5 vynikajících polévek s dršťkami jak je neznáte. Vyzkoušejte je!

Hledáte recepty na dršťkové polévky? Tak to jste tady správně.

Někteří je milují a někteří nesnáší, pravdou ale je že dršťky jsou oblíbené po celém světě. 

Dneska si ukážeme jak klasické recepty, tak i ty ze světa a nakonec i stále oblíbenější vegetariánský recept z hlívy ústřičné.

Klasická dršťková polévka

Ukážeme si recept na klasickou a tradiční českou dršťkovou polévku jak ji znáte z hospod a restaurací. Skvěle chutná s čerstvým chlebem. 

Ingredience

  • 0.5kg očištěných drštěk
  • 6 šálků vody
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl  pepř
  • 1 cibule

Postup

  1. Dršťky uvaříme ve vodě doměkka, zabere nám to asi hodinu. Poté je vyjmeme z vody, nakrájíme na proužky a vrátíme zpět do vody.
  2. Mezitím si na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky a zaprášíme moukou.
  3. Jakmile nám mouka s cibulí zhnědnou tak přidáme mletou papriku a promícháme. Pozor, při dlouhém restování papriky bez vody by nám paprika zhořkla.
  4. Tuto směs dáme do hrnce s vodou a dršťkami a přivedeme k varu.
  5. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a dle chuti sůl a pepř.Podáváme s chlebem a nebo jiným pečivem.  Máte domácí pekárnu? Můžete vyzkoušet naše skvělé recepty na pečivo z domácí pekárny.
Tradiční polévka s dršťkama,  paprikou, majoránkou a chlebem v bíém talíři.
zdroj: czechinthekitchen.com

Polévka se zeleninou a dršťkami

V této lahodné polévce najdeme nejen dršťky, ale i maso a zeleninu které spolu tvoří neodolatelnou kombinaci kterou si zamilujete.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 800 g drštěk
  • 400 vařeného hovězího masa
  • 2 mrkve
  • 200 g celeru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička majoránky
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dršťky pořádně omyjeme a dáme vařit s trochou  soli dokud nebudou měkké
  2. Jakmile jsou měkké tak je nakrájíme na proužky a necháme stranou.
  3. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a prolisovaný česnek.
  4. K zelenině přidáme vařené dršťky a zakápneme citronovou šťávou.
  5. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, majoránku, sůl a pepř.
  6. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené vařené hovězí maso a vaříme spolu dalších 10 minut.
Čírá polévka s dršťkama, masem a zeleninou v bílé misce.
zdroj: eatsmarter.com

Florentinská polévka s dršťkami

Tato polévka má svůj původ v italské Florencii. Zkuste něco nového a ochutnejte tuhle netradiční verzi. 

Ingredience

  • 900 g očištěných drštěk
  • 450g rajčatového pyré
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ½ sklenice bílého vína
  • 100 g parmazánu
  • 8 lístků čerstvé bazalky
  • 1 šálek vinného octa
  • voda
  • sůl a pepř

Postup

  1. Očištěné dršťky nakrájíme na proužky uvaříme ve vodě se solí a octem, délka vaření by měla být asi 15 minut dokud nezměknou.
  2. Rozpálíme olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přidáme prolisovaný česnek.
  3. Jakmile nám zelenina začne měknout přidáme rajčatové pyré a vařené dršťky.
  4. Přilijeme víno, vodu, natrhanou čerstvou bazalku a necháme na mírném plameni vařit asi 1-2 hodiny, podle toho jak moc chceme dršťky měkké.
  5. Podáváme se strouhaným parmazánem.
Italská tomatová polévka se sýrem a chlebem.
zdroj: philosokitchen.com

Bulharská polévka Shkembe

Tahle polévka s dršťkami je původem z Bulharska a je velice oblíbená po celém Balkáně. Určitě zachutná i vám!

Ingredience

  • 500g očištěných drštěk
  • 2 lžíce oleje
  • 2 šálky mléka
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • ⅓ šálku octa
  • sušené chilli papričky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dršťky nakrájíme na proužky a vaříme asi 30 minut.
  2. Poté do vody přidáme olej, mléko, pepř a papriku a vaříme dalších 30 minut a v případě potřeby doléváme vodu.
  3. Smícháme si ocet, sušené chilli papričky a prolisovaný česnek a necháme odležet.
  4. Polévku servírujeme s chlebem a pokapanou směsí octa, chilli a česneku.
Bulharská polévka v tradiční keramické misce.
zdroj: findbgfood.com

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Tato vegetariánská verze se stává stále populárnější a to naprosto právem. Je to ideální volba pro zdravou svačinu.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 1.5 litru zeleninového vývaru
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička majoránky
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • petržel

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
  2. Jakmile nám cibule změkne tak přidáme veškeré koření a dobře promícháme.
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel a dusíme asi 5 minut.
  4. Mezitím si nakrájíme hlívu na asi 1 cm silné proužky, přidáme k zelenině a dusíme asi 5-10 minut.
  5. Přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 30 minut dokud nám zelenina a hlíva nezměknou.
  6. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a přisypeme petržel.
Zeleninová polévka s houbami a bylinkami.
zdroj: steemit.com

Co jsou to dršťky a proč je jíst?

Jsou to žaludky hospodářských zvířat, u nás se nejčastěji využívají ty kravské, ale ve světě se můžete běžně setkat s ovčími, kozími či jeleními žaludky. 

Dršťky mají velmi málo kalorií v porovnání s hovězím a nebo vepřovým masem. Jsou také výborným zdrojem vitamínu B12, železa, vápníku a bílkovin. 

Další skvělou výhodou je jejich velice nízká cena. 

Jak se vám líbily recepty na dršťkové polévky a kterou z nich ochutnáte jako první?

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X