Domácí recepty z listového těsta v 10 sladkých variantách. Inspirujte se!

Ideálním základem pro výrobu řezů nebo závinů je listové těsto.

Nejlepší je připravené doma – ušetříte peníze, pracujete se základními surovinami a výsledná chuť je prostě báječná.

To z obchodu je zase hned po ruce.

Recepty z listového těsta mohou být rychlé a snadné.

Zároveň z něj ale můžete připravit i opravdové cukrářské delikatesy.

Ostatně posuďte sami a inspirujte se našimi chutnými recepty.

Základní recept na listové těsto

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička octa
  • 125 ml vody

POSTUP

Postupujte podle videoreceptu:

Štrúdl z listového těsta

Na klasický štrúdl se používá tažené těsto. Pokud vám ale jeho příprava přijde složitá, pracná, nebo máte málo času, zkuste tento recept z listového těsta.

INGREDIENCE

  • 1 balení listového těsta
  • jablka
  • rozinky
  • skořice
  • cukr
  • strouhanka
  • vejce

POSTUP

  1. Listové těsto rozdělte na polovinu.
  2. Každou polovinu zvlášť rozválejte na tenkou placku.
  3. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, přebytečnou šťávu vymačkejte.
  4. Těsto rovnoměrně posypte tenkou vrstvou strouhanky.
  5. Na ni navršte jablka, zasypte omytými rozinkami, cukrem a skořicí.
  6. Vše opatrně zamotejte do závinu (doporučujeme vše připravovat na kvalitní pracovní desce ať se těsto zbytečně nelepí). 
  7. Závin přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem
  8. Postup opakujeme s druhou plackou.
  9. Záviny před pečením potřete rozšlehaným vejcem.
  10. Pečte ve vyhřáté troubě při 200 stupňů Celsia cca 20 minut.
jablečný štrůdl z listového těsta
Zdroj: gusto.at

Kremeše z listového těsta

Dnes už klasický moučník z listového těsta. Na pohled se může zdát složitý, ale v tomto receptu zjistíte, že to tak není. A výsledek rozhodně stojí za to.

INGREDIENCE

  • 500 g listového těsta
  • 500 ml vody,
  • 1 a půl sáčku vanilkového pudingu
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml šlehačky
  • 1 lžíce moučkového cukru

POSTUP

  1. Listové těsto rozválejte na placku tak velkou, jak veliký je plech, na kterém ji pak budete péci.
  2. Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.
  3. Upečený listový plát rozkrojte na polovinu.
  4. Jednu polovinu rozkrájejte ještě na další porce podle toho, kolik jich chcete mít
  5. V 200 ml vody rozmíchejte oba pudinkové prášky
  6. Zbytek vody přiveďte k varu, přilijte puinkovou směs, močkový i vanilkový cukr a dobře promíchejte.
  7. Za stálého míchání vařte 2 minuty, poté odstavte z plotny
  8. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do horkého pudinku
  9. Tuto směs rovnoměrně namažte na nepokrájenou část listového těsta a nechte vychladnout
  10. Ušlehejte šlehačku a přidejte do ní lžíci moučkového cukru (lépe díky tomu ztuhne)
  11. Ušlehanou šlehačku namažte na vychladlý krém a povrch poklaďte nakrájenými čtverci druhé poloviny těsta (kdyby nebylo předem pokrájené, při krájení by se drolilo)
  12. Povrch můžete ozdobit čokoládovou polevou.
Recept z listového těsta na kremeše
Zdroj: whereismyspoon.co

Šátečky z listového těsta

Jedním z nejjednodušších dezertů, které můžete z listového těsta připravit jsou plněné šátečky. A co do nich? Cokoliv co máte rádi, nebo co máte zrovna po ruce.

INGREDIENCE

  • 500 g listového těsta
  • libovolná náplň – povidla, marmeláda, nutela
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Listové těsto rozválejte na placku tenkou asi 2 mm.
  2. Rádýlkem z něho nakrájejte čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.
  3. Doprostřed čtverce dejte náplň
  4. Rohy přehněte na střed a vytvořte tak šáteček
  5. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem.
  6. V troubě pečte při 180 stupních Celsia po dobu 20 minut, dozlatova.
  7. Hotové šátečky posypte moučkovým cukrem
sladké šátečky z vrstveného těsta
Zdroj: letthebakingbegin.com

Jednoduchý koláč z listového těsta

Výborný koláč, který snadno vykouzlíte z mraženého listového těsta a z kompotovaného ovoce.

INGREDIENCE

  • 1 balení listového těsta
  • 1 plechovka meruňkového kompotu
  • 250 g tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 60 g cukru
  • 2 vejce

POSTUP

  1. Z listového těsta vyválejte slabý plát
  2. Vložte do koláčové formy nebo na plech vystlaný pečicím papírem
  3. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce a směs namažte na těsto
  4. Navrch rozložte meruňky a lehce je vmáčkněte do tvarohu
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi po dobu 35 minut.
koláč z listového těsta s meruňkami
Zdroj: pinterest.com

Listové těsto s jahodami a pudinkem

Báječný recept z listového těsta, který vás uhrane svou lehkostí a nadýchaností.

INGREDIENCE

  • 1 balíček listového těsta
  • 2 lžíce jahodové marmelády
  • 160 ml vanilkového pudinku
  • 16 jahod
  • cukr moučka

POSTUP

  • Uvařte vanilkový pudink s cukrem a nechte ho vychladnout
  • Troubu předehřejte na 200 ° a plech vystelte pečicím papírem
  • Listové těsto rozválejte a vykrojte z něj 4 stejné čtverce
  • Ty rozdělte na polovinu – získáte tak 8 menších obdélníků
  • Položte na plech a jemně propíchejte vidličkou
  • Pečte cca 10 minut
  • Nechte vychladnout a poté vodorovně rozřízněte abyste „listový bochánek“ mohli naplnit
  • Spodní část pomažte jahodovou marmeládou, na ni rozmažte vrstvu pudinku, poklaďte plátky jahod posypte moučkovým cukrem
  • Přikryjte horní polovinou a ihned servírujte
Lístkové těsto s jahodami a tvarohem.
Zdroj: pinterest.com

Pokud jste víc na slané, určitě zkuste naše další recepty se slaným listovým těstem. A věřte nám. Něco tak dobrého jste dlouho nejedli!

Hruškový koláč z listového těsta

Tento koláč se báječně hodí k víkendové pohodě a odpočinku. S šálkem dobré kávy nebo čaje jistě přijde k chuti.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g hrušek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • 1 lžička citrónové kůry
  • rozinky
  • 1 vanilkový cukr
  • hladká mouka na poprášení

POSTUP

  1. V míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, rozinky, citronovou kůru, vanilkový cukr a vejce.
  2. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kulatého tvaru a přeneste ho do formy vyložené papírem na pečení.
  3. Těsto potřete tenkou vrstvou  připravené náplně
  4. Na ni rozložte hrušky pokrájené na tenké plátky tak, že se navzájem částečně překrývají
  5. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut dozlatova.
Hruškový koláč z listového těsta
Zdroj: eatingwell.com

Skořicový šneci

Ideální pochoutka na propršené podzimní odpoledne, nebo návrat ze zimní procházky. A jak ji nejsnáze připravit? Ano, z listového těsta.

INGREDIENCE

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžíce skořice

POSTUP

  • Z těsta vyválejte tenkou placku
  • Potřete ji změklým máslem
  • Posypte rovnoměrně cukrem a skořicí
  • Těsto srolujte do válečku a z něj ukrajujte 1-2 cm široké plátky
  • Ty vyskládejte na plocho do plechu vystlaného pečicím papírem
  • Pomažte rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180°
Skořicový šneci v misce
Zdroj: lordsbyronkitchen.com

Koláč z listového těsta s jahodami

Luxusní koláč, kterým jednoduše ohromíte. Vyzkoušejte recept z listového těsta, který si zamiluje celá rodina.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 500 g zralých jahod
  • 250 g mascarpone
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru (nebo prostě podle chuti, méně
  • nebo více)
  • lžička nastrouhané citrónové kůry (nemusí být)
  • 2 lžíce plátkových mandlí, nasucho opražených na pánvi

POSTUP

  1. Troubu zahřejte na 180 °C.
  2. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem. Na něj rozložte rozválené listové těsto
  3. Přebytečné těsto, které přepadá přes okraje odstřihněte nůžkami
  4. Dno i boky lehce propíchejte vidličkou a upečte dozlatova, cca 20 minut
  5. V misce smíchejte mascarpone se smetanou, citronovou kůrou a cukrem
  6. Směs namažte na vychladlý korpus
  7. Jahody očistěte a pokrájejte na plátky
  8. Rovnoměrně naneste na krém
  9. Zasypte praženými mandlemi a pocukrujte
  10. Nechte minimálně hodinu odležet v lednici
jahodový koláč z listového těsta s mascarpone
Zdroj: pardonyourfrench.com

Pudinkové řezy z listového těsta

Lahůdka, která se rozpouští na jazyku. Příprava sice zabere více času, ale nad konečným výtvorem se budete ještě dlouho oblizovat.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 300 ml mléka
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g cukru moučka

POSTUP

  1. Listové těsto rozválejte ve slabý plát
  2. Vložte do plechu vystlaného pečicím papírem, na několika místech propíchejte vidličkou a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180°
  3. Ve jedné třetině mléka rozmíchejte pudinkový prášek
  4. Zbylé dvě třetiny nalijte do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu
  5. Jakmile začne mléko vařit, stáhněte plamen na minimum, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání provařte dokud krém nezhoustne
  6. Odstavte z plotny, přidejte vanilkový cukr a promíchejte a nechte vychladnout
  7. Máslo pokrájejte na malé plátky a nechte zcela změknout a poté ho opatrně vmíchejte do pudinku.
  8. Upečené těsto nechte vychladnou a poté ho příčně rozřízněte napůl
  9. Na jednu část pomažte krémem – pečlivě po celé ploše a ve stejné vrstvě
  10. Druhou část listového těsta položte na krém upečenou, propíchanou stranou dolů
  11. Lehce stlačte a nechte v lednici odležet do druhého dne
  12. Poté dezert rozkrájejte na jednotlivé porce, pocukrujte moučkovým cukrem a servírujte
Pudinkový koláč  z listového těsta
Zdroj: pinterest.com

Tvarohové řezy z listového těsta

Hledáte něco rychlého a snadného a přitom opravdu chutného? Zkuste tyto řezy. Tvaroh s listovým těstem je skvělá kombinace.

INGREDIENCE

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 3 lžíce cukru krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml smetany

POSTUP

  1. Listové těsto vyválejte na dva stejně velké slabé pláty
  2. Tvaroh smíchejte se smetanou, žloutky, dvěma lžícemi cukru a s vanilkovým cukrem
  3. Na plech vystlaný pečicím papírem dejte první plát listového těsta
  4. Rovnoměrně ho pomažte tvarohovou směsí a přikryjte druhým plátem
  5. Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180°
  6. Bílky vyšlehejte se zbytkem cukru v tuhý sníh
  7. Plech vyndejte z trouby, na dezert rovnoměrně rozvrstvěte sníh a dejte zpět do trouby na dalších ř minut
  8. Po vychladnutí rozkrájejte na čtvercové porce a servírujte.
Listový koláč s pudinkem a se sněhem
Zdroj: easyrecipes.com

Z listového těsta můžeme také připravovat známé cukrářské zákusky, mezi které jistě patří kremrole, rohlíčky,  košíčky a šátečky.

Výhoda přípravy z listového těsta je, že si tyto tvary plněné až po upečení můžeme připravit podle našeho vlastního času jako polotovary a plnit je až těsně před podáváním.

Plníme krémy nebo ochucenou šlehačkou. Kromě toho se z listového těsta velice rychle dají připravit různé koláčky, taštičky plněné různými náplněmi a s nimi i pečené.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.