Výborné recepty na grilovačku z drůbežího masa na jednom místě

Grilované maso patří k oblíbeným letním pochoutkám.

Drůbeží maso je rychleji hotové, jemnější, měkčí a dobře natáhne chuť koření.

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili recepty na grilovanou drůbež 5x jinak.

Vyzkoušejte vychucené kuřecí paličky, grilovaná kachní prsa či úžasnou glazovanou krůtu!

Grilovaná kuřecí prsíčka

Pouze pár ingrediencí, snadná příprava a vznikne vám jedno z nejlepších jídel, které lze z kuřecího masa vůbec udělat!

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička mleté papriky

POSTUP

  1. Smíchejte sójovku, olej a med, osolte a okořeňte.
  2. Kuřecí maso potřete hustou marinádou a v uzavřené nádobě uložte na 2 hodiny do lednice.
  3. Grilujte na rozpáleném grilu z obou stran dozlatova.
  4. Podávejte s citronem na pokapání, bylinkami a grilovanou zeleninou.
Ogrilovaná prsa z kuřecího masa na talíři, ozdobená jarní cibulkou.
www.rockrecipes.com

Vyzkoušejte i našich 5 nejlepších receptů na šťavnatá kuřecí prsíčka supreme! Vychutnejte si každé sousto!

Krůtí prso z grilu glazované pikantní mangovou salsou

Tato křehká grilovaná krůtí prsa glazovaná sladko-pikantní salsou z manga a chilli papriček se stanou hitem vašich letních grilovaček!

INGREDIENCE

  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce chilli prášku
  • 1a 1/2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 šálku salsy viz níže
  • 1/2 šálku broskvového džemu
  • 1 kg krůtích prsou s kůží

Na salsu:

  • 2 manga, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1/2 červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 2 jalapeños papričky bez semínek, nakrájené na kostičky     
  • 1 nebo 2 papričky habanero, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku koriandru, nasekaného
  • šťáva z 1 limetky

POSTUP

  • Nejprve si připravte salsu.
  • Smíchejte prvních 6 ingrediencí dohromady ve střední misce.
  • Vymačkejte na ně šťávu z limetky a dejte do lednice.
  • Smíchejte sůl, pepř, chilli prášek a třtinový cukr v malé misce a poté dejte stranou, dokud nebudete připraveni okořenit krůtu.
  • V misce smíchejte mangovou salsu a broskvový džem.
  • Dejte stranou, dokud nebudete připraveni glazovat krůtí prsa.
  • Rozpalte jednu stranu plynového grilu na střední stupeň nebo položte uhlíky na jednu stranu grilu na dřevěné uhlí a zahřívejte, dokud uhlíky nejsou popelově bílé.
  • Krůtí prsa vydatně potřete směsí koření a třtinového cukru.
  • Ochucená krůtí prsa položte na protější stranu grilu, než kde máte rozpálené uhlíky a  grilujte 1 hodinu 45 minut až 2 hodiny, každých 15 minut otočte.
  • Po hodině grilování prsa namažte směsí salsy a broskvového džemu a potírejte každých 15 minut, dokud se prsa nedopečou.
  • Až budou prsa hotová a jejich vnitřní teplota dosáhne 74 stupňů Celsia, vyjměte je z grilu a servírujte.
  • Dobrou chuť!  
Grilované krůtí prso glazované sladko-pikantní salsou z manga a chilli papriček na talíři a posypané čerstvým koriandrem.
www.flavormosaic.com

Testujeme kontaktní elektrické grily. Jaký v naší recenzi vyhrál a proč?

BBQ kuřecí paličky

Tyto grilované BBQ kuřecí paličky jsou jako z jiného světa! Jsou jednoduché na přípravu, plné chuti a navíc dokonale šťavnaté!

INGREDIENCE

  • 1 kg kuřecích paliček
  • 1/2 šálku barbecue omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžičky chilli prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky sušené cibule
  • 1/4 lžičky kajenského pepře (volitelně)

POSTUP

  • Odměřte si sůl, pepř, uzenou papriku, sušený česnek, sušenou cibuli, chilli prášek a kajenský pepř (pokud používáte) a přidejte vše do malé misky.
  • Promíchejte.
  • Kuřecí paličky osušte papírovými utěrkami.
  • Paličky pokapejte olejem a okořeňte směsí koření.
  • Dobře promíchejte, aby se každý kus kuřete důkladně obalil.
  • Předehřejte si plynový gril na středně vysokou teplotu (asi 200 °C).
  • Přidejte kuřecí paličky na čisté, dobře naolejované rošty a grilujte.
  • Každý kousek po několika minutách otočte, dokud kůže nezhnědne a ze všech stran nebude krásně křupavá.
  • Snižte teplotu na středně nízkou (asi 150 °C) a zavřete gril.
  • Grilujte asi 25 minut, v polovině paličky otočte.
  • Pokud budete používat gril na dřevěné uhlí, vytvořte si dvě tepelné zóny (jedna se středně vysokou teplotou a jedna se středně nízkou teplotou) přemístěním většiny uhlí na jednu stranu grilu.
  • Kousky kuřete položte přímo nad zdroj tepla a každých pár minut je otočte.
  • Jakmile je kůže zhnědlá a křupavá, přesuňte kuře od zdroje tepla do nepřímé (středně nízké) zóny ohřevu.
  • Přikryjte a grilujte dalších asi 25 minut, v polovině paličky otočte.
  • Nakonec každou paličku potřete bbq omáčkou.
  • Zkontrolujte vnitřní teplotu, abyste se ujistili, že jsou paličky ugrilované na 74 °C.
  • Ihned podávejte!
Grilované paličky z kuřecího masa na talíři.
www.cookathomemom.com

Grilovaná kachní prsa

Na grilování se hodí především maso z kachních prsou, které je měkké a šťavnaté. Inspirujte se následujícím receptem, kde najdete tip, jak udělat skvělou marinádu ze sójové omáčky a zázvoru.

INGREDIENCE

  • 1 kachní prso bez kosti
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cibule
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • chilli
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky

POSTUP

  1. Sójovou omáčku a olej smíchejte.
  2. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno a vložte do směsi.
  3. Nastrouhejte zázvor a také nasypte do marinády.
  4. Osolte a okořeňte.
  5. Marinádou potřete kachní maso, do kterého můžete i jemně naříznout  ze stran mřížku.
  6. Uložtedo nádoby do lednice na 2 a více hodin.
  7. Grilujte z obou stran dozlatova.
  8. Podáváme s jakoukoli přílohou, nejčastěji s bramborem.
Kachní prso z grilu servírované s cherry rajčátky.
www.thespruceeats.com

Máme pro vás také dalších 5 skvělých receptů na kachní prsíčka. Jsou šťavnatá a hotová za minutku!

Kuřecí křídla z grilu ve středomořském stylu

Tohle je zaručeně ten nejlepší recept na kuřecí křidýlka, který jste vyzkoušeli! Úžasná marináda ve středomořském stylu propůjčuje kuřetí maximální chuť v každém soustu. Podávejte se studenými tzatziki nebo s vaším oblíbeným dipem.

INGREDIENCE

Na marinádu:

  • 1 velká červená cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 8 stroužků česneku
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • šťáva ze 2 citronů
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky vloček červeného chilli
  • ½ lžičky kurkumy
  •  ½ lžičky muškátového oříšku

Na křídla:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • sůl
  • 2 citrony, rozpůlené

POSTUP

  • V míse velkého kuchyňského robotu s čepelí smíchejte cibuli, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a koření.
  • Pulsujte, dokud se vše dobře nespojí do husté marinády.
  • Kuřecí křidélka dobře osolte a vložte je do sáčku na zip.
  • Nalijte k nim marinádu a zavřete sáček.
  • Sáček trochu promasírujte, aby se marináda rozprostřela.
  • Položte sáček s křídly naplocho na velký talíř nebo tác.
  • Dejte na 2 až 4 hodiny do lednice a v polovině sáček obraťte.
  • Zahřejte plynový gril na 220 stupňů Celsia a lehce naolejujte rošty.
  • Setřeste přebytečnou marinádu a pak křídla položte na přímé teplo.
  • Zakryjte gril a grilujte křidélka 15 až 20 minut, každých 5 minut otočte, dokud nejsou úplně propečená.
  • Citrony ogrilujte dužinou dolů.
  • Křídla ihned podávejte s grilovanými citrony.
  • Servírujte se svým oblíbeným dipem.
Grilovaná kuřecí křídla na talíři.
www.themediterraneandish.com

Marinády na drůbeží grilovačku

Do marinády se vyplatí nakapat trochu čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy. Citrusové šťávy nejen dochutí, ale v teplém počasí působí proti rozmnožování bakterií.

Marinády na grilování musí být hustší, proto do základu používáme jen několik lžic oleje nebo jiné kapaliny. Mohou být jak jemné, tak ostré. Na jejich základní přípravu používáme především:

  • dobrý olej: olej, který snáší vyšší teploty, vhodný je olivový nebo arašídový
  • jogurt: hodí se především na kuřecí maso a doplňujeme jej hlavně bylinkami
  • bílé víno: hodí se pro všechny druhy drůbežího masa
  • pivo: spolu s kořením se světlé pivo hodí pro všechny druhy masa
  • citrusové džusy: vhodné na kuřecí i krůtí maso
  • med: kombinujeme jej hlavně s citrusovými šťávami

Marinády pak doplňujeme:

  • kořením
  • kečupem
  • hořčicí
  • kořenícími omáčkami
  • bylinkami

Maso vkládáme do marinády nejméně na několik hodin. Před grilováním marinádu setřeme a během grilování můžeme zbytkem marinády maso potírat, méně se tak vysuší.

Protože se do marinády vylouží šťáva z masa, nemůžeme ji používat bez tepelné úpravy jako základ studené omáčky.

Inspirovat se také můžete našimi recepty na domácí marinády na maso, díky kterým bude vaše grilovačka jak od masterchefa!

Máte ugrilováno? Podělte se o recept s přáteli na sociálních sítích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X