Recepty na ovocné koláče s drobenkou 7x jinak. Zamiluje si je celá vaše rodina!

Jsou jednoduché na přípravu, díky ovoci krásně vláčné a drobenka jim dodává sladkou křupavost.

Pojďte se s námi podívat na lahodné recepty na drobenkové koláče, které se skvěle hodí nejen k odpolední kávě.

Máme pro vás například borůvkovou, meruňkovou nebo třešňovou verzi a všechny jsou naprosto luxusní.

Užijte si to!

Jablečný koláč s máslovou drobenkou

Nejlepší koláč s máslovou drobenkou a spoustou jablek promíchaných s cukrem, skořicí a jablečným octem, který se nebojte servírovat i těm nejnáročnějším hostům!

Ingredience:

Na koláč:

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce mléka
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku + 2 lžičky řepkového oleje
  • 1 velké vejce
  • 2 až 3 středně velká jablka, omytá, oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1 polévková lžíce jablečného octa

Na drobenku:

  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla, rozpuštěného a vychladlého
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky

Postup       

  1. Vymastěte a moukou vysypte 20 cm kulatou dortovou rozkládací formu.
  2. Odložte stranou.
  3. Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
  4. Připravte si drobenku.
  5. Ve střední míse smíchejte oba cukry, skořici, sůl a mouku.
  6. Vidličkou přidejte rozpuštěné máslo a mačkejte, dokud nevytvoříte drobenku.
  7. Dejte stranou.
  8. Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
  9. Ve velké odměrce smíchejte mléko, vanilku, olej a vejce.
  10. Šlehejte do hladka.
  11. Přidejte mokré přísady k suchým a promíchejte vařečkou.
  12. Nepřehánějte to s mícháním, několik hrudek v těstíčku je v pořádku.
  13. Těsto nalijte do připravené formy.
  14. Ve střední míse promíchejte plátky jablek se dvěma lžícemi cukru, 1/2 lžičkou skořice a jablečným octem.
  15. Dejte stranou.
  16. Na těsto naaranžujte plátky jablek.
  17. Jablka úplně posypte drobenkou.
  18. Koláč pečte 30 až 35 minut nebo dokud nebude drobenka dozlatova.
  19. Nechte ve formě úplně vychladnout.
  20. Přeneste na servírovací talíř nebo stojan.
  21. Nakrájejte a podávejte.
  22. Uchovávejte v zakryté nádobě až 4 dny.
www.crunchycreamysweet.com

Koláče z jablek jsou perfektní dezert po celý rok. Inspirujte se našimi dalšími recepty!

Třešňový drobenkový koláč

Lahodný moučník z podmáslí, provoněný mandlemi a vanilkou, posypaný sladkými tmavými třešněmi a završený máslovou drobenkou, ocení celá vaše rodina a už nikdy nebude chtít žádný jiný!

Ingredience:

Na drobenku:

  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 šálku másla, rozpuštěného
  • 1/8 lžičky mandlového extraktu

Na koláč:

  • 2 a 1/2 šálků hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 lžic másla, pokojové teploty
  • 1 a 1/4 šálků cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 šálek nízkotučného podmáslí, pokojové teploty
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 700 g čerstvých třešní, vypeckovaných

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C a vymažte a mouku vysypte 25 cm dortovou formu.
  2. Na drobenku smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl v malé misce, přidejte rozpuštěné máslo a mandlový extrakt a vidličkou směs promíchejte, až vznikne drobenka.
  3. Dejte do mrazáku, dokud ji nebudete potřebovat.
  4. Na koláč smíchejte ve střední míse mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  5. Ve velké misce mixéru šlehejte máslo a cukr na střední rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  6. Snižte rychlost na minimum a přidávejte po jednom vejce.
  7. Smíchejte podmáslí s extrakty v malé misce.
  8. Do směsi másla a cukru přidávejte na střídačku ve 3 dávkách podmáslí a moučnou směs (počínaje a konče směsí mouky), dokud není vše zapracováno.
  9. Těsto naškrábejte do připravené formy a uhlaďte stěrkou.
  10. Ostře klepněte na formu, abyste odstranili vzduchové bubliny, a zalijte rovnoměrnou vrstvu třešní, mírně je zatlačte do těsta.
  11. Posypte drobenkou a pečte 75 až 78 minut, dokud okraje nezezlátnou a párátko vložené doprostřed nevyjde čisté nebo s několika drobky.
  12. Před vyjmutím z formy  přendejte na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
  13. Před podáváním nechte úplně vychladnout.
www.tutti-dolci.com

Vanilkový koláč s jahodami a drobenkou

Tento vláčný koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je skvělým letním dezertem a perfektně se hodí třeba k odpolednímu čaji.

Ingredience:

  • 400 g jahod

Na drobenku:

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 60 g třtinového cukru

Na koláč:

  • 120 g másla, změkčeného
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce, pokojové teploty
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 225 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup       

  1. Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Dejte stranou.
  3. Připravte si drobenku.
  4. Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
  5. Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
  6. Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
  7. Odložte stranou.
  8. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
  9. Formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
  10. Umístěte změklé máslo a třtinový cukr do velké mixovací nádoby (nebo do misky vašeho stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
  11. Ručním mixérem šlehejte máslo s cukrem asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
  12. Po jednom přidávejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
  13. Přilijte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
  14. Ke směsi prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  15. Zamíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte, jakmile se vše spojí.
  16. Nalijte máslové těsto do formy.
  17. V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
  18. Navrch dejte jahodové kostky a poté zasypte drobenkou.
  19. Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špejle vložená dovnitř nevyjde čistá.
  20. Před vyjmutím z formy nechte úplně vychladnout.
www.abakingjourney.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na jahodové řezy, na kterých si všichni pochutnají!

Drobenkový koláč z rebarbory

Ovoce, sladká ořechová drobenka a měkký vlhký koláč! Zní to jako něco, co musíte mít? Pak si s námi tento moučník hravě připravte! Je skvělý jako dezert, k snídani, ale i kdykoli během dne.

Ingredience:

Na rebarborovou náplň:

  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 340 g rebarbory, nakrájené na 2 cm plátky
  • 1 polévková lžíce pomerančové šťávy

Na drobenku:

  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 6 polévkových lžic másla, nakrájeného na centimetrové kousky
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku pekanových ořechů
  • 1/8 lžičky soli

Na koláč:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic másla, chladné pokojové teploty
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 1/3 šálku mléka

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Vymažte a vysypte 23 cm dortovou formu.
  3. Připravte si náplň z rebarbory.
  4. V malé misce prsty promněte cukr a citronovou kůru.
  5. Přidejte rebarboru a pomerančovou šťávu, promíchejte a dejte stranou.
  6. Připravte si drobenku.
  7. V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, máslo, třtinový cukr, pekanové ořechy a sůl.
  8. Poté dejte drobenku do lednice, zatímco děláte koláč.
  9. Do ​​mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  10. Ve stolním mixéru (nebo ručním mixérem) šlehejte máslo na střední rychlost 2 minuty, dokud nebude světlé a krémové.
  11. Přidejte cukr a šlehejte ještě 2 minuty.
  12. Přidejte vanilku.
  13. Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře šlehejte po každém přidání.
  14. Když je mixér zapnutý, vmíchejte směs mouky a vše pořádně spojte.
  15. Přidejte mléko a promíchejte.
  16. Těsto rozetřete do formy a vrch uhlaďte špachtlí.
  17. Rebarboru rozdělte na těsto a na rebarboru rozetřete drobenku.
  18. Koláč pečte 45–50 minut, nebo dokud nevyjde špejle zasunutá doprostřed dortu čistá, jen s pár drobky.
www.justalittlebitofbacon.com

Borůvkový koláč s drobenkou a citrónovou polevou

Tento koláč je krásně jemný, vláčný, příjemně sladký a naprosto lahodný! Připravuje se z čerstvých borůvek a každé jeho sousto je plné chuti.

Ingredience:

Na koláč:

  • 2 hrnky hladké mouky   
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ šálku změklého másla
  • ¾ hrnku cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilky
  • ½ podmáslí
  • 2 šálky borůvek
  • kůra z 1 citronu

Na drobenku:

  • 1/4 šálku cukru
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 3/4 lžičky skořice
  • špetka soli
  • ¼ šálku másla, změklého a nakrájeného na kostky

Na polevu:

  • ¾ šálku moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání
  • 1-2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Vymažte 23 cm kulatou formu, která musí být aspoň 5 cm vysoká.
  3. Pokud chcete, položte pečící papír na dno formy a namažte také horní část pečícího papíru.
  4. Mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte dohromady.
  5. Dejte stranou.
  6. Ve stolním mixéru s pádlovým nástavcem míchejte máslo a cukr dohromady, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  7. Přidejte vejce, vanilku a podmáslí.
  8. Míchejte, dokud se nespojí.
  9. Před přidáním suchých přísad vyjměte 2 lžíce z mísy a dejte stranou.
  10. Přidejte suché přísady a míchejte, dokud se téměř nespojí.
  11. Do vyhrazené suché směsi vhoďte borůvky.
  12. Zabráníte tak jejich propadnutí na dno koláče.
  13. Ručně vmíchejte borůvky a vyhrazenou mouku.
  14. Ingredience na polevu smíchejte vidličkou, dokud nebude mít máslo velikost hrášku.
  15. Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně na něj navrstvěte drobenku.
  16. Pečte 45–50 minut, nebo dokud párátko vložené dovnitř nevyjde čisté.
  17. Zatímco koláč chladne, smíchejte moučkový cukr, smetanu a citronovou šťávu.
  18. Jakmile je koláč zcela vychladlý, pokapejte ho polevou.
www.therecipecritic.com

Koláč z čerstvých meruněk s mandlovou drobenkou

Letní káva bude mnohem lepší, když ji budete podávat s tímto luxusním koláčem, který si zamiluejte. Je krásně vláčný, doplněn o spoustu ovocné chuti ze zralých čerstvých meruněk a perfektní máslovou drobenku s mandlemi a kardamomem.

Ingredience:

Na drobenku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladké mouky
  • 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 75 g rozpuštěného másla

Na koláč:

  • 10-12 zralých čerstvých meruněk
  • 203 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • ¼ lžičky kardamomového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 g plus 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 ml vybraného oleje bez výrazné chuti
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kůra z jednoho malého citronu je volitelná, ale doporučená
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • ¼ šálku vody

Postup       

  1. Smíchejte vše, co je potřeba na drobenku, lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude drobivá.
  2. Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
  3. Jemně omyjte a osušte meruňky.
  4. Rozřízněte je a vyndejte pecku.
  5. Odložte do lednice až do použití.
  6. Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
  7. 23 cm dortovou formu  vymažte olejem a vysypte moukou.
  8. Šlehejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  9. Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
  10. Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle je promíchejte.
  11. Přidejte citronovou kůru.
  12. Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte suché přísady.
  13. Za pomocí stěrky nebo tyčovým mixérem šlehejte do hladka a bez hrudek.
  14. Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
  15. Na těsto navrstvěte meruňky v jedné vrstvě, aby pokryly vršek koláče.
  16. Dále přichází na řadu drobenka.
  17. Rozdrobte rukama a směsí rovnoměrně posypte meruňky.
  18. Nyní jemným tlakem drobky lehce přitlačte, aby se rovnoměrně rozetřely.
  19. Pečte v předehřáté troubě 60-70 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté, s menšími drobky.
  20. Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte alobal.
  21. Můžete začít kontrolovat, zda je hotovo po 55 minutách, vložením párátka do 2–3 oblastí koláče mimo střed.
  22. Nechte ve formě úplně vychladnout.
  23. Koláč volně přikryjte utěrkou, aby se při chladnutí na pokojovou teplotu nevysušil.
  24. Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem na máslo a jemně formu otevřete.
  25. Dobrou chuť!
www.carveyourcraving.com

Švestkový drobenkový koláč

Koláč z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a drobenky. Je neuvěřitelný jednoduchý a lze jej upéct i na plechu, pokud chcete pohostit více lidí. Užijte si ho!

Ingredience:

  • 700 g švestek, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky

Na koláč:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty
  • 2 velká vejce

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  2. Vymažte 23 cm dortovou formu.
  3. Dejte stranou.
  4. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  5. Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a krémova, asi 2 minuty.
  6. Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
  7. Švestky jemně vtlačte do těsta.
  8. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici na drobenku.
  9. Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
  10. Rukama rozprostřete drobenku rovnoměrně na švestky.
  11. Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
  12. Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté přejeďte nožem po okraji formy a odstraňte vnější část formy.
  13. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
www.platedcravings.com

Koláče s drobenkou vždy vkládáme do předem předehřáté trouby a dbáme hlavně na propečení zespoda.

Zda je koláč hotový zjistíme testem špejlí. Doprostřed koláče zapíchneme špejli, pokud je těsto hotové, špejle bude suchá a můžeme plech z trouby vyndat.

Pokud chcete zdravější koláče, třeba i se zeleninou, určitě zkuste naše cuketové koláče. Jsou vynikající!

A jaký drobenkový koláč chutná nejvíce vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X