Ideálním základem pro výrobu řezů nebo závinů je listové těsto.
Nejlepší je připravené doma – ušetříte peníze, pracujete se základními surovinami a výsledná chuť je prostě báječná.
To z obchodu je zase hned po ruce.
Recepty z listového těsta mohou být rychlé a snadné.
Zároveň z něj ale můžete připravit i opravdové cukrářské delikatesy.
Ostatně posuďte sami a inspirujte se našimi chutnými recepty.
Základní recept na listové těsto
INGREDIENCE
- 250 g hladké mouky
- 50 g hrubé mouky
- 250 g másla
- 1 žloutek
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička octa
- 125 ml vody
POSTUP
Postupujte podle videoreceptu:
Štrúdl z listového těsta
Na klasický štrúdl se používá tažené těsto. Pokud vám ale jeho příprava přijde složitá, pracná, nebo máte málo času, zkuste tento recept z listového těsta.
INGREDIENCE
- 1 balení listového těsta
- jablka
- rozinky
- skořice
- cukr
- strouhanka
- vejce
POSTUP
- Listové těsto rozdělte na polovinu.
- Každou polovinu zvlášť rozválejte na tenkou placku.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, přebytečnou šťávu vymačkejte.
- Těsto rovnoměrně posypte tenkou vrstvou strouhanky.
- Na ni navršte jablka, zasypte omytými rozinkami, cukrem a skořicí.
- Vše opatrně zamotejte do závinu (doporučujeme vše připravovat na kvalitní pracovní desce ať se těsto zbytečně nelepí).
- Závin přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem
- Postup opakujeme s druhou plackou.
- Záviny před pečením potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte ve vyhřáté troubě při 200 stupňů Celsia cca 20 minut.

Kremeše z listového těsta
Dnes už klasický moučník z listového těsta. Na pohled se může zdát složitý, ale v tomto receptu zjistíte, že to tak není. A výsledek rozhodně stojí za to.
INGREDIENCE
- 500 g listového těsta
- 500 ml vody,
- 1 a půl sáčku vanilkového pudingu
- 120 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200 ml šlehačky
- 1 lžíce moučkového cukru
POSTUP
- Listové těsto rozválejte na placku tak velkou, jak veliký je plech, na kterém ji pak budete péci.
- Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.
- Upečený listový plát rozkrojte na polovinu.
- Jednu polovinu rozkrájejte ještě na další porce podle toho, kolik jich chcete mít
- V 200 ml vody rozmíchejte oba pudinkové prášky
- Zbytek vody přiveďte k varu, přilijte puinkovou směs, močkový i vanilkový cukr a dobře promíchejte.
- Za stálého míchání vařte 2 minuty, poté odstavte z plotny
- Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do horkého pudinku
- Tuto směs rovnoměrně namažte na nepokrájenou část listového těsta a nechte vychladnout
- Ušlehejte šlehačku a přidejte do ní lžíci moučkového cukru (lépe díky tomu ztuhne)
- Ušlehanou šlehačku namažte na vychladlý krém a povrch poklaďte nakrájenými čtverci druhé poloviny těsta (kdyby nebylo předem pokrájené, při krájení by se drolilo)
- Povrch můžete ozdobit čokoládovou polevou.

Šátečky z listového těsta
Jedním z nejjednodušších dezertů, které můžete z listového těsta připravit jsou plněné šátečky. A co do nich? Cokoliv co máte rádi, nebo co máte zrovna po ruce.
INGREDIENCE
- 500 g listového těsta
- libovolná náplň – povidla, marmeláda, nutela
- 1 vejce
POSTUP
- Listové těsto rozválejte na placku tenkou asi 2 mm.
- Rádýlkem z něho nakrájejte čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.
- Doprostřed čtverce dejte náplň
- Rohy přehněte na střed a vytvořte tak šáteček
- Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem.
- V troubě pečte při 180 stupních Celsia po dobu 20 minut, dozlatova.
- Hotové šátečky posypte moučkovým cukrem

Jednoduchý koláč z listového těsta
Výborný koláč, který snadno vykouzlíte z mraženého listového těsta a z kompotovaného ovoce.
INGREDIENCE
- 1 balení listového těsta
- 1 plechovka meruňkového kompotu
- 250 g tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 60 g cukru
- 2 vejce
POSTUP
- Z listového těsta vyválejte slabý plát
- Vložte do koláčové formy nebo na plech vystlaný pečicím papírem
- Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce a směs namažte na těsto
- Navrch rozložte meruňky a lehce je vmáčkněte do tvarohu
- Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi po dobu 35 minut.

Objevte podobné tipy
Listové těsto s jahodami a pudinkem
Báječný recept z listového těsta, který vás uhrane svou lehkostí a nadýchaností.
INGREDIENCE
- 1 balíček listového těsta
- 2 lžíce jahodové marmelády
- 160 ml vanilkového pudinku
- 16 jahod
- cukr moučka
POSTUP
- Uvařte vanilkový pudink s cukrem a nechte ho vychladnout
- Troubu předehřejte na 200 ° a plech vystelte pečicím papírem
- Listové těsto rozválejte a vykrojte z něj 4 stejné čtverce
- Ty rozdělte na polovinu – získáte tak 8 menších obdélníků
- Položte na plech a jemně propíchejte vidličkou
- Pečte cca 10 minut
- Nechte vychladnout a poté vodorovně rozřízněte abyste „listový bochánek“ mohli naplnit
- Spodní část pomažte jahodovou marmeládou, na ni rozmažte vrstvu pudinku, poklaďte plátky jahod posypte moučkovým cukrem
- Přikryjte horní polovinou a ihned servírujte

Pokud jste víc na slané, určitě zkuste naše další recepty se slaným listovým těstem. A věřte nám. Něco tak dobrého jste dlouho nejedli!
Hruškový koláč z listového těsta
Tento koláč se báječně hodí k víkendové pohodě a odpočinku. S šálkem dobré kávy nebo čaje jistě přijde k chuti.
INGREDIENCE
- listové těsto – viz. základní recept
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g hnědého cukru
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžička mleté skořice
- 500 g hrušek, oloupaných a zbavených jádřinců
- 1 lžička citrónové kůry
- rozinky
- 1 vanilkový cukr
- hladká mouka na poprášení
POSTUP
- V míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, rozinky, citronovou kůru, vanilkový cukr a vejce.
- Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kulatého tvaru a přeneste ho do formy vyložené papírem na pečení.
- Těsto potřete tenkou vrstvou připravené náplně
- Na ni rozložte hrušky pokrájené na tenké plátky tak, že se navzájem částečně překrývají
- Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut dozlatova.

Skořicový šneci
Ideální pochoutka na propršené podzimní odpoledne, nebo návrat ze zimní procházky. A jak ji nejsnáze připravit? Ano, z listového těsta.
INGREDIENCE
- 400 g listového těsta
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžíce skořice
POSTUP
- Z těsta vyválejte tenkou placku
- Potřete ji změklým máslem
- Posypte rovnoměrně cukrem a skořicí
- Těsto srolujte do válečku a z něj ukrajujte 1-2 cm široké plátky
- Ty vyskládejte na plocho do plechu vystlaného pečicím papírem
- Pomažte rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180°

Sladká varianta listového těsta se dokonale snoubí s hrnkem kvalitní kávy. Zajímá vás, jak jsme ohodnotili pákové kávovary? Mimo jiné se dozvíte, jak si chytře vybrat.
Koláč z listového těsta s jahodami
Luxusní koláč, kterým jednoduše ohromíte. Vyzkoušejte recept z listového těsta, který si zamiluje celá rodina.
INGREDIENCE
- listové těsto – viz. základní recept
- 500 g zralých jahod
- 250 g mascarpone
- 4 lžíce kysané smetany
- 4 lžíce moučkového cukru (nebo prostě podle chuti, méně
- nebo více)
- lžička nastrouhané citrónové kůry (nemusí být)
- 2 lžíce plátkových mandlí, nasucho opražených na pánvi
POSTUP
- Troubu zahřejte na 180 °C.
- Koláčovou formu vyložte pečicím papírem. Na něj rozložte rozválené listové těsto
- Přebytečné těsto, které přepadá přes okraje odstřihněte nůžkami
- Dno i boky lehce propíchejte vidličkou a upečte dozlatova, cca 20 minut
- V misce smíchejte mascarpone se smetanou, citronovou kůrou a cukrem
- Směs namažte na vychladlý korpus
- Jahody očistěte a pokrájejte na plátky
- Rovnoměrně naneste na krém
- Zasypte praženými mandlemi a pocukrujte
- Nechte minimálně hodinu odležet v lednici

Pudinkové řezy z listového těsta
Lahůdka, která se rozpouští na jazyku. Příprava sice zabere více času, ale nad konečným výtvorem se budete ještě dlouho oblizovat.
INGREDIENCE
- listové těsto – viz. základní recept
- 300 ml mléka
- 70 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink
- 80 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 20 g cukru moučka
POSTUP
- Listové těsto rozválejte ve slabý plát
- Vložte do plechu vystlaného pečicím papírem, na několika místech propíchejte vidličkou a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180°
- Ve jedné třetině mléka rozmíchejte pudinkový prášek
- Zbylé dvě třetiny nalijte do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu
- Jakmile začne mléko vařit, stáhněte plamen na minimum, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání provařte dokud krém nezhoustne
- Odstavte z plotny, přidejte vanilkový cukr a promíchejte a nechte vychladnout
- Máslo pokrájejte na malé plátky a nechte zcela změknout a poté ho opatrně vmíchejte do pudinku.
- Upečené těsto nechte vychladnou a poté ho příčně rozřízněte napůl
- Na jednu část pomažte krémem – pečlivě po celé ploše a ve stejné vrstvě
- Druhou část listového těsta položte na krém upečenou, propíchanou stranou dolů
- Lehce stlačte a nechte v lednici odležet do druhého dne
- Poté dezert rozkrájejte na jednotlivé porce, pocukrujte moučkovým cukrem a servírujte

Tvarohové řezy z listového těsta
Hledáte něco rychlého a snadného a přitom opravdu chutného? Zkuste tyto řezy. Tvaroh s listovým těstem je skvělá kombinace.
INGREDIENCE
- listové těsto – viz. základní recept
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 3 lžíce cukru krystalu
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml smetany
POSTUP
- Listové těsto vyválejte na dva stejně velké slabé pláty
- Tvaroh smíchejte se smetanou, žloutky, dvěma lžícemi cukru a s vanilkovým cukrem
- Na plech vystlaný pečicím papírem dejte první plát listového těsta
- Rovnoměrně ho pomažte tvarohovou směsí a přikryjte druhým plátem
- Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180°
- Bílky vyšlehejte se zbytkem cukru v tuhý sníh
- Plech vyndejte z trouby, na dezert rovnoměrně rozvrstvěte sníh a dejte zpět do trouby na dalších ř minut
- Po vychladnutí rozkrájejte na čtvercové porce a servírujte.

Z listového těsta můžeme také připravovat známé cukrářské zákusky, mezi které jistě patří kremrole, rohlíčky, košíčky a šátečky.
Výhoda přípravy z listového těsta je, že si tyto tvary plněné až po upečení můžeme připravit podle našeho vlastního času jako polotovary a plnit je až těsně před podáváním.
Plníme krémy nebo ochucenou šlehačkou. Kromě toho se z listového těsta velice rychle dají připravit různé koláčky, taštičky plněné různými náplněmi a s nimi i pečené.
Blbec jsem dělala kremeš dle tohoto receptu, bylo mi divný proč se dělá puding z vody, pak koukám, že jediný cukr co tam je, je pouze lžíce ve smetaně. Vždyť ten dezert není vůbec sladký. Puding z vody opravdu nedobrý. Za mě už nikdy více
Do pudingu se ma dat 120g mouckoveho cukru a vanilkovy cukr….