Ovocné koláče s drobenkou miluje snad každý sladkomilec. Jsou jednoduché na přípravu, díky ovoci jsou krásně vláčné a drobenka jim dodá sladkou křupavost.
Některé recepty na drobenkové koláče mohou drobenkou nahradit i celé koláčové těsto. Část drobenky tu poslouží jako spodní základ koláče, zbytkem se zasype ovoce.
Ovoce do koláčů volíme podle naší chuti a sezóny. Mimo sezónu používáme mražené nebo kompotované ovoce, ale pozor aby nebylo příliš vodnaté. Recepty na koláče s drobenkou jsou celkem univerzální a tak můžete jednotlivé druhy ovoce zaměňovat.
Pojďme již tedy na 5 úžasných moučníkových receptů s drobenkou.
Rebarborový koláč s drobenkou
INGREDIENCE (na drobenku)
- 1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 6 lžic změklého másla
INGREDIENCE (na koláč)
- 1 hrnek = 240 ml
- 110 g změklého másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3/4 hrnku jogurtu
- 1/4 šálku mléka se smetanou (půl na půl)
- 4 velké stonky rebarbory (krájené cca na 1cm)
- 1 lžíce cukru
POSTUP
- Smícháme ingredience na drobenku a prsty ji důkladně prohněteme, až se začne drobit. Odložíme stranou.
- Předehřejte troubu na 180°C . Připravíme si plech asi 20 x 20 cm a vytřeme ho kouskem másla.
- V míse utřeme máslo s cukrem (ruční šlehač nám ušetří práci), přidáme rozklepnutá vejce a pomalu vmícháváme do utřeného másla. Nakonec zapracujeme vanilkový extrakt.
- Do větší mísy prosejte mouku, přidejte kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Nakrájenou rebarboru promíchejte se lžíci cukru a dejte bokem. Smíchejte jogurt spolu s mlékem a smetanou.
- Do mísy s rozetřeným máslem pomocí mixéru na nízké otáčky začneme přimíchávat střídavě mouku a jogurt s mlékem.
- Přimícháváme střídavě po částech a vždy důkladně propracujeme. Těsto máme hotové.
- Na plech nalijeme polovinu těsta a na něj naskládáme kostky rebarbory. Zalijeme druhou polovinou těsta a posypeme drobenkou. Pečeme 50-60 min do zlatohnědé barvy.
- Pomocí špejle se přesvědčíme, zda je koláč hotový i uvnitř. Necháme 1 hodinu vychladnout a můžeme rebarborový koláč s drobenkou podávat.
zdroj: bojongourmet.com
Objevte podobné tipy
Meruňkový koláč s drobenkou
INGREDIENCE (na drobenku)
- 1 hrnek = 240 ml
- 1/2 hrnku másla
- 3/4 hrnku + 2 lžíce hladké mouky
- 2/3 hrnku mandlové moučky
- 1/2 hrnku + 1 lžíce cukru
- špetka soli
INGREDIENCE (na koláč)
- 1/2 hrnku + 1 lžíce měkkého marcipánu
- 1 hrnek + 2 lžíce cukru
- 3/4 hrnku másla
- 1 a 1/2 hrnku + 2 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 lžíce kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- velká vejce
- 8-10 meruněk
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte pečící formu, o průměru cca 20 cm, máslem.
- Nemáte-li mandlovou moučku, vyrobte si ji sami. Jsou to v podstatě mandle umleté na jemno. Použít můžete loupané i neloupané mandle. Vložte je do mlýnku na kávu a jemně umelte.
- Pouze dávejte pozor, abyste je nepomlely příliš, uvolnil by se z nich olej a my potřebujeme, aby moučka z mandlí byla suchá.
- Na drobenku vložíme do mísy změklé máslo a prohněteme ručním hnětačem (nebo dáme do kuchyňského robota), až získáme krémovou konzistenci másla. Poté přidáme prosátou mouku, mandlovou moučku, cukru a sůl.
- Mícháme nebo hněteme dokud vše není rovnoměrně zapracované. Nepotřebujeme jemnou směs, naopak jsou žádoucí hrudečky (drobky), které nám na koláči vytvoří tu pravou křupavou krustu.
- Na koláčové těsto budeme také potřebovat hnětač nebo ideálně kuchyňský robot.
- Vložíme do mísy marcipán, který hněteme na pomalé otáčky, dokud není marcipán rozdrobený na kousky.
- Přidáme cukr, zvýšíme otáčky a zapracujeme cukr do marcipánu tak, abychom nikde neměli žádné hrudky.
- Zase ztlumte otáčky a začněte postupně přimíchávat mouku, prášek do pečiva sůl a vejce. Zvyšte otáčky a promíchejte dokud není směs konzistentní.
- Těsto přemístěte do pečící formy. Naskládejte na něj půlené meruňky (šlupkou dolů) a celé posypte drobenkou.
- V této fázi můžete formu překrýt potravinářskou fólií a dát ji do lednice. Druhý den ji před pečením nechte 45 min při pokojové teplotě.
- Jinak pečeme koláč asi 1h. Koláč asi po 45. minutě začněte kontrolovat, každá trouba peče jinak. Drobenka by měla mít zlatohnědou barvu.
- Při zkoušce špejlí se snažte ji zapíchnout mimo meruňku, ta by mohla zkreslit stav propečení. Tak a meruňkový koláč s drobenkou je hotový. Dobrou chuť.
zdroj: fancyfoodfancy.wordpress.com
Rybízový koláč s drobenkou
INGREDIENCE (na drobenku)
- 1 hrnek = 240 ml
- 1 hrnek + 5 lžic rozpuštěného másla
- 1 hrnek cukru krystal
- 3/4 lžičky soli
- 2 velké žloutky
- 3 hrnky + 3 lžíce hladké mouky
INGREDIENCE (na rybízový toping)
- 2 a 1/2 hrnku čerstvého nebo mraženého rybízu
- 1 hrnek cukru krystal
- 1/4 hrnku vody
POSTUP
- Větší plech vyložte pečícím papírem. Ve střední míse rozmíchejte dohladka máslo, cukr, sůl a žloutky. Přidejte mouku a řádně promíchejte, dokud se směs nepropojí.
- 2 hrnky drobenkové směsi dejte na plech s pečícím papírem a rovnoměrně je rozetřete po celém plechu.
- Plech dejte do lednice, chlad způsobí to, že nám směs příliš nenabude a dole na koláči budeme mít tenkou křupavou krustičku. Zbytek směsi dejte bokem, tu požijeme nahoru jako drobenku.
- Troubu si zatím předehřejeme na 160°C. V hrnci na sporáku smícháme rybíz, vodu a cukr a přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Vypneme sporák a necháme rybíz vychladnout.
- Zatím vyndáme plech z lednice a dáme ho na 20 minut do vyhřáté trouby. Strany by měly být do světle hněda.
- Plech vytáhneme z trouby a zvýšíme teplotu na 180°C. Na plech rozmístíme rovnoměrně povařený rybíz a zasypeme zbylou drobenkou.
- Vrátíme zpět do trouby a pečeme 25 minut. Drobenka by měla být světle hnědá.
- Plech vytáhneme z trouby a vynikající rybízový koláč s drobenkou je na světě. Před krájením jej necháme vychladnout.
zdroj: hercupofjoy.com
Jahodový koláč s drobenkou
INGREDIENCE (na koláč)
- 1 hrnek = 240 ml
- 1/3 hrnku změklého másla
- 1/2 hrnku cukr krystal
- 1 velké vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku jahod na plátky
INGREDIENCE (na drobenku)
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku cukr krystal
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C vyložte plech (cca 20 x 20 cm) pečícím papírem nebo vymažte máslem. V míse si vyšleháme máslo s cukrem, až bude pěkně nadýchané. Můžeme ručně, ale mixér nám ušetří čas a ruku.
- Přidejte vejce a pokračujte v míchání. Snižte otáčky mixéru a pomalu přidávejte mouku, sůl, jedlou sodu a kypřící prášek. Vše důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a vmícháme tak, aby se vše hezky propojilo.
- Směs přemístěte na plech a rovnoměrně ji rozložte po celém plechu, nahoru naskládejte plátky jahod.
- Na drobenku si smícháme mouku, cukr, hnědý cukr, sůl a skořici. Promícháme a směs zalijeme máslem.
- Mícháme vidličkou, poté můžeme i prsty propracovávat, dokud nám nevznikne hrudkovitá drobenka.
- Drobenkou posypeme jahody na plechu a dáme péct. Pečeme 30-38 minut. Zda je koláč hotový zkoušíme uprostřed zapíchnutím špejle.
- Jahodový koláč s drobenkou vytáhneme z trouby a necháme alespoň 20 minut vychladnout, pak můžeme pokrájet a servírovat.
zdroj: grandbaby-cakes.com
Borůvkový koláč s drobenkou
INGREDIENCE
- 140 g změklého másla
- 250 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 175 ml jogurtu
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 225 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 375 ml drobenky
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu nebo plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
- Utřete máslo s cukrem, abys bylo pěkně vláčné a nadýchané. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Přidejte jogurt, mouku, kypřící prášek a jedlou sodu. Jemně míchejte, dokud se vše nespojí dohromady. Těsto bude hodně husté.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a posypte borůvkami. Na něj nasypte drobenku. Tu si připravíte z másla, cukru a mouky.
- Pečeme 50-60 minut dozlatova. Borůvkový koláč s drobenkou vytáhneme z trouby a před krájením ho necháme alespoň 15 minut vychladnout.
zdroj: tinnedtomatoes.com
U těchto typů koláčů není vhodné vysypávat plech moukou, raději použijte pečící papír nebo jen vymažte tukem.
Koláče s drobenkou vždy vkládáme do předem předehřáté trouby a dbáme hlavně na propečení zespoda.
Zda je koláč hotový zjistíme testem špejlí. Doprostřed koláče zapíchneme špejli, pokud je těsto hotové, špejle bude suchá a můžeme plech z trouby vyndat.
Pokud chcete zdravější koláče, třeba i se zeleninou, určitě zkuste naše cuketové koláče. Jsou vynikající!