Hovězí dršťky nemusí patřit jen do polévky
Jedná se o části hladké svaloviny, která pochází z hovězích předžaludků. Zpracovává se přímo výstelka jedné ze čtyř komor kravského žaludku.
Trh nabízí dršťky syrové, čištěné, omyté a blanšírované (předvařené), někdy i vařené.
Jak upravit syrové dršťky ?
Před samotnou úpravou je vhodné dršťky :
- několik hodin před vařením nechat ponořené ve studené vodě
- řádně vyprat pod tekoucí vodou a odřezat z nich všechny tmavé části a lůj (hovězí tuk)
- dvakrát předvařit po dobu třiceti minut, vždy vodu slijeme, než se nám podaří odstranit typický nepříjemný zápach
- až třetí vývar použijeme do pokrmu
- po změknutí nakrájíme na nudličky a pokračujeme v přípravě jídla z drštěk
Jaké důležité látky obsahují dršťky ?
Patří k potravinám dobře stravitelných s nízkým obsahem purinů a tuků. Velké množství purinů ve stravě vede k produkci kyseliny močové, což může mít příčinu onemocnění dnou nebo zánětlivých onemocnění. Naopak jsou zdravým zdrojem vápníku a fosforu.
Průměrné výživové hodnoty hovězích dršťek ve 100 g výrobku
Energie | 462 kJ / 110 kcal | |
Tuk | 7,2 g | |
Bílkoviny | 18,9 g | |
Sacharidy | 0,1 g |
Jak lze využít a zpracovat dršťky v kuchyňské úpravě ?
K nejznámějším receptům patří jistě dršťková polévka, ale výborné jsou i zadělávané, dušené, smažené v těstíčku, které může mít i pikantní nádech nebo jako součást pokrmů z těstovin.
zdroj : www.afrimag.biz