Pochutnejte si na grilovačce z drůbežího masa

Grilovaná drůbež patří k oblíbeným letním pochoutkám. Drůbeží maso je rychleji hotové, jemnější, měkčí a dobře natáhne chuť koření.

Grilované kuřecí paličky nebo grilovaná kachní prsa snadno zvládnete i vy!

Jak na to? Hravě – s těmito 5 snadnými recepty na grilovanou drůbež!

Grilovaná kuřecí křídla

INGREDIENCE

  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • 8 kuřecích křídel

POSTUP

  1. Z kuřecích křídel nejdříve odstřihneme konce křídel, na kterých není maso.
  2. Křídla necháme několik hodin v lednici marinovat ve směsi z medu, oleje a koření.
  3. Připravíme gril na přímé grilování se „studenou zónou“, kterou pak využijeme k nepřímému grilování.
  4. Křídla grilujeme z každé strany max. 2 minutya následně je přesuneme do chladné zóny a dále grilujeme nepřímo cca 30 minut. 15 minut před koncem grilování křídla potřeme citronovou šťávou.
  5. Podáváme s bramborem nebo pečivem, popřípadě grilovanou zeleninou, například cuketou.

Recept na grilovaná kuřecí křidýlka

Grilované kuřecí paličky

INGREDIENCE

  • 10 kuřecích paliček
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • špetka chilli
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Z oleje, sojové omáčky a hořčice vymícháme hladkou tekutinu, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek.
  2. Přidáme koření a sůl, pak marinádou potřeme kuřecí paličky a uzavřeme v nádobě, kterou vložíme alespoň na dvě hodiny do lednice.
  3. Na rozpáleném grilu pečeme ze všech stran dozlatova, tedy celkem asi 25 minut.
  4. Podáváme s brambory  nebo pečivem, nejlépe doplněné čerstvou zeleninou.

Recept na grilované kuřecí paličky

Grilovaná kuřecí stehna

INGREDIENCE

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička soli
  • špetka cayenského pepře

POSTUP

  1. Z kečupu, oleje a worcestrové omáčky umícháme hladkou marinádu, okořeníme a osolíme.
  2. Kuřecí stehna potřeme marinádou a uložíme do sáčku do lednice na 2 hodiny nebo déle.
  3. Rozpálíme gril a stehna z obou stran opečeme dozlatova.
  4. Podáváme s jakoukoli oblíbenou přílohou, například s bagetou a okurkovým salátem.

Recept na grilovaná kuřecí stehna

Grilovaná kuřecí prsíčka

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička mleté papriky

POSTUP

  1. Smícháme sójovku, olej a med, osolíme a okořeníme.
  2. Kuřecí maso potřeme hustou marinádou a v uzavřené nádobě uložíme na 2 hodiny do lednice.
  3. Grilujeme na rozpáleném grilu z obou stran dozlatova.
  4. Podáváme s citronem na pokapání, bylinkami a grilovanou zeleninou.

Recept na grilovaná kuřecí prsíčka

Grilovaná kachna

Na grilování se hodí především maso z kachních prsou, které je měkké a šťavnaté. Do marinády je vynikající surovinou med a šťávy z citronů nebo pomerančů.

INGREDIENCE

    • 1 kachní prso bez kosti
    • 3 stroužky česneku
    • 3 cibule
    • 1 lžička soli
    • špetka pepře
    • chilli
    • 1 lžička strouhaného zázvoru
    • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky

POSTUP

  1. Sojovou omáčku a olej smícháme.
  2. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a vložíme do směsi.
  3. Nastrouháme zázvor a také nasypeme do marinády.
  4. Osolíme a okořeníme.
  5. Marinádou potřeme kachní maso, do kterého můžeme i jemně naříznout  ze stran mřížku. Uložíme do nádoby do lednice na 2 a více hodin.
  6. Grilujeme z obou stran dozlatova. Podáváme s jakoukoli přílohou, nejčastěji s bramborem.

Recept na grilovanou kachnu

Marinády na drůbeží grilovačku

Do marinády se vyplatí nakapat trochu čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy. Citrusové šťávy nejen dochutí, ale v teplém počasí působí proti rozmnožování bakterií.

Marinády na grilování musí být hustší, proto do základu používáme jen několik lžic oleje nebo jiné kapaliny. Mohou být jak jemné, tak ostré. Na jejich základní přípravu používáme především:

  • dobrý olej: olej, který snáší vyšší teploty, vhodný je olivový nebo arašídový
  • jogurt: hodí se především na kuřecí maso a doplňujeme jej hlavně bylinkami
  • bílé víno: hodí se pro všechny druhy drůbežího masa
  • pivo: spolu s kořením se světlé pivo hodí pro všechny druhy masa
  • citrusové džusy: vhodné na kuřecí i krůtí maso
  • med: kombinujeme jej hlavně s citrusovými šťávami

Marinády pak doplňujeme:

  • kořením
  • kečupem
  • hořčicí
  • kořenícími omáčkami
  • bylinkami

Maso vkládáme do marinády nejméně na několik hodin. Před grilováním marinádu setřeme a během grilování můžeme zbytkem marinády maso potírat, méně se tak vysuší.

Protože se do marinády vylouží šťáva z masa, nemůžeme ji používat bez tepelné úpravy jako základ studené omáčky.

Grilovat je možné přímo, čímž vznikají známé proužky v pokrmu, ale i nepřímo, umístěním pokrmu mezi dva tepelné zdroje, nebo třeba na kamenné desce či lávových kamenech, přičemž poslední dva způsoby jsou považovány za nejzdravější.

Netradiční a lahodnou marinádu  s příchutí exotiky připravíme tak, že do jakékoli kořeněné marinády nelijeme 250 ml pomerančové šťávy. takovou marinádu nelze na maso natírat, je příliš řídká. Proto maso do pomarančové marinády ponoříme a pak potupujeme stejně, marinádou navíc maso při grilování potíráme.

Přečtěte si další tipy na skvělé marinády.

Máte ugrilováno? Podělte se o recept s přáteli na sociálních sítích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.