Hledáte recepty na dršťkové polévky? Tak to jste tady správně.
Někteří je milují a někteří nesnáší, pravdou ale je že dršťky jsou oblíbené po celém světě.
Dneska si ukážeme jak klasické recepty, tak i ty ze světa a nakonec i stále oblíbenější vegetariánský recept z hlívy ústřičné.
Klasická dršťková polévka
Ukážeme si recept na klasickou a tradiční českou dršťkovou polévku jak ji znáte z hospod a restaurací. Skvěle chutná s čerstvým chlebem.
Ingredience
- 0.5kg očištěných drštěk
- 6 šálků vody
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- sůl pepř
- 1 cibule
Postup
- Dršťky uvaříme ve vodě doměkka, zabere nám to asi hodinu. Poté je vyjmeme z vody, nakrájíme na proužky a vrátíme zpět do vody.
- Mezitím si na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky a zaprášíme moukou.
- Jakmile nám mouka s cibulí zhnědnou tak přidáme mletou papriku a promícháme. Pozor, při dlouhém restování papriky bez vody by nám paprika zhořkla.
- Tuto směs dáme do hrnce s vodou a dršťkami a přivedeme k varu.
- Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a dle chuti sůl a pepř.Podáváme s chlebem a nebo jiným pečivem. Máte domácí pekárnu? Můžete vyzkoušet naše skvělé recepty na pečivo z domácí pekárny.

Polévka se zeleninou a dršťkami
V této lahodné polévce najdeme nejen dršťky, ale i maso a zeleninu které spolu tvoří neodolatelnou kombinaci kterou si zamilujete.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 800 g drštěk
- 400 vařeného hovězího masa
- 2 mrkve
- 200 g celeru
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička majoránky
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup
- Dršťky pořádně omyjeme a dáme vařit s trochou soli dokud nebudou měkké
- Jakmile jsou měkké tak je nakrájíme na proužky a necháme stranou.
- Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a prolisovaný česnek.
- K zelenině přidáme vařené dršťky a zakápneme citronovou šťávou.
- Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, majoránku, sůl a pepř.
- Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené vařené hovězí maso a vaříme spolu dalších 10 minut.

Florentinská polévka s dršťkami
Tato polévka má svůj původ v italské Florencii. Zkuste něco nového a ochutnejte tuhle netradiční verzi.
Ingredience
- 900 g očištěných drštěk
- 450g rajčatového pyré
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ sklenice bílého vína
- 100 g parmazánu
- 8 lístků čerstvé bazalky
- 1 šálek vinného octa
- voda
- sůl a pepř
Postup
- Očištěné dršťky nakrájíme na proužky uvaříme ve vodě se solí a octem, délka vaření by měla být asi 15 minut dokud nezměknou.
- Rozpálíme olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přidáme prolisovaný česnek.
- Jakmile nám zelenina začne měknout přidáme rajčatové pyré a vařené dršťky.
- Přilijeme víno, vodu, natrhanou čerstvou bazalku a necháme na mírném plameni vařit asi 1-2 hodiny, podle toho jak moc chceme dršťky měkké.
- Podáváme se strouhaným parmazánem.

Objevte podobné tipy
Bulharská polévka Shkembe
Tahle polévka s dršťkami je původem z Bulharska a je velice oblíbená po celém Balkáně. Určitě zachutná i vám!
Ingredience
- 500g očištěných drštěk
- 2 lžíce oleje
- 2 šálky mléka
- 1 lžička mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- ⅓ šálku octa
- sušené chilli papričky
- sůl, pepř
Postup
- Dršťky nakrájíme na proužky a vaříme asi 30 minut.
- Poté do vody přidáme olej, mléko, pepř a papriku a vaříme dalších 30 minut a v případě potřeby doléváme vodu.
- Smícháme si ocet, sušené chilli papričky a prolisovaný česnek a necháme odležet.
- Polévku servírujeme s chlebem a pokapanou směsí octa, chilli a česneku.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Tato vegetariánská verze se stává stále populárnější a to naprosto právem. Je to ideální volba pro zdravou svačinu.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 400 g hlívy ústřičné
- 1.5 litru zeleninového vývaru
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- ½ celeru
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 lžička majoránky
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- petržel
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
- Jakmile nám cibule změkne tak přidáme veškeré koření a dobře promícháme.
- Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel a dusíme asi 5 minut.
- Mezitím si nakrájíme hlívu na asi 1 cm silné proužky, přidáme k zelenině a dusíme asi 5-10 minut.
- Přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 30 minut dokud nám zelenina a hlíva nezměknou.
- Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a přisypeme petržel.

Co jsou to dršťky a proč je jíst?
Jsou to žaludky hospodářských zvířat, u nás se nejčastěji využívají ty kravské, ale ve světě se můžete běžně setkat s ovčími, kozími či jeleními žaludky.
Dršťky mají velmi málo kalorií v porovnání s hovězím a nebo vepřovým masem. Jsou také výborným zdrojem vitamínu B12, železa, vápníku a bílkovin.
Další skvělou výhodou je jejich velice nízká cena.
Jak se vám líbily recepty na dršťkové polévky a kterou z nich ochutnáte jako první?
U prvního receptu, v seznamu surovin Vám chybí cibule.
Dobrý den,
děkujeme za upozornění. Opraveno.
Milan