Drobné moučníky z listového těsta pro chvíle pohody

Ideálním základem pro výrobu řezů nebo závinů je listové těsto.

Nejen že je hned po ruce, protože si ho můžeme koupit v obchodě, ale současně se z něho výborně peče.

Ostatně posuďte sami a inspirujte se našimi chutnými recepty.

Pečení listového těsta

Listové těsto je třeba péci při vyšší teplotě. Proto je vkládáme zásadně do dobře vyhřáté trouby a pečeme zhruba při 220-230°C. Správné pečení listového těsta je velmi důležitou součástí přípravy. Při nedostatečně vyhřáté troubě nebo s nižší teplotou při pečení se těsto špatně peče a tuk v něm obsažený prýští ven. Upečené je pak příliš tvrdé a málo chutné.

Správně upečené je křehké a jednotlivé vrstvy by měly být skutečně vidět, neboli-lístkovat. Doba pečení se liší podle tvaru, síly těsta a náplně, ale většinou stačí 10-15 minut. Pečeme na vymazaném plechu nebo na plechu vyloženém pečícím papírem.

Někdy se také doporučuje plech předem vypláchnout studenou vodou, protože při tvořící se páře je těsto nadýchanější a křehčí. Před pečením můžeme těsto potřít slazenou vodou, mlékem, rozšlehaným vejcem, případně ještě posypat strouhanými ořechy nebo hrubým krystalovým cukrem.

1. Štrúdl z listového těsta

Zdá-li se vám příprava taženého štrúdlu příliš složitá, využijte těsto listové.

INGREDIENCE:

  • 1 balení listového těsta
  • jablka
  • rozinky
  • skořice
  • cukr
  • strouhanka
  • vejce

POSTUP:

  1. Listové těsto rozdělíme na polovinu.
  2. Každou polovinu zvlášť rozválíme na tenkou placku.
  3. Připravíme si jablka, která oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přičemž přebytečnou šťávu raději vymačkáme.
  4. Plochu placky z listového těsta rovnoměrně posypeme tenkou vrstvou strouhanky.
  5. Na ni navršíme jablka, která posypeme omytými rozinkami, cukrem a skořicí.
  6. Opatrně vše zamotáme do závinu a dáme na pečicí papír na plech.
  7. Postup opakujeme s druhou plackou.
  8. Záviny před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Záviny upečeme ve vyhřáté troubě asi při 200 stupňů Celsia.

Hotový recept na štrúdl z listového těsta

zdroj: kivibloguje.blogspot.com

2. Kremeše z listového těsta

Dnes už klasickým moučníkem z listového těsta jsou kremeše.

INGREDIENCE:

  • 1 balení listového těsta – 500 g
  • na krém: 500 ml vody, 1 a půl sáčku vanilkového pudingu, 120 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 3 vejce
  • 200 ml šlehačky
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP:

  1. Listové těsto se rozválí na placku tak velkou, jak veliký je plech, na kterém ji pak budete péci.
  2. Placku upečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.
  3. Upečený listový plát rozkrojíme na polovinu.
  4. Jednu polovinu rozkrájíme ještě na další porce podle toho, kolik jich chceme mít.
  5. Nyní si vyrobíme krém. Z půl litru vody odlijeme trošku a v ní rozmícháme vanilkové pudingy.
  6. Zbytek vody uvedeme do varu a přilejeme rozmíchané pudingy, přidáme moučkový a vanilkový cukr a dobře promícháme. Vaříme asi 2 minuty a odstavíme. Pak do tohoto vmícháme ještě za horka ušlehaný sníh ze 3 bílků.
  7. Krém natřeme na polovinu upečeného listového těsta, které jsme nepokrájeli. Necháme vychladnout.
  8. Ušleháme šlehačku a přidáme do ní lžíci moučkového cukru, díky tomu totiž lépe ztuhne. Ušlehanou šlehačku namažeme na vychladlý krém a povrch poklademe nakrájenými čtverci té druhé poloviny listového těsta. Kdybychom ho předem nepokrájeli, tak by si při krájení těsto drolilo.
  9. Nakonec můžeme povrch ozdovit čokoládovou polevou.

Hotový recept na kremeše z listového těsta

zdroj: sororessa.blogspot.com

3. Šátečky z listového těsta

Z listového těsta lze vytvořit také plněné šátečky. Jedná se o velmi jednoduchý recept vhodný i pro začátečníka v pečení.

INGREDIENCE:

  • 500 g listového těsta
  • libovolná náplň – povidla, marmeláda, nutela
  • 1 vejce

POSTUP:

  1. Listové těsto rozválíme na placku tenkou asi 2 mm.
  2. Rádýlkem z něho nakrájíme jednotlivě čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.
  3. Doprostřed čtverce dáme nádivku a konce spojíme do šátečku.
  4. Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. V troubě upečeme asi při 180 stupních Celsia po dobu 20 minut dozlatova.

Hotový recept na šátečky z listového těsta

zdroj: vivaitalia.blog.cz

4. Jablečný závin z listového těsta

Závin z listového těsta je asi nejchutnější s jablkovou náplní.

INGREDIENCE:

  • 1 balení listového těsta – 500 g
  • jablka
  • rozinky
  • ořechy
  • vejce
  • skořice
  • cukr
  • strouhanka

POSTUP:

  1. Listové těsto přepůlíme a vyválíme na dvě placky.
  2. Ořechy nahrubo nastrouháme.
  3. Jablka oloupeme a také nahrubo nastrouháme.
  4. Placku posypeme strouhankou, poklademe strouhanými jablky, ochutíme cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy.
  5. Vše opatrně zamotáme do závinu, dáme plech na pečicí papír a potřeme vejcem.
  6. Záviny upečeme na pečicím papíru.
  7. Pečeme asi 20 až 30 minut při 200 stupních Celsia.

HOtový recept na jablečný závin z listového těsta

zdroj: jablecnerecepty.cz

5. Koláč z listového těsta

Nemáte-li čas připravovat těsto na koláč, pak volte rychle dostupné listové těsto, které koupíte již hotové.

INGREDIENCE:

  • 1 balení listového těsta – 500 g
  • 1 plechovka broskvového kompotu
  • 1 balení tvarohu – 250 g
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 60 g cukru
  • 2 vejce

POSTUP:

  1. Z listového těsta vyválíme placku asi 2 mm silnou, kterou vložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
  2. Na těsto rozložíme broskve.
  3. Připravíme si krém: smícháme tvaroh, smetanu, cukr a vejce a nalijeme ho na broskve.
  4. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi po dobu 35 minut.

Hotový recepta na koláč z listového těsta

zdroj: zklamca1.blogspot.com

Doma si můžete zkusit vyrobit falešné listové těsto, které se vám určitě povede. Je vhodné pro přípravu závinů, taštiček nebo šátečků.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 5 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *