Ideálním základem pro výrobu řezů nebo závinů je listové těsto.
Nejen že je hned po ruce, protože si ho můžeme koupit v obchodě, ale současně se z něho výborně peče.
Ostatně posuďte sami a inspirujte se našimi chutnými recepty.
Co se v článku dozvíte?
Pečení listového těsta
Listové těsto je třeba péci při vyšší teplotě. Proto je vkládáme zásadně do dobře vyhřáté trouby a pečeme zhruba při 220-230°C. Správné pečení listového těsta je velmi důležitou součástí přípravy. Při nedostatečně vyhřáté troubě nebo s nižší teplotou při pečení se těsto špatně peče a tuk v něm obsažený prýští ven. Upečené je pak příliš tvrdé a málo chutné.
Správně upečené je křehké a jednotlivé vrstvy by měly být skutečně vidět, neboli-lístkovat. Doba pečení se liší podle tvaru, síly těsta a náplně, ale většinou stačí 10-15 minut. Pečeme na vymazaném plechu nebo na plechu vyloženém pečícím papírem.
Někdy se také doporučuje plech předem vypláchnout studenou vodou, protože při tvořící se páře je těsto nadýchanější a křehčí. Před pečením můžeme těsto potřít slazenou vodou, mlékem, rozšlehaným vejcem, případně ještě posypat strouhanými ořechy nebo hrubým krystalovým cukrem.
1. Štrúdl z listového těsta
Zdá-li se vám příprava taženého štrúdlu příliš složitá, využijte těsto listové.
INGREDIENCE:
- 1 balení listového těsta
- jablka
- rozinky
- skořice
- cukr
- strouhanka
- vejce
POSTUP:
- Listové těsto rozdělíme na polovinu.
- Každou polovinu zvlášť rozválíme na tenkou placku.
- Připravíme si jablka, která oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přičemž přebytečnou šťávu raději vymačkáme.
- Plochu placky z listového těsta rovnoměrně posypeme tenkou vrstvou strouhanky.
- Na ni navršíme jablka, která posypeme omytými rozinkami, cukrem a skořicí.
- Opatrně vše zamotáme do závinu a dáme na pečicí papír na plech.
- Postup opakujeme s druhou plackou.
- Záviny před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
- Záviny upečeme ve vyhřáté troubě asi při 200 stupňů Celsia.
zdroj: kivibloguje.blogspot.com
2. Kremeše z listového těsta
Dnes už klasickým moučníkem z listového těsta jsou kremeše.
INGREDIENCE:
- 1 balení listového těsta – 500 g
- na krém: 500 ml vody, 1 a půl sáčku vanilkového pudingu, 120 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 3 vejce
- 200 ml šlehačky
- 1 lžíce moučkového cukru
POSTUP:
- Listové těsto se rozválí na placku tak velkou, jak veliký je plech, na kterém ji pak budete péci.
- Placku upečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.
- Upečený listový plát rozkrojíme na polovinu.
- Jednu polovinu rozkrájíme ještě na další porce podle toho, kolik jich chceme mít.
- Nyní si vyrobíme krém. Z půl litru vody odlijeme trošku a v ní rozmícháme vanilkové pudingy.
- Zbytek vody uvedeme do varu a přilejeme rozmíchané pudingy, přidáme moučkový a vanilkový cukr a dobře promícháme. Vaříme asi 2 minuty a odstavíme. Pak do tohoto vmícháme ještě za horka ušlehaný sníh ze 3 bílků.
- Krém natřeme na polovinu upečeného listového těsta, které jsme nepokrájeli. Necháme vychladnout.
- Ušleháme šlehačku a přidáme do ní lžíci moučkového cukru, díky tomu totiž lépe ztuhne. Ušlehanou šlehačku namažeme na vychladlý krém a povrch poklademe nakrájenými čtverci té druhé poloviny listového těsta. Kdybychom ho předem nepokrájeli, tak by si při krájení těsto drolilo.
- Nakonec můžeme povrch ozdovit čokoládovou polevou.
zdroj: sororessa.blogspot.com
3. Šátečky z listového těsta
Z listového těsta lze vytvořit také plněné šátečky. Jedná se o velmi jednoduchý recept vhodný i pro začátečníka v pečení.
INGREDIENCE:
- 500 g listového těsta
- libovolná náplň – povidla, marmeláda, nutela
- 1 vejce
POSTUP:
- Listové těsto rozválíme na placku tenkou asi 2 mm.
- Rádýlkem z něho nakrájíme jednotlivě čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.
- Doprostřed čtverce dáme nádivku a konce spojíme do šátečku.
- Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem.
- V troubě upečeme asi při 180 stupních Celsia po dobu 20 minut dozlatova.
zdroj: vivaitalia.blog.cz
4. Jablečný závin z listového těsta
Závin z listového těsta je asi nejchutnější s jablkovou náplní.
INGREDIENCE:
- 1 balení listového těsta – 500 g
- jablka
- rozinky
- ořechy
- vejce
- skořice
- cukr
- strouhanka
POSTUP:
- Listové těsto přepůlíme a vyválíme na dvě placky.
- Ořechy nahrubo nastrouháme.
- Jablka oloupeme a také nahrubo nastrouháme.
- Placku posypeme strouhankou, poklademe strouhanými jablky, ochutíme cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy.
- Vše opatrně zamotáme do závinu, dáme plech na pečicí papír a potřeme vejcem.
- Záviny upečeme na pečicím papíru.
- Pečeme asi 20 až 30 minut při 200 stupních Celsia.
zdroj: jablecnerecepty.cz
5. Koláč z listového těsta
Nemáte-li čas připravovat těsto na koláč, pak volte rychle dostupné listové těsto, které koupíte již hotové.
INGREDIENCE:
- 1 balení listového těsta – 500 g
- 1 plechovka broskvového kompotu
- 1 balení tvarohu – 250 g
- 1 kelímek zakysané smetany
- 60 g cukru
- 2 vejce
POSTUP:
- Z listového těsta vyválíme placku asi 2 mm silnou, kterou vložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
- Na těsto rozložíme broskve.
- Připravíme si krém: smícháme tvaroh, smetanu, cukr a vejce a nalijeme ho na broskve.
- Upečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi po dobu 35 minut.
zdroj: zklamca1.blogspot.com
Doma si můžete zkusit vyrobit falešné listové těsto, které se vám určitě povede. Je vhodné pro přípravu závinů, taštiček nebo šátečků.