Není nad chutný moučník k odpolední kávě!
A přesně pro tuto příležitost se hodí našich 7 receptů na drobenkové buchty.
Je libo koláč s jablky, švestkami, borůvkami či raději s pudinkem?
Tak či tak si pochutnáte nejen vy, ale i vaši hosté.
Dobrou chuť!
Pudinková buchta s drobenkou
Tato vynikající buchta je jednoduchá na přípravu, její těsto je krásně měkké a je doplněna čerstvým vanilkovým pudinkem a skvělou drobenkou. Mňam!
Ingredience
Na těsto:
- 2/3 šálku teplého mléka
- 3 šálky hladké mouky
- 2 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1/3 šálku másla, pokojové teploty
- 1 středně velké vejce, pokojové teploty
Na povrch buchty:
- 1 balíček instantního vanilkového pudinku
- 1 a 1/2 – 2 šálky mléka na pudink
- 3/4 šálku + 2 lžíce másla
- 2/3 hrnku cukru
- 1 a 1/2 šálků hladké mouky
Postup
- Zahřejte mléko v hrnku v mikrovlnné troubě nebo v malém hrnci na sporáku.
- Mělo by být teplé, ale ne horké nebo vroucí.
- Přidejte mouku a sušené droždí do velké mísy.
- Poté přidejte cukr a vlažné mléko.
- Vše v míse krátce promíchejte hnětacím hákem.
- Dále přidejte vanilkový extrakt, měkké máslo, vejce a špetku soli.
- Těsto hněťte dalších 5 minut, dokud se nebude lepit po stranách mísy a nebude mít pružnou konzistenci.
- Rukama z těsta vytvarujte kouli a vložte ji zpět do mísy.
- Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Pokud je příliš suché/drobivé, přidejte trochu mléka.
- Mísu přikryjte utěrkou, dejte ji na teplé místo a nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte pudink podle pokynů na obalu a nechte ho vychladnout.
- Když je těsto skoro vykynuté, připravte si pekáč. Když je hodina téměř u konce, vyložte pečící plech s vyššími stranami pečícím papírem nebo ho lehte vymažte a vysypte moukou.
- Jakmile těsto nabyde, vyjměte ho z mísy.
- Desku posypte trochou mouky a rukama krátce vypracujte těsto.
- Poté těsto vyválejte tak, aby odpovídalo velikosti vašeho pekáče a vložte ho do pekáče.
- Nechte ještě 15 minut odležet.
- Během čekání předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si drobenku.
- Nejprve dejte do misky máslo, cukr a mouku.
- Poté rychle promíchejte rukama a lehce k sobě vše přitlačte tak, aby se vytvořily malé drobky.
- Odložte stranou.
- Jakmile uplyne 15 minut, pomocí stěrky nebo lžíce rovnoměrně rozetřete studený pudink na těsto.
- Poté nandejte drobenku na vrstvu pudinku.
- Buchtu pečte na středním roštu asi 35–45 minut, dokud není upečená a drobenka není lehce zlatohnědá.
- Před krájením buchtu vyjměte z trouby a nechte ji vychladnout.

Jahodový drobenkový koláč
Lehký a vlhký koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je perfektním dezertem, který se skvěle hodí k odpolednímu čaji nebo kávě.
Ingredience
- 400 g jahod
Na drobenku:
- 2/3 šálku hladké mouky
- 5 lžic studeného másla
- 1/4 šálku třtinového cukru
Na koláč:
- 1/2 šálku měkkého másla
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 3 vejce, pokojové teploty
- 150 ml silné smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Postup
- Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte stranou., natrháme a nakrájíme na malé kostičky.
- Připravte si drobenku.
- Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
- Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
- Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
- Odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
- Dejte změklé máslo a třtinový cukr do velké nádoby (nebo do misky stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
- Ručním mixérem vyšlehejte máslo s cukrem, asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
- Po jednom přidejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
- Přidejte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Promíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte míchat, jakmile se vše spojí.
- Nalijte máslové koláčové těsto do formy.
- V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
- Navrch dejte jahodové kostky a poté přikryjte drobenkou.
- Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špička nože (nebo špejle) vloženého doprostřed koláče nevyjde čistá.
- Před vyjmutím z formy nechte zcela vychladnout.

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty z jahod! Ať už to bude marmeláda, koláč či knedlíky, rozhodně si pochutnáte.
Rebarborový koláč s drobenkou
Tento moučník je vláčný, pokrytý čerstvou rebarborou, která se skvěle doplňuje s máslovou drobenkou. Vychutnejte si ho i vy!
Ingredience
Na drobenku:
- 260 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 300 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 170 g rozpuštěného másla
Na koláč:
- 260 g hladké mouky
- 70 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 čajová lžička soli
- 300 g třtinového cukru
- 170 g másla pokojové teploty
- 2 lžičky vanilky
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 1 šálek podmáslí
- 4 šálky nakrájené čerstvé rebarbory
Postup
- Rozpusťte lžíci másla a potřete dno a boky formy o rozměrech 33 x 23 cm.
- Formu vyložte pečícím papírem tak, aby papír přesahoval strany formy a potřete ho zbylým máslem.
- Na drobenku rozpusťte na pánvi 12 polévkových lžic másla.
- V míse prošlehejte mouku, cukr, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva a sůl.
- Do směsi mouky přidejte rozpuštěné máslo a lžičkou promíchejte, dokud nebude směs drobivá.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
- Smíchejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, sůl, prášek do pečiva a zázvor.
- Vyšlehejte dohromady.
- Dejte třtinový cukr, máslo a vanilku do mixéru a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná, 3-4 minuty.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, šlehejte po každém přidání, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte vanilku a promíchejte.
- Přidejte 1/3 směsi mouky a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se mouka nepřimíchá.
- Přidejte polovinu podmáslí, šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte polovinu zbývající mouky a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte zbývající podmáslí, šlehejte a poté přidejte zbývající mouku a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí.
- Oškrábejte dno a boky mísy a míchejte na nízké rychlosti dalších 10–20 sekund, abyste se ujistili, že je vše dobře spojeno.
- Vložte těsto do formy a pomocí stěrky rovnoměrně těsto rozprostřete.
- Nakrájenou rebarboru rovnoměrně navrstvěte na horní část těsta tak, že nejprve rozetřete polovinu rebarbory na horní část těsta, poté rozetřete celou směs strouhanky a poté zbývající rebarboru.
- Vložte formu do trouby a pečte 40–45 minut.
- Teplota koláče ve středu by měla být asi 94 stupňů C.
- Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout 30 minut.
- Pomocí pečícího papíru vyjměte koláč z formy.
- Před krájením a podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

Podívejte se také na našich 5 božských receptů na koláč s rebarborou. Zdravý, kynutý i s tvarohem!
Objevte podobné tipy
Drobenková buchta s borůvkami
Podávejte tuto báječnou buchtu ke kávě či s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou jako dezert. Kombinace pořádné nálože borůvek s kořeněnou máslovou drobenkou a zakysanou smetanou je neuvěřitelná!
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 8 polévkových lžic změkčeného másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky borůvek
Na drobenku:
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 5 lžic rozpuštěného másla
- volitelně: 1/2 šálku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
Postup
- Vymažte 23 cm koláčovou formu.
- Předehřejte trouba na 180 stupňů Celsia.
- V míse smíchejte 1 a 1/2 šálku mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V elektrickém mixéru vyšlehejte změklé máslo s cukrem.
- Šlehejte asi 3 až 4 minuty, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
- Přidejte vejce a rozšlehejte do hladka.
- Přidejte zakysanou smetanu s vanilkou a zašlehejte.
- Nakonec přidejte i moučnou směs a na nízké rychlosti rozšlehejte.
- Těsto rozetřete do připravené formy a rovnoměrně ho posypte borůvkami.
- V jiné míse smíchejte třtinový cukr, 3/4 šálku mouky, skořici a muškátový oříšek.
- Směs promíchejte vidličkou.
- Přidejte 5 lžic rozpuštěného másla a dobře promíchejte.
- Pokud používáte, vmíchejte najemno nasekané ořechy.
- Drobenkovou směsí rovnoměrně posypte borůvky.
- Pečte v předehřáté troubě 40 až 45 minut, dokud koláč není pevný a vršek nezhnědne.
- Nechte vychladnout ve formě asi 10 minut na stojanu.
- Před krájením vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout.

Citronový koláč s citronovou drobenkou
Tento koláč s příjemnou citronovou chutí a citronovou drobenkou je prostě neuvěřitelný! Skvěle funguje jako lahodná snídaně, dezert nebo jako úžasné pohoštění i pro tu nejnáročnější návštěvu.
Ingredience
Na drobenku:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- špetka soli
- 1/2 šálku studeného másla, nakrájeného na kousky
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1/2 šálku změkčeného másla
- 1 šálek cukru
- 3 velká vejce, oddělená na žloutky a bílky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ čajové lžičky citronového extraktu
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
- 2 lžíce cukru
- ¾ šálku citronového tvarohu (recept níže)
- moučkový cukr na posypání
Na citronový tvaroh:
- ½ hrnku změklého másla
- 2 hrnky cukru
- 2 lžíce citronové kůry
- 1 šálek čerstvé citronové šťávy
- 4 velká vejce
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
- V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémova.
- Přidejte vejce po jednom, šlehejte, dokud se všechna nespojí.
- Zašlehejte citronovou kůru.
- Mixujte na středně nízké rychlosti.
- Směs bude vypadat sražená.
- Přeneste směs do mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
- Ohřívejte v mikrovlnné troubě 5 minut a po každé minutě promíchejte.
- Poté ohřívejte ještě 1 až 2 minuty a promíchejte po každých 30 sekundách.
- Na misku položte kousek igelitu a přitlačte jej přímo do tvarohu.
- Dejte do lednice na 2 až 4 hodiny, nebo dokud tvaroh nevychladne a nezhoustne.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
- Postříkejte pekáč o rozměrech 23 x 23 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
- Připravte si drobenku.
- Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte studené máslo a prsty ho vetřete do mouky.
- Chce to několik minut vtírat, dokud není máslo zakomponované v mouce a textura téměř nepřipomíná písek.
- Nyní si připravte těsto na koláč.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr na vysoké rychlosti, dokud nebude směs krémová, asi 3 až 4 minuty.
- Po jednom zašlehejte žloutky.
- Přidejte extrakty a citronovou kůru a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte polovinu moučné směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte řecký jogurt.
- Vmíchejte zbývající suché přísady a šlehejte, dokud se nespojí.
- V míse vyšlehejte bílky elektrickým ručním mixérem do pěny.
- Postupně přidávejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Přidejte směs bílků do těsta na koláč.
- Těsto rozetřete do vymazaného pekáče.
- Nahoru navrstvěte citronový tvaroh a jemně jej vmasírujte nožem.
- Posypte strouhankou celý koláč.
- Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud tester vložený do středu nevyjde čistý.
- Vyjměte z trouby a posypte horní část moučkovým cukrem.

Drobenková buchta s jablky
Tento moučník s drobenkou je naprosto luxusní, s velkým množstvím jablek a nejskvělejší drobenkou všech dob! Vyzkoušejte ho a uvidíte sami.
Ingredience
Na buchtu:
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce mléka
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku + 2 lžičky rostlinného řepkového oleje
- 1 velké vejce
- 2 až 3 středně velká jablka, omytá, oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 polévková lžíce jablečného octa
Na drobenku:
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného a vychladlého
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
Postup
- Vymažte a moukou vysypte 20 cm rozkládací kulatou formu.
- Odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
- Připravte si drobenku.
- Ve střední míse smíchejte oba cukry, skořici, sůl a mouku.
- Vidličkou přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se ze směsi nevytvoří drobky.
- Dejte stranou.
- Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké odměrce smíchejte mléko, vanilku, olej a vejce.
- Šlehejte do hladka.
- Přidejte mokré přísady k suchým a promíchejte vařečkou.
- Několik hrudek v těstu je v pořádku.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Ve střední míse promíchejte plátky jablek se dvěma lžícemi cukru, 1/2 lžičky skořice a jablečným octem.
- Dejte stranou.
- Na těsto naaranžujte plátky jablka.
- Jablka posypte drobenkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minut nebo dokud není drobenka dozlatova.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Přendejte na servírovací talíř nebo stojan.
- Nakrájejte a podávejte.
- Uchovávejte v zakryté nádobě až 4 dny.

Vyzkoušejte naše recepty na vynikající jablkové řezy ve 4 podobách. Kterou si dáte?
Švestkový koláč s drobenkou
Lahodný moučník ke kávě, který je připraven z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a chutné drobenky, si zamilujete.
Ingredience
- 800 g švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených
Na těsto:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
- 1/2 šálku másla, o pokojové teplotě
- 2 velká vejce
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
Postup
- Předehřejte troubu na 177 ° C.
- Lehce vymažte 23 cm dortovou formu.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a do krémova, asi 2 minuty.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
- Švestky jemně vtlačte do těsta.
- Vytvořte si drobenku.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici.
- Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Pomocí rukou rovnoměrně rozetřete drobenku na švestky.
- Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
- Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté obtočte nožem okraj formy a vyjměte vnější kroužek formy.
- Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Hledáte rychlé a chutné recepty na švestkové buchty?
Vyzkoušejte naše jednoduché dezerty, po kterých se budete zaručeně oblizovat!
A jak jste si na drobenkových buchtách pochutnali vy? Napište nám do komentářů!