredience

  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky   
  • 2 lžíce krémového arašídového másla
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1/2 šálku oleje neutrální chuti
  • 1/4 šálku limetkové šťávy
  • 1/4 šálku bílého octa
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru, volitelně

Postup

  1. Všechny ingredience na dresink rozmixujte do hladka.
  2. Tento thajský salátový dresink lze skladovat až jeden týden ve vzduchotěsné nádobě.
Zálivka z arašídového másla, rybí omáčky a limety servírovaný ve sklenici se lžící, s vedle položenou limetkou.
www.themodernproper.com

Pokud je vám thajská kuchyně blízká, nezapomeňte se podívat i na naše exotické recepty na polévky po thajsku 5x jinak. Vychutnejte si jihovýchodní Asii na talíři!

Krémový dresink s koriandrem a limetkou

Připrava tohoto božského dresinku zabere jen pár minut a výsledek rozhodně stojí za to! Skvěle se hodí nejen na salát, ale i ke kuřecímu masu, rybám, steaku či tacos.

Ingredience

  • 1 velký svazek čerstvého koriandru
  • 1/2 šálku bílého plnotučného jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 lžička medu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 jalapeňo, bez semínek, volitelné

Postup

  1. Dejte koriandr, jogurt, česnek, limetkovou šťávu, med, sůl a jalapeño (pokud používáte) do kuchyňského robotu nebo mixéru a promixujte.
  2. Během mixování pomalu přilévejte olivový olej a mixujte do hladka.
  3. Přestaňte mixovat a ochutnejte, případně dochuťte trochou soli nebo medu.
  4. Dresink nalijte do skleněné nádoby s těsně přiléhajícím víčkem.
  5. Vydrží v lednici až 1 týden.
Zálivka z koriandru a limetek servírovaný ve sklenici s vedle položenými limetkami a bylinkami.
www.twopeasandtheirpod.com

4 tipy, jak se dá také použít dresink

Dresink je vždy tou nejlepší součástí salát, tak proč ho nevyužít i při vaření?

  • Jako marináda

Mnoho salátových dresinků obsahuje jak kyselou přísadu, jako je ocet, tak tuk, jako je olej – dvě základní složky v marinádě – což znamená, že dresinky mohou být vynikající marinádou.

  • S bramborami

Brambory jsou všestrannou zeleninou. A dresinky jim ještě více lahodí.

  • Jako dip

Salátové dresinky lze použít jako dip k různým pokrmům.

  • K těstovinovému salátu

Ať už hledáte snadnou přílohu nebo oběd, těstovinový salát je skvělou volbou. Zkuste ho promíchat se salátovým dresinkem.

A jak chutnaly dresinky vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X