Jsou jednoduché na přípravu, díky ovoci krásně vláčné a drobenka jim dodává sladkou křupavost.
Pojďte se s námi podívat na lahodné recepty na drobenkové koláče, které se skvěle hodí nejen k odpolední kávě.
Máme pro vás například borůvkovou, meruňkovou nebo třešňovou verzi a všechny jsou naprosto luxusní.
Užijte si to!
Jablečný koláč s máslovou drobenkou
Nejlepší koláč s máslovou drobenkou a spoustou jablek promíchaných s cukrem, skořicí a jablečným octem, který se nebojte servírovat i těm nejnáročnějším hostům!
Ingredience:
Na koláč:
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce mléka
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku + 2 lžičky řepkového oleje
- 1 velké vejce
- 2 až 3 středně velká jablka, omytá, oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 polévková lžíce jablečného octa
Na drobenku:
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného a vychladlého
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
Postup
- Vymastěte a moukou vysypte 20 cm kulatou dortovou rozkládací formu.
- Odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
- Připravte si drobenku.
- Ve střední míse smíchejte oba cukry, skořici, sůl a mouku.
- Vidličkou přidejte rozpuštěné máslo a mačkejte, dokud nevytvoříte drobenku.
- Dejte stranou.
- Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké odměrce smíchejte mléko, vanilku, olej a vejce.
- Šlehejte do hladka.
- Přidejte mokré přísady k suchým a promíchejte vařečkou.
- Nepřehánějte to s mícháním, několik hrudek v těstíčku je v pořádku.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Ve střední míse promíchejte plátky jablek se dvěma lžícemi cukru, 1/2 lžičkou skořice a jablečným octem.
- Dejte stranou.
- Na těsto naaranžujte plátky jablek.
- Jablka úplně posypte drobenkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minut nebo dokud nebude drobenka dozlatova.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Přeneste na servírovací talíř nebo stojan.
- Nakrájejte a podávejte.
- Uchovávejte v zakryté nádobě až 4 dny.

Koláče z jablek jsou perfektní dezert po celý rok. Inspirujte se našimi dalšími recepty!
Třešňový drobenkový koláč
Lahodný moučník z podmáslí, provoněný mandlemi a vanilkou, posypaný sladkými tmavými třešněmi a završený máslovou drobenkou, ocení celá vaše rodina a už nikdy nebude chtít žádný jiný!
Ingredience:
Na drobenku:
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 šálku másla, rozpuštěného
- 1/8 lžičky mandlového extraktu
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálků hladké mouky
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 10 lžic másla, pokojové teploty
- 1 a 1/4 šálků cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 šálek nízkotučného podmáslí, pokojové teploty
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 700 g čerstvých třešní, vypeckovaných
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C a vymažte a mouku vysypte 25 cm dortovou formu.
- Na drobenku smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl v malé misce, přidejte rozpuštěné máslo a mandlový extrakt a vidličkou směs promíchejte, až vznikne drobenka.
- Dejte do mrazáku, dokud ji nebudete potřebovat.
- Na koláč smíchejte ve střední míse mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Ve velké misce mixéru šlehejte máslo a cukr na střední rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Snižte rychlost na minimum a přidávejte po jednom vejce.
- Smíchejte podmáslí s extrakty v malé misce.
- Do směsi másla a cukru přidávejte na střídačku ve 3 dávkách podmáslí a moučnou směs (počínaje a konče směsí mouky), dokud není vše zapracováno.
- Těsto naškrábejte do připravené formy a uhlaďte stěrkou.
- Ostře klepněte na formu, abyste odstranili vzduchové bubliny, a zalijte rovnoměrnou vrstvu třešní, mírně je zatlačte do těsta.
- Posypte drobenkou a pečte 75 až 78 minut, dokud okraje nezezlátnou a párátko vložené doprostřed nevyjde čisté nebo s několika drobky.
- Před vyjmutím z formy přendejte na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
- Před podáváním nechte úplně vychladnout.

Vanilkový koláč s jahodami a drobenkou
Tento vláčný koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je skvělým letním dezertem a perfektně se hodí třeba k odpolednímu čaji.
Ingredience:
- 400 g jahod
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 75 g studeného másla
- 60 g třtinového cukru
Na koláč:
- 120 g másla, změkčeného
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce, pokojové teploty
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
- Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte stranou.
- Připravte si drobenku.
- Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
- Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
- Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
- Odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
- Umístěte změklé máslo a třtinový cukr do velké mixovací nádoby (nebo do misky vašeho stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
- Ručním mixérem šlehejte máslo s cukrem asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
- Po jednom přidávejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
- Přilijte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Ke směsi prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Zamíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte, jakmile se vše spojí.
- Nalijte máslové těsto do formy.
- V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
- Navrch dejte jahodové kostky a poté zasypte drobenkou.
- Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špejle vložená dovnitř nevyjde čistá.
- Před vyjmutím z formy nechte úplně vychladnout.

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na jahodové řezy, na kterých si všichni pochutnají!
Objevte podobné tipy
Drobenkový koláč z rebarbory
Ovoce, sladká ořechová drobenka a měkký vlhký koláč! Zní to jako něco, co musíte mít? Pak si s námi tento moučník hravě připravte! Je skvělý jako dezert, k snídani, ale i kdykoli během dne.
Ingredience:
Na rebarborovou náplň:
- 3 lžíce krystalového cukru
- 2 lžičky citronové kůry
- 340 g rebarbory, nakrájené na 2 cm plátky
- 1 polévková lžíce pomerančové šťávy
Na drobenku:
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 6 polévkových lžic másla, nakrájeného na centimetrové kousky
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku pekanových ořechů
- 1/8 lžičky soli
Na koláč:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 8 polévkových lžic másla, chladné pokojové teploty
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 1/3 šálku mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vymažte a vysypte 23 cm dortovou formu.
- Připravte si náplň z rebarbory.
- V malé misce prsty promněte cukr a citronovou kůru.
- Přidejte rebarboru a pomerančovou šťávu, promíchejte a dejte stranou.
- Připravte si drobenku.
- V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, máslo, třtinový cukr, pekanové ořechy a sůl.
- Poté dejte drobenku do lednice, zatímco děláte koláč.
- Do mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Ve stolním mixéru (nebo ručním mixérem) šlehejte máslo na střední rychlost 2 minuty, dokud nebude světlé a krémové.
- Přidejte cukr a šlehejte ještě 2 minuty.
- Přidejte vanilku.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře šlehejte po každém přidání.
- Když je mixér zapnutý, vmíchejte směs mouky a vše pořádně spojte.
- Přidejte mléko a promíchejte.
- Těsto rozetřete do formy a vrch uhlaďte špachtlí.
- Rebarboru rozdělte na těsto a na rebarboru rozetřete drobenku.
- Koláč pečte 45–50 minut, nebo dokud nevyjde špejle zasunutá doprostřed dortu čistá, jen s pár drobky.

Borůvkový koláč s drobenkou a citrónovou polevou
Tento koláč je krásně jemný, vláčný, příjemně sladký a naprosto lahodný! Připravuje se z čerstvých borůvek a každé jeho sousto je plné chuti.
Ingredience:
Na koláč:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ šálku změklého másla
- ¾ hrnku cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ podmáslí
- 2 šálky borůvek
- kůra z 1 citronu
Na drobenku:
- 1/4 šálku cukru
- 1/3 šálku hladké mouky
- 3/4 lžičky skořice
- špetka soli
- ¼ šálku másla, změklého a nakrájeného na kostky
Na polevu:
- ¾ šálku moučkového cukru
- 1 polévková lžíce smetany ke šlehání
- 1-2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vymažte 23 cm kulatou formu, která musí být aspoň 5 cm vysoká.
- Pokud chcete, položte pečící papír na dno formy a namažte také horní část pečícího papíru.
- Mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte dohromady.
- Dejte stranou.
- Ve stolním mixéru s pádlovým nástavcem míchejte máslo a cukr dohromady, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, vanilku a podmáslí.
- Míchejte, dokud se nespojí.
- Před přidáním suchých přísad vyjměte 2 lžíce z mísy a dejte stranou.
- Přidejte suché přísady a míchejte, dokud se téměř nespojí.
- Do vyhrazené suché směsi vhoďte borůvky.
- Zabráníte tak jejich propadnutí na dno koláče.
- Ručně vmíchejte borůvky a vyhrazenou mouku.
- Ingredience na polevu smíchejte vidličkou, dokud nebude mít máslo velikost hrášku.
- Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně na něj navrstvěte drobenku.
- Pečte 45–50 minut, nebo dokud párátko vložené dovnitř nevyjde čisté.
- Zatímco koláč chladne, smíchejte moučkový cukr, smetanu a citronovou šťávu.
- Jakmile je koláč zcela vychladlý, pokapejte ho polevou.

Koláč z čerstvých meruněk s mandlovou drobenkou
Letní káva bude mnohem lepší, když ji budete podávat s tímto luxusním koláčem, který si zamiluejte. Je krásně vláčný, doplněn o spoustu ovocné chuti ze zralých čerstvých meruněk a perfektní máslovou drobenku s mandlemi a kardamomem.
Ingredience:
Na drobenku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladké mouky
- 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
- ¼ lžičky kardamomu
- špetka soli
- 75 g rozpuštěného másla
Na koláč:
- 10-12 zralých čerstvých meruněk
- 203 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- ¼ lžičky kardamomového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 g plus 2 lžíce krystalového cukru
- 100 ml vybraného oleje bez výrazné chuti
- 1 lžička citronové šťávy
- kůra z jednoho malého citronu je volitelná, ale doporučená
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- ¼ šálku vody
Postup
- Smíchejte vše, co je potřeba na drobenku, lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude drobivá.
- Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
- Jemně omyjte a osušte meruňky.
- Rozřízněte je a vyndejte pecku.
- Odložte do lednice až do použití.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
- 23 cm dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou.
- Šlehejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
- Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle je promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru.
- Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte suché přísady.
- Za pomocí stěrky nebo tyčovým mixérem šlehejte do hladka a bez hrudek.
- Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
- Na těsto navrstvěte meruňky v jedné vrstvě, aby pokryly vršek koláče.
- Dále přichází na řadu drobenka.
- Rozdrobte rukama a směsí rovnoměrně posypte meruňky.
- Nyní jemným tlakem drobky lehce přitlačte, aby se rovnoměrně rozetřely.
- Pečte v předehřáté troubě 60-70 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté, s menšími drobky.
- Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte alobal.
- Můžete začít kontrolovat, zda je hotovo po 55 minutách, vložením párátka do 2–3 oblastí koláče mimo střed.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Koláč volně přikryjte utěrkou, aby se při chladnutí na pokojovou teplotu nevysušil.
- Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem na máslo a jemně formu otevřete.
- Dobrou chuť!

Švestkový drobenkový koláč
Koláč z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a drobenky. Je neuvěřitelný jednoduchý a lze jej upéct i na plechu, pokud chcete pohostit více lidí. Užijte si ho!
Ingredience:
- 700 g švestek, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky
Na koláč:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 2 velká vejce
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Vymažte 23 cm dortovou formu.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a krémova, asi 2 minuty.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
- Švestky jemně vtlačte do těsta.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici na drobenku.
- Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Rukama rozprostřete drobenku rovnoměrně na švestky.
- Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
- Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté přejeďte nožem po okraji formy a odstraňte vnější část formy.
- Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Koláče s drobenkou vždy vkládáme do předem předehřáté trouby a dbáme hlavně na propečení zespoda.
Zda je koláč hotový zjistíme testem špejlí. Doprostřed koláče zapíchneme špejli, pokud je těsto hotové, špejle bude suchá a můžeme plech z trouby vyndat.
Pokud chcete zdravější koláče, třeba i se zeleninou, určitě zkuste naše cuketové koláče. Jsou vynikající!
A jaký drobenkový koláč chutná nejvíce vám? Napište nám do komentářů!