Dršťky

Hovězí dršťky nemusí patřit jen do polévky

Jedná se o části hladké svaloviny, která pochází z hovězích předžaludků. Zpracovává se přímo výstelka jedné ze čtyř komor kravského žaludku.

Trh nabízí dršťky syrové, čištěné, omyté a blanšírované (předvařené), někdy i vařené.

Jak upravit syrové dršťky ?

Před samotnou úpravou je vhodné dršťky :

  • několik hodin před vařením nechat ponořené ve studené vodě
  • řádně vyprat pod tekoucí vodou a odřezat z nich všechny tmavé části a lůj (hovězí tuk)
  • dvakrát předvařit po dobu třiceti minut, vždy vodu slijeme, než se nám podaří odstranit typický nepříjemný zápach
  • až třetí vývar použijeme do pokrmu
  • po změknutí nakrájíme na nudličky a pokračujeme v přípravě jídla z drštěk

Jaké důležité látky obsahují dršťky ?

Patří k potravinám dobře stravitelných s nízkým obsahem purinů a tuků. Velké množství purinů ve stravě vede k produkci kyseliny močové, což může mít příčinu onemocnění dnou nebo zánětlivých onemocnění. Naopak jsou zdravým zdrojem vápníku a fosforu.

Průměrné výživové hodnoty hovězích dršťek ve 100 g výrobku

Energie 462 kJ / 110 kcal
Tuk 7,2 g
Bílkoviny 18,9 g
Sacharidy 0,1 g

Jak lze využít a zpracovat dršťky v kuchyňské úpravě ?

K nejznámějším receptům patří jistě dršťková polévka, ale výborné jsou i zadělávané, dušené, smažené v těstíčku, které může mít i pikantní nádech nebo jako součást pokrmů z těstovin.

Dršťky

zdroj : www.afrimag.biz