Nejlepší domácí listové těsto a koláče, záviny a řezy z něj

Ideálním základem pro výrobu řezů nebo závinů je listové těsto.

Nejen že je hned po ruce, protože si ho můžeme koupit v obchodě, ale současně se z něho výborně peče.

Ostatně posuďte sami a inspirujte se našimi chutnými recepty.

Štrúdl z listového těsta

Zdá-li se vám příprava taženého štrúdlu příliš složitá, využijte těsto listové.

INGREDIENCE

  • 1 balení listového těsta
  • jablka
  • rozinky
  • skořice
  • cukr
  • strouhanka
  • vejce

POSTUP

  1. Listové těsto rozdělíme na polovinu.
  2. Každou polovinu zvlášť rozválíme na tenkou placku.
  3. Připravíme si jablka, která oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přičemž přebytečnou šťávu raději vymačkáme.
  4. Plochu placky z listového těsta rovnoměrně posypeme tenkou vrstvou strouhanky.
  5. Na ni navršíme jablka, která posypeme omytými rozinkami, cukrem a skořicí.
  6. Opatrně vše zamotáme do závinu a dáme na pečicí papír na plech. Doporučujeme vše připravovat na kvalitní pracovní desce ať se těsto zbytečně nelepí. 
  7. Postup opakujeme s druhou plackou.
  8. Záviny před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Záviny upečeme ve vyhřáté troubě asi při 200 stupňů Celsia.

Hotový recept na štrúdl z listového těstazdroj: kivibloguje.blogspot.com

Kremeše z listového těsta

Dnes už klasickým moučníkem z listového těsta jsou kremeše.

INGREDIENCE

  • 1 balení listového těsta – 500 g

na krém:

  • 500 ml vody, 1 a půl sáčku vanilkového pudingu, 120 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 3 vejce
  • 200 ml šlehačky
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP

  1. Listové těsto se rozválí na placku tak velkou, jak veliký je plech, na kterém ji pak budete péci.
  2. Placku upečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.
  3. Upečený listový plát rozkrojíme na polovinu.
  4. Jednu polovinu rozkrájíme ještě na další porce podle toho, kolik jich chceme mít.
  5. Nyní si vyrobíme krém. Z půl litru vody odlijeme trošku a v ní rozmícháme vanilkové pudingy.
  6. Zbytek vody uvedeme do varu a přilejeme rozmíchané pudingy, přidáme moučkový a vanilkový cukr a dobře promícháme. Vaříme asi 2 minuty a odstavíme. Pak do tohoto vmícháme ještě za horka ušlehaný sníh ze 3 bílků.
  7. Krém natřeme na polovinu upečeného listového těsta, které jsme nepokrájeli. Necháme vychladnout.
  8. Ušleháme šlehačku a přidáme do ní lžíci moučkového cukru, díky tomu totiž lépe ztuhne. Ušlehanou šlehačku namažeme na vychladlý krém a povrch poklademe nakrájenými čtverci té druhé poloviny listového těsta. Kdybychom ho předem nepokrájeli, tak by si při krájení těsto drolilo.
  9. Nakonec můžeme povrch ozdobit čokoládovou polevou.

Hotový recept na kremeše z listového těstazdroj: sororessa.blogspot.com

Šátečky z listového těsta

Z listového těsta lze vytvořit také plněné šátečky. Jedná se o velmi jednoduchý recept vhodný i pro začátečníka v pečení.

INGREDIENCE

  • 500 g listového těsta
  • libovolná náplň – povidla, marmeláda, nutela
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Listové těsto rozválíme na placku tenkou asi 2 mm.
  2. Rádýlkem z něho nakrájíme jednotlivě čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.
  3. Doprostřed čtverce dáme nádivku a konce spojíme do šátečku.
  4. Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. V troubě upečeme asi při 180 stupních Celsia po dobu 20 minut dozlatova.

Hotový recept na šátečky z listového těstazdroj: vivaitalia.blog.cz

Jablečný závin z listového těsta

Závin z listového těsta je asi nejchutnější s jablkovou náplní.

INGREDIENCE

  • 1 balení listového těsta – 500 g
  • jablka
  • rozinky
  • ořechy
  • vejce
  • skořice
  • cukr
  • strouhanka

POSTUP

  1. Listové těsto přepůlíme a vyválíme na dvě placky.
  2. Ořechy nahrubo nastrouháme.
  3. Jablka oloupeme a také nahrubo nastrouháme.
  4. Placku posypeme strouhankou, poklademe strouhanými jablky, ochutíme cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy.
  5. Vše opatrně zamotáme do závinu, dáme plech na pečicí papír a potřeme vejcem.
  6. Záviny upečeme na pečicím papíru.
  7. Pečeme asi 20 až 30 minut při 200 stupních Celsia.

HOtový recept na jablečný závin z listového těstazdroj: jablecnerecepty.cz

Koláč z listového těsta

Nemáte-li čas připravovat těsto na koláč, pak volte rychle dostupné listové těsto, které koupíte již hotové.

INGREDIENCE

  • 1 balení listového těsta – 500 g
  • 1 plechovka broskvového kompotu
  • 1 balení tvarohu – 250 g
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 60 g cukru
  • 2 vejce

POSTUP

  1. Z listového těsta vyválíme placku asi 2 mm silnou, kterou vložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
  2. Na těsto rozložíme broskve.
  3. Připravíme si krém: smícháme tvaroh, smetanu, cukr a vejce a nalijeme ho na broskve.
  4. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi po dobu 35 minut.

Hotový recepta na koláč z listového těstazdroj: zklamca1.blogspot.com

 

Listové těsto s jahodami a pudinkem

Suroviny:

  • 1 zmrazené listové těsto
  • 2 lžíce jahodové marmelády
  • 160 ml (2/3 hrnku) vanilkového pudinku
  • 16 jahod
  • cukr moučka

Postup přípravy:

  • Uvařte si vanilkový pudink s cukrem a nechte vychladnout.
  • Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a vystelte si plech pečicím papírem.
  • Z listového těsta si vyřežte 4 stejné, rovné čtverce, každý rozřežte na polovinu, čímž vytvoříte 8 obdélníků.
  • Položte na plech, každý kousek jemně „popíchejte“ vidličkou a pečte cca 10 minut do doby, až bude těsto zlatavé a nafouknuté.
  • Nechte vychladnout, následně vroubkovaným nožem rozřežte vodorovně na polovinu.
  • Na rozříznutou stanu namažte marmeládu a uvařený, ztuhlý pudink.
  • Na vršek naskládejte plátky očištěných jahod a posypejte moučkovým cukrem.
  • Zakryjte druhou částí rozřezaného těsta a ihned podávejte.

Listové těsto s jahodami a tvarohem.

Pokud jste víc na slané, určitě zkuste naše další recepty se slanám listovým těstem. A věřte nám. Něco tak dobrého jste dlouho nejedli!

Hruškový koláč z listového těsta

Tento koláč se jistě hodí k víkendové pohodě a odpočinku. S šálkem dobré kávy nebo čaje jistě zachutná.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g hrušek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • 1 lžička citrónové kůry
  • rozinky
  • 1 vanilkový cukr
  • hladká mouka na poprášení

POSTUP

  1. V míse smícháme tvaroh, moučkový cukr, rozinky, citronovou kůru, vanilkový cukr a vejce.
  2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do kulatého tvaru a přeneseme ho do  formy vyložené papírem na pečení.
  3. Těsto potřeme tenkou vrstvou  připravené náplně a rozložíme na ni hrušky místo vedle místa, nakrájené na tenké plátky přes sebe.
  4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut dozlatova.
Hruškový koláč z listového těsta
zdroj: kitchenette.cz

Koláč s listového těsta s jahodami

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 500 g zralých jahod
  • 250 g mascarpone
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru (nebo prostě podle chuti, méně
  • nebo více)
  • lžička nastrouhané citrónové kůry (nemusí být)
  • 2 lžíce plátkových mandlí, nasucho opražených na pánvi

POSTUP

  1. Troubu zahřejeme na 180 °C.
  2. Koláčovou formu vyložíme listovým těstem (papír ponecháme), přebytečné těsto odstřihneme nůžkami, pečlivě vytvoříme okraje, těsto propícháme vidličkou na mnoha místech a upečeme do zlatova (asi 20 minut, podle trouby).
  3. Necháme vychladnout.
  4. V misce smícháme mascarpone se smetanou, citrónovou kůrou a cukrem, směs natřeme na upečený korpus.
  5. Jahody očistíme, nakrájíme na plátky, půlky, nebo jiné kousky a rovnoměrně narovnáme na krém.
  6. Povrch posypeme opraženými mandlemi a pocukrujeme.
  7. Necháme rozležet asi hodinu v lednici.
Koláč s listového těsta s jahodami
zdroj: labuznik.cz

Pudinkové řezy z listového těsta

Příprava sice zabere více času, ale výsledek rozhodně stojí za to.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 300 ml mléka
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g cukru moučka

POSTUP

  1. Listové těsto lehce rozválíme, přeneseme na plech, propícháme vidličkou a upečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C.
  2. Připravíme si náplň.
  3. V části mléka si rozmícháme vanilkový pudink.
  4. Zbylé mléko s cukrem přivedeme k varu, ihned poté do něj nalijeme rozmíchaný pudink a za stálého míchání vaříme na mírném příkonu asi 3 minuty.
  5. Takto uvařený základní krém vložíme do  stroje s metlou.
  6. Stroj zapneme na rychlost 1, přidáme vanilinový cukr a mícháme do vychladnutí.
  7. Mezitím si změklé máslo nakrájíme na malé kousky.
  8. Do vychladlého základního krému je postupně vmícháme.
  9. Na upečený plát pečlivě rozetřeme připravený krém tak, aby po celé ploše měl stejnou výšku, a byl rozetřen až ke kraji plátu.
  10. Povrch musí být hladký.
  11. Poté na něj položíme druhý plát tak, aby vrchní strana plátu byla na krému.
  12. Na vrchní plát položíme jiný plech, lehce zatížíme a uložíme do chladničky.
  13. Tento výrobek se sesazuje den předem, aby zvláčněl, a lépe se také krájel.
  14. Druhý den dezert nakrájíme na porce 3 x 7 cm, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Pudinkové řezy z listového těsta
zdroj: mujobchod.cz

Tvarohové řezy z listového těsta

Tvarohové řezy z listového těsta jsou rychlé a výborné.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vajec
  • 3 lžíce cukru krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml smetany

POSTUP

  1. Tvarohy smícháme se smetanou, 2 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a 2 žloutky (bílky schováme na sníh).
  2. Důkladně promícháme.
  3. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  4. První vyválíme (asi na velikost ¾ plechu).
  5. Přeneseme na pečící papír, namažeme tvarohovou směsí a překryjeme rozválenou druhou polovinou listového těsta.
  6. Dáme péci do předehřáté trouby na 200°C asi na 25 minut.
  7. Bílky vyšleháme se lžící cukru v pevný sníh a chvíli předtím, než jsou řezy upečené, rovnoměrně rozetřeme na řezy.
  8. Vrátíme do trouby a pečeme do zlatova (asi 5 minut).
 TIP : Do tvarohových řezů můžete dát ovoce (broskve, mandarinky, jahody), piškoty, nebo sušenky. 
Tvarohové řezy z listového těsta
zdroj: erecepty.eu

Z listového těsta můžeme také připravovat známé cukrářské zákusky, mezi které jistě patří kremrole, rohlíčky,  košíčky a šátečky.

Výhoda přípravy z listového těsta je, že si tyto tvary plněné až po upečení můžeme připravit podle našeho vlastního času jako polotovary a plnit je až těsně před podáváním.

Plníme krémy nebo ochucenou šlehačkou. Kromě toho se z listového těsta velice rychle dají připravit různé koláčky, taštičky plněné různými náplněmi a s nimi i pečené.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.